Skocz do zawartości
mayk

Spalona Zasiłka? A Moze Płyta / Proc?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

oto objawy:

komp nie reaguje na włącznik POWER, a kontrolka na mobo się świeci - więc zasilanie dochodzi, ..ale zasiłka ma 2 linie 12V, wiec moze jedna padła?

Co to moze być?

Proc?

Płyta?

Zasiłka?

Dzis po południu zweryfikuję opcję z zasiłką - bede miał zastepczą, żeby sprawdzić.

Help, chłopy, chelp!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak miałem jak za słabą zasiłkę do kompa podłączyłem.....

Noweczka Chiefteca 450 za słaba na P4, 1gb ramu, dwa HDD i radeona9550?

poza tym rano było wszystko ok, komp śmigał bez problemu.

kurcze boje sie, ze to płyta, albo proc..

Edytowane przez mayk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja mialem tak ze jak wlaczylem kompa do pradu to kontrolka na plycie sie swieciloa wentylator na procu chodzil i nic wiecej okazalo sie ze plyta sie zjarala naszczescie niezabrala nic ze soba alee to bylo dawno temu jeszcze na Socket A :D

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja mialem tak ze jak wlaczylem kompa do pradu to kontrolka na plycie sie swieciloa wentylator na procu chodzil i nic wiecej okazalo sie ze plyta sie zjarala naszczescie niezabrala nic ze soba alee to bylo dawno temu jeszcze na Socket A :D

pozdro

.a u mnie s478.

Kurcze mam nadzieje ze ruszy.. :mur:

EDIT:

no wiec tak. wrocilem do domu, proboje odpalic kompa - ruszył, pochodził chwilkę i się wyłączył, restart - głucho. Odłćzyłem listwę od sieci, poczekałem chwilkę i to samo - chodzi kilka sekund i znowu się wyłącza.

Więc odpiolem zasilke i podlaczyłem Codegena 350 i wszystko chulało jak trza, potem przełączyłem się spowrotem na Chiefa iii......wszystko w normie, komp sie odpala, problem znikł :blink: :blink: :blink:

Chryste Panie, ludziska co to było???? :blink:

Edytowane przez mayk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm ciekawa sprawa :D a moze niebylo styku gdzies przy kablu do mobo z zasilki i jak zmieniales poruszales i sie naprawilo ? grzebales cos wczesniej przed tym "incydentem" przy kompie tak zebys mugl cos poruszac ocos zachaczyc ?

to sa tylko moje domyslenia :D

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o co w tym chodzi ale też mi się tak raz zrobiło z Deltą 350 W i Megabajtem 300W :D

Miałem problem z odpaleniem kompa na Delcie , dałem Megabajta, potem znowu Delte i odtąd (jakieś 6 miesięcy) chodzi dobrze , zasiłke odłanczałem dużo razy i nigdy więcej nie było problemów więc to raczej nie styki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hle hle, nie wiem zna czym to polega ale mialem to samo z be quiet p6 530w pro, wszystkopodlaczylem i nic, zadnej reakcji, przelaczylem na chiefa 420w i ruszylo, przelaczylem z powrotem na bequiet i tak hula do tej pory :)

jak w tym dowcipie, wlacz-wylacz-wlacz-wylacz- kiedys zadziala :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie poziom sygnału P_GOOD z płyty jest na granicy, którą toleruje zasilacz. Jak porysujesz styki skłądając wszystko ponownie, to zmniejszasz opór i wsio działa. Potem styk śniedzieje i znów doopa blada.

też to przypuszczałem, ze mi styki zachodzą syfkiem.

co z tym zrobić? czyścić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi