Skocz do zawartości
NFS

Dobra Obudowa Do 600 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar kupić budę za +/- 600 zł

W grę wchodzą głownie modele Thermaltake oraz Chieftec

Myślałem nad TT Armor , Tsunami??

Swego czasu miałem TT Damier V5000D i jego ogrom kabli przerazil mnie B-)

Dlatego obudowa musi byc wysoka, przewiewna i miec mniej kabli w stosunku co do ww modelu.

Proszę o podpowiedź i radę co do zakupu

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym polecił w tej cenie jakiegos Silverstona. Maja bardzo ładne obudowy i dobrze wykonane.

NP ta

Albo ta troche wieksza no i drozsza ale chyba warto tyle za nia zapłacic

Albo gigant od chifa

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te Silverstony?? Nie sa chyba takie strasznie duze, a thermaltake'a i chifa bija pod wzgledem zastosowanych materiałów (chociaz thermaltake tez nie jest zły) ;)

Ja bym szczegolnie zwrocił uwage na TJ-06 ;]

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze powiem, ze jestem juz calkowicie niezdecydowany :-P

Masz soprano , jak ma sie sprawa z miejscem ? i czy w budzie nie jest ,,goraco" , pytam bo wpadła mi w oko buda TT Tsunami, i to wlasnie miedzy nią a Armorem sie wacham, ew ktorys z chiefow...

Tsunami ma znosna cene, wyglada ok

a co do armora to nie widze wad , no moze troszke cena za wysoka... :)

wiec jesli soprano, tsunami ma dobra wentylacje itd to po co przeplacac B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili mam w budzie 25*C (termometr koło grafy). Po południu jak słonce grzało mi do pokoju to było 28*C. Tak wiec wentylacja moim zdaniem jest wystarczajaca.

Jesli chodzi o miejsce to zalezy co masz zamiar do nie włozyc. Ja mam 2x naped optyczny i 2x HDD i miejsca jest jeszcze hoho. No i dobra jest wolna przestrzen za miejscem na dyski bo mozna tam pochowac zbedne kable zeby nie blokowac przepływu powietrza. A samo Soprano jest całkiem ładne, tylko jego wizerunek psuje plastikowa przednie klapa która sie otwiera w zła strone :mur: :mur:

Mi sie osobiscie bardzo podoba TA tyle ze na ni nie miałem wystarczajaco kasy i musiałem sie zadowolic jej ubozszym bratem :)

Jeszcze jednym jej mankamentem jest to ze szybko złaczki dla kart PCI sie wogole nie sprawdzaja, zeby np włozyc grafe musiałem cały panel wykrecic. Teraz juz mam normalnie na srubce przykrecone ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok wielkie thx za informacje :-P

dokladnie chodzilo mi o tej model piekny :)

Tsunami jest tansza od Armora o 150 zł a to dosc sporo , a skoro jest miejsce i wentylacja ok to chyba ja wezme , hmm ciezka decyzja

Wiecej kasy juz nie moge dac :razz: 600 to i tak dosc sporo

A co sadzicie o SHARKU ???

Dość wysoka (choc jeszcze nie Big tower) wyglad spoko, pojemna 2x120 mm ,alu ........

Edytowane przez NFS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakos sie nie zlozylo :-P

zawsze mialem TT moze skad to przyzwyczajenie....

tak wiec mysle gł o TT Tsunami ew Armor...

raczej TT Damier nie wchodzi w gre , mialem go , jest tyle kabli, ze nie idzie tego ogarnac :mur:

Armor troszke wiekszy ale i drozszy od Tsunami

hmmm moze sie w koncu zdecyduje :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałem armora w sklepie - buda zrobiła na mnie dość pozytywne wrażenie: ogromna z b.dobrą wentylacją, ale na minus: drzwi [nie wiadomo po co one, na dodatek denerwująco skrzypią], w porównaniu z antkiem głośniejsza [bo bardziej 'otwarta'] i za cholerę nie podobają mi się te świecidełka [ale kwestia gustu]. Wolałbym Stackera.

Na korzyść antka przemawia b.dobra wentylacja, psu w dolnej komorze i duży wysiłek przyłożony do wyciszenia.

Edytowane przez Nonamer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiscie uwazam ze PSU na górze jest lepszym rozwiazaniem poniewaz dodatkowo wyciaga ciepłe powietrze z budy, a na dole ciepłe powietrze z zasilacza unosi sie do góry i zostaje w budzie.

Ja bym wybieral pomiedzy Armorem, a Xaser Tsunami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiscie uwazam ze PSU na górze jest lepszym rozwiazaniem poniewaz dodatkowo wyciaga ciepłe powietrze z budy, a na dole ciepłe powietrze z zasilacza unosi sie do góry i zostaje w budzie.

Taaa... :

- wentyl z tyłu nic nie daje

- wentyl u góry nic nie daje

- powietrze z komory psu ma zdolności przenikania przez metal.

Proponuję najpierw chociażby zobaczyć zdjęcie tej budy a potem się wypowiadać.

A żywotność i cisza zasilacza też się nie liczy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakis blad wyskoczyl... Nie wiem czy nie powieli posta... ale whatever.

Plexi za 50 zl, dzien pracy i buda jak w zalaczniku :) wrzucisz jeszcze jakiegos revoltec'a za 40 zl, LCD na gore i kazda obudowa sie chowa:))

Pozdrawiam

post-104063-1153259599_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie polecam TT Armor. Naprawde swietna obudowa, bardzo duzo miejsca, bardzo przewiewna, ale jesli lubisz cisze to odrazu musisz wymienic wentyle TT na cos innego.

Co do drzwiczek to faktycznie, wydaja z siebie pisk przy otwieraniu, ale w 2 minuty mozesz sie pozbyc tego dzwieku. ;) W dolne zawiasy nakladasz troszke jakiegos smary itp. i masz cisze.

Polecam ta obudowe. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

hmmm raczej nie nastawiam sie na cisze , stawiam na wydajnosc i (estetyke) budy :-P

Jesli to nie klopot mozesz zapodac fotki na forum jak sie prezentuje buda w ,,warunkach" domowych thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polece:

- CoolerMaster Mystique 631 - Czarną (ok 400zł)

- CoolerMaster Stacker 810 (RC-810) BigTower (ok 600zł)

- Lian Li PC-V1000A Plus (ok 950zł ale warta każdej pojedyńczej złotówki, sam mam więc wiem co mówie :] )

W ogóle miałem każdą z ww obudów i mogę z czystym sumieniem polecić je.

Do TT nie mam jakoś zaufania bo jak dla mnie robinie aluminiowej obudowy z oknem + plastykowym front panelem to kpina i kompormitacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi