Hajmdal Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zamowilem Sony KDL-32S2030, w czwartek bedzie u mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Jeśli chodzi o TV w SD to plazma jest ok. Jesli chodzi o filmy i TV to tak. Do gier sie moim zdaniem plazma nie nadaje, a to ze wzgledu na "pamiec ekranu" i pozostajace na ekranie duchy po jasnych i stalych elementach. A ze HUDy w grach sa z reguly bardzo jasne (duzo bieli, jasnych barw) i praktycznie niezmienne, to ich odbicie pozostaje dosc dlugo. Naprawde irytujace sa przebijajace podczas cutscenki HP postaci czy ilosc amunicji. W skrajnym przypadku mozna sobie takiego "ducha" wypalic na stale. U mnie wystarczyly dwie 5-godzinne sesje w FF12 i slad po hudzie byl widoczny nawet po wylaczeniu TV (na szczescie nie zostaly na dobre), i to mimo TV z systemem ochrony przed wypalaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Niby najnowsza plazma Panasonica ma rozwiązywać problemy z wypalaniem ale jakoś wiary nie daję. Poza tym obraz mruga i to druga poważna wada. Trzecia to przednia szyba i odbicia. Mimo, że jestem zwolennikiem Plazm to jednak kupię LCD. Rewolucja może być pod koniec roku wraz z wejściem SED (połączenie najlepszego z LCD i Plazmy) ale z tego co mi wiadomo najmniejszy na początek ma być 50cali. Jeśli się przyjmie to ruszą z mniejszymi panelami. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Kurcze dzis doszedł kabelek Component do Ps2 z Robson.pl. No i podłączam PS2 do TV wciskam POWER i co mi się ukazuje? Napis "Brak Sygnału" mrugający co jakieś 2 sekundy :mur: :mur: :mur: I zero obrazu :? Czego to wina ? kabla? :mur: Zawsze coś musi się spierdzielić na prawde no :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Podlacz konsole zwyklym kablem, przestaw w browserze wyjscie na YPbPr i sprobuj wtedy. Jak nie zaskoczy, to niestety czeka Cie zabawa z przekladaniem kabli - start konsoli na zwyklym kablu, a przejscie na component po wlaczeniu opcji Progressive Scan w grze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gladiac Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 Kurcze dzis doszedł kabelek Component do Ps2 z Robson.pl. No i podłączam PS2 do TV wciskam POWER i co mi się ukazuje? Napis "Brak Sygnału" mrugający co jakieś 2 sekundy :mur: :mur: :mur: I zero obrazu :? Czego to wina ? kabla? :mur: Zawsze coś musi się spierdzielić na prawde no :? Costi dobrze radzi- a swoja droga nie zawsze nalezy szukac winy po stronie sprzetu,czesem nalezy brac pod uwagie tak zwany "czynnik ludzki" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 heheh lukk miałem to samo, ale udało mi się zachować spokoj i dokopać sie do opcji w PS2 :D. lukk jeśli masz tekkena5 to sprawdź czy w progresive scanie i trybie 16:9 rozciąga ci postacie i przycina je ekran u dołu. Może sie wydawać dziwnie ale gram z ustawionym parametrem 4:3 i gra wyglada tak jak powinna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasztecik Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) Potrzebuję rad w sprawie kupna panoramy 19' do PC a potem też do XO: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=224437 (temat założony w 'Monitorach', bo to chyba odpowiedniejsze miejsce, dlatego tu daje tylko link) Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 27 Stycznia 2007 przez pasztecik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_net Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Witam, wreszcie po długim szukaniu znalazłem tutaj ciekawy wątek na temat TV lcd:). Mam pytanie, ponieważ chciałbym zakupić Samsunga LE23R71B, który byłby podłączony jako monitor do komputera. Czy ktoś ma tak zrobione? Da się na tym pracować? Kupować czy raczej rozejrzeć się za normalnym monitorem? Jeżeli ktoś ma tak podłączony ten model lub zbliżony czy może przysłać fotki jak wygląda tekst na stronach, word'zie itp. :) Będę bardzo wdzięczny, ponieważ mam coraz większy mętlik w głowie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Ja mam 26 cali jako minitor i tv. Tak DA sie na tym pracować, ja nie mam żadnych problemów, minimalna odleglosc najlepiej ze 140cm. Granie na tym to sam miód, konsola (w progressive scanie) czy cos z PC, jesli z tego drugiego to trzeba miec dobry sprzet, przynajmniej u mnie standardowa rozdzielczosc pracy to 1360x768. Wszystko jest czytelne, w wordzie ujzysz wiecej niz Ci sie wydaje. Wybor zostawiam tobie. Fotke podzialem gdzies na tej stronie tego tematu: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=18273&st=360 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 (edytowane) Kolega ma podpiętą Bravię 32U2000 i powiem, że sprawuje się świetnie. Tylko sprawdź najlepiej przed zakupem, czy TV ma wszystkie rozdziałki po DVI-HDMI. Polecam takie połączenie (w pełni cyfrowe). Niektóre TV mają z tym problem. PS. Jak już kupię w marcu PS3 to od razu wybieram się na zakupy po 40cali LCD. Najwięcej będę używał pod PC bo rezygnuję całkowicie z CRT. :) Edytowane 13 Lutego 2007 przez kojak_ct Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Kolega ma podpiętą Bravię 32U2000 i powiem, że sprawuje się świetnie. Tylko sprawdź najlepiej przed zakupem, czy obraz ma wszystkie rozdziałki po DVI-HDMI. Polecam takie połączenie (w pełni cyfrowe). Niektóre TV mają z tym problem. PS. Jak już kupię w marcu PS3 to od razu wybieram się na zakupy po 40cali LCD. Najwięcej będę używał pod PC bo rezygnuję całkowicie z CRT. :) 40 cali za taka plama jako monitor do kompa - wspolczuje pomyslow, naprawde :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) Nie mam zamiaru siedzieć 0.5 metra tak jak sobie to wyobrażasz. Zakupiłem już keyborda i gryzonia wifi więc w czym widzisz problem? :) Lepszy będzie 26'' i odległość 50cm? :D Poradź coś. :) Edytowane 13 Lutego 2007 przez kojak_ct Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaon Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 ... PS. Jak już kupię w marcu PS3 to od razu wybieram się na zakupy po 40cali LCD. Najwięcej będę używał pod PC bo rezygnuję całkowicie z CRT. :) Takie małe pytanko, fullhd? Sądząc po rozmiarach, to tak. A więc nie widzą najmniejszych problemów :) PS. Ja bym się nie obraził za >60 calową brawię (taką jaką raz widziałem). Spokojnie wystarcza odległość 3-4m od ekranu. Tylko te 30k (albo 40?) zł :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Nie mam zamiaru siedzieć 0.5 metra tak jak sobie to wyobrażasz. Zakupiłem już keyborda i gryzonia wifi więc w czym widzisz problem? :) Lepszy będzie 26'' i odległość 50cm? :D Poradź coś. :)nawet 50cm przy 26" to i tak za blisko, mozesz poczuc lekki ból głowy. Btw. tez zakupilem zestaw bezprzewodowy :D Teraz siedze tak ~180cm od ekranu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOSek Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) jeśli monitor ma być głównie do kompa to nie lepiej wziąć coś takiego? http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C4003875 ma wejscia component wiec konsole mozna podlaczyc bez problemow :) DVI tez jest to po przejsciowce z HDMI tez da rade edit: HDCP tez obsluguje ;) Edytowane 13 Lutego 2007 przez MacOSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Takie małe pytanko, fullhd? Sądząc po rozmiarach, to tak.No chyba, ze tak :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_net Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 jeśli monitor ma być głównie do kompa to nie lepiej wziąć coś takiego? http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C4003875 ma wejscia component wiec konsole mozna podlaczyc bez problemow icon_smile3.gif DVI tez jest to po przejsciowce z HDMI tez da rade Taaa..tylko ten fujitsu kosztuje niecałe 3700zł a Samsunga LE23R71B 1999zł a to różnica nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Niestety nie będzie to FullHD z tego względu, że za dwa, max 3 lata wymienię na porządny TV FullHD. Ten 40cali to taka tymczasowa przejściówka. Po długich poszukiwaniach wybrałem dwa modele: Samsung 40N71b lub Bravia 40V2500. Te dwa TV odpowiadają moim preferencjom i są w miarę dobrych cenach. ;) MacOSek Ten TV kupuję z myślą o PS3 (nie wyobrażam sobie konsoli na 24'' ;)) i piecu na którym będę oglądał filmy, siedział na GG czy od czasu do czasu na forum. Do gierek pecetowych również będzie jak trzeba. Odległość to jakieś 2,5-3 metry. 32cale jest za mały do tej odległości stąd decyzja o 40''. Grając u kumpla na X0 i Bravi 32 musiałem się przybliżać na odległość ok. 1,5 metra do ekranu bo jakoś obraz gorzej wyglądał. Gdyby chciał podpinać PC do FullHD 40'' to trzeba by siedzieć blisko ekranu z tego względu, że ikony jak i czcionka strasznie by zmalała. Wiem, że można ją zwiększyć ale niektóre programy na to nie pozwolą. Zresztą do pracy i tak używam drugiego kompa w biurze. PS. Optymalna odległość od TV LINK Nie mogę znaleść diagramu wg. lukasa ale mniej więcej pokrywa się z tym co wkleiłem. Dla 40'' było od 2.2 do 2.5metra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) nie no spoko, nie podniecaj sie tymi linkami i metrami ktore maja zastosowanie, ale przy ogladaniu telewizji i graniu, wiem, ze 40" z 1366x768 to naprawde super rozwiazanie dla zastosowan PC, tylko nie moge zrozumiec w takim razie czemu i po co ludzie kupuja monitory panoramiczne 26" wzwyz i tak przeplacaja a co do powiekszania ikon - obawiam sie, ze bedziesz musial je przy swoim rozwiazaniu pomniejszac :lol2: Edytowane 13 Lutego 2007 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) Ehh panie kucyk. Szkoda wdawać się z Tobą w jakiekolwiek dyskusje. Cfaniactwa nauczyłeś się w Irlandii czy gdzie tam jesteś? Mam nadzieję, że już tam zostaniesz! :/ Jakiś nie rozumny jesteś? Ciekawe ile osób do codziennego siedzenia używa "monitorów" 26'' panoram? :lol: Niech napiszą wszyscy Ci, którzy takie mają. Ty też panie kucyk jak używasz takiego w domu! :D Gdybym zajmował się DTP, raytracingiem czy projektowaniem to bym pewnie taki kupił ale do domu? Po co? Dla szpanu? :lol: To co mają powiedzieć Ci co na co dzień pracują na laptopach? Tam jest marne 15'' i co?! Dokupują do nich 26 cali bo tak powiedziałeś? :D A przy konsoli co masz? Też 26cali? I co? Wszyscy taki mają mieć? :lol: A Ci co mają plazmy 50cali w 1024x768 to już powinni się nie wypowiadać bo ich wyśmiejesz? Odpuść zwieracze i nie wtrącaj swoich mądrości jak masz pieprzyć głupoty! Nikt nie prosi Cię o durne komentarze! Masz coś ciekawego do powiedzenia to użyj argumentów a nie cfaniakuj w kulturalnej dyskusji! Oglądanie SD a HD na tej samej przekątnej ma zupełnie inne odległości. Wystarczy wejść na jakiekolwiek forum poświęcone telewizji HD by to zrozumieć. Jeszcze krótki cytat z fora HDTVPolska: ja mam 37 cali i oglądam z 3,2 metra przy zwykłej tv i dvd to optymalna odległosc, z bliżeszej odległosci jest kibel ale przy filmach hdtv troszke za daleko i tu pewnie najlepiej sprawił by sie 42 cale, na tą chwile hdtv to jakies 5% u mnie oglądania bo wiadomo nie ma jeszcze kanalów hd wiec 37 jest ok Edytowane 13 Lutego 2007 przez kojak_ct Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) z głową i rozumieniem słowa pisanego to chyba u ciebie coś jest nie tak człowieku, bo ja cały czas mówię o zastosowaniach PC o czym była mowa kilka postów wcześniej, a ty obracasz kota ogonem i zaczynasz pier farmazony o odległościach, hd, sd i forum hdtv jak jesteś taki kozak z hdtv forum to załóż sobie temat z pytaniem o 40 cali i użytkowaniu z PC typu edytory tekstu i przeglądanie www co do tego, ze miałbym ci zazdrościć przekątnej ekranu to chyba już się całkiem na głowy z pewnym narządem zamieniłeś, gdybym potrzebował 40 cali to bym sobie je kupił, albo dwie i postawił obok siebie nawet Xaon zauważył ten problem, ale ty oczywiście cosiestao i jakieś cytaty o filmach hd z kosmosu co za typ koniec tematu dla mnie, kup sobie nawet 2x50, lata mi to, ale jeżeli zaczniesz wmawiać, że praca na takim telewizorze w wordzie to cud malina kosmiczna technologia to rób to tak, żebym tego nie widział a najlepiej jak zrobisz to w temacie o monitorach lcd, jak chłopaki usłyszą o 40 calach i 1366x768 to wyprostują cię z miejsca :lol2: PS. Jak już kupię w marcu PS3 to od razu wybieram się na zakupy po 40cali LCD. Najwięcej będę używał pod PC bo rezygnuję całkowicie z CRT. :)Dziękuje i dowidzenia, robisz z siebie idiotę i tyle, koniec tematu Edytowane 13 Lutego 2007 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) Mam zamiar w najblizszych dniach kupic TV, zastanawiam sie co wybrac LCD czy plazme do 4200zl. Jezeli LCD to wybiore Sony KDL-32S2030. A czemu nie Sony V2500 ? ( model 32" ) Edytowane 13 Lutego 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 z głową i rozumieniem słowa pisanego to chyba u ciebie coś jest nie tak człowieku, bo ja cały czas mówię o zastosowaniach PC o czym była mowa kilka postów wcześniej, a ty obracasz kota ogonem.... .... ale jeżeli zaczniesz wmawiać, że praca na takim telewizorze w wordzie to cud malina kosmiczna technologia to rób to tak, żebym tego nie widział Zresztą do pracy i tak używam drugiego kompa w biurze. A teraz wstaw sobie to co sam napisałeś: "z głową i rozumieniem słowa pisanego to chyba u ciebie coś jest nie tak człowieku ble ble ble..." I zanim zaczniesz komentować swoje wymysły to dobrze się zastanów co chcesz tym osiągnąć. Wyraźnie napisałem: "Ten TV kupuję z myślą o PS3 (nie wyobrażam sobie konsoli na 24'' icon_wink2.gif) i piecu na którym będę oglądał filmy, siedział na GG czy od czasu do czasu na forum". Pasuje ponownie wstawić tekst typu: z głową ble ble ble ... ehh :/ Kyle. On już zamówił a było to 16 stycznia. Wtedy różnica między S2000 vs V2500 to ok. 1100zł. Teraz V2500 potaniał ale mimo wszystko różnica i tak jest 600zł (według mnie warto dołożyć ;)). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 (edytowane) Kojak wg norm THX (zakladam ze o tym myslales mowiac o Lucasie) to przy tej odleglosci (2,5-3m) idealny TV powinien miec nie 40 a...przynajmniej70" ;) Edytowane 13 Lutego 2007 przez maSTHa212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Kyle. On już zamówił a było to 16 stycznia. Wtedy różnica między S2000 vs V2500 to ok. 1100zł. Teraz V2500 potaniał ale mimo wszystko różnica i tak jest 600zł (według mnie warto dołożyć ;)). Jestem tego samego zdania. No szkoda że po fakcie ... V2500 jest znacznie bardziej zaawansowany od S20XX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Uwazam, ze 26" jako monitor to juz jest max, dalej to będzie pościg oczów za kursorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 (edytowane) Kojak wg norm THX (zakladam ze o tym myslales mowiac o Lucasie) to przy tej odleglosci (2,5-3m) idealny TV powinien miec nie 40 a...przynajmniej70" ;) Tak. O tym. I o ile dobrze pamiętam (dzisiaj po powrocie z trasy poszukam) to dla 720p odległość dla 37'' wynosiła ok 2.2m a dla 1080p i 37'' ok 1.9m. Dla 40'' przy 720p było 2,5m. Uwazam, ze 26" jako monitor to juz jest max, dalej to będzie pościg oczów za kursorem. A jaką odległość uwzględniłeś? Rozumiem, że normalną komputerową? ;) A co zobaczysz z odległości 3 metrów? :) Do tego oglądanie filmów czy granie na 40'' to zupełnie inna bajka. :) Edytowane 14 Lutego 2007 przez kojak_ct Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_net Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 A dlaczego akurat z odległości 3m?? Chyba nie ma zbyt dużo osób aby w takiej odległości siedziało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rockers Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Nie rozumiem was z tymi odległosciami, każdy ma inne oczy i potrzebuje innej odległości do oglądania. Również dużo zalezy od sygnału, im lepszy tym bliżej można usiąść. Ja na 32 calowym LCD Gram z odległości 2 metrów (musze niestety zakładac okulary bo mam astygmatyzm) Jeżeli oglądam zwykłą kablówke to z 3 metrów, inaczej widze piksele :) Moja żona ma lepsze oczy i może ogladać TV nawet z 4 metrów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...