BENITO Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Parę rzeczy zostało powiedziane. Po 1: Zalman.... no comments Po 2: Zbyt dużo kombinujesz z różnymi złączkami, trójnikami i zaworkami, to tylko zwiększa opory układu, które i tak nie są małe, bo pompa musi tłoczyć wodę przez sporo elementów i ogromną chłodnicę. Pomijając to że Laing jest dobry, to rozmieszczenie i budowa wymaga dopracowania. Po 3: Węże sprawiają wrażenie niedociętych i dobranych z za dużym zapasem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Hehe faktycznie patrze Zalman, no dobra patrze na proca FX-60 i mnie zamurowało. Szkoda, że Conroe też będzie chłodził :( Pomyśl o jakimś innym bloczku... Kibel bardzo fajny :) Za dużo plątaniny węży tych, trójników i wogóle. Można było to troszkę lepiej zorganizować. Użyłeś firmowych, drogich częśći o dobrej wydajnośći (prócz Zalmana). Troszkę można było taniej to złożyć bo 1k to nie mało. Za tyle ludzie kompy kupują ale jeśli Cię stać to proszę bardzo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
y0ghurt Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Ja tam sie zgadzam z Miazgą - wc nie ma duszy! :( Na pierwszych fotkach gdzie jeszcze było widać własny wkład pracy i pewną oryginalność (czyt. zaj.. wycięty i wykończony otwór na chłodnicę, potem te zaworki - coś innego, ciekawego....) potem powiało taką nudą... markowe i drogie (co nie znaczy że złe! onienienie!) klocki wrzucone i działające. I fajnie. Wc działa, wc chłodzi... nic poza tym. Wszystko na drogim sprzecie, nie ma w tym pasji i lekkiej nutki dekadencji :P ogólnie układ nie ma tego czegoś... jak dla mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 -jeżeli mozna to poproszę fotke "po zachodzie słońca" -tyle tych złączek i bajerów jak w przepompowni..........(po co ??) -nie sądzę żeby skalp FX-a dał cokolwiek (napisz jak z jego OC) -chyba lepiej będzie jak dasz nawiew z 3 wentylami z zewnatrz budy(napewno będzie lepiej) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Ja powiem tak: Po prostu miałeś za dużo pieniędzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 A jeśli Ciebie byłoby stać to nie wierze że bawiłbyś sie w bloczki homemade, przerabianie pompki, nagrzewnice itp. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Nierozumiem postów typu miaeś zadużo pieniędzy ... Jak nie mam pieniędzy to nie kupuje albo szukam okazji , czyli hommade, przeróbki , a jak mam to wole bez babrania tylko kupuje gotowe i poniekąd lepsze , rzeczy ( to nie tyczy sie zelmana kolegi) wydałęm o 200 zł mniej od kolegi na chłodzenie z jednym blokiem i jestem zadowolony . Pewnie jak bym miał więcej kasy to bym kupił full pasivv innovateka + bloki na wszystko za ok 2000-3000 zł jak by mnie było stać . Trzemu karzdy co chce kupić coś to nie jest mile widziane , że wybiera drogie markowe rzeczy ? Bo co bo sie aficzuje ? Ja tych ( ani kolega ) ani ktokolwiek ( chyba ) tej kasy za która to kupił nie ukradł , nie zabił nikogo , żeby to załatwić , więc dlaczego nie jest mile widziane ? Najlepsze byłoby homemade full czyli sam zrobiłęm wszystko . I dobrze ale niektórzy ( zapewne większosc ) podziwiała by to że gosc ma talent chęci i zdolności i chwała , ze zrobił sam . A reszta by sie cieszyła , bo nie wydali dużo kasy i ich to nie razi ... Poniekąd twierdze, ze tacy ludzie poprostu są troche zazdrosni , jednak jak by mieli kase na coś to tesz by kupowali drogie alternatywyey . Jednak drogie i dobre .Twój zestaw prawie taki jest ( zelman ) Więc nie zrażaj się tym , że ktoś ci tłumaczy , że zestaw jest do bani , czy za drogi , czy jesteś nadziany . ZMasz dobre wc i sie ciesz ... Ogrom błędów w poście.. % i ZPP Przed napisaniem posta np. wklej go do Worda.. by mechl!k Edytowane 17 Lipca 2006 przez mechl!k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Obydwoje mnie źle zrozumieliście. Nie chodzi o homemade. Gość po prostu miał dużo pieniędzy i chciał wszystko markowe i szanujących się firm, z tąd m.in. blok zalmana. Lukas ty na księdza z takimi kazaniami... tyle tekstu jako odpowiedź na moje 30 literowe zdanie. Trochę porywczy jesteś... ale rozumiem o co be. Edytowane 16 Lipca 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) I co ci przeszkadza , ( oprocz zalmana) , żę ten zestaw jest z samych marek i drogi ? Edytowane 17 Lipca 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Właściwie nic, ten układ jest idealny, wręcz nie mogę się napatrzeć. Naprawdę gratuluję pomysłowości i inwencji twórczej! Mogłem tak napisać od razu, wszyscy byli by szczęśliwi a lukas nie musiał by tyle pisać. Edytowane 16 Lipca 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Dobrze rozumiem tą wypowiedz. Koles miał duzo pieniedzy, ale kupił goowno! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 a ja tam mam w [gluteus maximus] ile kto kasy wydal .. ale 1. powiedz mi gdzie kupiles taka fajna miekka uszczelke 2. na kij ci tyle tych trojnikow i zaworkow? 3. ogolnie przekombinowales .. zmien blok na Px-a albo jeza jakeigso da ci sporo na golojajecznym procu reszta ok tylko bym uproscil te plataniny wezy ;] pozdro . odpisz na pw albo w topicu (pw preferowane :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
y0ghurt Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) dokładnie tak - mozna było w tej kwocie kupić coś lepszego i przy okazji troche zaoszczedzic... bo sa imo rozne toki myslenia - jeden chce miec dobrze, drugi chce miec drogo (bo niby jak jest najdrozej to juz jest najlepiej, a to g**** prawda)... ja bym napewno tego zalmana nie kupił, tak samo reza do lainga - bez sensu ładować wtyle hajsu w kawałek pleksy... i paru innych rzeczy... ale to jest moje zdanie. Są rzesze ludzi dla których całe WC to strata pieniędzy także trzeba zachować w tym wszystkim rozsądek. Twoje pieniadze - nikt Ci nie zabroni przecież ich wydawać (w jakiejkolwiek kwocie na jakikolwiek cel).. ps. dobra koniec bo mam wrazenie ze sie ładujemy z butami w czyjes fundusze i zasobnosc czyjegos portfela, nie o tym mialo byc eot Edytowane 16 Lipca 2006 przez y0ghurt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Dobór częśći wg mnie troche nieprzemyślany - w skrócie to mogłeś troche poczytać zanim zdecydowałeś się na zakupy. Postawiłeś na same markowe części a to jednak nie jest gwarancja sukcesu. Bloczek na nb bardzo hamuje przepływ (było o tym na forum), zalman wiadomo; po co Ci 3 czujniki przepływu - jeden optyczny, jeden "klocek" i jeden w pompce? Ciekawe ustawienie bloku na grafie ale nie wiem czy nie będziesz musiał mocno przebudować układu jak zechcesz dołożyć np. karte dźwiękową. Dobry pomysł z umieszczeniem chłodnicy wlotami do góry - nie będzie zbierać się w niej powietrze (wiem coś o tym :/ ). Rez zamiast na pompce mogłeś dać w zatokę 5,25 zaraz przy wylocie z chłodnicy - byłby w najwyższym punkcie układu i by idealnie "odcedzał" powietrze. Dobra robota z wycięciem otworu na wentyle. Przy okazji mogłeś też wyciąć kratkę z tyłu budy bo przy założonym wentylu 120mm powietrze dość wyraźnie świszczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiczis Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 (edytowane) Mnie wc sie podoba... to ze zlozone z markowych czesci i drogich to jedyny jego mankament bo sa drogie... ja tylko jednego nie rozumiem dlaczego wszyscy schodza na temat firmowe/homemade i jak koles zlozyl firmowe to zaraz mu jada... pytania typu ile ty na to $ wydales itp ;] nie kazdy ma zdolnosci do kombinowania i trzeba ludzi zrozumiec ze nie kazdy umie sobie wlasny blok na cpu zrobic... co do samego wc: blok zalmana na minus... cala reszta na plus. btw: zreszta tak samo bedzie jak ja swoje wc pokaze wiec juz sie martwie... pozdro Edytowane 17 Lipca 2006 przez Kiczis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Dajcie na luz, tylko ten bloczek Zalmana mógłbybyć czymś innym ;) ale reszta jest ok, to że węże są nienajlepiej poukładane może daltego że to jego pierwsze WC :?: @y0ghurt, rez na Lainga jest super i gdybym tylko miał $ to napewno bym taki kupił, bo masz wtedy rez bez dodatkowej plątaniny węży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordVere Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Witam Ogołnie fajny zestawik Jedna rzecz, mógłbyś wkręcić termometr do rezerwuaru odpadł by jeden trójnik. I pytanko? Czym się sugerowałeś przy założeniu 6 wentylatorów na chłodnice ? Dużo większa jest wydajność w porównaiu z trzema ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 (edytowane) Dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi, uwagi i rady. Postaram się odpowiedzieć na niektóre zapytania: - Uszczelka do kupienia na Allegro tutaj: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=109990305 - Wentyle 6 bo zamierzam kręcić proca ostro przy jednocześnie wolnych obrotach wentyli. - W momencie kiedy Andy opisał bloczek NB jako flow killer mój już był zamówiony i nie mogłem zrezygnować. Gdyby nie to to pewnie byłby inny. - Wyjaśniam, że wskaźnik przepływu był tylko do prób podobnie jak trójniki i zawór bocznikujący NB. - Rozważałem wariant mocowania pompki w topie budy, dalej jest taka możliwość przy odwróceniu nagrzewnicy o 180*. Taki układ skróciłby węże z nagrzewnicy do bloczków. Być może tak zrobię w drugiej rewizji. - Oczywiście, że można zrobić wszystko taniej. Dla mnie priorytetem był czas, którego mam mało i łatwość montażu. Jak wydawałem kasę to już chciałem mieć dobre części. - Przed realizacją koncepcji czytałem sporo na forum WC i dziękuję wszystkim, którzy opisują tutaj swoje doświadczenia. Uważam, że jak na pierwszy układ nie jest źle. Szczególnie jestem zadowolony z temperatur na grafice i NB. Problem stanowi temperatura PWMIC i sposób jej obniżenia stanowi dla mnie wyzwanie. Edytowane 18 Lipca 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Problem stanowi temperatura PWMIC i sposób jej obniżenia stanowi dla mnie wyzwanie. To nie jest przypadkiem temperatura otoczenia mosfetów? W angeli są bloki MIPS na mosfety DFI ale cholernie drogie, innych raczej nie zamontujesz bo nie da się ściągnąć radiatorków z dfi. Najlepiej dać wiatraczek typu arctic 80mm żeby dmuchał w okolice ramu i mosfetów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 To nie jest przypadkiem temperatura otoczenia mosfetów? W angeli są bloki MIPS na mosfety DFI ale cholernie drogie, innych raczej nie zamontujesz bo nie da się ściągnąć radiatorków z dfi. Najlepiej dać wiatraczek typu arctic 80mm żeby dmuchał w okolice ramu i mosfetów.Nie chciałbym kolejnego małego wyjca w budzie <_< Tutaj temperatury z testu godzinnego: Chłodzenie trzyma temperaturę procka 38-39*C. Myślę, że powinno być jeszcze trochę więcej może 3GHz stable? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Myślę, że powinno być jeszcze trochę więcej może 3GHz stable? No myślę, że bez problemu 3GHz zrobisz, ale to jest FX i powinien fikać zdecydowanie wyżej niż 3000MHz. Z całego Twojego układu najbardziej podoba mi się otwór na chłodnicę, a raczej precyzja i dbałość z jaką został wycięty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Nie chciałbym kolejnego małego wyjca w budzie <_< Tutaj temperatury z testu godzinnego: [img ]http://forum.purepc.pl/miniaturki/5f7d82c650fc5695037215a0178e419837892miniatura.jpg[/img] Chłodzenie trzyma temperaturę procka 38-39*C. Myślę, że powinno być jeszcze trochę więcej może 3GHz stable? jaka jest temperatura wody przy takim obciążeniu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Dobrze ze chaos wspomniałes o tych uszczelakch własnei sobie tez zamówiłem tego 1metr aby wykonczyc otwór pod wiatraki :D :D a tak ogólnie co do WC to tak jak pisali juz niektórzy za duzo trójnikow i zelman bleeee :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 jaka jest temperatura wody przy takim obciążeniu?? Testuję teraz na procku 1,45V (bios) z zegarem 3003 MHz, stress 2xSP2004. Temperatura wody 30,4*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Skoro masz 6x120 na chlodnicy, to chyba jedka 80tka @5v przy mosfetach nie robi roznicy? Co do reszty, a szczególnosci bloku na cpu chyba zostało powiedziane wszystko :D BTW masz za ciepla ta wode, mimo takiej chlodnicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 (...) BTW masz za ciepla ta wode, mimo takiej chlodnicyZależy jaka była temperatura otoczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 nawet fajny kibelek ... tylko z tym blokiem zalmana to przesadziles ... co cie podkusilo ?? i to jeszcze na gole jajo ?? no nie... Powiem cie ze za tyle kaski co ty wydales na to chlodzenie to porazka. tyle kaski wpie.... i nic konkretnego. Mam nadzieje ze w krotce skoro mas ztyle kaski zmienisz pewne elementy swojego WC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordVere Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Małe pytanko odnośnie Laing'a Czy prawidłowo podpiołeś wężyki, patrząc na strone alphacool, przy montażu z rezem wychodzi na to że woda powinna wpadać do rezerwuaru a nie do pompki. Była jakś instrukcja jak to prawidłowo połączyć ? http://www.alphacool.de/xt/product_info.ph...water-tank.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 (edytowane) Instrukcji montażu nie było. Mi pasuje moje połączenie a nie jak piszesz "prawidłowe". Wolę węże po jednej stronie pompki. O moją kasę sie nie martwcie, wydaję na co chcę. Edytowane 18 Lipca 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 (edytowane) Moim zdaniem bez znaczenia jest, gdzie podpięty zostanie wlot do pompki (rez, czy top). Wolę węże po jednej stronie pompki. Przecież mogą być po jednej stronie. PS. Atomel, napisz jak wygląda przepływ w układzie. Tak mnie korci blok na chipset Alphacoola, ale AndyN pisał, że on zabija przepływ. Ciekawi mnie jak to wygląda w porzypadku pompy Lainga. Edytowane 18 Lipca 2006 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...