Skocz do zawartości
MeHow

Acer 3023 - Wymiana Pamieci - Na Jakie, Skad Itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam Acer'a3023 i zamierzam wymienic standardowe 2x256 na 2x512 ram, mam w nim Semprona3000+ i teraz pytanie, czy ten procesor domyslnie leci na FSB166, a wiec potrzebuje pamieci 333MHz, czy jednak na 200MHz i potrzebuje 400MHz ? Zerknalem na proline'a i znalazlem nastepujace oferty:

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=SODIMM+512MB+DDR+333

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=SODIMM+512MB+DDR+400

Co o tym myslicie? Odradzacie? Czy macie moze cos innego godnego polecenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj sobie Everesta... On pokaze Ci z jakimi czestotliwosciami ( CL ) chodza Twoje pamieci. Bedzie podane np 4-4-4-12 @ 333 MHz to znaczy ze potrzebujesz pamieci na 333 MHz ktorych CL bedzie 4. Bedziesz mial wtedy pewnosc ze beda poprawnie działały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio kupilem na allegro 1gb 333 w jednej kosci [kostki bga, te kwadratowe] i niestety lap mi nie bootuje na niej, bede musial przejsc sie do sklepu zeby sprawdzili czy chociaz sprawna ta pamiec jest, a jak tak to moze zdiluje ja ;)

Edytowane przez tukamon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MeHow napisał(a):

dlatego ja zamierzam kupic w sklepie normalnie, ale czy moglby ktos udzielic odpowiedzi?

Odpowiadam:

Kupiłem najpierw kość Kingstona 1GB 400 MHz i działała przez miesiąc z tą standardową 256/333 oczywiście zwolniona.

Potem postanowiłem dołożyć drugą kość, a ponieważ nastąpił wzrost cen postanowiłem kupić inną - tańszą. W prolinie znalazłem 1GB/400 ( GoodRam) i kupiłem ją sobie. Niestety komp się zawieszał. Z everesta odczytałem że timingi się nieco różnią.

Wymieniłem więc na próbę kość na 1GB/333 i wszystko działa od 3 miesięcy. Kości pracują na 333 MHZ z timingami 2.5-3-3-7

Kości są róznych firm ale mi to nie przeszkadza. Komputer pracuje stabilnie i wszystko OK. Jak coś to pytaj jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja powiem tak:

ten sempron leci na fsb 400, niesynchronicznie z ramem ktory lata na 333.

jesli chcesz pamieci 400 i zeby smigaly na full obrotach zaladuj najnowszy bios do lapka 1.20 bodajze, on rozwiazuje ten problem.

kolejna sprawa to CL.

widzielm dzies na zagranicznej stronie producenta kosci 400MHZ z CL 2.5 wiec to naprawde dostalo by kopa w stosunku do 333 cl 2.5.

u nas pewnie nie dostaniesz takich kostek:)

wiec gra nie warta swieczki, kup po prostu wieksze 333 z CL 2.5 i tyle :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

huhu Doctor, mam do Ciebie pytanie. A skad pewnosc, ze te aktualne pamieci poleca synchronicznie z sempronem po wgraniu nowego biosu?

-EDIT- tzn chodzi mi o to, aby sie nie okazalo, ze pamieci sa fabrycznie 333MHz, a po zmianie biosu nie poleca na 400MHz i przywita mnie czarny ekran :/

Edytowane przez MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MeHow napisał(a):

huhu Doctor, mam do Ciebie pytanie. A skad pewnosc, ze te aktualne pamieci poleca synchronicznie z sempronem po wgraniu nowego biosu?

-EDIT- tzn chodzi mi o to, aby sie nie okazalo, ze pamieci sa fabrycznie 333MHz, a po zmianie biosu nie poleca na 400MHz i przywita mnie czarny ekran :/

Jeśli kupisz dobre markowe kości... najlepiej od razu dwie tej samej firmy to powinno pojsc. Ja mam bios 1.20. Fabryczne kosci nigdy nie pojda na 400 bo one dzialaja maksymalnie na 333.

