Skocz do zawartości
Puzynek

Co Wybrać Geode Nx2001 Czy Sempron 3000+ (socket 754, 64-bit) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój obecny procesor Athlon 2600 XP+ powoli konczy swój żywot i zastanawiam się nad zmianą procesora. Jako , że mój budżet jest bardzo skromny zastanawiam się nad dwoma opcjami.

Pierwsza opcja to wymienić sam procesor na Athlona Geode NX2001, jednak słyszałem bardzo skrajne opinie na jego temat. Jedni naprawde go wychwalają inni twierdzą, że mocno się grzeje, wolno chodzi i już nie wiem co o nim sądzić :huh:

Druga opcja to zakup Semprona 3000+ 64-bit s754 z płytą Asus K8N-E nVidia nForce 250 i sprzedaż mojej obecnej płyty A7V600-X

HELP ME :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie Geode, s 754 lub ewentulanie 939 (ale to chyba więcej $)...

Odradza s.754. Brak kontorlera dwukanałowego, praktycznie bez overlockingu itp. Zakończono też już wsparcie dla 754. 939... no cóż lepiej chyba od razu AM2. Jeśli możesz to powiedz mi dlaczego twój AThlon 2600 powoli kończy żywot?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odradza s.754. Brak kontorlera dwukanałowego, praktycznie bez overlockingu itp. Zakończono też już wsparcie dla 754. 939... no cóż lepiej chyba od razu AM2. Jeśli możesz to powiedz mi dlaczego twój AThlon 2600 powoli kończy żywot?

Pozdrawiam

Ale widać, że kolo zbyt wielu PLN'ów na ten cel nie ma, a socket 754 to najtańsza alternatywa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na AM2 i 939 kaski nie mam, kieruje się teraz ceną, bo za rok, a moze krócej, tatusko kupuje do firmy komputer, który ja przejme, a oddam mu ten. Jak narazie przekonaliście mnie do tego s754 :)

Jeśli możesz to powiedz mi dlaczego twój AThlon 2600 powoli kończy żywot?

Pozdrawiam

Co do procesora to mam taki problem ze przy uruchomieniu nie startuje za pierwszym razem , a przy dłużej pracy nie chce wstawać ponownie po resecie, mimo że jego temp to 43-44 stopnie. Poza tym od czasu do czasu, a teraz coraz częściej łapie totalne zawiechy (najczęściej po samym załadowaniu Windowsa). Płyta była na gwaracji, odesłano ją spowrotem i pobrano 30zł za nieuzasadnioną reklamacje. RAM były wymieniane po tym jak rok temu płyta ASROCKA mi padła i pociągnęła pamięci za sobą. Sprawdzałem też zasilacz , ale na innym jest to samo.

Zmieniam ustawienia FSB procka z 166 na załóżmy 100, gdzie przy tej temp jest chłodny i działa ok. Mnie już normalnie strzela ku***** za przeproszeniem z tym kompem

Edytowane przez Puzynek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź sobie plyte glówną bo ja mialem takie objawy jak spuchly mi kondensatory na plycie i zwisy nieoczekiwane byly a temp spox i np. na pulpicie zwiecha jak kompa zostawilem i wyszedlem po herbatke. Polecam s754 mam sempa 2800 na 2.6GHz dla mnie ok nie potrzebuje duala bo i tak nie daje duzo a procek i dobra plyta glowna i masz naprawde dobra platforme a jak jeszcze z pciex to juz west git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi