atomel Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Chciałbym przedstawić moje pierwsze chłodzenie wodne. Myśl o nim wykluła się w mojej głowie już w ubiegłym roku, gdy zamieniłem jedno rdzeniowego AMD 64 na X2 4400+. Jednak decyzja zapadła niedawno i wiązała się również z zakupem nowego procesora FX60 i zamianą karty graficznej z 6600GT ta 7900GT. Pomocny był mój szwagier, który mieszka o krok od siedziby Alphacool i przywiózł mi kilka niezbędnych rzeczy. Tak wygladał komputer przed zmianą chłodzenia. Obudowa chieftec big tower. Płyta DFI-SLI. Procesor chłodziła Ninja: Zaczynamy modernizację: Chłodnica: Chłodnicę postawiłem umieścić na topie. Myślałem, że będzie pomocny szablon z pudełka: ale druk jest nieco przesunięty i lepiej rozmieszczenie otworów pod wentyle zmierzyć z natury. Otwory w zdemontowanym z obudowy topie: Następnie uszczelka na krawędzie i montaż wentyli po trzy z każdej strony: Od spodu na wentylach filtry przeciw kurzowe: Czas na pompkę. Mercedes wśród pompek wygląda niepozornie: Po rozmontowaniu jej widzimy półkolisty zawieszony magnetycznie wirnik: Poprawimy pompce wygląd akrylowym topem, obok widoczny rez: i montaż reza: Wstępny montaż do prób: zaworek 1/4" ułatwi napełnianie układu: Drugi zaworek będzie u dołu. Widoczny licznik obrotów i wskaźnik przepływu na lewo od pompki: Postanawiam wypróbować też bocznik bloczka NB w postaci trzeciego zaworka: Bloczki to Zalman na proc, Alphacool na NB i XG1 na grafę. Dlaczego Zalman? Bo ma zapinki też na conroe, który będzie moim następnym procesorem, a ponadto bloczek wygląda ekstra. Zalewamy układ płynem, piwo było wypite po udanej próbie: Właściwy montaż: Przed założeniem zalmana trzęsącymi rękami skalpuję FX60: Blok na procu: Bloczek na NB: Tutaj zmontowana góra budy: i dół: Ostatni widok z przodu przed zamontowaniem regulatora obrotów wentylatorów: Z tej strony chłodzenie prawie niewidoczne. Wentylatory do chłodzenia trzech dysków zabezpieczone przed kurzem: Małe logo AC zmienione na Zalman: z tej strony widok na chłodzenie: Z tyłu widoczna akasa 120 mm na niskich obrotach: W bocznej osłonie obudowy mam 2 wentyle akasa 92 mm/5V do chłodzenia elektroniki na płycie głównej i karcie grafiki podkręconej 599/784: i końcowy widok w dzień: W nocy jest bardzo ładny delikatny efekt podświetlenia ale to nie było głównym celem modernizacji więc nie ma fotografii. Proszę o opinie z wyjątkiem zdań typu: masz burdel w kablach albo ile cię to kosztowało. Pozdrówka Edytowane 5 Września 2009 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Same firmowe części nic specjalnego,fajnie wygląda ale nic pozatym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Kibel jak to kibel, jak patrze na to to zastanawiam sie tylko ile $$$ na to poszlo. Mnie nie rajcuje kibel zlozony w calosci z markowych czesci, homemade to jest cos na co zawsze bede z ciekawoscia patrzal, a w takich zestawach mozna obejrzec co najwyzej to jak wlasciciel przylozyl sie do poskladania "kitu". A co do tej prosby "Proszę o opinie z wyjątkiem zdań typu: masz burdel w kablach albo ile cię to kosztowało", w takim razie co chesz uslyszec, no ladnie wyglada, musial bys sie niezle postarac zeby markowy zestaw wygladal paskudnie. Edytowane 16 Lipca 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
y0ghurt Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 ładnie Ci wyszedł otwór na dachu + uszczelka + grille - super efekt koncowy... a jak mowisz zeby nie pytac o cene i nie jęczeć o pukładanie kabli to... to nie ma o czym pisać topik za pare dni umrze... dla zasady tempy mozesz podac... :ploom: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 mi się bardzo podoba ładnie wyszlo wycięcie topu niepodoba mi się tylko ten leżacy na dnie przepływościomierz, lepiej by było gdzieś przymocować :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 kibell nawet ładnie wygląda. Ale w zyniu nie kupiłbym bloku Zalmana. + Za poządny montarz chłodniczki. Wez powiedz ile to kosztowało, troche mnie ciekawi... PS. Po poskładaniu kibla masz prawo "Ususzyć Żubra" :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Dziękuję wszystkim za przeczytanie tematu i uwagi. Budżet przekroczył lekko 1k PLN. Pompka, chłodnica i bloczek NB od alphacoola to 160 Euro. Reszta kupowana głównie w x4pro - blok grafiki -119 PLN i zalman 169 PLN, czujnik temperatuty 99 PLN, licznik przepływu - 40 PLN no i reszta tj złączki króće węże. Co do temperatur to jeszcze nie mam pełnej wiedzy. W upały nie schodziłem poniżej 30*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Oczywiscie - dyskusja jak zwykle schodzi na czesci firmowe vs. homemade i za drogie klocki... Bardzo mi sie podoba. Widac solidnosc i dokladnosc. Nie ma niczego krzywo wycietego, pogietego czy niechlujnie zrobionego. Gratuluje. Jedynie nie rozumiem wyboru Zalmana... 100 razy bardziej wolalbym jakis rodzimy/rzemieslniczy bloczek. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 podzielam zdanie mariusha190, na co i po co ten zalman, przecie to lipa jest B-) i jeszcze do tego FX60, którego wydajność jest marna w porównaniu z nowymi zabawkami intela :rolleyes: , cena :lol2: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Nie skomentuje faktu zalozenia zalmana na FX... Na pochwale zasluguja bardzo ladnie wyciete otwory na topie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Zalman Zalmanem, już Cię za to zjechali więc nie powiem więcej ;) Dla tych co piszą, że drogie itd... Nie każdy potrafi poskładać nawet najdroższe klocki, więc wyluzujcie. Zupełnie nie biorąc pod uwagę części, wydaje mi się że dawno nikt nie pokazał takiej staranności w swoim worklogu. Wydaje mi się, że miejscami węże dałoby się skrócić bez żadnych konsekwencji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasajas Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 zalman na FX-a to chyba jakis zart... ciekaw jestem czym sie kierowales zakladajac go na proca ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Mnie rónież nie podoba sie blok zalmana, nie pasuje do całości, a wiele innych wydajniejszych i lepiej wyglądających bloków ma zapinkę na lga775 np: X2P rev2, F2S, Prison, Cube i inne. Każdy z nich jest wydajneiejszy od zalmana i tańszy tyle że nei dostajesz takoej bajeranckiej naklejki na obudowę. Co do wydajności: właśnie napisz jak wyglądają tepmeratury w porównaniu z AC. Ogólnie fajne WC i dobrze się prezentuje (oprócz zalmana :P) ! Edytowane 16 Lipca 2006 przez wisnia666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Mógłbyś podać temperatury z AC i WC żeby porównać wydajność Zalman na x2 to może być za mało Czemu dałeś dwa wskaźniki przepływu? Czym wycinałeś otwór w obudowie? Filtry na wentylach są pod chłodnicą. Tzn. że wyciągają powietrze z obudowy? Co to za proc? FX60? Na ile się kręci? Ile kosztował? Edytowane 16 Lipca 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Mi sie podoba ale... no właśnie jest prae ale: -ja bym wywalił ten licznik przpływu (straszny kolcek) -ten termometr TT nie lepiej było upasować w dwie zaślepki 3.5" :?: -ten rez na laingu, dlaczego nie jest mój :lol: +podoba mi sie pomysł z zamontowniaem XG1 króćcami do tyłu budy, jeszcze (chyba?) nikt tak nie montował XG1, fajny pomysł aha skąd wyrwałeś 8 wysokich radiatorków Zalmana na grafe :?: EDIT: No właśnie bo zapomniałem, otwór w dachu wyszedł super, bardzo mi sie podoba ;) Edytowane 16 Lipca 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Bardzo ladne WC. Gratki za robote przy montazu chlodnicy i wycinaniu w topie budy :) - jak bede robil nowy projekt - to sie zglosze do Ciebie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 aha skąd wyrwałeś 8 wysokich radiatorków Zalmana na grafe :?:Kupił dwa zestawy? -.- WC ładne, estetyczne.. Trzeba pochawlić zamontowanie chłodnicy no i rez do pompki syci - ogólnie GJ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 z tym skalpowaniem fx`a pojechałeś ostro :D jak zmieniły się temperatury przez zabiegami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 super estaetyka, bardzo mi sie to podoba, ale zalman to............... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 super estaetyka, bardzo mi sie to podoba, ale zalman to...............dokładnie - tutaj najbardziej by mi pasował najnowszy blok misia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 firmowe czesci, drogo wyszlo. ladnie, czysto sie prezentuje. ale to juz bylo mowione.... najbardziej, to zainteresowal mnie ten otwor na gorze. i to, z jaka latwoscia ulozyla ci sie uszczelka ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Układ zupełnie nie przemyślany ... po prostu tak sobie wrzucony do obudowy. Mi sie on nie za bardzo podoba. Za mało w nim ładu i składu. Najbardziej to te części walające sie po dnie budy. Nieciekawie poprowadzone węże - trochę chaotycznie. Można to było zrobić lepiej. Tak jak juz koledzy pisali, ładnie wycięte otwory na wenytle. Pozdro Edytowane 16 Lipca 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Wszystko mi sie podoba , a zwłaszcza ten FX ;D Mógłbyś jedynie kupić jakiś inny blok na cpu np. X3N@2krucce od X4PRO o niebo wydajniejszy , i troche dziwnie podpiełeś te 2 liczniki . Ja bym je wyeksponował obok okienka , albo na topie wycioł jakąś dziurke i walnął , a tak to leżą niewidoczne 2 obok siebie , przy pompce .... A jak ci sie podoba blok na NB to mogłeś wziość X3N SX z rodziki przecierz a wydajnosc lepsza od zelmana . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Parę szczegółów: Otwór wycinany ręcznie piłką włosową do metalu. Temperatury: Porównanie do poprzedniego Ninja nie dokońca jest możliwe bo zmieniony jest proc. Zresztą zawsze uważam, że ninja jest bardzo dobrym coolerem i każdemu go polecam. Miałem na nim idle 32-33*C w upały i 29*C w zimie. Na tej wodzie mam przy temperaturze otoczenia 25*C: Temperatura wody 28*C Temperatura FX60 napięcie i zegar stock: idle 32*C stress (2xsP2004) 42*C chipset 34*C grafika kręcona rdzeń 599MHz: idle 35*C Tyle na razie z testów. Do proca dopłaciłem 200PLN bo sprzedałem starego. FX60 kupiłem na Allegro za 1200 PLN. Wentyle z topu czerpią powietrze ze środka budy. Wskażnik przepływu miałem tylko do testów, licznik go dobrze zastępuje i wogóle jest fajny. Termometr pewnie przeniosę z boku na przód budy do zatoczki 3,5". Edytowane 16 Lipca 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Ile max prime stable roi ten proc? Ten czujnik temperatury wody: gdzie go kupiłeś? Ile kosztuje? Można w niego wkręcić inne króćce, np. złączki choinkowe 12/15mm? I wrzuć tempy gdy wszystko będzie max OC przez długi czas Edytowane 16 Lipca 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Układ zupełnie nie przemyślany ... poprostu tak sobie wrzucony do obudowy. Mi sie on nie za bardzo podoba. Za mało w nim ładu i składu. Najbardziej to te cześci walające sie po dnei budy. Nieciekawie poproswadzone węże - troche chaotycznie. MOzna to było zrobić lepiej. Tak jak juz koledzy pisali, ładnie wyciete otwory nawenytle. Pozdro jak zwykle marudzisz ;) mi jedyna rzecz jaka sie nie podoba to ten blok zmien go jak najszybciej na jakąs lepszą konstrukcję, nowy cube, czy jakieś inne dużordzeniowe. Wtedy będzie pięknie, podoba mi się buda, chiefteci są ładne, dobrze wycięte otwory na topie i jest swietne wc ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Ile max prime stable roi ten proc? Ten czujnik temperatury wody: gdzie go kupiłeś? Ile kosztuje? Można w niego wkręcić inne króćce, np. złączki choinkowe 12/15mm? I wrzuć tempy gdy wszystko będzie max OC przez długi czas Na Allegro są po 79zł troche sporo :/ EDIT: http://allegro.pl/item113759100_thermaltak..._cl_w0033d.html tu są po 89zł ale widziałem jakiś czas temu nowe po 79zł Edytowane 16 Lipca 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Na Allegro są po 79zł troche sporo :/Mnie interesuje czujnik podłączany do mobo z możliwością włączenia w mój układ. Czyli złączki 12/15 mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baban Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Nie ma to jak czujki z dallas semiconductor i zrobiony samemu adapter za grosze ;x http://dump.gtareview.com/?folder=.//termometr Mam taki czujnik do reza wrzucony, oczywiscie wszystko co prad przewodzi pokrylem sylikonem ;o Odczyt przez mbm5 ; p huhuhuhu Co do układu - bardzo ładnie wszystko podłączone, wzorowo wykonany otwór na chłodnicę, firmowe części. Ładnie się prezentuje. Myślę że następne rev'y będą w jakimś stopniu homemade? ; > Edytowane 16 Lipca 2006 przez baban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Praktycznie pierwsze foty zapowiadaly konkretny kibel i w sumie jest ok ale mam pare zastrzezen ;) 1.Blok na cpu ale o tym juz kazdy pisal 2.Pierwsze foty syca , szczegolnie sposob montazu chlodnicy , ale wedlug mnie lepiej by bylo gdybys zmienil ulozenie wentylatorow tak aby tloczyly z gory powietrze do obudowy . 3.Nie wiem czemu , ale caly poskladany kibel jakos mi nie pasue ;) Wyglada to rzeczywiscie tak jakbys wrzucil wszystko na szybko i nie przemyslal wszystkiego do konca... XG1 jest fajnym blokiem ale do momentu az wejdzie rev2.(ma sie pojawic za niedlugo) nie ma sensu zakladac go na karty 7800/7900 GT . W ten sposob jak masz go zalozony teraz calkowicie komplikuje uklad i przez to moim zdaniem szpeci caly wc-et ;) No ale to moze kwestia gustu a o gustach sie nie dyskutuje... 4.Jak dla mnie troche zbyt "ogrodowy" kibel . Nie wiem czy tak czesto bedziesz wyciagal caly wc-et z obudowy , ze potrzebujesz tych wszystkich zaworow ale wedlug mnie to zbedny bajer. W moim kiblu nawet jak trzeba wymienic vga/cpu lub nawet wyciagnac cala mobo to brak takich zaworow w ogole mi nie przeszkadza.. ;) Natomiast bardzo podoba mi sie montaz chlodnicy o czym juz wspominalem no i rez do Lainga wymiata... Ogolnie jesli jeszcze troche pobawisz sie ulozeniem wszystkiego w obudowie oraz powymieniasz bloki (:lol:) bedzie juz totalny wypas na "celujacy". Obecnie jest taki "dobry" z duzym plusem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...