Santi Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 (edytowane) Przed chwila usmazylem sobie kabaczka. :P Smakuje very good. :D Przepis: 1. Kroimy kabaczka w plastry (ok. 1cm). 2. Panierujemy jajkiem i bulka tarta (tak jak schabowe :D). 3. Posypujemy przyprawami (sol, pieprz itd.). 4. Smazymy na malym ogniu ok. 5-6 min z kazdej strony. 5. Konsumujemy. :P Smacznego. ;) Edytowane 20 Lipca 2006 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Kabaczek? A co to jest? [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Kabaczek? A co to jest? [;Takie cosik. :P Cytat z Wikipedii: Kabaczek - (cucurbita pepo) to roślina jednoroczna obejmująca grupę dyni, tzw. szparagowej, pochodzącej z południowej części Ameryki Środkowej. Jest bardzo popularną jarzyną w Europie, południowej części Rosji, a także na Bałkanach. Owoce kabaczków są podłużne, butelkowate zwężające się u nasady o barwie zielonej, nakrapiane jaśniejszymi plamami i zielonożółtawobeżowymi. Na przekroju mają wygląd podobny do ogórków, z tym, że miąższ ich jest zielonkawy. Spożywa się je w stanie niezupełnie wyrośniętym, najlepiej gdy osiągną długość 25 cm. Istnieje kilka odmian kabaczków różniących się dość znacznie między sobą zarówno kształtem, jak wyglądem i smakiem. Najbardziej znane odmiany to: Cocozelle von Tripolis, Kabaczek Krzaczasty Bezrozłogowy, Courges i Zuchino. Są warzywem niskokalorycznym, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Główną ich zaletą jest wyborny smak. Ponadto odkwaszają organizm oraz sprzyjają przemianie materii. Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie; przyrządza się z nich zupy, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery, a także marynaty. Pamiętać jednak należy, aby większe kabaczki o grubszej skórce obierać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
o-skar Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 pycha to, wcinam od lat =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Nie jest to po prostu cukinia? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 (edytowane) Nie. ;] Kabaczek i cukinia sa to jedne z odmian dynii zwyczajnej. :P EDIT Znalezione na google: Cukinię bardzo łatwo pomylić z kabaczkiem. Warzywa te są do siebie bardzo podobne, a sprzedawcy często trzymają je w jednej skrzynce. Kabaczek jest większy, bardziej pękaty i żółty. Cukinia natomiast najczęściej jest ciemnozielona z białymi cętkami, chociaż są też inne odmiany. Edytowane 20 Lipca 2006 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Ja lubię taki gotowany wraz z farszem takim jak na gołąbki - pyyyyyyyyyycha :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Wczoraj jadłem Cukinię smażoną w jakimś zielonym sosie. Nie wiem co to było, jest ale delicious. :rolleyes: Mam zdjęcie z tym daniem zrobione, ale aktualnie nie mam do niego dostępu. Za jakieś 2 tygodnie je opublikuję. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osek Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 ja wole zadzwonić do la rocc'a i zamówić kebaby ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Bleee nie lubie cukinii. Jakos to takie mdłe zielsko. Ale jak to kots lubi, to nie zaprzeczam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 Jadł ktoś schab sojowy? Tak smakuje imo kabacze/cukinia i cholera wie co! ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 ja wole zadzwonić do la rocc'a i zamówić kebaby ;]Wygodny chloptas :>. Ale gadaj o kubaczku, a nie o kebabie :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baban Opublikowano 20 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2006 (edytowane) No u mnie na obiadku bardzo często pojawia się smażona cukinia / kabaczek. Mają nawet bardzo podobny smak, choć da się je rozzróżnić ; > Ale oba warzywka pycha palce lizać :o Edit: literówki Edytowane 20 Lipca 2006 przez baban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Nigdy nie jadlem kabaczka ani nawet cukinii... Cos ze mna nie tak? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baban Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Nikt nie jest doskonały ; D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Dzis jadlem danie z przepisu :D I nawet niezle. Smakuje troche jak hmm... kalafior? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Kabaczek dobry jest też nadziewany: na grube plastry, wydrążyć środek i nadziać mięskiem z przyprawami. I zapiec w piekarniku. A z cukini jest znakomity bigos warzywny: cukinia w kostkę, pomidor, jakaś kiełbaska i przyprawy i poddusić wszystko na patelni. Mniam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Ja jadlem kiedys placki z cukini ,ktore robilo sie podobnie jak ziemniaczane tylko nie pamietam teraz dokladnie przepisu. Jak znajde to zapodam. Powiem jedno sa przepyszne IMO :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 (edytowane) Wczoraj jadłem Cukinię smażoną w jakimś zielonym sosie. Nie wiem co to było, jest ale delicious. :rolleyes: Mam zdjęcie z tym daniem zrobione, ale aktualnie nie mam do niego dostępu. Za jakieś 2 tygodnie je opublikuję. ;-) Obiecałem i dotrzymuję słowa: Oto i najlepsza cukinia na świecie: Sorry, że jestem na tym zdjeciu i musicie mnie oglądać. ;-) Edytowane 12 Września 2006 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Potwierdzam, smaczne ;) Ale od paru lat przeze mnei nienjedzone.. oj zle. babaczki sa tez koloru zołtego co nie? ;) NA obiad jak znalazł, cos jak kotleety hehe, ale lzejsze i tansze :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Moja babcia zapodaje fajne placki z cukinii/kabaczka. Zasadniczo robi się to tak samo jak placki ziemniaczane czyli bierze się to i trze i coś tam coś tam, tylko koniecznie na sitko i odcedzić wodę, wtedy są puszyste :wink: kulinarny ownage, o wiele lepsze od placków ziemniaczanych B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 ejej a czy mozna takie cos zrobic z baklazanem? :lol: bo wlasnie dostalem 2 swiezutkie ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...