Skocz do zawartości
kuki1989

Przekraczanie Granicy W Ue

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 17lat i mam mozliwosc wyjechania do roboty na wakacje do Niemiec ale nie mam ani paszportu ani dowodu (jestem nie pełnoletni :wink: ) z tym wiaze sie moje pytanie czy mozna przekroczyc granice na innym dokumecie?? np. legitymacji szkolnej, wiem ze to głupie pytanie ale chciałem sie upewnic, prosze o pomoc

p.s. nie mam czasu zeby wyrobic sobie paszport bo wyjazd jest za tydzien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam 17lat i mam mozliwosc wyjechania do roboty na wakacje do Niemiec ale nie mam ani paszportu ani dowodu (jestem nie pełnoletni :wink: ) z tym wiaze sie moje pytanie czy mozna przekroczyc granice na innym dokumecie?? np. legitymacji szkolnej, wiem ze to głupie pytanie ale chciałem sie upewnic, prosze o pomoc

p.s. nie mam czasu zeby wyrobic sobie paszport bo wyjazd jest za tydzien

bez paszportu mozesz przejsc przez zieloną granicę.

do pracy w niemczech musisz mieć pozwolenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez paszportu mozesz przejsc przez zieloną granicę.

do pracy w niemczech musisz mieć pozwolenie.

1. o co chodzi Ci z ta zielona granica bo nie wiem???

2. to jest tylko wyjazd na tydzien po czesci do Tirów za kótry mógłbym dostac niezła kase B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez zanjomosci w tydzien nie zrobi - potrzeba 2 tyg. Bo w tej wytworni papierow wartosciowych sie strasznie wleką.

Zawsze mozesz podkop zrobić pod granicą :lol2:

PS: jak bedziesz wyrabial to popros ładnie o jak najszybsze rozpatrzenie wniosku. Kumpel raz złozyl wniosek, a w urzedzie zapomnieli wyslac papiery, przychodzi po miesiacu dokumentu nima, powód - Pani zapomniala wyslac papiery :mur:

Edytowane przez sbchp250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze wyrobić sobie dowód tymczasowy ale nie wiem czy zrobisz to w tydzień :sad:

Na taki dowód czeka sie około 2 tygodni. Nie nazywa sie on tymczasowy, jest to normalny dowód osobisty, tyle ze ma połowe krótszą ważność, czyli nie 10, a 5 lat.

Co do paszportu to nie wiem, ale raczje czeka sie dłużej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedzi, nic postaram sie wyrobic paszport bo mi sie bardziej przyda niz dowód który za rok i tak bym musiał zmieniac

Chyba masz problemy z czytaniem... a chcesz za granice do pracy jechac.. Napisalem przeciez, ze taki dowód wyrabiany przed ukonczeniem 18 lat rozni sie TYLKO datą ważności. Jest to 5 lat, a nie 10! Nie bedziesz musial zmieniac tego dowodu za rok. Wiem, bo sam wyrabialem taki dowód, kiedy chcialem wyjechac z klasa na wycieczke zagraniczną w LO. Paszportu do tej pory nie posiadam.

Najprosciej, to poprostu pojsc do urzędu do jakiegos wydziału migracji czy cos takiego i zapytac.. Wtedy bedziesz mial jansą i klarowna odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedzi, nic postaram sie wyrobic paszport bo mi sie bardziej przyda niz dowód który za rok i tak bym musiał zmieniac

Oj, cienko z tym wyjazdem Twoim będzie. Nie da rady tak szybko wyrobić dowodu, tudzież paszportu, poza tym masz problemy z czytaniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi był tymaczasowy dowód potrzebny żeby szybciej się na egzamin na prawo jazdy zapisać, ów dowód otrzymałem po 2 tygodnaich. Nie siedź przed kompem tylko leć do urzędu, pisz podanie i wyrabiaj dowodzik. Na paszport czeka się znacznie dłużej bo conajmniej 3tygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paszport da sie wyrobic w ciagu 3 dni, jesli tylko masz wazny powod zeby go otrzymac (smierc kogos bliskiego w rodzinie, nagla choroba, itp.). Bierzesz wtedy wniosek z urzedu, skladasz wszystkie wymagane papiery i w ciagu kilku dni masz paszport.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy wyjazd za praca to do tych waznych powodow sie zalicza ? Wiadomo ze mu nie wyrobia w te 3 dni.... Trzeba bylo myslec wczesniej z paszportem.

Tylko ze ja o mozilowsci wyjazdu dowiedziałem sie wczoraj :wink: a wczesniej zadnych wyjazdów nie planowałem i teraz mam problemy,

sam jestem sobie winien

Edytowane przez kuki1989

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na taki dowód czeka sie około 2 tygodni. Nie nazywa sie on tymczasowy, jest to normalny dowód osobisty, tyle ze ma połowe krótszą ważność, czyli nie 10, a 5 lat.

Co do paszportu to nie wiem, ale raczje czeka sie dłużej.

Od miesiaca do dwoch :wink:.

Takze nici z wyjazdu :). Trzeba bylo myslec o takich rzeczach na poczatku, a nie o tym co sie bedzie robic za granica :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warszawa - Centum. Urzad do najmniejszych nie nalezy. Robilem jakos kwiecien-maj-czerwiec. Nie pamietam dokladnie

Ja robilem w zeszlym roku w czerwcu, miesiac czekalem, bez 2 dni bodajrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warszawa - Centum. Urzad do najmniejszych nie nalezy. Robilem jakos kwiecien-maj-czerwiec. Nie pamietam dokladnie

No to miales farta i tyle... Ja 2 razy wyrabialem ,znajomi wyrabiali i za kazdym razem czekalo sie z 2 tygodnie.Jeszcze nie slyszalem by komus tak szybko wyrobili ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam 4 tygodnie czekalem jakis rok temu... :|

Jonathan ma jakies wtyki albo to boss swojej podworkowej mafii ;) Wpadl z ekipa do urzedu po paru dniacj i odrazu wydali :D

Tak na powaznie to prawda jest taka ze z paszportem nie ma co odkladac na ostatnia chwile. Bo akurat moze cos sie trafic. Teraz bedziesz mial nauczke. Zycze powodzenia zeby jakos z innym terminem Ci sie powiodlo. Sam wyjezdzalem do Holandii i wiem co to znaczy.. no prawie, bo mialem paszport...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi