Skocz do zawartości
tazikk

Radeon X700

Rekomendowane odpowiedzi

Ten temat jest skierowany do osob ktore maja X700 w laptopie. Wiem ze ja w druga strone sobie kombinuje ale wlasnie o to mi chodzi. A dokladniej o to zeby w moim lapku osiagnac bloga cisze. Jak chcem to osiagnac ?

Zainstalowac ATITool-a i OBNIZYC czestotliwosci taktowania karty graficznej ( w windowsie - do filmow i sluchania muzyki i tak nie potrzebuje tej karty wykreconej na maxa ).

A nastepnie po sprawdzeniu najnizszych wartosci chipset/pamiec ustawic "3D detection", zeby powracalo do standardowych ustawien karty przy odpalaniu gier 3D.

Zyskam przez to bloga cisze w windowsie ( bo Centrino na 800 MHz jest chyba chlodny i tylko z powodu karty graficznej wiatraki sie wlaczaja ).

A w grach pozostanie taka sama wydajnosc. Dokladnie ta metoda mam zrobione w PC ( x850XT PE ):

windows - 250 / 300

3D - 540 / 590

Teraz moje pytanie : Czy ktos sie tak juz bawil , i jakie sa najnizsze wartosci taktowania dla X700 mobile ( 64 MB ) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tazikk napisał(a):

Ten temat jest skierowany do osob ktore maja X700 w laptopie. Wiem ze ja w druga strone sobie kombinuje ale wlasnie o to mi chodzi. A dokladniej o to zeby w moim lapku osiagnac bloga cisze. Jak chcem to osiagnac ?

Zainstalowac ATITool-a i OBNIZYC czestotliwosci taktowania karty graficznej ( w windowsie - do filmow i sluchania muzyki i tak nie potrzebuje tej karty wykreconej na maxa ).

A nastepnie po sprawdzeniu najnizszych wartosci chipset/pamiec ustawic "3D detection", zeby powracalo do standardowych ustawien karty przy odpalaniu gier 3D.

Zyskam przez to bloga cisze w windowsie ( bo Centrino na 800 MHz jest chyba chlodny i tylko z powodu karty graficznej wiatraki sie wlaczaja ).

A w grach pozostanie taka sama wydajnosc. Dokladnie ta metoda mam zrobione w PC ( x850XT PE ):

windows - 250 / 300

3D - 540 / 590

Teraz moje pytanie : Czy ktos sie tak juz bawil , i jakie sa najnizsze wartosci taktowania dla X700 mobile ( 64 MB ) ??

Chyba żartujesz...

Ja mam X200 M 128 MB, wczoraj widziałem jej zasr*** układ chłodzący, która nie ma nic wspólnego z tym, czy włącza się witraczek procka - "układ chłodzenia karty" (a jest to poprostu kawałek miedzianej blaszki) nie jest połączony z układem chłodzenia procka, którego temp. kontroluje BIOS i włącza wentylator kiedy trzeba. Zmniejszenie częstotliwości karty nic nie da (przynajmniej w X200, nie wiem jak u Ciebie więc nie obraź się jeśli byś przypadkiem osiągnął jakieś efekty).

A co do częstotliwości:

1) w X200 ATI Tool nic nie mógł poradzić (w X700 podobno da se radę)

2)SYS Tool załatwi sprawę bez problemu

3)u mnie standardowo częstotliwość wynosi 300 Mhz, da się obniżyć aż do 100, i podwyższyć aż do 600. Mi od 100 do około 450 pracuje stabilnie (przy 100 czasem troche mignie obraz przy przewijaniu zawartości okien). Jednak 450 Mhz nie będę już używał, ze względu na chł0odzenie - można zarżnąć kartę bo nie ma żadnej kontroli temp. Więc używam 348 Mhz i wszystko jest lux.

A jeśli chcesz obniżyć temp. Pentium M to se napięcie obniż oprócz mnożnika :)

i może w biosie masz wybór trybów chłodzenia - ja mam - "Performance" i "Silent"

Wtedy wybierz silent i nie sądze żeby było słychać wiatrak po redukcji mnożnika, napięcia i zmianie trybu chłodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie X200:

Też mam tą kartę - wcale się nie dziwię że nie ma wiatraka w końcu chyba miedziana blaszka wystarczy - u mnie jest radiator, ale X200 jest zintegrowane w chipsecie ATI RX480, więc nie jest to wydzielony chipset graficzny. co do częstotliwości - najnowszy ATI Tool obsługuje X200, można zmieniać core też obniżam - do 166 z tym że w wypadku x200 nie dziala(przynajmniej u mnie ) wykrywanie 3d. ręcznie trzeba zmieniać core.

Nie wiem o ile niższe core obniży temperaturę ale na pewno obniży pobór prądu a co za tym idzie poniekąd temperaturka powinna być niższa.

co do x700 to dedykowany chip. i w lapku na bank mozna ustawić sobie takie profile (tak mam w stacjonarnym na x700). Pamiętaj tylko aby WYŁĄCZYĆ ati powerplay w sterownikach a profilami niech się zajmnie ati tool (zrobi to lepiej niż powerplay)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MesJasZ napisał(a):

W temacie X200:

Też mam tą kartę - wcale się nie dziwię że nie ma wiatraka w końcu chyba miedziana blaszka wystarczy - u mnie jest radiator, ale X200 jest zintegrowane w chipsecie ATI RX480, więc nie jest to wydzielony chipset graficzny. co do częstotliwości - najnowszy ATI Tool obsługuje X200, można zmieniać core też obniżam - do 166 z tym że w wypadku x200 nie dziala(przynajmniej u mnie ) wykrywanie 3d. ręcznie trzeba zmieniać core.

Nie wiem o ile niższe core obniży temperaturę ale na pewno obniży pobór prądu a co za tym idzie poniekąd temperaturka powinna być niższa.

co do x700 to dedykowany chip. i w lapku na bank mozna ustawić sobie takie profile (tak mam w stacjonarnym na x700). Pamiętaj tylko aby WYŁĄCZYĆ ati powerplay w sterownikach a profilami niech się zajmnie ati tool (zrobi to lepiej niż powerplay)

pozdro

mówisz że najnowszy Ati tool obsługuje x200 M??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X700 w moim lapku udało mi sie obnizyc do 200/250. System pracuje stabilnie. Niestety nie mam tego co napisal "seboxxl" czyli "Performance" i "Silence" , a przydałoby sie :( Chociaz teraz jak wlaczylem na bateriach to wentylatory sie w ogole nie odezwaly i teraz kwestia tego ze dysk z lapka leci do kieszeni USB 2.0 2,5" a ja szukam jakiego CICHEGO dysku 80Gb 2,5". Z tego co wczoraj czytalem to najlepszy ( cichy i bardzo wydajny ) jest nowy Seagate 5400 8Mb Cache. I chyba sie na niego zdecyduje. Dzisiaj ( tylko troszke pozniej ) zobacze co dało to ze zmienilem czestotliwosci pracy ukladu graficznego ( czy bedzie ciszej )...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tazikk napisał(a):

windows - 250 / 300

3D - 540 / 590

W standardowych sterownika od ATI jest przeciez powerplay. Zmniejszając na max karta zwalnie do 105/120 MHz.... nie trzeba wiec instalowac dodatkowych programów.

Edytowane przez tomcio_wroc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomcio_wroc napisał(a):

W standardowych sterownika od ATI jest przeciez powerplay. Zmniejszając na max karta zwalnie do 105/120 MHz.... nie trzeba wiec instalowac dodatkowych programów.

Do x200M też jest taki programik?? (tzn z ati)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tazikk napisał(a):

Wiesz gdzie ja mam Control Center ? W 4 literach :P Za duzo dodatkowego niepotrzebnego oprogramowania :|

Czyli rozumiem że w twoim systemie ATITool jest zaimplementowane i jest integralną jego częścią? :? bo ja napszykład żeby mieć coś takiego to muszę dodatkowo instalować.

Cytat

Do x200M też jest taki programik?? (tzn z ati)

niestety nie mam żadnych doświadczeń z obniżaniem taktów na X200 i nie potrafię odpowiedzieć. Ale Ati Powerplay jest standardowym dodatkiem do mobilnych sterowników Ati, więc jeśli z lapkiem takie dostałeś to istnieje szansa na obniżenie taktowania.

U mnie po takich zabiegach obniżania taktów karty i procka ( sempron 3000 do 800 MHz ) wentylator włącza się żadziej chociaż przy tych upałach nie jestem w stanie dokładnie porównać częstości włączania się z tym jak to jest przy normalnych temperaturach rzędu ~20 st. Ogólnie teraz siedząc na necie mam stałą kreskę na wykresie temperatur na poziomie 48-49 st. a na grafice 43 st. najlepsze jest to że ostatnio wpadł brat i pograł sobie w NFS U i nie podkręcając w ogóle procka i karty ( 800MHz i 105/120 ) grał na max detalach w 1024/cos tam. Wiem że gierka nie jest nowością ale dla mnie to był szok. Tempertaura nie przekroczyła na procku 51 st a na grafie 47 :) REWELACJA

aha dodam że ze względu na temperatury zastosowałem "modyfikację stanowiska komputerowego" - pod tylne nóżki podłożyłem koski wycięte z gumki do ołówka o wysokości ok mm.... polecam - tanio i szybko i bez poślizgu :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież powerplay jest INTEGRALNĄ częścią sterowników ATI Catalyst. Jeśli chip jest mobilny LUB jest to 9000/9100IGP lub X200M automatycznie ta zakładka się pojawia w control panel. Nie trzeba CCC instalować.

Ale z drugiej strony czytalem testy i opinie na forach, gdzie zalecali WYŁĄCZYC powerplay. Ponieważ niezaleznie czy jest na optimal czy battery saving zawsze zwalnia nieco grafę. Dlatego lepiej to robić AtiToolem. Nie pamiętal linka ale były testy proponuję rzucić okiem na notebookreviews.com forum.

A Ati Tool kazdy szanujący się posiadacz ATI instaluje na własną rękę :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MesJasZ napisał(a):

przecież powerplay jest INTEGRALNĄ częścią sterowników ATI Catalyst. Jeśli chip jest mobilny LUB jest to 9000/9100IGP lub X200M automatycznie ta zakładka się pojawia w control panel. Nie trzeba CCC instalować.

Ale z drugiej strony czytalem testy i opinie na forach, gdzie zalecali WYŁĄCZYC powerplay. Ponieważ niezaleznie czy jest na optimal czy battery saving zawsze zwalnia nieco grafę. Dlatego lepiej to robić AtiToolem. Nie pamiętal linka ale były testy proponuję rzucić okiem na notebookreviews.com forum.

A Ati Tool kazdy szanujący się posiadacz ATI instaluje na własną rękę :)

pozdro

sprawdzałem dziś kolejny raz ATI Tool, i na mojej karcie nic nie zrobi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie ustawilem "3D Detection" i jest happy :D Normalnie mam 200/250 a jak wlaczam jakas gre to wrzuca czestotliwosci defaultowe :D Jest ciszej :D Duzo ciszej :D I chlodniej :) Jeszcze tylko ten dysk wywalic do kieszeni i Seagate 80 Gb kupic :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sebo sprawdz najnowszym atitoolem. (ze strony autora wersja nieoficjalna)

jesli nie to jedynym wytlumaczeniem jest dla mnei to, że chipset ati xpress w wersji intelowskiej jest za bardzo pomieszany w stosunku do pierwotnej wersji pod amd64 i dlatego ati tool "nie łapie" . U mnie w compaq działa bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

250/300 to zadne osiagniecie - std w powerplay na minimum jest chyba cos kolo 250/250 [by gugiel].

nie wiem skad wy bierzecie 105/120-> u mnie na 200/200 smieciem sypie w windzie albo zwisa [zmieniane w NHC]

Edytowane przez tukamon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie zmiany - 200/250 i tak zostaje :) Osiagnalem to co oczekiwalem , podczas pracy w windzie laptop jest duzo chlodniejszy a co za tym idzie jest ciszej , wentylator duzo rzadziej sie wlacza.

Edytowane przez tazikk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MesJasZ napisał(a):

sebo sprawdz najnowszym atitoolem. (ze strony autora wersja nieoficjalna)

jesli nie to jedynym wytlumaczeniem jest dla mnei to, że chipset ati xpress w wersji intelowskiej jest za bardzo pomieszany w stosunku do pierwotnej wersji pod amd64 i dlatego ati tool "nie łapie" . U mnie w compaq działa bez problemu.

jeśli byś mógł to podaj dokładny numer wersji, albo daj jakiś link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tukamon napisał(a):

kurde az wezme i sprobuje jeszcze raz skrecic, bo ostatnio ponizej 200 zwisy lapalem

Dlatego ja włączam powerplay na tryb oszczędzania i mam 105/120 bez żadnych zwisów, w pozycji środkowej suwaka mam 209/182, a max mam 358/331. Wszystko super stabilnie i bez kombinowania z dodatkowym softem. Jakbym chciał pograć w lepszą grę to muszę tylko pamiętać aby wyłączyć "oszczędzanie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tukamon napisał(a):

mozna prosic o temperatury np. z nhc?

u mnie np. teraz przy necie temp. 45 st. Jeśli chodzi o gry to raczej nie gram więc trudno coś powiedzieć.

Gorzej jest za to z dyskiem... jak pomieli dłużej to do 63 st. dochodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PowerPlay jest wydajniejsze od downclocka. Dlaczego ? Bo przy downclocku zmieniacie tylko czestotliwosc taktowania, a istota PowerPlay'a jest poza obnizaniem taktowania wylaczenie czesci blokow GPU.

Tak wiec przy wylaczonym PP 105/120 MHz nigdy nie bedzie rowne wlaczonemu PP z taktami 105/120

Nie wierzycie ? Odpalcie NHC, i zrobcie taki test:

Wyciagnijcie wtyczke zasilajaca i sprawdzcie ile zjada Wam lapek z PP wlaczonym i wylaczonym ;]

U mnie jest dobrych kilka Watt'ow na korzysc PP

P.S Szkoda ze nie mozna ruszac taktow przy wlaczonym PP, poniewaz moj X700 chodzi stabilnie na 60/120 MHz (od 55/110 dopiero w dol zwisa)

P.S2 Czym miezycie temperature na GPU ? Smiem twierdzic, iz albo moj Radek nie ma czujnika, albo ja nie wiem jak go znalesc w gaszczu funkcji ACPI. :)

Edytowane przez jotixel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MesJasZ napisał(a):

u mnie Powerplay zjeżdża na ATI X200M z 300mhz do 100mhz.. ale wątpię czy w integrze wyłącza część układu

X200M Posiada ta sama (5) wersje PowerPlay co X700. Skoro jest kompatybilny z ta technologia, na pewno deaktywuje sie czesciowo w celu oszczedzania energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po obnizeniu taktow karty graficznej ale nie w power playu tylko recznie ale rowniez w nhc wiatrak wlacza sie w pracy biurowej raz na 0.5 h na pare minut max. Z tym ze jak obnize w power playu to nie wiem czemu ale przy tych taktach co sa ustawione default w nhc (105/120mhz) po jakims czasie sypie mi artefaktami. Da sie jakos zwiekszych min taktowanie dla power play'a?? bo jest z niskie dla mnie. a jak jest wlaczony to puki nie sypnie artami po kilku godzinach w pracy biurowej calkowita cisza wiec bylo by to piekne gdybym troche zwiekszyl te min takty... :) moze ktos pomoc cos z tym.

gdzie moge zmienic min takty dla power playa w nhc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam obecnie ustawione przez ATITool-a na 175/210 bo na nizszych np podczas ogladania filmow w RMVB potrafil sie zawiesic , teraz idzie full stable...

@ zdanek jesli masz Centrino to polecam w NHC obnizenie napiec dla procka... One sa naprawde zawyzone... Ja z dla mnoznika x6 w Pentium M 1,73 mam 0.780 a defaultowe to 0.988 ( albo 0.998 )... Wiec duuuuzo wyzej , a pomimo tych 0.780 nie widze roznicy , laptop jest tak samo stabilny i przede wszystkim cichszy oraz chlodniejszy :D

@ jotixel - X700 wystepuja w takich wersjach ze nie maja czujnika... Sam mam taka , bo sprawdzalem to chyba 5-cioma albo wieksza iloscia programow...

Edytowane przez tazikk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi