Skocz do zawartości
pl00b00

dziwne zachowanie lanu ???

Rekomendowane odpowiedzi

mam lan 10 mb i qrcze wielkiego buraka. jak chce cos sciagnac od kogos z lana to sciaga sie cholernie dlugo. ostatnio znaki 750 mb sciagaly mi sie 2 godziny. inni jak ssaj odemnie to filmy w gora pol godziny zasysaj. sprawdzalem jusz wiele systemow 95/98/me/2000 i zawsze ta samo. najnowsze stery do sieciowki (surecom ep 320 xr) full duplex i bez i q-pa.nic. wie ktos co moze byc tego przzcyna ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam siec robiona przez firme ktora mi net dostarcza, wiec watpie zeby byle jakies problemy z kablem. wszyscy na tym samym jada i u nich jest ok. wejscie na sieciowke to o ile sie nie mylke rj 45 ( w srodku wejscia kabelki mam zgniecienoe :P w nast sposob, patrzac od strony konca kabla i gory(tego dzyndzla) : bialy| pomaranczowy | bialy | niebieski | bialy | zielony | bialy | brazowy |. wszystko chodzi dobrze tylkoten lan nie. przewody elektryczne nie sa blsiko (zreszta zmienialem jusz uklad kabla z setki razy) a kbel nie mija zadncych skrzynek z prodem (:P). u sasiada obok lan chodzi spox (drzwi w klatce wiza wi).

sprwdzalem jusz tez opcje d-u-p-l-e-x i ful d-u-p-l-e-x i nic to nie daje.

(sory za spacje pomiedzy znakami ale jak napisze dupleks to ciacha)

aha i jak by to cos pomoglo to kabel mam opisany tak:

xlan-200 u/utp cat53 iso/iec 11801 pmd-p/n 25023 1352 speedlan 00977m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd ciągniesz - zawsze od tego samego gościa czy masz problem z ciągnięciem od wszystkich? Może ten gość od którego ściągałeś ma jakieś ograniczenia. Ewentualnie jakieś kolizje w sieci - wyróżniasz się kartą sieciową - czy wszyscy mają to samo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 90% kabelek od ciebie do switcha/huba walnięta jedna para, niech firma sprawdzi, albo zrób to sam jeżeli masz dostęp do testera sieciowego i switcha/huba dla nich takie sprawdzenie to powinno być 5 min roboty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten testerek to jest takie urządzonko, z jednej stronki kabla zakładasz terminator, a z drugiej tester wciskasz przycisk i za 5s wiesz już wszystko. Najtańsz z tego co wiem koszyuje coś w granicy 300zł. Firma która ci to zrobiła musi posiadać taki bajerek, więc lepiej zadzwonić!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 stycznia dzisaij dzwonilem 6 razy i za kazdym mowia ze wlasnie ktos pojechal do mnie. ja jakos nie widzalem hyba slepy jestem :evil: . zadzwonilem po raz siudmy spierdz... opieprzylem :P ich jak tylko umialem najlepiej (darlem sie do telefonu jak glupi :twisted: ) to powiedzieli, ze dzisiaj jusz nie zdaza bo gdzies awarie mieli. jutro wykonam ostani telefon i jak nikt nie przyjdzie to ja sie tam wybiore prosto do szefa ( a on to jusz wie jaki jestem :twisted: ).

i to ma byc usluga za ktroa bule cezkie peniadze. a najlepiej ze do mnie od ich sklepu jest kilometr :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec oto dalsza czesc moich przygod.

kable przetestowac im sie nie chialo nie wiem czemu a dzwonilem i w koncu mam jusz dosc kiedy indziej sprobuje | ale uwaga tera big LOL ze wzgledu na moje marudzenie ludki przyszli i wymienili nam huba na switcha d-linka :D widac ze transferki sie poprawly i wsio jakby szybciej chodzi. ale tego kabla stestowac im i tak nie odpuszcze :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moje oko to kabelek ale też gniazdo w hubie mogło być uwalone a kabelek to sam sobie sprawdz

kup gniazdko pozwieraj w nim kable parami i na drugim końcu sprawdzaj byle jakim miernikiem czy jest ok można też om zmierzyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest problem nie m dostepu do switcha bo zamkniety w skrzynce ( 100 razy lepszej niz tepsy lol) na klucz. tak wiec musze poczekac na mych fach majsterow :evil: . a tak do porownania ile wam sie sciga film zaluzmy 700 mega na lanie 10 mb ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest problem nie m dostepu do switcha bo zamkniety w skrzynce ( 100 razy lepszej niz tepsy lol) na klucz. tak wiec musze poczekac na mych fach majsterow  :evil: . a tak do porownania ile wam sie sciga film zaluzmy 700 mega na lanie 10 mb ??

a wiec tak mam LAN na BNC

na windowsie 98 mialem transferki 950 - 1050 kb/s i 700 MB w ok 15 minut na win2k (nie wiem za holere dlaczego juz wszystko sprawdzalem ) transferek mam 750 - 850 kb/s i 700 MB w prawie 20 minut

to bylo dla porownania dla Ciebie

a moze ktos wie skad taka rozbieznosc w transferach

obojetne czy sterownik microsofta czy realteka

czy full czy half duplex (ale po co full na BNC ?)

ping i na 98 i win2k mam 0 - 1 ms

moze win2k specjalnie zostawia jakis kawalek pasma wolny zeby jeden komp podczas ssania filmu (tu chodzi glownie o sieci BNC) nie zapychal w cholere calej sieci ?? ale takiej funkcji nigdzie nie znalazlem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi