Skocz do zawartości
mattnick

Blok Na Hdd Przemyślenia Nt. Wnętrza

Rekomendowane odpowiedzi

czy takie wnętrze bloku nie będzie stawiało zbyt dużych oporów wodzie ??

Dołączona grafika

czy lepiej nie bawić się w takie drobiny i wiercić od razu 10-tką ??

blok ma wyglądać z zewnątrz mniej więcej tak

Dołączona grafika

tylko z tyłu będą szybkozłączki skręcane.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sensie ilości pracy nie warto czy przyrostu osiągów ??

Imo jedno i drugie. Ilosc pracy oczywiscie znacznie wieksza. Ale i osiagi. Zeby cos tu wyraznie poprawic trzebaby zrobic ten kanal w ksztalcie "gwiazdy" lub czegos podobnego, tzn z wcieciami na obwodzie. Ale glownie chodzi o to ze hdd na samych rurkach jest naprawde zimny, nie potrzebne jest tak duze chlodzenie. W wiekszosci wypadkow puszczenie wentyla 8x8 @ 12V juz sprawia ze hdd jest w stresie poprostu zimny - a co dopiero taki bloczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO najlepszym rozwiązaniem w blokach na HDD byłoby połaczenie skrzynki bitumicznej (Scythe Quiet Drive) oraz bloku który nie musiałby być super wydajny wystarczy żeby schłodił dysk do ~35 C. Jeśli takie rozwiązanie nie byłoby drogie myślę, że znalazło by się wieliu klietów.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może chłodzić i wyciszać zarazem...to chyba nie grzech..przecież jest to jakby dodatkowe utrudnienie dla dźwięku, zeby się przedostać przez miedź i wodę...krzyczaleś kiedyś pod wodą ??

Wiesz co ... pomyśl najpeirw zanim napiszesz kolejną bzdure!

:lol2: :lol2: :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co ... pomyśl najpeirw zanim napiszesz kolejną bzdure!

:lol2: :lol2: :lol2:

bardzo konstruktywne i na temat

moge się założyć że będzie ciszej...nic nie mówiłem, że będziwe niesłyszalny...

Edytowane przez mattnick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może chłodzić i wyciszać zarazem...to chyba nie grzech..przecież jest to jakby dodatkowe utrudnienie dla dźwięku, zeby się przedostać przez miedź i wodę...krzyczaleś kiedyś pod wodą ??

ale nie zbudujesz bloku który w całości pokryje dysk. Poza tym dysk musiałby być zamontowany do bloku i przevhodziły by wibracje. Tak więc IMO blokiem się dysk chłodzi i dzięki temu można go zamknąć w skrzyni bitumicznej bez owiewu a dysk i tak będzie miał niższą temperaturę niż bez tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nie zbudujesz bloku który w całości pokryje dysk.

nie mam i nie miałem takiego zamiaru

Poza tym dysk musiałby być zamontowany do bloku i przevhodziły by wibracje.

będzie przykręcony do boków dysku

Tak więc IMO blokiem się dysk chłodzi

a gdziekolwiek temu zaprzeczyłem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza si ale część wibracji zostanie pochłonięta przez miedź...blok będzie miał ok. 2 cm grubości

Gdybyś zastosował w mocowaniu jakieś gumowe kołki lub coś w tym stylu to wtedy mogły by zostać "pochłonięte przez miedź pry sztywnym mocowaniu - nie ma szans.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś zastosował w mocowaniu jakieś gumowe kołki lub coś w tym stylu to wtedy mogły by zostać "pochłonięte przez miedź pry sztywnym mocowaniu - nie ma szans.

Pozdrawiam

pomyślę nad tym

btw. wielkie dzięki za sugestie...prosiłbym może o jeszcze jakieś propozycje nt. kanału w bloku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co wy na to?:

Dołączona grafika

na koncach bloczków trzebaby jeszcze dorobić zbiorniczki (cos jak w nagrzewnicach), a same bloki zrobic na tyle cienkie zeby mozna było jeszcze zmieścić coś o by wyciszało/eliminowało drgania, np takie jak zalman dodaje do swoich radiatorów hdd (mniejsze niz scythe i cooltek), albo homemade klocki sylikonowe :) Całość (przerywana linia) tak wymierzyć żeby miało skrajne wymiary napedu 5,25".

No i bez lutowania sie nie obejdzie ale przynajmniej mamy wyciszenie i chłodzenie naraz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli u Ciebie blok miałby ok. 8 mm grubości kanały 4 mm a 12 klocki sylikonowe...zrobisz Ty, zrobię ja i porównamy osiągi..dzisiaj miałem 52 st. :) włączyłem wentyl 80 12v (hurga) od strony kabli i spadła do 36

ja nic nie robie tylko pomysl podrzucam :P fakt wykonanie takich kanalików w tak cienkim kawałku miedzi byłoby NIECO problematyczne ale myślę że dobrze wykonane zdałyby egzamin i gdyby takich kanalików 4mm było kilka to raczej nie hamowałyby zbytnio przepływu... problemem pozostaje konstrukcja zbiorniczków ale to też jest do zrobienia... tak mi sie wydaje :P no i ciągle można zastosowac skuteczne wyciszenie... e tam - nie podoba sie - trudno :P ;) tak mi do głowy wpadło...

edit: u mnie na dysk od góry wieje sunon90x90 na 5v i mam w tej chwili 28°C :) z tym ze teraz jest sporo chłodniej...

Edytowane przez y0ghurt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi