stach99 Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 witam zakupilem k. graficzna od gigabyte - Radeon X1300pro ma taki smieszny radiator dzieki ktoremu karta zajmuje 2 sloty wszystkie elementy ktore maja odprowadzac cieplo sa strasznie gorace, zmierzylem temperature termometrem elektronicznym - wskazywal ponad 60 stopnii i dalej roslo czy to normalne zeby ten GPU tyle energii zuzywal na cieplo? nie kupilem grzejnika tylko karte graficzna. wczesniej mialem R 9550 od tego samego producenta i na jej GPU nalozone jest jakies badziewie 30x30mm i karta dawala sobie rade. zainstalowalem Omegi 3.8.252 chcialem sprawdzic wydajnosc tej karty, zainstalowalem wiec 3dMark03, odpalam go i ... Wystąpił problem z aplikacją 3DMark03 i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty.AppName: 3dmark03.exe AppVer: 3.2.0.0 ModName: direcpll.dllModVer: 4.10.1.39 Offset: 0000266a wczesniej zainstalowalem pcmark02 i to samo sie dzialo, zainstalowalem steroniwki Q'a'Q do AMD64 i PCMark02 uruchomil sie a 3dmark nadal nie chce. ktos wie co moze byc przyczyna? moze to wlasnie ta temperatura? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 60*C to nie jest jeszcze tak duzo, a smark nie chce sie uruchomic bo moze nie zrobiłes reinstalki systemu albo nie masz dx9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach99 Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 system od nowa postawilem, z nowa plyta glowna i ta karta graficzna. juz wiem, trzeba uaktualnic plik Direcpll.dll bo stary ma problem z wykryciem nowych kart graficznych. juz mi dziala - testuje karta słabiutka Gigabyte Radeon X1300pro, Athlon 64 Venice 3000+ 939, asrock 939dual, Corsair 2x512MB CL2,5 w 3dMark2003 zdobył 5847 pkt. oj słabiutko słabiutko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Słabiutko?? A czego ty chciałeś od karty za 300zł?? Jak na karte za tyle kasy to całkiem niezły wynik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach99 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 wlasciwie to nie kupilem tej karty po to zeby miec dobry wynik w 3dmark wiec jest dobrze :) w opisie karty napisane jest ze dolaczony jest jakis program Vtuner2 ktore umozliwia zwiekszenie taktowania GPU, pamieci, pokazuje napiecie, temperature i cos tam jeszcze. ja go zainstalowalem, wlaczylem i sa tylko 2 suwaki do zmiany czestotliwosci taktowania - ze screenow widze ze brakuje drugiej dolnej czesci. moze jednak ta karta nie obsluguje tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 (edytowane) U mnie jest niecale 7000 w 3DM03... A mozna jeszcze wiecej po gpu i mem modzie... co do temp sie nie wypowiem bo chlodzenie mam zmienione iraczej tempy w granicach 45stopni mam... na x1300pro nie uswiadczysz obslugi softowej napiec ani gpu ani mem.... za 300zl trzeba bylo poszukac x1600pro na allegro sa do uszczypniecia... Edytowane 20 Lipca 2006 przez meilbox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach99 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 czyli to jest tylko chwyt marketingowy? na stronie producenta zachwycaja, super nowy vtuner2 ... blee ja tez bym chcial zmienic ten radiator, zalozyc blok wodny - ale sie boje ze rdzen rozwale ! a kupilem ta karte bo mi sie chlodzenie spodobalo hehe i stwierdzilem ze bedzie cisza i moze dobrze bedzie chlodzic... qrde jak zwykle nie przemyslany zakup:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 czyli to jest tylko chwyt marketingowy? na stronie producenta zachwycaja, super nowy vtuner2 ... blee ja tez bym chcial zmienic ten radiator, zalozyc blok wodny - ale sie boje ze rdzen rozwale ! a kupilem ta karte bo mi sie chlodzenie spodobalo hehe i stwierdzilem ze bedzie cisza i moze dobrze bedzie chlodzic... qrde jak zwykle nie przemyslany zakup:( rdzenia raczej nie ukruszysz.... p[rzynajmniej dla mnie wydaje sie to niemozliew do wykonania.... pewnie chwyt marketingowy... ja na twoim miejscu pendzilbym do sklepu i zwrot towaru albo wymiana na ge7300gt.... jakies 20% wydajniejszy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach99 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 znajac moje szczescie ukrusze:( dlatego kupilem ta karte bo ukruszylem R9550 :( tak to bym nadal na dziej dzialal nie da sie juz oddac ani wymienic. 7300gt chyba kosztuje ponad 400zł, ja za ta dalem 280zl wiec nie jest tak zle. w tej cenie chyba nic lepszego bym nie kupil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 7300gt swego czasu mozna bylo wyrwac za 309zl Galaxy 7300GT 256MB 2,5ns 400/800 za ok 400 zl to masz juz wypasionego 7300gt na pamieciach ddr3 - on zje nawet x800gto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 ge7300gt.... jakies 20% wydajniejszy.... Tia, taki galaxy 7300GT 256mb z memkami 1,4ns po OC gniecie X1300Pro, te galaxy są wręcz stworzone do OC wiec jak ją kupic do odrazu podkręcać i cieszyc sie wydajnością, a tak wogóle fajne radki z seriiX1XXX zaczynają sie od X1600XT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach99 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 dobrze, ale ty chyba caly czas mowisz pod wzgledem gier, tak jakby komp do tego sluzyl. chcialbym grac to bym mial jakas konsole. dla mnie ta karta kest wystarczajaca:) do grafiki 2D i tak juz nic lepszego nie da sie zrobic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Nie mówie że ten X1300Pro do niczego sie nie nadaje tylko porównałem 7300GT i X1300Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach99 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 nie ma co porownywac, co innego gdyby cena byla taka sama. a nie jest wiec nie ma o czym mowic :) zawiodlem sie tylko bo opis karty i jej zalet, technologii ktore obsluguje itp itd a nic z tego nie korzystam bo tego nie ma hehe dziwne... a chcialbym tylko temp GPU zobaczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Gigabyte masowo drukuje na pudełkach i w instrukcjach zalety technologii i v-tuner'a2, nawet na 9550 jest to pokazane :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach99 Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 a tak wlasciwie co wy chcecie od tej karty?:) jak dla mnie jest wystarczajaca przed chwila zapuscilem nfs most wanted, 1027x768 na full detalach - nie zaciela sie ani razu. pewnie jak sie troche pogra moga byc problemy przez temperature. ktos ma jakis pomysl jak bezbolesnie dla rdzenia zalozyc blok wodny? na niej sa 4 dziury wiec pewnie stabilniej by sie trzymal niz przy 2, ale mimo wszystko blok moze sie ruszac na boki i przypadkiem róg jadra moze sie ukruszyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 a tak wlasciwie co wy chcecie od tej karty?icon_smile3.gif no własnie?? karta kosztuje niecałe 300zł i wyciąga prawie 7000 pkt w 3d marku 03, czego chciec więcej?? zawiodlem sie tylko bo opis karty i jej zalet, technologii ktore obsluguje itp itd a nic z tego nie korzystam bo tego nie ma hehe dziwne... a chcialbym tylko temp GPU zobaczyc. O co tobie właściwie chodzi?? jak nie możesz korzystac z zalet?? Karta ma Pixel shader 3.0 i te inne technologie z których możesz w pełni korzystac tylko włącz jakąś gre która to obsługuje, a to że nie możesz zobaczyć temperatury GPU to asz taka straszna wada?? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach99 Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 miedzy innymi temp nie moge zobaczyc, ale podobno nie moge tez zmieniac taktowania? a i tak jakbym zmienil to pewnie karta spalila by sie icon_smile3.gif no poprostu marketing./. ale jest dobrze, przebolalem juz ten zakup:) moze byc teraz tylko kwestia ewentualnej wymiany radiatora moze jakas gabke polozyc wokol GPU? a moze sa jakies coopershim na karty z ATI ?:) takie jakie sa na socket A na athlony i durony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Nie baw sie w jakieś V-tunery tylko sciagnij sobie ATI Tray Tools i nim kręć, masz tam skaner artefaktów i zobaczysz czy karta ma dość czy nie, i w miare możliwości zmień chłodzenie np. na pentagrama XC-80/70Al Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach99 Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 chcialbym zalozyc blok wodny na tej grafie jak juz cos, widze ze jestes z krakowa, moze mi pomozesz w wymianie? tzn podejmiesz sie wymiany i wezmiesz na siebie cala odpowiedzialnosc za wykonanie?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 (edytowane) widze ze jestes z krakowa, moze mi pomozesz w wymianie? tzn podejmiesz sie wymiany i wezmiesz na siebie cala odpowiedzialnosc za wykonanie? Bardzo chetnie ale niestety nie siedze w tematyce WC, nie potrafie załorzyć bloku, ale nie bój sie go zakładać, o ile umiesz to robić to będzie OK i jak będziesz robił to powoli i dokładnie to nic nie zrobisz, rdzenie nie sa znów takie kruche że odrazu coś spaprasz :D ale jesli chodzi o chłodzenie powietrzne i te sprawy to chętnie pomoge :wink: Pozdro i powodzenia Edytowane 21 Lipca 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach99 Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 czemu jestes taki uparty?:) przeciez ci mowie ze sa kruche, wystarczy lekko przechylic radiator na narozniku GPU i juz uwalony. a taki blok wodny z podlaczonymi rurkami to jeszcze wieksza sila i jeszcze wieksze prawdopodobienstwo katastrofy po zalozeniu bloku tez jest prawdopodobienstwo uszkodzenia jak np poruszam niechcacy wezem i blok sie przekrzywi. chyba powinienem miec ksywke paranoik haha ale te otwarte jadra mnie naprawde denerwuja i przerazaja! to jest chyba najwieksza glupota producentow chipsetow, CPU i GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 czemu jestes taki uparty?icon_smile3.gif przeciez ci mowie ze sa kruche, wystarczy lekko przechylic radiator na narozniku GPU i juz uwalony. a taki blok wodny z podlaczonymi rurkami to jeszcze wieksza sila i jeszcze wieksze prawdopodobienstwo katastrofy po zalozeniu bloku tez jest prawdopodobienstwo uszkodzenia jak np poruszam niechcacy wezem i blok sie przekrzywi. chyba powinienem miec ksywke paranoik haha ale te otwarte jadra mnie naprawde denerwuja i przerazaja! to jest chyba najwieksza glupota producentow chipsetow, CPU i GPU. Ej ja ciebie nie rozumiem, skąd wiesz że kruche, co ukruszyłes go?? skąd możesz wiedzieć że jest tak kruchy, miałem kiedyś R9600pro z odkrytym rdzeniem, załorzyłem na niego pentagrama XC-80-Cu który był docisniety na maxa i karta chodziła super, teraz mam R9700Pro któemu wywaliłem cooper shima i ma odkryty rdzeń i mam załorzonego na nim Pentagrama Xc-80AlCu a rdzenie R300 podobno uchodzą za kruche więc nie panikuj :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutman1 Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Jeżeli uważasz że rdzeń od gpu jest kruchy to chyba nigdy Cpu nie widziałeś ... (nie mowie tu o S;A) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 j.w i jeszcze raz ci mówie nie bój sie go zakładać, troche rozwagi i będzie OK Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach99 Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 no wlasnie ukruszylem, R9550, ukruszylem tez jednego durnia a moze nawet dwa;) mam obawy i nie bede tego zakladal hehe, jak ktos chce moze mi zalozyc, ale jak ukruszy oddaje kase - bo o ta kase tylko sie rozchodzi:) bo wiesz, gdyby takie jadro ksoztowalo zalozmy 50zl i mozna bylo je wymieniac to pewnie ze bym sie wogole nie bal, no ale 300zl za karte to troche za duzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Da sie wymienić GPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach99 Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 (edytowane) taa, ciekawe jak? sam sobie moge wymienić? a skąd go skombinować? wylutowac z jakiejś innej karty której zepsuło się coś innego? aa, nie opowiadaj tutaj bajek:) nie da sie wymienic GPU:) Edytowane 22 Lipca 2006 przez stach99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Napisales ten watek zeby sie czegos dowiedziecz czy zeby nam krwi napsuc? To drugie wychodzi Ci duzo lepiej niz pierwsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach99 Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 to po co sie odzywasz? po co zagladasz? po co czytasz? chcialem sie dowiedziec cos nie cos a i tak marnie mi to wychodzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...