LordVere Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Instrukcji montażu nie było. Mi pasuje moje połączenie a nie jak piszesz "prawidłowe". Wolę węże po jednej stronie pompki. O moją kasę sie nie martwcie, wydaję nas co chcę. Pytam z ciekawości bo wygląda inaczej niż na stronie producenta, i nie twierdze że to jest źle podpięte. A odnośnie węży po jednej stronie pompki to rez jest chyba w kwadracie, to można go przekręcić aby wszystkie otwory były po jednakowj stronie. Możesz mi powiedzieć jak długo odpowietrzał Ci się układ? Sam jestem zainteresowany pompką w takiej konfiguracji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 (edytowane) Masz rację. Źle się wyraziłem chciałem mieć je u dołu w topie. Rez można dowolnie obracać co 90* tak że można wybrać stronę gdzie będzie wlot. Odpowietrzałem jakieś 30 minut. Edytowane 18 Lipca 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 PS. Atomel, napisz jak wygląda przepływ w układzie. Tak mnie korci blok na chipset Alphacoola, ale AndyN pisał, że on zabija przepływ. Ciekawi mnie jak to wygląda w porzypadku pompy Lainga.A jak to sprawdzi? Palec w rezerwuar wsadzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Wystarczy, że tam zajrzy. W moim reziku woda bulgota, jak w diabelskim kotle ;) . Poza tym jakiś czujnik przepływu ma w układzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 (edytowane) Sprawdzałem w układzie próbnym. Jak całkowicie z bocznikowałem Alphacoola to przepływ wzrastał o jakieś 30%. Można powiedzieć, że o tyle ten bloczek dławi mój układ. Przy okazji test jednogodzinny na 3010 MHz: Temperatura wody 31,4*C, temperatura otoczenia 24*C Edytowane 28 Października 2007 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glo Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Witaj Atomel - mam pytanie: co to za węzyki ? Nie ma problemu z mocowaniem ich na szybkozlączkach 8/10 ? Nakładają się twardo i ścisło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 (edytowane) Węże Innovatek 8/10, żadnych problemów z szybkozłączkami 8/10, są wystarczająco ścisłe a nakrętka jeszcze je zaciska dlatego lepiej posmarować zewnętrzną część węża płynem do zmywania, wtedy nakrętkę dokręcamy ręką przy małym wysiłku. Edytowane 18 Lipca 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Powiedz jeszcze jak poszło napełnianie układu? Bezproblemowo? Rozumiem, że napełniałeś przez rez w pompce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Dokładnie. Rez ma duży otwór i napełniałem plastikowym dzbankiem, takim jak do żelazka wlewa się wodę destylowaną. Zaworków używam tylko do opróźniania układu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 napełniałem plastikowym dzbankiem, takim jak do żelazka wlewa się wodę destylowaną. hehe tez tego uzywam no normalnie perfekcyjnie sprawuje sie w napelnianiu WC :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 (edytowane) Modyfikacje, które zrobiłem mogę śmiało nazwać rewizją 1.1. Nowa płyta główna Asus P5W DH zastąpiła poprzednią DFI. Na NB musiałem zastosować blok na haczyki. Wybrałem Swiftech MCW30. Przy okazji postanowiłem zmienić blok na procesorze, z Zalmana na produkcji rodzimej. Zamówiłem blok u Kynka ale przesyłkę ukradli na poczcie. Już chciałem zamówić u niego drugi, ale na allegro wyczaiłem Alphacool NexXxoS XP light za 75 PLN. Przy okazji obróciłem chłodnicę o 180* tak, że króćce są z tyłu budy. Pozwoliło to skrócić węże i ułożyć je przy tylnej ścianie budy. Wygląda to teraz tak: Wyrzuciłem też czujnik temperatury ale zostawiłem czujnik przepływu i dół wygląda teraz tak: No i wyniki przy napięciu na procku w biosie 1,56V. Grafika 7900 GT modowana na 1,5V Idle: Stress z grą unreal w tle: Full stress procka: Z temperatur jestem bardzo zadowolony. Temperatura w pokoju 20*C a wentyle w topie na najniższych obrotach. Edytowane 9 Maja 2009 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 Jak się Laing sprawdza? Możesz coś o nim napisać tutaj?: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=188268&st=300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Kibelek bardzo fajny - gratulacje :) Fajny patent z poprowadzeniem wezy od cpu do chlodnicy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 atomel => a jak zdjales oryginalne chlodzenie heatpipe, to te tranzystorki obok CPU nie przegrzewaja sie za bardzo??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Nie grzeją się specjalnie. Rozbudowane chłodzenie jest bardziej potrzebne mostkowi NB niż regulatorom napięcia. Do tych górnych regulatorów przylepiłem radiatorki ale nie ma specjalnej potrzeby. Te elementy powinny znosić spokojnie 80*C a można je dotykać palcam przy 1,6V na procesorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Postanowiłem zaktualizować informację o chłodzeniu bowiem na przestrzeni ostatniego roku było parę zmian, które określam jako rev 1.3. Zanim doszło do opisywanych niżej modyfikacji płyta Asusa zaliczyła czterordzeniowca Q6700. Blok Alphacool NexXxoS XP został zastąpiony blokiem Apogee GT z pastą CLP. Była to rev. 1.2, której nie opisywałem bo reszta gratów pozostała ta sama. Niemniej chłodzenie udowodniło swoją przydatność również dla konfiguracji wielordzeniowych. Jedyne zastrzeżenia można mieć do węży Innovatek 8/10, które mają tendencję do załamywania. Dlatego są one niedocięte na odpowiednią długość - są dużo dłuższe niż powinny i na razie nie będę ich skracał. Większe zmiany wiązały się z wymianą płyty Asus P5W DH Dlx na płytę DFI LP UT P35 i jednoczesnej zmianie procka na Q6600 G0. Ponieważ mostek NB nie grzeje się zbyt mocno postanowiłem zrezygnować z montażu bloczka Swiftech MCW30. Blok Apogee GT musiał być oczyszczony ze starej pasty CLP pastą polerską. Praca zajęła mi prawie godzinę: Nowa pasta to AS5 bo za dużo zabawy z tą collaboratory. Tutaj uzbrojona w nowe chłodzenie płyta: Jak widać na zdjęciu zainstalowałem chłodzenie OCZ moich 4 szt pamięci Crucial bowiem przy 2,1V grzeją się dość mocno a czasem do testów daję nawet 2,45V. Ponieważ tradycyjny montaż OCZ nie jest możliwy ze względu na małą odległość od karty grafiki, element montażowy z tej strony przykręciłem od wewnątrz osłony a na jej zewnętrznej stronie jest taśma izolacyjna zapobiegająca potencjalnemu zwarciu: Kolejna zmiana to zastąpienie mojego zasilacza Tagan 580 U22 użytego do modernizacji innego komputera przez nowy Tagan 700 U33. Jest to przejściówka, pójdzie do innego komputera a kolejny będzie już z odpinanymi kablami: Na zdjęciu widoczne są filtry przeciwkurzowe. Po 2 latach eksploatacji polecam każdemu takie rozwiązanie, wystarczy je oczyścić odkurzaczem w ciągu paru sekund. Ogólny widok elementów z czujnikiem przepływu i pompką - tutaj żadnych zmian, elementy pracują niezawodnie a pompka jest niesłyszalna: Z tyłu przy wentylatorze zasilacza widoczne chłodzenie transpiper dostarczone przez DFI Niektóre z elementów są podświetlane tak jak Crucial Tracer, OCZ, czujnik przepływu so daje ciekawe efekty świetlne: widoczne też w dzień: Temperatury Idle: Procek 1,4V: Idle 1,52V: W stresie temperatury sięgają 67*C. W planach zmiana węży na Tygon i zasilacza. Edytowane 29 Lutego 2008 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Ładnie ładnie...powiedz mi co robisz z MCW30? Idzie na sprzedaż czy zostawiasz do siebie ? No i popracuj trochę nad estetyka bo to jedyny minus tego układu. Pozdrawiam rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Bloczki Zalman, Alphacool NexXxoS XP i MCW30 są dostępne, w tej sprawie proszę o info na PW. Update Już nieaktualne Edytowane 7 Stycznia 2008 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 (edytowane) Nie ma sie do czego przyczepic w sumie, bo wszystkich niedociagniec jestes swiadomy (odpinane kable i porzadek z nimi), weze przyciete jak nalezy :D Widac chlodzenie sie sprawdza, skoro takie wyniki masz w kreceniu 4jajowcow :) A estetyka az tak bardzo nie ma sie co przejmowac - wszak okna tu nie widze :) .... tylko chyba te zdjecia z temperaturami cos sie po**** bo ja tu nie widze tego co sugeruje ich podpis.... Edytowane 7 Stycznia 2008 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) Zdjęcia są OK oba pokazują idle przy różnych napięciach. W nawiasie podałem temperaturę w stresie bez screena. Czas przedstawić rewizję 1.4 Zmianie uległa karta i zasilacz. Była to okazja do rozmontowania kompa. W karcie standardowe chłodzenie zastąpiłem autorskim, w którym główną rolę gra blok XG1 uzupełniony wentylem 92 mm: Wymieniłem też fabryczne pasty na płycie a blok Apogee GT otrzymał złączki skręcane w miejsce fabrycznych choinek, Tutaj parka: płyta i karta gotowa do zamontowania w budzie: Węże z upływem czasu tracą nieco elastyczność - twardnieją i mają tendencję do załamywania. Uchwyty do węży pomagają utrzymać właściwe położenie: No i zasilacz z odpinanymi kablami Tagan BZ700 Jednak przy sześciu napędach i 17 wentylach trudno jest ograniczyć ilość kabli. Buda nie ma okna więc nie eksponuję bezpośrednio wnętrza: Mimo woli w budzie aż się roi od podświetleń: zasilacz, chłodzenie OCZ, pamięci tracer, miernik przepływu dają ekstra efekty w nocy przez naturalne otwory obudowy. Nie mam wprawy w robieniu nocnych zdjęć więc tutaj tylko próbka: Temperatury nie uległy zmianie pomimo usunięcia chłodzenia DFI transpiper. Edytowane 1 Lutego 2008 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Dobry patent z wentylem na GPU :) Czy komp z taką ilością wentyli jest cichy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Cisza nigdy nie była dla mnie ważnym priorytetem. Pracuję na podkręconym sprzęcie często ekstremalnie więc nie jest cicho. Oczywiście przy ustawieniach stock możliwe jest znaczne wyciszenie komputera i usunięcie większości wentylatorów. Część wentyli sterowana jest z panela przedniego, część z płyty, reszta na 7V i 12V. Chciałbym dorwać gdzieś 10-20 kanałowy programowalny kontroler obrotów sterowany czujnikami temperatury odrębnie dla każdego kanału. Szukałem ale nie widziałem nic podobnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 (edytowane) Postanowiłem jednak nieco wyciszyć komputer (rev. 1_5). Organoleptyczne pomiary poprzez przytykanie małżowiny usznej do potencjalnych źródeł hałasu wskazały, że powinienem skoncentrować się na zespole 6 wentyli 120 mm zamontowanych po obu stronach chłodnicy. Od dołu chłodnicy zamontowałem 3 x Noctua S12: i na nie filtry przeciw kurzowe (wentyle ssą przez filtry i nadmuciach!ą na chłodnicę) Druga trójka Noctua P12 wyciąga powietrze z chłodnicy i wyrzuca na zewnątrz przez top obudowy: Tutaj przymierzam top: i z założonymi grillami: Wyregulowałem obroty wszystkich wentyli panelem. 5 wentylatorów 92 mm przełączyłem na 7V. Proc dalej hula na 3,8 GHz (1,52V) ale jest dużo ciszej niz poprzednio, naprawdę warto było zainwestować w wentyle Noctua. Cichszy komputer sprowokował mnie również do poprawy komfortu stanowiska pracy. Na pierwszy ogień poszedł mój składany turystyczny stoliczek, który używałem bo pasował do starego fotela. Postanowiłem wymienić go na na coś bardziej komfortowego - stolik z miejscem na mój big tower :rolleyes: : Odległość topu od blatu to jakieś 5 cm, półka wisi nad podłogą jakieś 3 cm: Blat i 3 półki szklane: Do długotrwałej pracy przydaje się fotel z podnóżkiem z funkcją masażu :rolleyes: : Myślę, że ta rewizja jest już ostatecznym rozwinięciem mojego pierwszego kibelka :rolleyes: Edytowane 17 Sierpnia 2008 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 odpowiedni grill na top i byłoby cacy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeCkS Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 fajne biurko ^^ ... a rewizja nawet nawet ;) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 heh, ja bym nieco inaczej to potraktowal... Zamiast 6x noctua wziol bym 3x + zmiana chlodnicy na TC PA120.3 + grill od maniakalnego, cenowo podejrzewam ze wyszlo by na to samo, a wydajnosc skoczyla by na pewno sporo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darusiak Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 te noctuy które masz na wyciąganiu wg mnie powinny byś po drugiej stronie chłodnicy gdyż są tak skonstruowane aby wytwarzały większe ciśnienie statyczne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Przyjrzyj sie dokladniej fotka i poczytaj opis... po drugiej stronie chlodnicy tez sa noctuy.... i zamocowane na pchanie przez chlodnice... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darusiak Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Od dołu chłodnicy zamontowałem 3 x Noctua S12: ... Druga trójka Noctua P12 wyciąga powietrze z chłodnicy i wyrzuca na zewnątrz przez top obudowy: Różnica w konstrukcji tych dwóch wentylatorów jest znaczna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) Dziękuję za cenne info, szczerze mówiąc nie analizowałem parametrów obu typów i zamontowałem je nieco przypadkowo. Może jak zmienię regulator obrotów to je zamienię miejscami na próbę. Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...