Skocz do zawartości
kamerek

UWAGA!!! ANTYPIRACI KONTRATAKUJÄ„!!

Rekomendowane odpowiedzi

... Real - WAREZ nie wiem czy ktos kojazy byl dosyc opularny ...

popularny i fajny to byl JUSTGET :twisted:

a odpowiedz mi np na takie pytanie - masz kilka kompow w chacie, wszystk ladnie "zamaskowane" i co przyjda i skonfiskuja wszystkie bo wsystkie uzywaja wspolnego zewnetrznego IP :?:

a jakby sie okazalo ze to sasiad wpada i na 5 godzin dziennie podlacza swojego laptopa a oni zabrali nie ten sprzet co potrzeba - ladnie by bekneli

a odpowiedz mi na inne pytanie - uzywasz np eMule i "oni" znajduja u Ciebie plik o nazwie ludzaco podobnej do nazwy najnowszego filmu (hiciora) i co sama nazwa jest podstawa zeby uznac ze jestes piratem - kazdy normaly sad wysmieje takie dowody - a jak "oni" sciagna od Ciebie ten plik to sami popelnia przestepstwo - no chyba ze to byla prowokacja sluzb mundurowych (bo tylko tem maja doniej prawo) ale zastanow sie logicznie chyba nikt normalny w Policji nie bedzie trwonil pieniedzy na sciganie koleszkow co udostepniaja nawet ze 100 EmPeTrojek - bo jeszcze by sie okazalo ze ci koleszkowie maja w regale oryginalne CD i kilku smutnych panow za wtope poszloby na dywanik 8O

przykladow mozna wymyslac wiele - grunt to nie dac sie zwariowac - juz jedna pani przewodniczaca tych "onych" zlozyla rezygnacje - bo z Hydra jeszcze nikt nie wygral - a przynajmniej nie stosujac rozwiazania silowe

i tym optymistycznym akcenetm koncze tego posta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a odpowiedz mi np na takie pytanie - masz kilka kompow w chacie, wszystk ladnie "zamaskowane" i co przyjda i skonfiskuja wszystkie bo wsystkie uzywaja wspolnego zewnetrznego IP :?:

a jakby sie okazalo ze to sasiad wpada i na 5 godzin dziennie podlacza swojego laptopa a oni zabrali nie ten sprzet co potrzeba - ladnie by bekneli

a odpowiedz mi na inne pytanie - uzywasz np eMule i "oni" znajduja u Ciebie plik o nazwie ludzaco podobnej do nazwy najnowszego filmu (hiciora) i co sama nazwa jest podstawa zeby uznac ze jestes piratem - kazdy normaly sad wysmieje takie dowody - a jak "oni" sciagna od Ciebie ten plik to sami popelnia przestepstwo - no chyba ze to byla prowokacja sluzb mundurowych (bo tylko tem maja doniej prawo) ale zastanow sie logicznie chyba nikt normalny w Policji nie bedzie trwonil pieniedzy na sciganie koleszkow co udostepniaja nawet ze 100 EmPeTrojek - bo jeszcze by sie okazalo ze ci koleszkowie maja w regale oryginalne CD i kilku smutnych panow za wtope poszloby na dywanik 8O

przykladow mozna wymyslac wiele - grunt to nie dac sie zwariowac - juz jedna pani przewodniczaca tych "onych" zlozyla rezygnacje - bo z Hydra jeszcze nikt nie wygral - a przynajmniej nie stosujac rozwiazania silowe

just get to gowno :-) no offence, ale real-warez bylo o niebo lepsze. tak samo jak www.l33ch.com (kiedys www.xdcc.prv.pl) jest ok. Chociaz wmoim przypadku zbedne :). A zmierzalem do tego ze owszem masz racje, jest to po prostu taki ogrom ze chocby wszystkie wladze z calego swiata sie posraly :)to i tak tego nie ogarna, ale raz na jakis czas znajduja jakiegos kozla i pokazuja jak oni to zajebiscie łapią piratow. Fakt ze P2P to raczej ciezko ukarac, ale slyszlalem ostatni w radiu ze wyczaili pare ludzi na kazie, tych ktorzy najwiecej udostepniali i wpakowali im kary - jako przestroge. DZwine mi sie to wydaje ale fakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak samo. Np. jezeli złapałby Cie ktos jak bys kupowal na giełdzie pirata , to jestes tak samo sądzony jak ten co CI sprzedawał towar. Korzystanie z dobrodziejstw piractwa to takie same paserwstwo :-), nic Cie nie usprawiedliwia :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bzdury. Jeśli sąsiad wpadałby ze swoim komputerem, to tak czy inaczej Ty za to odpowiesz, bo udostępniłeś mu urządzenia, co czyni Cię jednocześnie współwinnym. CO do rozpowszechniania mp3, to nawet gdyby miał w szafie 1000 oryginalnych płyt, to i tak mogą ich wsadzić do paki (do 5 lat), bo tego nie można rozpowszechniać. Nie ma znaczenia, czy masz oryginał, czy nie, rozpowszechnianie jest prawnie zabronione. Jeśłi masz oryginał, to możesz go używać jedynie Ty, a nie setki internautów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak samo. Np. jezeli złapałby Cie ktos jak bys kupowal na giełdzie pirata , to jestes tak samo sądzony jak ten co CI sprzedawał towar. Korzystanie z dobrodziejstw piractwa to takie same paserwstwo :-), nic Cie nie usprawiedliwia :-)

Nie będziesz sądzony tak samo. Ty dostaniesz 3, a sprzedający 5 lat. Znowelizowana ustawa o prawach autorskich rozgranicza posiadanie oraz rozprowadzanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o to bylem nie na czasie :-). Kiedys gadalem z kolem na gieldzie i mowil ze pojde tak samo jak on siedizec (sprzedaawł piraty, nadal sprzedaje z 5 lat juz :-) ) ale to bylo jakies 2 lata temu :-) moze wiecej. I myslaem ze nadal tak jest, sorry za wprowadzenie w blad :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Bzdury. Jeśli sąsiad wpadałby ze swoim komputerem, to tak czy inaczej Ty za to odpowiesz, bo udostępniłeś mu urządzenia, co czyni Cię jednocześnie współwinnym. CO do rozpowszechniania mp3, to nawet gdyby miał w szafie 1000 oryginalnych płyt, to i tak mogą ich wsadzić do paki (do 5 lat), bo tego nie można rozpowszechniać. Nie ma znaczenia, czy masz oryginał, czy nie, rozpowszechnianie jest prawnie zabronione. Jeśłi masz oryginał, to możesz go używać jedynie Ty, a nie setki internautów.

widze ze lubimy teorie ;)

to teraz zastanowmy sie nad kluczowym pojeciem w sprawch karnych -nad pojeciem winy

w moich przykladach mogilbysmy miec do czynienia co najwyzej z wina nieumyslna (moze z lekkomyslnoscia ale dalo by sie to zakwalifikowac jako niedbalstwo) dodatkowo biorac pod uwage ze nie robie tego w celu osiagniecia kozysci majatkowych, dodatkowo biorac pod uwage znikoma spoleczna szkodliwosc czynu (nie zagraza to ani zyciu ani nawet zdrowiu, ani bezpiecznstwu publicznemu itd), dodatkow nalezaloby uwzglednic kolejna okolicznosc lagodzaca ze nie posiadam nielegalnych "utworow" i jezeli juz ktos popelnia przestepstwo to ten kto ode mnie sciaga (ja nie rozpowszechniam tylko przechowuje pliki w wygodnej dla mnie formie na HDD) itd itp

to jezeli juz mozna by liczyc na wyrok nie w latach tylko w miesiacach i raczej w zawiasach - ale najbardziej prawdopodbny bylby wyrok opiewajacy na kare pieniezna - tylko ciekawe jak by policzyli kwote od "utworow" ktore mam tez w wersjach oryginalnych wiec nikogo nie okradlem (ani nie pozbawilem hipotetycznego zysku bo w koncuu nabylem oryginalki) - czyli stosujac lubiany przelicznik "ukradziona kwota" *4, a moze byc nawet *8 - czyli 0*4, czy nawet 0*8, jakby nie patrzec zawsze wyjdzie 0zl :D

i tym optymistycznym akcentem koncze mojego posta

PS a jak jest z udowodnieniem winy dobrze wiadomo im cos jest bardziej oczywiste tym trudniej - w praktyce - a jak wiadomo bez winy nie ma i kary :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a do tego wszystkiego weżmy pod rozwagę ze producenci nagrywarek swietnie prosperują, a na rynku pojawiaja sie coraz to nowsze i coraz wiecej odtwarzaczy mp3, jak widac prawo robi sie pod intersy ekonomiczne pewnych , i zaloze sie jak by wielkie wytwornie sprzedawaly - wiaodmo z odpowiednia reakcja strony popytu -mp3 swoich wykonawcow ( zalozmy ze swietnymi parametrami nie tylko bitrate) to inaczej by cala sprawa wygladala :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiecie na sprzedawanie (całkiem legalnie z fakturą) podrabianych kardridzy do drukarek. To nie jest zlodziejstwo?

jesli porownac takie podrabiane atramenty to podrobiona gra (np. z crackiem) tez jest full legal :twisted: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta za divixa koles mejla dostal.

U mnie juz powinna stac pod domen gwardia narodowa.

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Napisz wiecej szczegolow, zeby Oni wiedzieli konkretnie, gdzie i po co wjechac :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i bedzie im sie chcialo fatygowac zeby zlapac jednego szarego usera na DC i to w nasyzm kraju ;)

KOSZTY TAKIEJ ZABAWY SA ZA WYSOKIE i napewno nic nie zrobia a poza tym nie rozumiem na jakiej podstawie stwierdzaja ze masz nielegalne filmy ;) Moge sobie nagrac swoje urodziny kamerka video i skompresowac do DIvX albo XviD - nazwac LOTR - Return Of The King i co moze mam juz nielegalna wersje Powrotu Krola he???? :PPPPPPPPPPP

taka firma SOny produkuje MP3 playery i jednoczesnie sciga ich posiadaczy - nonsens :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie cała ta ochrona praw autorskich jest bzdurą wymyśloną po to aby gwiazdy muzyki , filmu i ich manager-owie mogli budować wille w Portugali na klifie. Przykład:

1)Kowalski ma samochód. Ja mu go kradnę. Kowalski jest poszkodowany bo nie ma samochodu. Ja idę siedzieć jak mnie złapią. OK

2)Ktoś napisał piosenkę. Ja ją sobie nagrałem i słucham. Ten kto napisał nie jest poszkodowany bo nadal może ją wykorzystywać (słuchać , przerabiać , kompresować itp). Nikt nie karze mu tego robić. Jeśli nie chce pisać nie musi. Znajdzie się ktoś inny kto zrobi to za darmo

3)Jest program komputerowy. Ja go ściągam i instaluje. Czy ten kto go napisał jest pokrzywdzony? Nie , bo on dalej może go używać , rozbudowywać itp.

Może to trochę zbyt proste rozumowanie ale ja widzę wyraźną różnicę jeżeli chodzi o punkt 1 i przykładowo 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie cała ta ochrona praw autorskich jest bzdurą wymyśloną po to aby gwiazdy muzyki , filmu i ich manager-owie mogli budować wille w Portugali na klifie. Przykład:

1)Kowalski ma samochód. Ja mu go kradnę. Kowalski jest poszkodowany bo nie ma samochodu. Ja idę siedzieć jak mnie złapią. OK

2)Ktoś napisał piosenkę. Ja ją sobie nagrałem i słucham. Ten kto napisał nie jest poszkodowany bo nadal może ją wykorzystywać (słuchać , przerabiać , kompresować itp). Nikt nie karze mu tego robić. Jeśli nie chce pisać nie musi. Znajdzie się ktoś inny kto zrobi to za darmo

3)Jest program komputerowy. Ja go ściągam i instaluje. Czy ten kto go napisał jest pokrzywdzony? Nie , bo on dalej może go używać , rozbudowywać itp.

Może to trochę zbyt proste rozumowanie ale ja widzę wyraźną różnicę jeżeli chodzi o punkt 1 i przykładowo 2.

ale fakt faktem, ze jak ktos chce stworzyc fajna gierke/program to potrzebuje na to sporo czasu, a w tym czasie musi zyc.

Nie twierdze ze ceny plyt i gier sa ok, bo nie sa powinny byc nizsze, w koncu ktos kto tworzy muzyke wystarczy ze bedzie zyl na poziomie, a nie ze bedzie mial 4 chaty, 10 samochodow i na koncie jeszcze dodatkowo kilka set milionów dolarów na "czarna godzine" :wink: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi