Skocz do zawartości
Prestig

Poczutkujacy

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli masz agp x2 to karta z agp x4 działać to raczej nie podziała ze względu różnicy napięć 3.3V vs 1.5V (jeśli dobrze pamiętam). Co innego jeśli masz Agp x4 to karty z x8 będą na tym chodziły, ale to już całkiem coś innego [;

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karte AGP 4x wsadzisz w slot AGP 2x.

Te karty są najbardziej multimode, bo tak naprawdę wsadzisz je wszędzie -> AGP 2x i AGP 8x też possają.

Tyle ,że nie każdą AGP x4 wsadzisz w AGPx2 - właśnie ze względu na różnice napieć zasilających w slotach. Nie można mylić kart AGPx2 mających możliwość pracy jako AGPx4 ( taką kartą była np. Diamond V770 na TNT2, ze zworką do zmiany trybu) z kartami zgodnymi ze specyfikacją AGPx4/x8. Kto wsadzał kartę AGPx4/x8 w slot AGPx2 miał więcej szczęścia niż rozumu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto wsadzał kartę AGPx4/x8 w slot AGPx2 miał więcej szczęścia niż rozumu....

Miałem Radka 9200 i GeForce 3 Ti 500 na BXie (Abit BE6-2), żadnych problemów, natomiast ujarałem Radka 9200SE wsadzając go do jakiejś starszej płyty na BXie (był to chyba Siemens D1064) Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle ,że nie każdą AGP x4 wsadzisz w AGPx2 - właśnie ze względu na różnice napieć zasilających w slotach. Nie można mylić kart AGPx2 mających możliwość pracy jako AGPx4 ( taką kartą była np. Diamond V770 na TNT2, ze zworką do zmiany trybu) z kartami zgodnymi ze specyfikacją AGPx4/x8. Kto wsadzał kartę AGPx4/x8 w slot AGPx2 miał więcej szczęścia niż rozumu....

Kazda AGP x4 wlozysz do portu AGP x2. Troszke poczytaj a potem pisz. AGP x4 jest zgodne napieciowe/wcieciowo(dwa wciecia) z AGP x1/2/8. Jest zgodne z napeiciem 1,5V i 3,3V ma dwa wciecie w slocie. Karta AGP x1/2 ma jedno wciecie, jest zgodna tylko z napieciem 3,3V. Karta AGP x8 ma tez jedno wciecie(w innym miejscu niz AGP x1/2-zabezpiecznie pred wlozniem do zlego zlacza) jest zgodne z napieciem 1,5V i 0,8V nie jest zgodna z napieciem 3,3V. I tylko karte AGPx8 ktrora zostala przystosowana pod napeicie 1,5/0,8V(jedno wciecie) nie mozna montowac w starych MOBO zgodnych z AGPx1/2 bo takowej karty sie tam nie wlozy(chyba ze odwrotnie-sledz bedzie przeszkadzal).

Co innego to problemy spowodowane przez niezgodnosc MOBO i karty, ktora moze byc spowodowana tym ze MOBO jest stara a karta nowa i producent nie sprawdzal dzialania kart an starych MOBO, czasem aktualizacja biosu pomaga.

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tylko karte AGPx8 ktrora zostala przystosowana pod napeicie 1,5/0,8V(jedno wciecie) nie mozna montowac w starych MOBO zgodnych z AGPx1/2 bo takowej karty sie tam nie wlozy(chyba ze odwrotnie-sledz bedzie przeszkadzal).

i analogicznie jest w drugą stron, karty np. z agpx1/2 nie wsadzisz w slot pod agpx8 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jeśli ja mam płyte z agp 2x to np. Radka 9200 SE nie moge tam wsadzać tak? bo qrcze ostatnio wsadzałem właśnie radka i chodzil, tylko jak sie komputer właczal, potem jak windows sie uruchomil to juz nic nie szło, komp się wieszal i wychodizl czerwony kwadracik. U kolegi natomiast ten sam radek smiga. Czyli to wina mojej plyty a nie karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj wcześniejsze posty to będziesz wiedział. Karty z AGP x8 nie pójdą na AGP x2. Może i są wyjątki , karty z tzw. 3 przycięciami

Wygląda to tak:

Dołączona grafika

Jak ma 2 przycięcia:

Dołączona grafika

to może nie działać z AGP x2

Mówimy tu o różnicy AGP x2 a x8. Odpowiednio 3.3 v - 0.8 v. Różnica jest i chyba to jest przyczyną tych zwieszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki thx za odpowiedz wlasnie teraz wiem o co chodzi i przynajmniej bedzie pretekst do zmiany bebechów:)

Tyle ze to akurat nie od tego były zwieszki bo akurat radzio 9200 ma dwa wycięcia w AGP i działa z mobo z AGP 2x.

Żeby było ciekawiej to dodam ze wsadzałem Ti4200 z Agp 8x na mobo z AGP 2x (coś z P2 350) i działało wszystko.

Edytowane przez Hipo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi