Puzynek Opublikowano 16 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2006 Witam Mój obecny procesor Athlon 2600 XP+ powoli konczy swój żywot i zastanawiam się nad zmianą procesora. Jako , że mój budżet jest bardzo skromny zastanawiam się nad dwoma opcjami. Pierwsza opcja to wymienić sam procesor na Athlona Geode NX2001, jednak słyszałem bardzo skrajne opinie na jego temat. Jedni naprawde go wychwalają inni twierdzą, że mocno się grzeje, wolno chodzi i już nie wiem co o nim sądzić :huh: Druga opcja to zakup Semprona 3000+ 64-bit s754 z płytą Asus K8N-E nVidia nForce 250 i sprzedaż mojej obecnej płyty A7V600-X HELP ME :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 trzecia opcja to moze sempron s.939 i asrock dual sata2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Na pewno nie Geode, s 754 lub ewentulanie 939 (ale to chyba więcej $)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon688 Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Na pewno nie Geode, s 754 lub ewentulanie 939 (ale to chyba więcej $)...Odradza s.754. Brak kontorlera dwukanałowego, praktycznie bez overlockingu itp. Zakończono też już wsparcie dla 754. 939... no cóż lepiej chyba od razu AM2. Jeśli możesz to powiedz mi dlaczego twój AThlon 2600 powoli kończy żywot? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Odradza s.754. Brak kontorlera dwukanałowego, praktycznie bez overlockingu itp. Zakończono też już wsparcie dla 754. 939... no cóż lepiej chyba od razu AM2. Jeśli możesz to powiedz mi dlaczego twój AThlon 2600 powoli kończy żywot? Pozdrawiam Ale widać, że kolo zbyt wielu PLN'ów na ten cel nie ma, a socket 754 to najtańsza alternatywa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 (edytowane) Praktycznie za tyle samo kupi Sempa3000+ oraz Asrocka DualSata i będzie miał dodatkowo i agp oraz pcie P.S. Oczywiście Sock939 :) Edytowane 17 Lipca 2006 przez Popiół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 a s754 nie jest tez taki zly :) sempy 2800 leca srednio na 2,4 GHz a to juz wydajnosc okolo 2,6GHz AthlonXp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzynek Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 (edytowane) Na AM2 i 939 kaski nie mam, kieruje się teraz ceną, bo za rok, a moze krócej, tatusko kupuje do firmy komputer, który ja przejme, a oddam mu ten. Jak narazie przekonaliście mnie do tego s754 :) Jeśli możesz to powiedz mi dlaczego twój AThlon 2600 powoli kończy żywot? Pozdrawiam Co do procesora to mam taki problem ze przy uruchomieniu nie startuje za pierwszym razem , a przy dłużej pracy nie chce wstawać ponownie po resecie, mimo że jego temp to 43-44 stopnie. Poza tym od czasu do czasu, a teraz coraz częściej łapie totalne zawiechy (najczęściej po samym załadowaniu Windowsa). Płyta była na gwaracji, odesłano ją spowrotem i pobrano 30zł za nieuzasadnioną reklamacje. RAM były wymieniane po tym jak rok temu płyta ASROCKA mi padła i pociągnęła pamięci za sobą. Sprawdzałem też zasilacz , ale na innym jest to samo. Zmieniam ustawienia FSB procka z 166 na załóżmy 100, gdzie przy tej temp jest chłodny i działa ok. Mnie już normalnie strzela ku***** za przeproszeniem z tym kompem Edytowane 17 Lipca 2006 przez Puzynek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keel Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Sprawdź sobie plyte glówną bo ja mialem takie objawy jak spuchly mi kondensatory na plycie i zwisy nieoczekiwane byly a temp spox i np. na pulpicie zwiecha jak kompa zostawilem i wyszedlem po herbatke. Polecam s754 mam sempa 2800 na 2.6GHz dla mnie ok nie potrzebuje duala bo i tak nie daje duzo a procek i dobra plyta glowna i masz naprawde dobra platforme a jak jeszcze z pciex to juz west git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...