MohSETH Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Witam serdecznie Sam już się w tym pogubiłem, ale polecono mi założenie nowego wątku, więc się dostosuję:) Przepraszam tych którym nie podoba się to, że trzy razy proszę o to samo. Do swojego nowego kompa chciałbym wziąć 21' monitor ale niestety nie mam pojęcia na który się zdecydować... Oczywiście Chciałbym na nim grać, oglądać filmy i bawić się w tworzenie grafiki 3D... Pozdrawiam P.S. Oczywiście zależy mi na nie męczących się oczętach;) I jakość obrazu ( żadnych rozmazanych rogów itp.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Odchylanie min 125 khz i maska trinitron np. IBM 275 [ 130 khz , pasmo 340 , trinitron ] roczna gw. 12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 http://www.allegro.pl/item116332409_philip..._gwarancji.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgodnie z tym co widać na zdjęciu i zgodnie z opisem ten philips jest o wiele gorszy od zaproponowanego przezemnie IBM bo - ma nadlewany kineskop ( nie jest naprawdę płaski ) - ma pewnie maskę perforowaną ( przy tej masce obraz ulega rasteryzacji ( podobnie jak w gazetach ) przez co traci się na jakości ( piksel nie jest dokładnie wyświetlany ) - ma gorszy wzmacniacz Video ( pewnie ~120 khz ) Widziałem te Philipsy w akcji i szczerze mówiąc to żadna rewelacja. Też polecam IBMa P275 (sam takiego kupiłęm przez allegro za 450zł w stanie idealnym). Pracuję w rozdzielczości 1600x1200 85Hz, ale monitor spokojnie wytrzymuje 100Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MohSETH Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Dziękuę bardzo za kążdą pomoc... Powiedzcie mi jeszcze co z oczami... Bardzo obrywają?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgodnie z tym co widać na zdjęciu i zgodnie z opisem ten philips jest o wiele gorszy od zaproponowanego przezemnie IBM bo - ma nadlewany kineskop ( nie jest naprawdę płaski ) - ma pewnie maskę perforowaną ( przy tej masce obraz ulega rasteryzacji ( podobnie jak w gazetach ) przez co traci się na jakości ( piksel nie jest dokładnie wyświetlany ) - ma gorszy wzmacniacz Video ( pewnie ~120 khz ) maska szczelinowa ma.. ta rasteryzacja to byla w monitoracvh sprzed 5 lat teraz technologia maski perforowanej poszla do przodu i jesli chodzi o odwzorowanie kolorow lepiej sie prezentuje jasnosc jest na wyzszym poziomie niz maska szczelinowa rownierz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 (edytowane) Nic się nie zmieniło z rasteryzacją bo ona wiąże się ściśle z fizycznym rozmieszczeniem plamek luminoforu na ekranie które się nie zmieniło. Co do odwzorowania kolorów to już jest sprawa dyskusyjna ( rodzaj maski nie ma raczej wpływu tylko luminofor ). Jesli chodzi o jasność to szczelinowa zawsze była i będzie jaśniejsza !no malo wiesz... samsung sdi wprowadzil szereg technologii niwelujacych wady maski perforowanej ... ale jak ktos sie wiedza sprzed 5 lat posluguje to tak jest... jasnoscia tez nowe maski perforowane przewyzszaja szczelinowki... http://www.behardware.com/articles/613-1/t...crt-survey.html 109B6 133 cd/m² vs Profesionalna :lol: Iiyama MA203DT 101 cd/m² a o odwzorowaniu kolorow wogule nie mowie ... inny luminofor sie stosuja w perforoane i inny w szczekinowej. Edytowane 19 Lipca 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MohSETH Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Przeczytałem Wasze posty i powiem szczerze, że nie wiele z nich rozumiem... Z monitorów wiem tylko tyle co to jest rodzielczość i odświeżanie;) Reszta to czarna magia;) Możecie mi powiedzieć co wynika z waszej wymiany poglądów dla zwykłego Usera? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 odnosnie jasnosci autor napisal ze genralnie maska szczelinowa byla jasniejsza ale juz nie jest paleczke przejol samsung..."This is fortunately no longer up to date." czyli to naszczescie juz nie jest wazne prawda... a ty kyle wciszkasz ze jest janiesza ... polecasz monitor mowiac o tym philipsie ze jest na perforowce a jest na szczelionowej przecierz to swiadzczy o twojej niewiedzy... polecasz monitory ktore z jakoscia i profesionalizmem maja 0 wspolnego... co do budowy kineskopo w tym philipsie jest przez samsunga/lg robiony z tej samej fabryki korzystaja... /www.samsungsdi.com/ tu sobie poczytaj na temat technologii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 (edytowane) Przeczytałem Wasze posty i powiem szczerze, że nie wiele z nich rozumiem... Z monitorów wiem tylko tyle co to jest rodzielczość i odświeżanie;) Reszta to czarna magia;) Możecie mi powiedzieć co wynika z waszej wymiany poglądów dla zwykłego Usera? Pozdrawiam Dla zwykłego usera liczy się rodzaj maski ( jednak inaczej wygląda obraz na perforowanej a inaczej na trinitron - zobacz ) Max rozdz. przy danym odśw. liczysz łatwo z odchylania ( to co jest podawane w khz ) Co do naszej wymiany poglądów ... rozmawiamy o różnicy pomiędzy maskami, o cechach perforowanej i trinitron 2233605[/snapback] maska szczelinowa ma.. ta rasteryzacja to byla w monitoracvh sprzed 5 lat teraz technologia maski perforowanej poszla do przodu i jesli chodzi o odwzorowanie kolorow lepiej sie prezentuje jasnosc jest na wyzszym poziomie niz maska szczelinowa rownierz... Nic się nie zmieniło z rasteryzacją bo ona wiąże się ściśle z fizycznym rozmieszczeniem plamek luminoforu na ekranie które się nie zmieniło. Co do odwzorowania kolorów to już jest sprawa dyskusyjna ( rodzaj maski nie ma raczej wpływu tylko luminofor ). Jesli chodzi o jasność to szczelinowa zawsze była i będzie jaśniejsza ! no malo wiesz... samsung sdi wprowadzil szereg technologii niwelujacych wady maski perforowanej ... ale jak ktos sie wiedza sprzed 5 lat posluguje to tak jest... jasnoscia tez nowe maski perforowane przewyzszaja szczelinowki... 2234067[/snapback] odnosnie jasnosci autor napisal ze genralnie maska szczelinowa byla jasniejsza ale juz nie jest paleczke przejol samsung..."This is fortunately no longer up to date." czyli to naszczescie juz nie jest wazne prawda... a ty kyle wciszkasz ze jest janiesza ... polecasz monitor mowiac o tym philipsie ze jest na perforowce a jest na szczelionowej przecierz to swiadzczy o twojej niewiedzy... polecasz monitory ktore z jakoscia i profesionalizmem maja 0 wspolnego... co do budowy kineskopo w tym philipsie jest przez samsunga/lg robiony z tej samej fabryki korzystaja... /www.samsungsdi.com/ tu sobie poczytaj na temat technologii paleczke przejol samsung nic takiego nie wyczytałem , jedyne co tam znalazłem to to że ten konkretny model monitora 109B60 ma 130 cd pomimo że jest oparty na perf. vs. standard trinitron ~100 cd a ty kyle wciszkasz ze jest janiesza - nic ci nie wciskam :lol: , i nie potrafisz czytać moich postów ( zupełnie nie dociera do ciebie że maska trinitron powoduje mniejsze straty jasności - czyli większy % energii jest emitowany w postaci światła z maski szczelinowej niż perf. czyli przy tym samym dziale szczelinowa jest jaśniejsza - docieraaaaa ????? - a ty w kółko swoje .... boshe polecasz monitor mowiac o tym philipsie ze jest na perforowce a jest na szczelionowej przecierz to swiadzczy o twojej niewiedzy - co za głupoty znowu piszesz :lol: ? ( ps. odnośnie 109B60 nadal mówię że jest na perf. ale reszta zdania to jakieś majaki ) ps. nie widzę aby ten model Phillips 109B60 był ma szczelinowej ( a twierdzisz że jest ) ... polecasz monitory ktore z jakoscia i profesionalizmem maja 0 wspolnego...jeśli twoim zdaniem polecany przezemnie IBM P275 jest monitorem który cyt: " z jakoscia i profesionalizmem maja 0 wspolnego " to już świadczy o tobie nie o mnie ps. w tym linku www.samsungsdi.com nie znalazłem konkretnych , fachowych, technicznych info o polepszeniu tej maski wzgl. tego co już pisałem i jesteś straszny leń skoro "walisz" ogólnymi linkami a nie dasz konkretnych informacji jak np. JA chodzilo mi oto ze mowiels ze 201p jest na perforwce a tak nie jest ztad to nieporozumienie... a na stronie odnsosnie technologi w kineskopach jest wiele napisane tylko trzeba umiec czytac ze zroumieniem po angielsku... i ja juz oftopa nie bede robil z takim czlowieczkiem jak kyle posiadajacym zerowa wiedze na temat crt i do tego jest klamczuchem i robi z kogos barana edytujac posty myslac ze nikt sie nie dowie... Ja umiem czytać ze zrozumieniem m. in. z mat. ang. ale wymagam abyś dawał konkrety a nie rzut stroną i po sprawie - podobnie jak w audio [ chodziło o ścisły detal ] a ty dałeś link www.audiostereo.pl i se szukaj Kyle :lol: - czyli jeśli przedstawiasz dowody swoich argumenów dawaj dokładne linki do informacji ( jak należy ) a nie coś w stylu ( niemal ) www.google.pl co skłamałem ? tak posty edytowałem dodając kolejne zaściślające zdania bez usuwania czegokolwiek !!! cyt: " robil z takim czlowieczkiem jak kyle posiadajacym zerowa wiedze na temat crt " stefan prowokujesz mnie i to bardzo wyraźnie i do tego kłamiesz ( gdybym miał zerową wiedzę nie rozróżniał bym ShadowMask od Trinitron :wink: ) dziecko... tu widac jak sie znasz na kineskopach przyklad modelu philipsa 201p post nr 7 w tym topiku... a rzucam strona bo podobno troche oleju masz wglowie to poszukaj na stronie... jak i rowmnierz mysle ze znasz angielski ale moze sie myle :lol: zacytuje sobie slowa znawcy : "Zgodnie z tym co widać na zdjęciu i zgodnie z opisem ten philips jest o wiele gorszy od zaproponowanego przezemnie IBM bo - ma nadlewany kineskop ( nie jest naprawdę płaski ) - ma pewnie maskę perforowaną ( przy tej masce obraz ulega rasteryzacji ( podobnie jak w gazetach ) przez co traci się na jakości ( piksel nie jest dokładnie wyświetlany ) - ma gorszy wzmacniacz Video ( pewnie ~120 khz ) " tu widac twoj umysl tryska wiedza... a gdzie ten wzmacniacz video sie znajduje buahaahh ja myslalem ze za odsiwierzanie w pionie i poziome odpowiada procesor odchylania.. ktory w philipsie jest bardzo dobry bo konwertuje sygnal cyfrowo A Ty czytać lamo nie umiesz pisze jak byk że opierałem się na danych z aukcji ( specjalnie to podkreśliłem ) i znowu zaczepiasz mnie tym "dzieckiem" - głupio Ci że malec coś wie a Ty nie ? :lol: taaaa a jak go niby konwertuje? Przez wzm. video mam na myśli układy odchylajace które sąograniczone maksymalnymi częstotliwościami pracy. I ja się niby nie znam ? Edytowane 19 Lipca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Potwierdzam slowa st3fana ,ze monitor ma maske szczelinowa. Jesli moge ;) ,to rowniez go polecam ,bowiem korzystam z niego juz od 2001 roku i dotad mnie nie zawiodl swoja jakoscia wyswietlania. Odswierzanie przy 1600x1200 to 97 Hz (zadnym problem dla tego modelu ,po zmianie firmware jest odswierzanie 120 Hz). Zeby nie bylo ,ze jestem stronniczy ,to powiem ,ze mam mozliwosc porownania jakosci wyswietlania obrazu z monitorami na kineskopach FD Trinitron i DiamondTron NF (rownie leciwe :) ) - ktore rowniez posiadam i wypada mi sie zgodzic z niektorymi testami w ktorych ten Philips zwyciezal (choc roznica jest stosunkowo niewielka) - jeden z nich jaki udalo mi sie na szybko znalezc http://www.colorvision.com/pdfs/rev_macworld.pdf (jest mala pomylka w tabelce - oczywiscie monitor nie ma kineskopu FD Trinitron). Musze rowniez potwierdzic obawy Kyle - bez zmiany oprogramowania, monitor ma odchylanie poziome max. 121KHz ,pionowe 160KHz ,zas pasmo przenoszenia to 320 MHz. P.S. Kyle ,mam prosbe :podaj mi swoj numer GG lub telefonu na PM - mialbym pare pytan odnosnie LCD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 (edytowane) Potwierdzam slowa st3fana ,ze monitor ma maske szczelinowa. Jesli moge ;) ,to rowniez go polecam ,bowiem korzystam z niego juz od 2001 roku i dotad mnie nie zawiodl swoja jakoscia wyswietlania. Odswierzanie przy 1600x1200 to 97 Hz (zadnym problem dla tego modelu ,po zmianie firmware jest odswierzanie 120 Hz). Zeby nie bylo ,ze jestem stronniczy ,to powiem ,ze mam mozliwosc porownania jakosci wyswietlania obrazu z monitorami na kineskopach FD Trinitron i DiamondTron NF (rownie leciwe :) ) - ktore rowniez posiadam i wypada mi sie zgodzic z niektorymi testami w ktorych ten Philips zwyciezal (choc roznica jest stosunkowo niewielka) - jeden z nich jaki udalo mi sie na szybko znalezc http://www.colorvision.com/pdfs/rev_macworld.pdf (jest mala pomylka w tabelce - oczywiscie monitor nie ma kineskopu FD Trinitron). Musze rowniez potwierdzic obawy Kyle - bez zmiany oprogramowania, monitor ma odchylanie poziome max. 121KHz ,pionowe 160KHz ,zas pasmo przenoszenia to 320 MHz. P.S. Kyle ,mam prosbe :podaj mi swoj numer GG lub telefonu na PM - mialbym pare pytan odnosnie LCD. Czyli wg. Ciebie Phillips 109B60 jest na szczelinowej ? Widzę tutaj sprzeczność ... - może ustalmy o których modelach mówicie bo zrobił się bałagan i napiszcie jakie wg. Was mają maski. Widzę że ten monitor z testu podanego przez stefana 109B60 to zupełnie inny model niż ten podany przez Ciebie 201P .... Edytowane 19 Lipca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Monitor o ktorym ja mowie to Philips Brillance 201P i maska jest bez dwoch zdan szczelinowa (charakterystyczne 2 druciki biegnace w poziomie ekranu ;) ), ale nie jest to FD Trinitron (porownujac z G520). Ciezko mi jednak powiedziec, jaka jest to dokladnie maska ,bo nawet w manualu nie jest ona nazwana ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 (edytowane) Monitor o ktorym ja mowie to Philips Brillance 201P i maska jest bez dwoch zdan szczelinowa (charakterystyczne 2 druciki biegnace w poziomie ekranu ;) ), ale nie jest to FD Trinitron (porownujac z G520). Ciezko mi jednak powiedziec, jaka jest to dokladnie maska ,bo nawet w manualu nie jest ona nazwana ... No tak jest już jaśniej :wink: Ps. FD Trinitron czy szczelinowa - jeden kit :wink: obie mają pionowo rozmieszczone pasy luminoforu i dwa druciki co 1/3 ekranu podtrzymujące maskę Edytowane 19 Lipca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 (edytowane) Dwa słowa ode mnie w kwestii wyboru monitora CRT. Jak najbardziej polecam to co mam - czyli Mitsubishi Diamondtron Superbright 2070SB. Rozglądnij się za tym modelem na allegro lub giełdach. Ma świetne pasmo - 390mhz, u mnie chodzi 1600x1200x100hz ale wyciąga nawet 2048 przy 85hz. W kwestii jasności ma tryb SuperBright który za naciśnięciem jednego przycisku zwiększa diametralnie jasność (dobre do gier/filmów) oprócz tego specjalny tryb Superbright2 do grafiki i dvd, który sprzętowo aplikuje filtr sharp na obraz (wyostrza). Swego czasu był to jeden z najlepszych monitorków CRT, zaraz za Sony bodajże z serii F. Najlepsze kineskopy to FD Trinitron i Diamondtron - różnią się nieco konstrukcją maski i działka elektronowego. Generalnie FD ma minimalnie lepszą ostrość, natomiast Diamontron kolory. Ale nad tym gdybają już fachowcy-graficy. Co do drucików są one w kazdym trinitronie i diamondtronie - wymaga tego konstrukcja. Ledwo widoczne na białym tle, osobiście ich nie zauważam i wątpię by komuś to szczerze przeszkadzało. Kupując monitor CRT koniecznie obejrzyj przed zakupem.dużo jest poleasingowych i mogą być anomalie w procesie wyświetlania. Godne uwagi są też IBM na FD Trinitronie. Ogólne warto dołożyć i wydać z 500pln na taki używany monitor aby mieć pewność kupna od dobrej osoby, mało zużyty i w dobrym stanie. Na allegro trzeba wybierać bardzo ostrożnie pozdro Edytowane 19 Lipca 2006 przez MesJasZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 (edytowane) No tak jest już jaśniej :wink: Ps. FD Trinitron czy szczelinowa - jeden kit :wink: obie mają pionowo rozmieszczone pasy luminoforu i dwa druciki co 1/3 ekranu podtrzymujące maskę chodzilo mi oto ze mowiels ze 201p jest na perforwce a tak nie jest ztad to nieporozumienie... a na stronie odnsosnie technologi w kineskopach jest wiele napisane tylko trzeba umiec czytac ze zroumieniem po angielsku... i ja juz oftopa nie bede robil z takim czlowieczkiem jak kyle posiadajacym zerowa wiedze na temat crt i do tego jest klamczuchem i robi z kogos barana edytujac posty myslac ze nikt sie nie dowie... Edytowane 19 Lipca 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 (edytowane) dziecko... tu widac jak sie znasz na kineskopach przyklad modelu philipsa 201p post nr 7 w tym topiku... a rzucam strona bo podobno troche oleju masz wglowie to poszukaj na stronie... jak i rowmnierz mysle ze znasz angielski ale moze sie myle :lol: zacytuje sobie slowa znawcy : "Zgodnie z tym co widać na zdjęciu i zgodnie z opisem ten philips jest o wiele gorszy od zaproponowanego przezemnie IBM bo - ma nadlewany kineskop ( nie jest naprawdę płaski ) - ma pewnie maskę perforowaną ( przy tej masce obraz ulega rasteryzacji ( podobnie jak w gazetach ) przez co traci się na jakości ( piksel nie jest dokładnie wyświetlany ) - ma gorszy wzmacniacz Video ( pewnie ~120 khz ) " tu widac twoj umysl tryska wiedza... a gdzie ten wzmacniacz video sie znajduje buahaahh ja myslalem ze za odsiwierzanie w pionie i poziome odpowiada procesor odchylania.. ktory w philipsie jest bardzo dobry bo konwertuje sygnal cyfrowo Edytowane 19 Lipca 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 (edytowane) No dobra jeśli jesteś taki elo pr0 top może opisz dokładniej na jakiej zasadzie działa ten procesor co konwertuje jakoś ( napisz jak ) sygnał. Twój argument więc go podeprzyj jakimiś dowodami ( linki sobie daruj bo w twoim wykonaniu są mało użyteczne ) ps. doszedłem do wniosku że nasza konwersacja rzuca cień na czytelność tego tematu więc nasze dywagacje zamknę w jednym swoim poście - który będzie można po prostu łatwo pominąć Edytowane 19 Lipca 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MohSETH Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 ps. doszedłem do wniosku że nasza konwersacja rzuca cień na czytelność tego tematu... Właśnie bardzo dobra uwaga;) Bo ja nadal nie wiem jaki mam kupić:) a może 21' to za dużo? 19' może wystarczy? Pracuje ktoś lub gran na 21' monitorze? Mógłby się ktoś podzielić swoimi odczuciami? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 (edytowane) no ja sobie sprawilem niedawno 21 flat p275 (130khz), goraco polecam tak jak kyle powyzej, robilekko ponad 100hz na 1600x1200 ale musisz miec solidna karte (polecam ati albo matroxy jak nie grasz) glownie gram w gry no i co tutaj mowic? monitor solidny,obraz ok, jestem abdrzo zadowolony z zakupu. tylk ojedan wada przy takich duzych rozmiarach kineskopu rodzielczosc w 17 crt 1024x768 = 1280x960 w 21 crt ... no ale ja glownie kupilem ten monitor bo jestem maniekiem wysokiej odswierzalnosci;p , wykrecam okolo 155hz w 1024x758, moze duza roznca meidzy 155 a 100 nie ma ale mnie to rajcuje;p , a najkwieszy zal mam z ludzi ktorzy na winxp i crt maja zawsze 60hz , naprawde zal dupe sciska... jak chesz wiecej info to napisz na priva najlepiej... Edytowane 22 Lipca 2006 przez Lizardus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MohSETH Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Wielkie dzięki... Cały czas się zastanawiam.... a co powiecie o monitorach IIYAMA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 (edytowane) no ja sobie sprawilem niedawno 21 flat p275 (130khz), goraco polecam tak jak kyle powyzej, robilekko ponad 100hz na 1600x1200 ale musisz miec solidna karte (polecam ati albo matroxy jak nie grasz) Popieram. Praca w rozdzielczości 1600x1200, gra w jakiej chcę. Wcześniej miałem LCD 17" i gry w rozdziałce niższej niż 1280x1024 wyglądały paskudnie, a nie we wszystko da się zagrać w 1280x1024. Teraz takich problemów nie mam. I również polecam karty ATI do tak wysokich rozdzielczości. Wcześniej miałem GF 6800LE@16/6 i niestety w 1600x1200 już przy 85Hz obraz nie był ostry, choć teoretycznie można było wydusić 100Hz. Teraz żyleta przy 85 i 100Hz. Oczywiście nie przekreślam nowszych modeli NV - być może jest lepiej, chociaż pewnie producenci kart przeznaczonych do biura/gier nie kładą już takiego nacisku na wysokie częstotliwości odświeżania, gdy 95% użytkowników ma LCD. Edytowane 24 Lipca 2006 przez Jenot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Dzisiaj analogowe d-sub producenci olewają .... jest gorsze niż w starych matrox za 50 PLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 no to widac nawet golym okiem, grubsoc wejscia jest na okolo 2mm a kiedyss bylo na 1 cm a co do 6800LE, sam mam ta karte (a raczej maielm bo spzredalem tydzien temu) dokaldnie leadteka 6800le modowalny na 16/6 i nie bylo zadnych zgrzytow, tylko raz jak uruchomilem cs 1.6 na 1600x1200 to mi przy 100hz dziwnie skakal i rozmazywal obraz, ale jak pozneij zresetowal compa to wszystko OK. ale ogolnie ati bardzeij kladzie na jakosc komponentow wazne ejst zeby meic dobry kabel sygnalowy z "filtrami" na koncowkach, bo na tyc najntaszych rzeczywiscie obraz dedny zwalaszcza na wyzszcyh rozdzialakach... Mam wlasne pytanie : czy uzycie wejscia dvi za pomcoa pzrejsciowki dvi->sdub polepszyl u was obraz? wiem ze crt sa w w 100% analogowe ale chodzi mi o to ze ajk sie am mziernej jakosci wejscie dsub na karcie(takie cieniutkie ) to czy uzycie grubszeg dvi cos pomaga? u mnie roznca zerowa a u Was? i jeszcze jedno: cobra napisal na pcozatku psotu ze sobie zmienil firmware w monitorze(o0) i z 100hz na 1600x1200 mzoe sobie walnac 120hz (czyli zwikeszyl mozliwosci monitora do okolo 150khz). Napisalem do neigo priva z neidowierzaniem priva jak on to zrobil ale ejszcze nie odpisal..co Wy myslicie o tym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MohSETH Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Hmm... Mówicie o Ati... A jaką polecacie do 600 zł? Coś tak wydajne jak GF 7600GS DDR3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 no to chyba x1600 jakis, a mzoe bys sie juz rzucil na x1800gto.... a tak w ogle msyle ze sobie geforce 7 generacji poradzily sobie bezproblemu z 1600x1200, tylko najelij gdybys kupil markowa karte bo jakis pality i itp uzywaja gorszych podzespolow ktore rzeczywiscie moga pogorszyc obraz.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 no to widac nawet golym okiem, grubsoc wejscia jest na okolo 2mm a kiedyss bylo na 1 cm a co do 6800LE, sam mam ta karte (a raczej maielm bo spzredalem tydzien temu) dokaldnie leadteka 6800le modowalny na 16/6 i nie bylo zadnych zgrzytow, tylko raz jak uruchomilem cs 1.6 na 1600x1200 to mi przy 100hz dziwnie skakal i rozmazywal obraz, ale jak pozneij zresetowal compa to wszystko OK. ale ogolnie ati bardzeij kladzie na jakosc komponentow wazne ejst zeby meic dobry kabel sygnalowy z "filtrami" na koncowkach, bo na tyc najntaszych rzeczywiscie obraz dedny zwalaszcza na wyzszcyh rozdzialakach... Mam wlasne pytanie : czy uzycie wejscia dvi za pomcoa pzrejsciowki dvi->sdub polepszyl u was obraz? wiem ze crt sa w w 100% analogowe ale chodzi mi o to ze ajk sie am mziernej jakosci wejscie dsub na karcie(takie cieniutkie ) to czy uzycie grubszeg dvi cos pomaga? u mnie roznca zerowa a u Was? i jeszcze jedno: cobra napisal na pcozatku psotu ze sobie zmienil firmware w monitorze(o0) i z 100hz na 1600x1200 mzoe sobie walnac 120hz (czyli zwikeszyl mozliwosci monitora do okolo 150khz). Napisalem do neigo priva z neidowierzaniem priva jak on to zrobil ale ejszcze nie odpisal..co Wy myslicie o tym? Poniewaz wspomniales o PW do mnie tutaj, pozwole sobie odpowiedziec Ci w tym poscie. Po pierwsze nigdzie nie napisalem, ze zmienilem sobie firmware, a jedynie, ze istnieje taka mozliwosc. Monitor ten ma mozliwosc sterowania przez USB, co wykorzystal pewien grafik ( znajacy sie rowniez na programowaniu ), tworzac soft z mozliwoscia takowej zmiany ( inna z kilku opcji, ktora mozna bylo edytowac byla zmiana numeru seryjnego ;) ). Pochwalil sie tym na jakims forum i kilka osob potwierdzilo mozliwosci tego programu ( bylo to dosc dawno - w 2002-2003 roku, dokladnie nie pamietam i mimo szczerych checi nie udalo mi sie tego teraz odszukac ... ) . Mnie osobiscie wtedy to nie interesowalo, poniewaz w przypadku jakiekolwiek awarii, moglem zapomniec o gwarancji i w moim przypadku bezpieczniej bylo przeforsowywac pewne wartosci odswiezania, a 100Hz przy 1600x1200 w zupelnosci mnie satysfakcjonuje. Mala ciekawostka o tym monitorze na koniec w postaci screen'a ;) : Generalnie, kazdy z wymienionych wyzej monitorow, jest wart polecenia .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 i co sie chwalisz, tez tyle moj monitor robi ;p tylko tak dziwnie musze miec glowe 20cm pzred kineskopem aby przeczyatc opis kogos na gg;p co do tego frimware'u to koes jak widac zmienile na jakis lepszy model, ale takie cos to mzona rowniez np. wymusic program jak Powerstrip co misie za bardzo nie udalo. W tym monitorze co koels zmienil musialbyc identcyzny wewnatrz ja model wyzszy co sie chyba malo keidy zdarza (wg mnei nigdy ale kij z tym), po drugie jeszcze nie widzialem 150khz (120hz na 1600x1200) monitora 21-22 cali crt.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 i co sie chwalisz, tez tyle moj monitor robi ;p tylko tak dziwnie musze miec glowe 20cm pzred kineskopem aby przeczyatc opis kogos na gg;p :lol: Ciekawe rzeczy prawisz - poprosze w takim razie o podobnego screena do mojego z informacja i atrybutami monitora. Gdybys byl rownie dociekliwy, jak w przypadku odswiezania, to zauwazylbys emotikonke " ;) " na koncu zdania, po ktorym umiescilem tego screena i zwrocilbys uwage na proporcje obrazu - 16:10 , co wydaje sie byc podejrzane ( nie uwazasz? ) .Tak sie dziwnie sklada, ze fizyczna mozliwoscia tego monitora, jest maksymalna rozdzielczosc na poziomie 2048x1536 (wyzsze moga byc tylko interpolowane) - podobnie jak przy Twoim. Rozdzielczosc, ktora jest na screenie pojawila sie wraz z Catalyst'ami 6.5, ktore w dodatku zmieniaja magicznie w/w wlasciwosci i atrybuty monitora ... Takze z chwaleniem ma to niewiele wspolnego, bo monitor imponowal w chwili zakupu, a teraz jest w "cenie zlomu" ;). co do tego frimware'u to koes jak widac zmienile na jakis lepszy model, ale takie cos to mzona rowniez np. wymusic program jak Powerstrip co misie za bardzo nie udalo. W tym monitorze co koels zmienil musialbyc identcyzny wewnatrz ja model wyzszy co sie chyba malo keidy zdarza (wg mnei nigdy ale kij z tym), po drugie jeszcze nie widzialem 150khz (120hz na 1600x1200) monitora 21-22 cali crt.... Poczytaj , poszukaj troche - dopiero wtedy wysnuwaj tak daleko idace wnioski . Tak sie dziwnie sklada, ze byl to topowy model CTR Philips'a i o zmianie elektroniki z wyzszego modelu ciezko mowic. Sam, jak mowilem, tego nie sprawdzalem , ale byli inni ktorzy to uczynili - wynika z tego ,ze elementy z ktorych sklada sie elektronika maja spory zapas, jednak podejrzewam, ze tak podciagniete parametry, niosa ze soba skrocona zywotnosc. Ja korzystam z tego monitora bez mala codziennie juz od 5 lat i narazie nie mial ani jednej awarii. P.S. Rozumiem emocje, pospiech, ale te literowki w Twoich postach to lekka przesada - polecam edycje ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...