Skocz do zawartości
GenghisKhan

Dyskusja na temat telewizorów/monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś nie doświatszyłem tego grając u siebie, u kumpla, czy standzie.

Ponadto i tak wszystko zamaże wszechobecny motion blur.

P.S. Współczucia, iż Ciebie to razi - wprawdzie widzę różnicę przy nowych TV za 6-7k, lecz normalnie jest imo... normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał tego:

http://www.skapiec.pl/site/cat/22/comp/86458

lub

http://www.skapiec.pl/site/cat/22/comp/106036

Boże jak ceny tych Tv spadły :)

Wszystko fajnie i pięknie ale 32" to troche za dużo jak na moje biurko. Max to 24". :-P Edytowane przez Zenek_R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xaon. Ten monitor co masz... jak wygladaja gry w 720p przeskalowane do rozdzialki? Jak 1080p? Chociaz bardziej wolalbym abys sie rozpisal na temat 720 p bo taka rodzialek ma xO i mnie interesuje jak to wby wygladalo. Czy duzo gorzej niz na HDTV?

Mozesz porobic jakies foty cyfrówką? Albo filmik nakrecic? Albo to i to :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze jeszcze zdaze z x`a 360 foty zrobic, ale nie obiecuje

rozstaje sie ze sprzetem - x i monitor w poniedzialek jakos

moze rano w pon uda mi sie pare fot cyknac, lub moze w niedziele jeszcze zdaze, ale mam wyjazd na weekend

bede mial to na uwadze w kazdym razie

aha, powiem Ci, juz tu teraz

ze na okolo 1080p downscalowane wyglada znacznie lepiej niz 720p na tymsamym monitorze 206BW (natywna 1680x1050)

i jak mozesz, odpusc sobie analoga ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jak mozesz, odpusc sobie analoga ...

tzn ze jak? nie mam przez kabel analogowy tylko dvi, ta?

znalazlem swietny monitor, ktory by sie nadawał zarowno do xO jak i PS3.

CRT sony GDM-FW900. Nadal w cenie (800 zł na aukcji ;F) i niestety nie ma DVI wiec xO po analogu, a do PS3 specialna kostke zdejmujaca HDMI by trza kupic ;F

Edytowane przez s0lid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale panowie, jak wy chcecie Xa podlączyc nieanalogowym kablem? Przeca X nie ma cyfrowego wyjscia video (oprocz oczywiscie Elite i tych nowych Premiumek). W przypadku zwyklego Premium, macie możliwośc jedynie via VGA (D-SUB), Component i chinch (ten żółty), wszystkie to analogi, no chyba ze chcecie jakies konwertery stosowac.

Edytowane przez thuGG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xaon. Ten monitor co masz... jak wygladaja gry w 720p przeskalowane do rozdzialki? Jak 1080p? Chociaz bardziej wolalbym abys sie rozpisal na temat 720 p bo taka rodzialek ma xO i mnie interesuje jak to wby wygladalo. Czy duzo gorzej niz na HDTV?

Mozesz porobic jakies foty cyfrówką? Albo filmik nakrecic? Albo to i to :P

Nie mam aparatu nawet, wiec nie bedzie ode mnie fotek, ani filmikow. Ale jak chcesz to przyjezdzaj to zobaczysz :P

EOT.

Szczerze to dopiero na tym monitorze sie przekonalem co to jest smuzenie. Pod tym wzgledem to padaka. A najbardziej przeszkadza to przy... przegladaniu zdjec ;) (i to mocno przeszkadza).

1080i wygladalby nieziemsko, gdyby nie skakanie obrazu (cos ala 50Hz telewizor, z tym, iz tutaj czesto uswiadczasz statycznych obrazow). Zas po odsunieciu sie nie ma jakiejs wyraznej roznicy miedzy 720p. Moze troche ostrzej.

720p zas daje rade na calej linii. Nawet pracowac sie na tym da :D

Reszte dopisze pozniej.

Albo dopisze teraz (PS3 userzy wiedza w czym rzecz).

Opcja regulacji ostrosci przy 720p jest swietna. Ciezko NIE ustawic sobie obrazu, aby byl dobry. Pod warunkiem, iz sie nie wylaczy. Mi sie wlasnie wylaczyla ta opcja.

Ma tez humory przy podlaczaniu, przyciski sa niewygodne (dobrze, iz kozysta sie z nich raz na ruski rok) i inne blablabla, ktore powoduja, iz niepolecilbym tego monitora, bez dokladnego obejrzenia samemu. Znaczy sie, mozna byc z niego zadowolonym. Mozna, ale nie trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mirai 42 DTL-642E500

rodzaj matrycy TFT/TN

jasność [cd/m2] 550

kontrast 1200:1

czas reakcji matrycy [ms] 6.5

kąt widzenia 176

kąt widzenia 176

złącza TV antenna/cable, SCART, S-Video, HDMI, D-SUB, CVBS, 3.5mm stereo jack

wymiary [mm] 1053.5 x 798 x 319

ciężar [kg] 45

przekątna ekranu [cale] 42

format obrazu 16x9

rozdzielczość fizyczna [px] 1920x1080

system audio Głośniki : 2 x 15 W

montaż na ścianie tak

Cena:3999zł.

Najtańszy TV z FullHD na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem w akcji Acer AL2416Wd, jedyny problem przy przeskalowaniu jest w xboxie na rozdzielczosci 1920x1080, powiem tylko ze granie na rozdzielczośc 1280x720 jest bardzo komfortowa, minusem (nie dla mnie) jest wejscie tylko na VGA, na szczescie wymagań dużych nie mam co do obrazu, a ten generowany przez VGA jest wyraźny a kolory są normalne więc myślę że za 1500 złotych to spoko monitor :) sam się do niego przymierzam po zakupie xboxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tą cenę powinienes znalezc cos lepszego, seria 6x Samsunga jest juz dosc stara, poza tym jest to S, wiec tez raczej nizsza polka. Mysle ze lepszy bylby ten Panasonic http://www.skapiec.pl/site/cat/22/comp/166222 , albo ten JVC http://www.skapiec.pl/site/cat/22/comp/151786 (bardzo pochlebne opinie zbierał na forum http://hdtv.com.pl/forum/), albo jeszcze ten Panas http://www.skapiec.pl/site/cat/22/comp/99014 . Moze ktos cos jeszcze zaproponuje, ale mysle ze kazdy z tych TV powinien byc lepszy od tego co zaproponowales.

EDIT:

Do postu ponizej:

Wiesz teraz kazdy TV LCD ma przynajmniej 720p i HDMI, wiec to nie są raczej wyznaczniki jesli chodzi o wybór TV, trzeba szukac czegos o najlepszym stosunku jakosci do ceny.

Edytowane przez thuGG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bry wieczór.

Mam małą prośbę. Chodzi o pomoc w wyborze modelu telewizora LCD...który z poniższych modeli byłby lepszy pod PS2/PS3: 1.) Sharp LC-32SV1E ( http://www.ceneo.pl/354936 ), czy 2.) Samsung LE32S71B ( http://www.ceneo.pl/292174 ). Obydwa mają dobre parametry w zakresdie jakości obrazu + HD-ready i inne bajery (samsung ma jeszcze "game-mod").

Krótko mówiąc chodzi o LCdka, który posłużyłby dłużej niż chwilę :wink: . bardzo proszę o wskazówki.

Z GÓRY DZIEKUJE ZA POMOC.

Edytowane przez Jake79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady.

Przepraszam za ultra-stereotypowe pytanie, ale CZY ogólnie LEPSZY POD PS2 BYŁBY LCD CZY CRT??.

Podobno PS2 operuje w zbyt niskich rodziałkach jak na telewizory LCD i obraz wychodzi kichowaty. Bardzo proszę o wasze opinie, wskazówki, uwagi...

Krótko chciałbym coś pod PS2, a w perspektywie pewnie także pod PS3 - czy lepiej brać LCD czy porządnego crt (który skądinąd nie ma HD i też nie da rady pod PS3 :blink: ) PROSZĘ O POMOC.

ad. thuGG - niezłe tv, ale na czym polega ich wyższość względem wskazanych przeze mnie?

Edytowane przez Jake79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci tak, tego Sharpa co zaproponowałeś to nie znam, wiem za to że ten Samsung to dość stary model, a ponadto jest to S, jest to raczej niska seria Samsunga. Zaproponowałem tamte modele ponieważ wiem, że mają bardzo dobre opinie, chodzi mi głownie o jakość obrazu, bo przecierz wszystkie są HD Ready i mają HDMI. Najbardziej bym ci polecał w sprawach TV orientować się tu: http://hdtv.com.pl/forum/forumdisplay.php?...une=30&f=21

Edytowane przez thuGG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady.

Przepraszam za ultra-stereotypowe pytanie, ale CZY ogólnie LEPSZY POD PS2 BYŁBY LCD CZY CRT??.

Podobno PS2 operuje w zbyt niskich rodziałkach jak na telewizory LCD i obraz wychodzi kichowaty. Bardzo proszę o wasze opinie, wskazówki, uwagi...

Krótko chciałbym coś pod PS2, a w perspektywie pewnie także pod PS3 - czy lepiej brać LCD czy porządnego crt (który skądinąd nie ma HD i też nie da rady pod PS3 :blink: ) PROSZĘ O POMOC.

ad. thuGG - niezłe tv, ale na czym polega ich wyższość względem wskazanych przeze mnie?

Można byłoby wybrać coś pomiędzy. Czyli Philips 32PW9551/12. Dla Ps2 wspaniały, dla Ps3 może być.

Obraz z Xboxa 360

W sieci znajdziesz więcej fotosesji z włączoną grą na PS3 i Xboxie na tym tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi ktoś powiedzieć jak na monitorze z 1080p bedą wygladać gry z xO. Na xO wiekszośc gier jest w 720p, wiec wlasnie liczyłbym na jakieś opinie/zdjecia tego jak by wygladało wlasnie w tej rozdziałce. Dużo gorzej niż w natywnej 720p?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Szykuje mi się zakup telewizora do pokoju. Mam dosyć mały pokój. W tej chwili mam CRT 21" Sony.

Interesuje mnie taki LCD : PANASONIC TX-26LX70

Ma ktoś ten Tv ? Czy byłby dobry do Xbox360 ? Większego nie chcę bo mi się nie zmieści. Mam jeszcze w salonie Sonego 32D3000 i jest za duży jak na mój pokój więc koniecznie 26". Może jakaś alternatywa dla tego Panasonica ? Oczywiście nie będzie tylko xbox360, lecz także satelitka, dvd i oczywiście tv naziemna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam 46 calowy telewizor LCD Sony V2500.

Kilka dni temu kupiłem xboxa 360 Elite , zauważyłem że telewizor nie wyrabia w grach, tam gdzie jest odcień czarości lub buraczkowy kolor jest to najwiecej widoczne.

W takich grach jak Fear, rainbow six vegas efekt smużenia jest taki że odechciewa się grac

Co ciekawe przy cyfrowym polsacie, DVD smużenia nie ma lub jest to prawie nie widoczne.

Telewizor z xboxem 360 jest podłaczony poprzez markowy kabel HDMI, próbowałem też różnych ustawień w telewizorze ( bez efektu)

Krótko mówiąc Sony V2500 zupełnie nie nadaje się dla gracza. Chyba, że podziwia się obraz w stop klatce.

Czy w kwocie 5500 zł istnieje telwizor który nie będzie smużył w grach? musi być minimum 42 cale

Dzisiaj postaram się nakręcić Filmik tego zjawiska, 8 ms w tym Tv to chyba jedynie bełkot marketingowy...

Czy ktoś mógł by wytłumaczyć czemu telewizor smuży w grach, a w filmach już nie? i dlaczego najbardziej to widać przy szarych kolorach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za szybką odpowiedź

Miałem przez chwile do czynienia z tym sharpem, ale niestety nie widziałem go w akcji z grami. Czy smuży? Jedyne co zauważyłem to dość głośne buczenie.

Nagrałem filmik jak mój V2500 smuży

http://pl.youtube.com/watch?v=SS5sl3tHL7E

najwiecej to widać jak koła samochodu zachodzą na karoserie, rogi obrazu zachodzą na ściane

8ms czas reakcji ? ale chyba pilota, bo matryca ma reakcje w sekundach raczej.

Edytowane przez rockers

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi