mattnick Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 czy takie wnętrze bloku nie będzie stawiało zbyt dużych oporów wodzie ?? czy lepiej nie bawić się w takie drobiny i wiercić od razu 10-tką ?? blok ma wyglądać z zewnątrz mniej więcej tak tylko z tyłu będą szybkozłączki skręcane. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Imo nie warto bawic sie w cos takiego. Jeden duzy kanal w zupelnosci wystarczy. Cos na styl tych blokow z miedzianej rurki z dolutowanymi plaskownikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 W sensie ilości pracy nie warto czy przyrostu osiągów ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 W sensie ilości pracy nie warto czy przyrostu osiągów ??Imo jedno i drugie. Ilosc pracy oczywiscie znacznie wieksza. Ale i osiagi. Zeby cos tu wyraznie poprawic trzebaby zrobic ten kanal w ksztalcie "gwiazdy" lub czegos podobnego, tzn z wcieciami na obwodzie. Ale glownie chodzi o to ze hdd na samych rurkach jest naprawde zimny, nie potrzebne jest tak duze chlodzenie. W wiekszosci wypadkow puszczenie wentyla 8x8 @ 12V juz sprawia ze hdd jest w stresie poprostu zimny - a co dopiero taki bloczek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 na 13 cm wiercenia ciężko będzie chyba zrobić coś innego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Płaskownik 5mm z wycietymi kątówką finami i na to przecięta rurka fi 15. Efekt więcej niż zadowalający:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 nie chcę lutować !!!! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 IMO najlepszym rozwiązaniem w blokach na HDD byłoby połaczenie skrzynki bitumicznej (Scythe Quiet Drive) oraz bloku który nie musiałby być super wydajny wystarczy żeby schłodił dysk do ~35 C. Jeśli takie rozwiązanie nie byłoby drogie myślę, że znalazło by się wieliu klietów. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordVere Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Można by się wzorować na istniejących już rozwiązaniach np. firmy alphacool Niestety cena jest porażająca jak dla zwykłego zjadacza chleba http://www.alphacool.de/xt/product_info.ph...r-hd-dual:.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 ciekawe jak bardzo takie bloki jak razor 2 wyciszają hdd, bo jeśli "burczy od spodem (co wydaje mi się najbardziej prawdopodobne) to raczej niebardzo a taki case na hdd...hmm...jak zrobię bloki to się zobaczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 No blok chyba ma zadanie chlodzic a nie wyciszac..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 może chłodzić i wyciszać zarazem...to chyba nie grzech..przecież jest to jakby dodatkowe utrudnienie dla dźwięku, zeby się przedostać przez miedź i wodę...krzyczaleś kiedyś pod wodą ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 (edytowane) Gdyby hdd byl caly w wodzie, to by bylo cicho. Np tak: Ale nie z 2 bloczkami po bokach... Edytowane 17 Lipca 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 może chłodzić i wyciszać zarazem...to chyba nie grzech..przecież jest to jakby dodatkowe utrudnienie dla dźwięku, zeby się przedostać przez miedź i wodę...krzyczaleś kiedyś pod wodą ??Wiesz co ... pomyśl najpeirw zanim napiszesz kolejną bzdure! :lol2: :lol2: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 (edytowane) Wiesz co ... pomyśl najpeirw zanim napiszesz kolejną bzdure! :lol2: :lol2: :lol2: bardzo konstruktywne i na temat moge się założyć że będzie ciszej...nic nie mówiłem, że będziwe niesłyszalny... Edytowane 17 Lipca 2006 przez mattnick Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 może chłodzić i wyciszać zarazem...to chyba nie grzech..przecież jest to jakby dodatkowe utrudnienie dla dźwięku, zeby się przedostać przez miedź i wodę...krzyczaleś kiedyś pod wodą ?? ale nie zbudujesz bloku który w całości pokryje dysk. Poza tym dysk musiałby być zamontowany do bloku i przevhodziły by wibracje. Tak więc IMO blokiem się dysk chłodzi i dzięki temu można go zamknąć w skrzyni bitumicznej bez owiewu a dysk i tak będzie miał niższą temperaturę niż bez tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 ale nie zbudujesz bloku który w całości pokryje dysk. nie mam i nie miałem takiego zamiaru Poza tym dysk musiałby być zamontowany do bloku i przevhodziły by wibracje. będzie przykręcony do boków dysku Tak więc IMO blokiem się dysk chłodzi a gdziekolwiek temu zaprzeczyłem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 będzie przykręcony do boków dysku I przez to będą przechodziły wibracje na blok i tym samym na obudowę a gdziekolwiek temu zaprzeczyłem ? nie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 I przez to będą przechodziły wibracje na blok i tym samym na obudowę zgadza si ale część wibracji zostanie pochłonięta przez miedź...blok będzie miał ok. 2 cm grubości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Zadna czesc wibracji nie zostanie pochlonieta przez miedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 zgadza si ale część wibracji zostanie pochłonięta przez miedź...blok będzie miał ok. 2 cm grubości Gdybyś zastosował w mocowaniu jakieś gumowe kołki lub coś w tym stylu to wtedy mogły by zostać "pochłonięte przez miedź pry sztywnym mocowaniu - nie ma szans. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Gdybyś zastosował w mocowaniu jakieś gumowe kołki lub coś w tym stylu to wtedy mogły by zostać "pochłonięte przez miedź pry sztywnym mocowaniu - nie ma szans. Pozdrawiam pomyślę nad tym btw. wielkie dzięki za sugestie...prosiłbym może o jeszcze jakieś propozycje nt. kanału w bloku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
y0ghurt Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 a co wy na to?: na koncach bloczków trzebaby jeszcze dorobić zbiorniczki (cos jak w nagrzewnicach), a same bloki zrobic na tyle cienkie zeby mozna było jeszcze zmieścić coś o by wyciszało/eliminowało drgania, np takie jak zalman dodaje do swoich radiatorów hdd (mniejsze niz scythe i cooltek), albo homemade klocki sylikonowe :) Całość (przerywana linia) tak wymierzyć żeby miało skrajne wymiary napedu 5,25". No i bez lutowania sie nie obejdzie ale przynajmniej mamy wyciszenie i chłodzenie naraz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 może i dobrze...tylko ja chcę coś na 5.25 ' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
y0ghurt Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 może i dobrze...tylko ja chcę coś na 5.25 ' to co ja pokazalem ma wlasnie pasowac w 5,25" :) no chyba ze masz na mysli co innego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 czyli u Ciebie blok miałby ok. 8 mm grubości kanały 4 mm a 12 klocki sylikonowe...zrobisz Ty, zrobię ja i porównamy osiągi..dzisiaj miałem 52 st. :) włączyłem wentyl 80 12v (hurga) od strony kabli i spadła do 36 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
y0ghurt Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 (edytowane) czyli u Ciebie blok miałby ok. 8 mm grubości kanały 4 mm a 12 klocki sylikonowe...zrobisz Ty, zrobię ja i porównamy osiągi..dzisiaj miałem 52 st. :) włączyłem wentyl 80 12v (hurga) od strony kabli i spadła do 36 ja nic nie robie tylko pomysl podrzucam :P fakt wykonanie takich kanalików w tak cienkim kawałku miedzi byłoby NIECO problematyczne ale myślę że dobrze wykonane zdałyby egzamin i gdyby takich kanalików 4mm było kilka to raczej nie hamowałyby zbytnio przepływu... problemem pozostaje konstrukcja zbiorniczków ale to też jest do zrobienia... tak mi sie wydaje :P no i ciągle można zastosowac skuteczne wyciszenie... e tam - nie podoba sie - trudno :P ;) tak mi do głowy wpadło... edit: u mnie na dysk od góry wieje sunon90x90 na 5v i mam w tej chwili 28°C :) z tym ze teraz jest sporo chłodniej... Edytowane 17 Lipca 2006 przez y0ghurt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 ja mam 33 i 35...dyski 200 i 160 gb...wiatrak nadal wieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Heh tylko ciekawe czym zrobisz otwory fi4 o głębokości ok. 120mm w miedzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 (edytowane) nie masz szans ;) jedynie frez i potem znowu zlutowac btw nie ma ktos do sprzedania kawalka miedzi na taki prosty bloczek ? ( plaskownik ) Edytowane 18 Lipca 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...