Ja wlozylem najpierw jedna 400 i komputer zachowywal się następująco. Kiedy taktowanie procka zmniejsza sie do 800 to kosc chodzila na 320 ( 160X2 ) natomiast kiedy procek przyspiesza do 1800 wchodzila na tryb 400. Niestety kiedy wlozylem druga 400 u mnie po chwili nastepowal zwis. nie wydaje mi się zeby byla to wina kompa ale tego ze kupilem kosci roznych producentow . poza tym timingi mialy nieco inne ( 3.3.3.8 ) i ( 3.4.4.8 )... mysle ze to wlasnie to powodowalo zwisy. A ze sklep zgodzil mi sie wymienic kosci na probe i wszystko dzialalo z koscia 333 idealnie wiec nie zmieniam juz nic. Roznica w cenie 130 jest pewnym pocieszeniem za to ze zamiast kingstona 400 mam druga kosc goodram 333.

Jednak jesli chcesz kupowac kosci 512/400 to bardziej polecilbym ci inny sklep i kosci wlasnie kingstona albo inne markowe. W prolinie maja tylko goodram.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MeHow napisał(a):

zastanawiam sie, czy gra jest warta swieczki. Czy po prostu nie kupic 2x512 333MHz i nie flashowac biosa. Musze to przemyslec, szkoda byloby zeby mi potem komputer nie wstawal.

Jak mieszkasz we wrocku lub okolicach to przejdz sie osobiscie do proline' u i popros zeby ci sprawdzili na miejscu czy i jak bedzie chodzic. Obsluga jest w porządku i jak ja byłem to nie bylo z tym problemu. Zainstaluj sobie w domu jakis programik do szybkiego testowania i wez ze soba srubokret :) oni w serwisie podobno nie maja odpowiedniego :mur: dostep do pamieci jest banalny wiec z zalozeniem nie bedziesz mial problemu. uruchom kompa i zrob szybki tescik i jak wszystko bedzie ok to bierz. jak nie to sprawdz kosci 333 i to wszystko.

A tak nawiasem to ja bym się zatanowił nad jedną kością 1GB. cena wyjdzie taka sama lub nawet taniej. Jak ja byłem to 400 kosztowała 339PLN a 333 335PLN. Więc wydaje mi się ze 1 GB byłaby lepsza w perspektywie rozbudowy w czasie.

pozdro

PS. ftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/...bios%201.20.zip

to link do biosu 1.20

Edytowane przez tomcio_wroc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomcio_wroc napisał(a):

poza tym timingi mialy nieco inne ( 3.3.3.8 ) i ( 3.4.4.8 )... mysle ze to wlasnie to powodowalo zwisy.

nieco inne, hehe dobre :lol:

sempron + pamieci na 400 z cl 2.5, to bylby dobry sprzecik.

Skontaktuj sie moze z tym gosciem, i napisz mu o co ci chodzi

http://allegro.pl/item114901737_kingston_s...w_wa_f_vat.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Chcę kupić kość 1GB RAM do mojego laptopa Acer 3024WLMi.

Mianowicie mam dylemat, czy będą pasowały te pamięci:

http://allegro.pl/item116494879_ddr_1024_m...t_warszawa.html

Narazie planuję zakup 1 takiej kości, w przyszłości będę chciał zakupić drugą taką samą kość.

Wersja biosu w moim laptopie to fabrycznie 1.20 (lapek niedawno kupywany).

Wiem, że standardowo RAM'y (ja mam na kościach Nanya) mają 333MHz i CL2.5, a te, które chcę kupić mają 400MHz i są CL3.

Proszę napisać swoje spostrzeżenia co do zakupu (nie chciałbym wydać pieniędzy w błoto).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy może mi ktoś jednoznacznie odpowiedzieć, czy w Acerze 3024WLMi pamięć RAM musi mieć CL 2.5? Bo ja już zgłupiałem...

Jeżeli ten GoodRam (http://allegro.pl/item116494879_ddr_1024_m...t_warszawa.html) nie będzie pasował, to czy jest tutaj ktoś taki dobry, który podpowie mi która pamięć będzie pasowała? (najlepiej do 400zł za 1 kość 1GB).

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź

A jednak taka pamięć jest dostępna:

http://netcomp.com.pl/sklep/product_info.p...9751dd2401e1d11

:)

Edytowane przez Kamilek_2006

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MeHow napisał(a):

tomcio_wroc napisał(a):

Jeśli kupisz dobre markowe kości... najlepiej od razu dwie tej samej firmy to powinno pojsc. Ja mam bios 1.20. Fabryczne kosci nigdy nie pojda na 400 bo one dzialaja maksymalnie na 333.

Ja wlozylem najpierw jedna 400 i komputer zachowywal się następująco. Kiedy taktowanie procka zmniejsza sie do 800 to kosc chodzila na 320 ( 160X2 ) natomiast kiedy procek przyspiesza do 1800 wchodzila na tryb 400. Niestety kiedy wlozylem druga 400 u mnie po chwili nastepowal zwis. nie wydaje mi się zeby byla to wina kompa ale tego ze kupilem kosci roznych producentow . poza tym timingi mialy nieco inne ( 3.3.3.8 ) i ( 3.4.4.8 )... mysle ze to wlasnie to powodowalo zwisy. A ze sklep zgodzil mi sie wymienic kosci na probe i wszystko dzialalo z koscia 333 idealnie wiec nie zmieniam juz nic. Roznica w cenie 130 jest pewnym pocieszeniem za to ze zamiast kingstona 400 mam druga kosc goodram 333.

Jednak jesli chcesz kupowac kosci 512/400 to bardziej polecilbym ci inny sklep i kosci wlasnie kingstona albo inne markowe. W prolinie maja tylko goodram.

pozdro

Chodzilo mi o pamieci 400Mhz:)

starsze biosy nie lataja wyzej niz 333 :)

wiec naweyt jak kupicie 400 a stary bios to lipa:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamilek_2006 napisał(a):

A czy może mi ktoś jednoznacznie odpowiedzieć, czy w Acerze 3024WLMi pamięć RAM musi mieć CL 2.5? Bo ja już zgłupiałem...

Jeżeli ten GoodRam (http://allegro.pl/item116494879_ddr_1024_m...t_warszawa.html) nie będzie pasował, to czy jest tutaj ktoś taki dobry, który podpowie mi która pamięć będzie pasowała? (najlepiej do 400zł za 1 kość 1GB).

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź

A jednak taka pamięć jest dostępna:

http://netcomp.com.pl/sklep/product_info.p...9751dd2401e1d11

:)

Raczej pamięć 400MHz i CL 2,5 nie jest jeszcze dostępne. Na tej stronie jest błąd. Opisane jest KINGSTON 1GB DDR 400MHZ CL2.5 SODIMM a już niżej w opisie jest:

SPECYFIKACJA 2.6V, CL3.

W innych sklepach te pamięci mają w opisie CL3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Azazel85 napisał(a):

Raczej pamięć 400MHz i CL 2,5 nie jest jeszcze dostępne. Na tej stronie jest błąd. Opisane jest KINGSTON 1GB DDR 400MHZ CL2.5 SODIMM a już niżej w opisie jest:

SPECYFIKACJA 2.6V, CL3.

W innych sklepach te pamięci mają w opisie CL3.

Ja na pamięciach 400MHz i CL2.5 działam już od listopada zeszłego roku, więc były już wtedy dostępne. Nie pamiętam jaki jest ich producent (kiedyś komuś już podawałem te informacje). Aby pracowały z pełną prędkością musiałem upgradować BIOS, bo przed zmianą BIOSu pracowały mi na 166MHz i CL2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kretek napisał(a):

Ja na pamięciach 400MHz i CL2.5 działam już od listopada zeszłego roku, więc były już wtedy dostępne. Nie pamiętam jaki jest ich producent (kiedyś komuś już podawałem te informacje). Aby pracowały z pełną prędkością musiałem upgradować BIOS, bo przed zmianą BIOSu pracowały mi na 166MHz i CL2.

chyba cl3 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i to były chyba kości 512MB, bo nie wierzę, aby kość miała 1GB i chodziła na 400MHz z CL2.5 :D

EDIT:

A co do pamięci, to zamówiłem sobie już taką:

https://www.apollo.pl/store/show_detail/9/17353

Za miesiąc planuję zamówić sobie taką drugą kość :) I będzie 2GB :D

Pozdro

EDIT2:

Tak więc doszedł nowy ram, i muszę przyznać, że różnicy w systemie za bardzo nie widać (chociaż niektóre programy chodzą szybciej), aczkolwiek różnica w grach jest zniewalająca, wszystko ładuje się tam szybciej i jestem bardzo zadowolony z tego ;)

Screen:

http://img141.imageshack.us/img141/3991/ramkt5.jpg

Edytowane przez Kamilek_2006

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi