pio Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Mam płytkę Asusa z Raidem Promise Fastrak 100 jeszcze na chipsecie 266A (ale to szczegół) i 2xSeagate Barracuda IV, 40 GB czyli ST340016A i owe dyski pracują w trybie RAID 0 z szybkością podobną do pracy bez trybu Raid. Czy ktoś zna może jakiś program do optymalizacji Raidu tych dysków, ewentualnie jakiś trick, patch, firmware, cokolwiek żeby to zaczęło pracować jak na Raid przystało. Z góry uprzedzam, że porady w stylu zmiany dysku itp. nie interesują mnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nygas Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 a jaki masz system operacyjny ? slyszalem ze na windows 2000 byly z tym jakies problemy, jest jakas wzmianka o tym w artykule o RAID'zie na www.cdrinfo.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fetorman Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Gdzies czytalem ze te "bary" nie chca dobrze chodzic w RAID0. Winny byl firmware dyskow. Tez mam taka ochote podlaczyc do raid0 tylko czy: IV i V beda razem graly? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nygas Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Gdzies czytalem ze te "bary" nie chca dobrze chodzic w RAID0. Winny byl firmware dyskow. Tez mam taka ochote podlaczyc do raid0 tylko czy: IV i V beda razem graly? a gdzie ja napisalem ze "bary" nie chca chodzic a trybie raid 0 ? napisalem, ze ogolnie pod w2k jest problem z RAID'em. a jesli chodzi o podlaczanie innych dyskow to jest to bez znaczenia ale trzeba pamietac ze gdy stworzysz macierz to bedzie ona w wydajnosci rowna najslabszemu z dyskow. www.cdrinfo.pl - tam jest artykul o tym i napewno wszystkie wasze watpliwowsci wyjasni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
auperon Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zobacz czy w menedzerze urzadzen w opcjach dysku (win widzi jeden dysk fizyczny) masz zaznaczone synchroniczne przesylanie danych. Ponadto w ustawieniach macierzy RAID masz do wyboru A/V Edit, Desktop, Serwer (tak jest na moim A7V133) co wybrales? Jak zmierzyles wydajnosc po utworzeniu macierzy ze twierdzisz o braku roznicy - na oko to sa dobre kropelki ;-) - liczby prosze. U mnie partycja © systemowa (duzo malych plikow) przy ustawieniu Desktop ma osiagi porownywalne (troszke wyzsze) z wynikami pojedynczego dysku (tez bylem rozczarowany) natomiast odczyt z partycji z danymi (mp3, mpg, avi - duze pliki) wzrosl prawie dwukrotnie (1,8-1,9 raza). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Mam windy 98se i XP i na obydwóch rzecz ma się podobnie, Fetorman ma rację coś jest z tymi Barracudami, że nie hulają najlepiej na RAID 0, ale można z tym coś zrobić, bo na jakiejś niemieckiej stronie przeglądałem test płyt z Raidem i dysków pod Raidem. Barracudy IV wypadły w nim przyzwoicie, ale przy nazwie miały zaznaczone (Raid optimized) i ja właśnie chcę coś takiego wykombinować tylko nie wiem jak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Po kolei: wydajność mierzyłem sandrą 2002 i 2003, system widzi mi jedną macierz, Raid ustawiałem w define array na stripeblock 8 kb, w autosetupie kiedyś miałem ustawione desktop i szybkość była identyczna jak teraz czyli ok. 24700 (nie pamietam jednostek miary) w sandrze w której dla porównania pojedynczy dysk 40 GB ATA 100 miał wynik 24000, a Raid 0 chyba ok. 37000. Mam kontroler Fasstrak 100, a wyniki miałem gorsze od fastrak 66 i tylko o 700 większe od wyżej wspomnianego pojedynczego dysku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
auperon Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Jezeli 24700 to wynik partycji systemowej to norma u mnie ten wynik tez nie odbiegal od wydajnosci pojedynczego dysku - zrob test ostatniego dostepnego dysku systemowego i porownaj z ©. I sprawdz synchroniczne przesylanie danych (ważne!!!). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
auperon Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 dysku systemowego:oops: powinno byc logicznego :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 A mógłbyś opisać dokładniej, w której zakładce jest to ustawienie synchronicznego przesyłania danych, najlepiej w win 98, bo w nim nie mogę tego znaleźć, a w xp jeszcze nie szukałem, bo robiłem format, zaraz zainstaluję ale na wszelki wypadek też poproszę o dokladniejszy "adres". W win98 w kontrolerze dysku twardego nie ma takiej opcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 ach.uzywajcie szukaj... Barracudy IV z firmwarem 3.19 faktycznie nie chodzą dużo szybciej w kongiuracji RAID 0 - z czego to wynika - znalezc da sie w sieci. Barracudy IV z firmwarem 3.75 dzialaja sporo szybciej w RAID0, ale bez raidu, sa ciut wolniejsze niz te z 3.19. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
auperon Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Obecnie siedze w robocie a macierz mam w kompie w domu i nie chcac walnac buraczka jakiegos "pewnego merytorycznie" posta dam jutro - ustawialem stripe dosc dawno i w zasadzie nie zagladam czesto do menagera urzadzen ale wydaje mi sie ze w galezi ==>stacje dyskow powinienes miec naped o nazwie ==>StripeRaid... cos tam ktory ma identyczna druga zakladke jak wlasciwosci dysku i tam bedzie funkcja Synchroniczne Przesylanie Danych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...