DJ Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2002 no właśnie czy w czymś to przeszkadza że twardziel będzie odwrotnie jak powinien czy jakoś wpłynie to na jego żywotność ????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Mi sie wydaje, ze sie popsuje, przynajmniej tak pisze nt. mojego Fujitsu, na boku moga pracowac(chyba), do gory nogami nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Ja bym nie ryzykował. Za duża strata wrazie zepsucia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaSTaH Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Mi sie wydaje, ze sie popsuje, przynajmniej tak pisze nt. mojego Fujitsu, na boku moga pracowac(chyba), do gory nogami nie. Boshe bron na boku - napewno niewskazane. Ja jak mialem 486 to przez 6 lat HDD byl dogory nogami (krzemami :) ) i chodzil bezblednie. Ale to byl HDD 512 MB - a to byly naprawde "twardziele" :) Po co do gory nogami?? Chyba nietrudno zgiac kable. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Mi sie wydaje, ze sie popsuje, przynajmniej tak pisze nt. mojego Fujitsu, na boku moga pracowac(chyba), do gory nogami nie. Boshe bron na boku - napewno niewskazane. Ja jak mialem 486 to przez 6 lat HDD byl dogory nogami (krzemami :) ) i chodzil bezblednie. Ale to byl HDD 512 MB - a to byly naprawde "twardziele" :) Po co do gory nogami?? Chyba nietrudno zgiac kable. tu nie o to chodzi, tylko o to że słożyłem nowego kompa i on ma cos takiego że dyskietka leży i to dosłownie na hdd i ten się grzeje trochę i własnie jest możliwość pod klatką na hdd i fdd przykręcić dysk ale własnie trzeba odwrotnie i właśnie w tym cały problem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaSTaH Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2002 tu nie o to chodzi, tylko o to że słożyłem nowego kompa i on ma cos takiego że dyskietka leży i to dosłownie na hdd i ten się grzeje trochę i własnie jest możliwość pod klatką na hdd i fdd przykręcić dysk ale własnie trzeba odwrotnie i właśnie w tym cały problem W sumie ja nieuzywam wogule FDD. Wystarcza nagrywarka i siec. A jezeli dobrze pamietam to jest takie cos ze mozna zamontowac FDD do kieszeni na "5,12. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2002 tylko że jest jeden bajer że to nie jest mój komp i ja muszę to zrobić tak standardowo, żeby koleś wiedział o co chodzi no i to że wyjście na dyskietkę (wiecie jest taka wnęke specjalnie profilowana w niektórych obudowach) jest zrobiona na stałe i nniestety zamiast na samej górze to jest wśrodku a ja hdd ani na górę ani na dół więc nie mogę dyskietki wkładać w niestandardowe miejsca no i wkońcu to ona musi byc nie ma mowy o jej usunięciu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2002 no właśnie czy w czymś to przeszkadza że twardziel będzie odwrotnie jak powinien czy jakoś wpłynie to na jego żywotność ????????? W "Chipie" kiedyś pisali, że jest to niewłaściwe mocowanie i należy się tego wystrzegać. Podobno może dojść do uszkodzenia dysku. A co do rozwiązania to zamiast dyskietki w 5'25 zamontuj tam właśnie dysk. Służą do tego specjalne mocowania (przykręcasz toto do dysku, a za to coś do obudowy) na pewno są dostępne w komputerowych za grosze :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2002 oki dzięki popytam, bo wiesz juz mam zapłacone za kompa i tak troche by było gdybym jeszcze musiał dopłacać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2002 na boku tak, do goory krzemami nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2002 u mnie dosyc dlugo lezal na boku pozniej jak go przewrocilem na plecy ;-) to wyrczal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaSTaH Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2002 u mnie dosyc dlugo lezal na boku pozniej jak go przewrocilem na plecy ;-) to wyrczal. Czy sie stoi czy sie lezy 1200 sie nalezy - hehe A tak wogule to kazdy inaczej mowi. Zroobmy ankiete :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 5 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2002 jest jeszcze jedan teoria: TAK: - elektronika do dolu - na dluzszym boku NIE: - elektronika do gory - na krotszym boku BTW moj stary Quantum Fireball pracowal kiedys "do gory nogami" przez tydzien i do tej pory zyje (juz 3.5 roku) i ma sie dobrze 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Electron Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 oczywiscie ze tak!!!!!Dysk pracujacy do góry naogami skraca swoja zywotnosc o koło 50% dysk pracujacy na boku skraca swoja zywotnosc o 30 %.!!!!!!Tak ze lepiej trzymac dysk w połozeniu normalnym:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vedmin Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 oczywiscie ze tak!!!!!Dysk pracujacy do góry naogami skraca swoja zywotnosc o koło 50% dysk pracujacy na boku skraca swoja zywotnosc o 30 %.!!!!!!Tak ze lepiej trzymac dysk w połozeniu normalnym:-) Dokładnei kolega ma racje, szybciej hdd padnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vedmin Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 tylko że jest jeden bajer że to nie jest mój komp i ja muszę to zrobić tak standardowo, żeby koleś wiedział o co chodzi no i to że wyjście na dyskietkę (wiecie jest taka wnęke specjalnie profilowana w niektórych obudowach) jest zrobiona na stałe i nniestety zamiast na samej górze to jest wśrodku a ja hdd ani na górę ani na dół więc nie mogę dyskietki wkładać w niestandardowe miejsca no i wkońcu to ona musi byc nie ma mowy o jej usunięciu Miałem podobny problemik, rozwiazanie banalne, a jak masz jeszcze wiatraczek z przodka to tylko zeskasz wytnij dolny kawałek bocznej ścianki i po kłopocie, od razu łatwiej sie hdd wyciąga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 jak masz nowy dysk to ustawiasz go jak chcesz ale nie wiem czy do gory nogami beda dobrze chodzic , po jak chodzil poziomo to sie zolyska wyrabiaja do takiej pracy a jak postawisz go pozniej na bok moze dostac bic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unnamed Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 nie padnie jak bedzie stal na DŁUŻSZYM boku albo krzemami na dół.........szybki jestem:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 no właśnie czy w czymś to przeszkadza że twardziel będzie odwrotnie jak powinien czy jakoś wpłynie to na jego żywotność ????????? Dysk nie powinien w ogole byc kladziony elektronika do gory, a co dopiero pracowac w takiej pozycji. Nie moze tak pracowac!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...