Skocz do zawartości
GenghisKhan

Dyskusja na temat telewizorów/monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm 1080p przenosne? Moze byc ciezko. Ostatnio na konferencji widzialem taki bajer, a mianowicie projektor szerokokątny. Na prezentacji reklamowali to tak, ze masz projektor w szufladzie w stoliku RTV, wysuwasz go i z 40cm niby ma dawac 60" (z wiekszej odleglosci bedzie wiecej). Po projekcji chowasz i nic nie widac. Problem tylko taki ze nie wiem czy robia modele w wersji panoramicznej i 1080p :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, u mnie w miejscu pracy mamy przed soba 12x46", kazdy podzielony na 9/12 elementow :) Inna sprawa, ze poza odgladami uzywamy zwyklych monitorow LCD, rzedu 17".

Poza jakims biurem projektowym/architektonicznym, to nie widze zastosowania dla 46" do codziennej pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle mnie zrozumieliście chyba, nie chodziło mi o to że każdy ma przed sobą 46" lcd :blink: One wiszą w centrum pomieszczenia, i wyświetlają bieżące dane dla wszystkich. Pojedyńczy pracownik ma przed sobą 17" lub laptopa w zależności od stanowiska. Wiszą takie z tego co wiem w większości departamentów w pomieszczeniach zbiorowych.

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wszystkich, ktorzy maja X podlaczonego przez HDMI. W dziale o pokojach graczy wrzucilem fotki z gier, wiec tutaj juz nie bede dublowal. Ale wspomne o kalibracji. W temacie glownym bodajze Draak i ktos tam jeszcze narzekal na obraz po HDMI. Ze jest az za ostry itd. Dzis przed kalibrowaniem projektora mialem dokladnie takie same wrazenie, ze widac wszystkie niedoskonalosci i wszystko jest nienaturalnie ostre. Natomiast po kalibracji stwierdzam, ze HDMI to najlepszy dostepny sposob laczenia konsoli. Wszystko sprowadza sie do odpowiedniego pogrzebania w opcjach TV/monitora/projektora. W necie mozna znalesc pelno ustawien do konkretnych modeli i gwarantuje, ze zmieniaja one BARDZO to co widzimy. U mnie glupie wylaczenie "wspomagaczy" obrazu, delikatne przytepienie ostrosci, ustawienie odpowiedniego poziomu dla HDMI (zdaje sie ze wszedzie powinno byc to L2 jesli w konsoli ustawiona jest paleta rozszerzona kolorow) dalo takie efekty ze zaniemowilem. A kolory sa na tym samym poziomie co component. Generalnie HDMI laczy to co najlepsze w VGA i componencie, ale niezbedne jest posiedzenie troche nad kalibracja wyswietlacza. Gwarantuje, ze czas poswiecony na to zwroci sie z duza nawiazka ;) Aha miedzy ampli i projektorem mam 10m kabel i wszystko smiga bez najmniejszego problemu. To tak gdyby ktos sie interesowal tym czy za dlugi kabel bedzie zly. No wiec nie bedzie.

@ Draak: kupuj projektor!! Dzisiejsza sesja (po paromiesiecznej przerwie) po raz kolejny mnie utwierdzila w przekonaniu, ze granie na czyms takim nie ma sobie rownych ;) I co wiecej, nawet w czasie dnia dalo sie grac (bez jakiegokolwiek zaciemniania). Pozniej oczywiscie sporo lepiej, wiec jak masz zamiar grywac wieczorowa pora to polecam.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie podziwiam Twoje dokonania we właściwym temacie i muszę przyznać, że robi wrażenie! Chyba faktycznie combo lcd dla tv + projektor do grania/ filmów zagości i u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pożyczyłem z pracy projektor Benq CP220 http://benq.com/products/Projector/?product=807 ale muszę do niego dokupić pewnie kabel VGA. Podobno warto dać więcej i kupić oryginalny albo coś firmowego. Wprawdzie projektor w poniedziałek trzeba będzie oddać ale kabel się przyda do monitora 24" fullhd. Sprostujcie mnie jeśli się gdzieś mylę.

Mastah, jak głośny jest Twój projektor? Ten Benq ma 34dB a model W500 32dB. Właśnie go podlączyłem do laptopa i jest głośno...

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj projektor swego czasy byl najcichszy, teraz pewnie tez jest raczej w czolowce - 22dB. Ja go w ogole nie slysze, mimo ze wisi 1m, moze 1,5 nad glowa. A co do nowego to w zaleznosci od tego jaka jakosc ma prezentowac to konkretne 720p to koszt ok. 4k PLN, 1080p pomnozyc przez 2. Mowie oczywiscie o takich w zasiegu przecietnego zjadacza chleba, bo nie sadze zeby byl ktos chetny na sprzecik od Sim2 czy ProjectionDesign ;)

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche ot ale moze ktos mi pomoze:

Poszukuje telewizora LCD 32"

Na czym bedzie dzialac:

- cyfrowy polsat

- bede ogladal z ok 3m

Czy wszedzie podczas ogladania meczu zawodnicy sa tacy rozmazani:/? Na moim 21" Philipsie lepiej widac. Patrzylem w sklepie na toshibie 32" smigajacej na "N" i mecz na eurosporcie wygladal biednie. Zalezy mi na tym zeby obraz byl jak najbardziej zblizony do tego z CRT.

2500zl do wydania

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę z innej beczki. Zastanawiam się co do wielkości i rozdzielczości monitora.

Mam zamiar niedługo wymienić moją "siedemnastkę" samsunga (5:4) na coś panoramicznego.

Monitor musi być conajmniej tak wysoki jak moja dotychczasowa 17" więc minimum to 20" panoramiczne.

Jako, że mam małe biurko to tak sobie policzyłem, że większy ekran jak 24" nie wejdzie. Więc przedział zawęża się do 20-24".

No i tu rodzi się pytanie. Jaka rozdzielczość będzie opytmalna dla monitora tej wielkości?

Na codzień siedzę jakieś 60-70cm od ekranu, tylko filmy oglądam z ok. 1.5m (wolę się rozłożyć na kanapie niż siedzieć na krześle ~~).

Główne zastosowanie (75%) to edycja tekstu/kodu, www, gg, taki tam standard. 25% to gry na x360 i filmy divx/dvd/hd.

Po krótkich poszukiwaniach znalazłem takie panele:

- 20" - 1680x1050px

- 21" - 1680x1050px

- 22" - 1680x1050px lub 1920x1200px (Lenovo L220x)

- 23" - 1920x1200px (Apple Cinema Display lub ViewSonic VP2330WB) - tak czy tak odpadają, ze względu na cenę (min. 2800zł)

- 24" - 1920x1200px

Jaki rozmiar byłby najodpowiedniejszy? Nie chcę by piksele były zbyt małe, ani też zbyt wielkie.

No i może coś konkretnego w tym rozmiarze polecacie?

Dużych wymagań nie mam - w zasadzie to szukam większego (20-24"), panoramicznego monitora, który nie byłby gorszy od Samsunga 740N. Poza tym powinien mieć:

- lepsze kąty widzenia (w 740N jest porażka!)

- lepszą czerń i bardziej równomierne podświetlenie matrycy (na "czarnym" tle wyraźnie widać jaśniejsze pasy u góry i na dole ekranu)

- dobrą regulację podświetlenia matrycy - często piszę w nocy i nie chcę by po godzinie bolały mnie oczy od zbyt jasnej matrycy

- złącze DVI (lub jakieś inne, bym mógł podłączyć JEDNOCZEŚNIE iksa i PC - żonglowanie kablami już mnie męczy)

Cena max: 2000zł (lub też 600 ojro - mogę monitor zakupić w dojczach, gdyby było taniej)

edit:

Znalazłem coś takiego:

- Belinea 2485 S1W (24", 1920x1200px, P-MVA) - bardzo duża wada - nie ma skalowania z zachowaniem proporcji :/ każda rozdzielczość nie 16:10 będzie rozciągana na cały ekran :/

- NEC 20WGX² pro (20", 1680x1050px, S-IPS) - bardzo duża wada - "panel with glare-effect"

Edytowane przez MacOSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit:

Znalazłem coś takiego:

- Belinea 2485 S1W (24", 1920x1200px, P-MVA) - bardzo duża wada - nie ma skalowania z zachowaniem proporcji :/ każda rozdzielczość nie 16:10 będzie rozciągana na cały ekran :/

- NEC 20WGX² pro (20", 1680x1050px, S-IPS) - bardzo duża wada - "panel with glare-effect"

24" ma wielkosc piksela jak 17" 4:3.

Belinea jest niezla , ale odpada z dwoch powodow nie ma HDMI , HDCP i skalowania, wiec konsola friendly to ona nie bedzie :)

Sprobuj Benq 241 W WZ WV te maja sporo wiecej wiejsc i odpowiednie skalowanie (poza 241W ze starym firmwarem co byly produkowane ok rok temu lub wczesniej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Belinea jest niezla , ale odpada z dwoch powodow nie ma HDMI , HDCP i skalowania, wiec konsola friendly to ona nie bedzie :)

Mój iks nie ma HDMI, HDCP nie potrzebuję. Jedyny minus to to skalowanie... PS3 nie planuję podłączać pod monitor.

Sprobuj Benq 241 W WZ WV te maja sporo wiecej wiejsc i odpowiednie skalowanie (poza 241W ze starym firmwarem co byly produkowane ok rok temu lub wczesniej).

Na jakiej matrycy jest ten BenQ? Czym się różnią W, WZ, WV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak btw to zapraszam do http://forum.purepc.pl/temat/Monitory/Pano...215960/810.html tego tematu tam jest masa info o 24" :)

:lol2: Zapomniałem, że jest takie podforum... Ostatnio zaglądam tylko na PurePC.pl - Forum Dyskusyjne > Inne ;)

BTW. Jak w dashboardzie iksa ustawię rozdzielczość 1920x1080 to taki sygnał jest wysyłany po kablu VGA? Skalowaniem gier zajmuje się wtedy iks i ten magiczny chip Ana?

Gdy ustawię w monitorze (24" 1920x1200px) trzymanie proporcji 1:1 to jakość elektroniki odpowiedzialnej za skalowanie w monitorze nie ma żadnego znaczenia?

Sygnał z iksa powinien być wyświetlany 1:1, piksel:piksel, bez żadnego skalowania przez monitor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochwalę się, że zrobiłem przesiadkę z 37" na 52" full HD (LG 52LG5000) i chwilowo zbieram szczękę z podłogi. TV jak za tą cenę ma świetny stosunek jakości/ilości ustawień obrazu/szybkości matrycy. Minusów, oprócz niemożliwości przewiezienia go swoim sporym samochodem samodzielnie ;), na razie brak. Z x'em współpracuje naturalnie świetnie, po HDMI jednak lepiej niż po VGA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

Pochwalę się, że zrobiłem przesiadkę z 37" na 52" full HD (LG 52LG5000) i chwilowo zbieram szczękę z podłogi. TV jak za tą cenę ma świetny stosunek jakości/ilości ustawień obrazu/szybkości matrycy. Minusów, oprócz niemożliwości przewiezienia go swoim sporym samochodem samodzielnie ;), na razie brak. Z x'em współpracuje naturalnie świetnie, po HDMI jednak lepiej niż po VGA.

no coz z zzazdroscia gratuluje nowego nabytku ;)

opisz czy trzyma parametry opisane w necie i ewentualne "wady" -szczegolnie cene ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie decydowałem się na niego z powodu rozbudowanego trybu ustawień dot. obrazu (jeśli chcesz, to mogę podesłać instrukcję, bo jest na cd w .pdf - na papierowej oszczędzili :lol:) i niskim czasie reakcji matrycy. I to po tych paru godzinach grania już mogę potwierdzić. W sklepie porównywałem go do Samsunga LE52A556 i jednak LG świeci lepiej, mimo słabszego oprogramowania (pomijając wzmiankowany wcześniej tryb ekspercki).

Udało mi się go dostać za równe 8.000PLN- po tym jak zdecydowałem się na płatność gotówką wytargowałem 299PLN ;)

Z dokuczliwych pierdółek wymieniłbym pilota, która mimo że wygląda świetnie nie ma bezpośrednich skrótów do opcji dźwięku, formatu obrazu (to przeżyję) i nasycenia barw. Jest jeden do tzw quickmenu ale to zawsze te dwa kliknięcia więcej. Ogólnie polecam, ta nowa seria od LG nie tylko na papierze wypada świetnie, a seria 5000 ma odrobinę bardziej stonowany design, niż reszta Scarletek.

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1280x768 (15:9) jest najbliższa 16:10 - delikatnie rozciągnięty obraz w pionie będzie

Co prawda takie rozciągnięcie będzie praktycznie niezauważalne, ale możesz jeszcze

ustawić skalowanie 1:1 jeśli monitor posiada taką opcję.

Będziesz miał małe czarne paski o wymiarach:

- rozdzielczość 1440x900 - 2x18 px pasków

- rozdzielczość 1680x1050 - 2x21 px pasków

- rozdzielczość 1920x1200 - 2x24 px pasków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja i owszem, non stop sie plul, ze albo nie moze skonfigurowac albo zly numer itd. W koncu jakos to polaczylem, ale gladko to to nie bylo. I co smieszniejsze, duzo wieksze problemy mialem na Viscie gdzie ta opcja jest jako standard niz na XP gdzie trzeba dograc cos do WMP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem podzielić się swoimi uwagami jeśli chodzi o telewizor w technologii full HD do konsoli xbox360 oraz playstation3. Kumpel zaopatrzył się niedawno w 40" ową bravię full hd KDL-40V4000, a tak się składa, że ma od razu w domu dwie konsole i można było obie popodłączać i porównać. Ku naszemu zdziwieniu gry lepiej wyglądały na xbox360, konsola świetnie sobie radzi przy skalowaniu obrazu do wymuszonego 1080p obraz jest wyraźny i ostry, zarówno grid, burnout paradise, gta 4 jak również pgr4 oraz uefa euro 2008 prezentują się naprawdę świetnie. Jesli chodzi o ps3 to nie jest już tak kolorowo. W grach nie da się wymusić 1080p o dziwo. Próbując wymusic rozdzielczośc odznaczając w ustawieniach wszystko oprocz 1080p oraz 576 (nie da sie odznaczyc) skutkuje tym, że konsola wybiera rozdzielczosc 576 o_O. Więc niestety w przeciwieństwie do xboxa, gdzie gierki 720p pięknie skalują się do 1080p i wyglądają świetnie - ps3 tego nie ogarnia. Konkluzja - jeżeli ktoś posiada ps3 i zastanawia się nad zakupe bravii full hd - niech sobie da spokój i kupi hd ready z mniejszą natywną rozdziałką - gry będą zdecydowanie lepiej wyglądać. Jeżeli natomiast posiadacze xboxów planują zakup full hd ale nie bardzo wiedzą jak to się będzie komponowało z konsolą - odpowiadam - naprawdę WARTO. Moze sie przydać komuś taka informacja. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi