benek Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 ... Real - WAREZ nie wiem czy ktos kojazy byl dosyc opularny ... popularny i fajny to byl JUSTGET :twisted: a odpowiedz mi np na takie pytanie - masz kilka kompow w chacie, wszystk ladnie "zamaskowane" i co przyjda i skonfiskuja wszystkie bo wsystkie uzywaja wspolnego zewnetrznego IP :?: a jakby sie okazalo ze to sasiad wpada i na 5 godzin dziennie podlacza swojego laptopa a oni zabrali nie ten sprzet co potrzeba - ladnie by bekneli a odpowiedz mi na inne pytanie - uzywasz np eMule i "oni" znajduja u Ciebie plik o nazwie ludzaco podobnej do nazwy najnowszego filmu (hiciora) i co sama nazwa jest podstawa zeby uznac ze jestes piratem - kazdy normaly sad wysmieje takie dowody - a jak "oni" sciagna od Ciebie ten plik to sami popelnia przestepstwo - no chyba ze to byla prowokacja sluzb mundurowych (bo tylko tem maja doniej prawo) ale zastanow sie logicznie chyba nikt normalny w Policji nie bedzie trwonil pieniedzy na sciganie koleszkow co udostepniaja nawet ze 100 EmPeTrojek - bo jeszcze by sie okazalo ze ci koleszkowie maja w regale oryginalne CD i kilku smutnych panow za wtope poszloby na dywanik 8O przykladow mozna wymyslac wiele - grunt to nie dac sie zwariowac - juz jedna pani przewodniczaca tych "onych" zlozyla rezygnacje - bo z Hydra jeszcze nikt nie wygral - a przynajmniej nie stosujac rozwiazania silowe i tym optymistycznym akcenetm koncze tego posta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 sory panowie ale prośba do MODERÓW aby usuneli moje wypowiedzi z godzin 21:06, 21:09 , 21:10 oraz tą tez:) Sory ale coś sie pokićkało:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 sory panowie ale prośba do MODERÓW aby usuneli moje wypowiedzi z godzin 21:06, 21:09 , 21:10 oraz tą tez:) Sory ale coś sie pokićkało:) a Ty nie mozesz usunac? taki krzyzyk po prawej u gory posta nie masz? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 ... Real - WAREZ nie wiem czy ktos kojazy byl dosyc opularny ... popularny i fajny to byl JUSTGET :twisted: a odpowiedz mi np na takie pytanie - masz kilka kompow w chacie, wszystk ladnie "zamaskowane" i co przyjda i skonfiskuja wszystkie bo wsystkie uzywaja wspolnego zewnetrznego IP :?: a jakby sie okazalo ze to sasiad wpada i na 5 godzin dziennie podlacza swojego laptopa a oni zabrali nie ten sprzet co potrzeba - ladnie by bekneli a odpowiedz mi na inne pytanie - uzywasz np eMule i "oni" znajduja u Ciebie plik o nazwie ludzaco podobnej do nazwy najnowszego filmu (hiciora) i co sama nazwa jest podstawa zeby uznac ze jestes piratem - kazdy normaly sad wysmieje takie dowody - a jak "oni" sciagna od Ciebie ten plik to sami popelnia przestepstwo - no chyba ze to byla prowokacja sluzb mundurowych (bo tylko tem maja doniej prawo) ale zastanow sie logicznie chyba nikt normalny w Policji nie bedzie trwonil pieniedzy na sciganie koleszkow co udostepniaja nawet ze 100 EmPeTrojek - bo jeszcze by sie okazalo ze ci koleszkowie maja w regale oryginalne CD i kilku smutnych panow za wtope poszloby na dywanik 8O przykladow mozna wymyslac wiele - grunt to nie dac sie zwariowac - juz jedna pani przewodniczaca tych "onych" zlozyla rezygnacje - bo z Hydra jeszcze nikt nie wygral - a przynajmniej nie stosujac rozwiazania silowe i tym optymistycznym akcenetm koncze tego posta :) just get to gowno :-) no offence, ale real-warez bylo o niebo lepsze. tak samo jak www.l33ch.com (kiedys www.xdcc.prv.pl) jest ok. Chociaz wmoim przypadku zbedne :). A zmierzalem do tego ze owszem masz racje, jest to po prostu taki ogrom ze chocby wszystkie wladze z calego swiata sie posraly :)to i tak tego nie ogarna, ale raz na jakis czas znajduja jakiegos kozla i pokazuja jak oni to zajebiscie łapią piratow. Fakt ze P2P to raczej ciezko ukarac, ale slyszlalem ostatni w radiu ze wyczaili pare ludzi na kazie, tych ktorzy najwiecej udostepniali i wpakowali im kary - jako przestroge. DZwine mi sie to wydaje ale fakt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 O qr*a...... odlaczam net ;) JEZU!!!!!!! skad sciagne lunuxa?? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 a jak sie ma do tego sciaganie a nie udostepnianie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 a jak sie ma do tego sciaganie a nie udostepnianie? pewnie nie lepiej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 tak samo. Np. jezeli złapałby Cie ktos jak bys kupowal na giełdzie pirata , to jestes tak samo sądzony jak ten co CI sprzedawał towar. Korzystanie z dobrodziejstw piractwa to takie same paserwstwo :-), nic Cie nie usprawiedliwia :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 aha, to mam juz niezle plecy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 ... Real - WAREZ nie wiem czy ktos kojazy byl dosyc opularny ... popularny i fajny to byl JUSTGET :twisted: a odpowiedz mi np na takie pytanie - masz kilka kompow w chacie, wszystk ladnie "zamaskowane" i co przyjda i skonfiskuja wszystkie bo wsystkie uzywaja wspolnego zewnetrznego IP :?: a jakby sie okazalo ze to sasiad wpada i na 5 godzin dziennie podlacza swojego laptopa a oni zabrali nie ten sprzet co potrzeba - ladnie by bekneli a odpowiedz mi na inne pytanie - uzywasz np eMule i "oni" znajduja u Ciebie plik o nazwie ludzaco podobnej do nazwy najnowszego filmu (hiciora) i co sama nazwa jest podstawa zeby uznac ze jestes piratem - kazdy normaly sad wysmieje takie dowody - a jak "oni" sciagna od Ciebie ten plik to sami popelnia przestepstwo - no chyba ze to byla prowokacja sluzb mundurowych (bo tylko tem maja doniej prawo) ale zastanow sie logicznie chyba nikt normalny w Policji nie bedzie trwonil pieniedzy na sciganie koleszkow co udostepniaja nawet ze 100 EmPeTrojek - bo jeszcze by sie okazalo ze ci koleszkowie maja w regale oryginalne CD i kilku smutnych panow za wtope poszloby na dywanik 8O przykladow mozna wymyslac wiele - grunt to nie dac sie zwariowac - juz jedna pani przewodniczaca tych "onych" zlozyla rezygnacje - bo z Hydra jeszcze nikt nie wygral - a przynajmniej nie stosujac rozwiazania silowe i tym optymistycznym akcenetm koncze tego posta :) Bzdury. Jeśli sąsiad wpadałby ze swoim komputerem, to tak czy inaczej Ty za to odpowiesz, bo udostępniłeś mu urządzenia, co czyni Cię jednocześnie współwinnym. CO do rozpowszechniania mp3, to nawet gdyby miał w szafie 1000 oryginalnych płyt, to i tak mogą ich wsadzić do paki (do 5 lat), bo tego nie można rozpowszechniać. Nie ma znaczenia, czy masz oryginał, czy nie, rozpowszechnianie jest prawnie zabronione. Jeśłi masz oryginał, to możesz go używać jedynie Ty, a nie setki internautów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 a jak sie ma do tego sciaganie a nie udostepnianie? To wtedy dostaniesz 3 lata, a nie 5 ;) Zawsze 2 lata mniej do odsiadki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 tak samo. Np. jezeli złapałby Cie ktos jak bys kupowal na giełdzie pirata , to jestes tak samo sądzony jak ten co CI sprzedawał towar. Korzystanie z dobrodziejstw piractwa to takie same paserwstwo :-), nic Cie nie usprawiedliwia :-) Nie będziesz sądzony tak samo. Ty dostaniesz 3, a sprzedający 5 lat. Znowelizowana ustawa o prawach autorskich rozgranicza posiadanie oraz rozprowadzanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 o to bylem nie na czasie :-). Kiedys gadalem z kolem na gieldzie i mowil ze pojde tak samo jak on siedizec (sprzedaawł piraty, nadal sprzedaje z 5 lat juz :-) ) ale to bylo jakies 2 lata temu :-) moze wiecej. I myslaem ze nadal tak jest, sorry za wprowadzenie w blad :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 sory panowie ale prośba do MODERÓW aby usuneli moje wypowiedzi z godzin 21:06, 21:09 , 21:10 oraz tą tez:) Sory ale coś sie pokićkało:) a Ty nie mozesz usunac? taki krzyzyk po prawej u gory posta nie masz? :P Nie mam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 ...Bzdury. Jeśli sąsiad wpadałby ze swoim komputerem, to tak czy inaczej Ty za to odpowiesz, bo udostępniłeś mu urządzenia, co czyni Cię jednocześnie współwinnym. CO do rozpowszechniania mp3, to nawet gdyby miał w szafie 1000 oryginalnych płyt, to i tak mogą ich wsadzić do paki (do 5 lat), bo tego nie można rozpowszechniać. Nie ma znaczenia, czy masz oryginał, czy nie, rozpowszechnianie jest prawnie zabronione. Jeśłi masz oryginał, to możesz go używać jedynie Ty, a nie setki internautów. widze ze lubimy teorie ;) to teraz zastanowmy sie nad kluczowym pojeciem w sprawch karnych -nad pojeciem winy w moich przykladach mogilbysmy miec do czynienia co najwyzej z wina nieumyslna (moze z lekkomyslnoscia ale dalo by sie to zakwalifikowac jako niedbalstwo) dodatkowo biorac pod uwage ze nie robie tego w celu osiagniecia kozysci majatkowych, dodatkowo biorac pod uwage znikoma spoleczna szkodliwosc czynu (nie zagraza to ani zyciu ani nawet zdrowiu, ani bezpiecznstwu publicznemu itd), dodatkow nalezaloby uwzglednic kolejna okolicznosc lagodzaca ze nie posiadam nielegalnych "utworow" i jezeli juz ktos popelnia przestepstwo to ten kto ode mnie sciaga (ja nie rozpowszechniam tylko przechowuje pliki w wygodnej dla mnie formie na HDD) itd itp to jezeli juz mozna by liczyc na wyrok nie w latach tylko w miesiacach i raczej w zawiasach - ale najbardziej prawdopodbny bylby wyrok opiewajacy na kare pieniezna - tylko ciekawe jak by policzyli kwote od "utworow" ktore mam tez w wersjach oryginalnych wiec nikogo nie okradlem (ani nie pozbawilem hipotetycznego zysku bo w koncuu nabylem oryginalki) - czyli stosujac lubiany przelicznik "ukradziona kwota" *4, a moze byc nawet *8 - czyli 0*4, czy nawet 0*8, jakby nie patrzec zawsze wyjdzie 0zl :D i tym optymistycznym akcentem koncze mojego posta PS a jak jest z udowodnieniem winy dobrze wiadomo im cos jest bardziej oczywiste tym trudniej - w praktyce - a jak wiadomo bez winy nie ma i kary :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamerek Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 a do tego wszystkiego weżmy pod rozwagę ze producenci nagrywarek swietnie prosperują, a na rynku pojawiaja sie coraz to nowsze i coraz wiecej odtwarzaczy mp3, jak widac prawo robi sie pod intersy ekonomiczne pewnych , i zaloze sie jak by wielkie wytwornie sprzedawaly - wiaodmo z odpowiednia reakcja strony popytu -mp3 swoich wykonawcow ( zalozmy ze swietnymi parametrami nie tylko bitrate) to inaczej by cala sprawa wygladala :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaryx Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 a co powiecie na sprzedawanie (całkiem legalnie z fakturą) podrabianych kardridzy do drukarek. To nie jest zlodziejstwo? jesli porownac takie podrabiane atramenty to podrobiona gra (np. z crackiem) tez jest full legal :twisted: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fraag Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 a jak sie ma do tego sciaganie a nie udostepnianie? To wtedy dostaniesz 3 lata, a nie 5 ;) Zawsze 2 lata mniej do odsiadki. hmm... ja slyszalem ze tylko udostepnianie jest karalne a sciaganie juz nie:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 u mnie na jedno ip przypada ~20 kompow :P jak mi udowodnia ze to akurat ja sciagalem dane tresci :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyraxFX Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 nie ma sie nad czym zastanawiać tylko olać to z góry nad dół i z dołu do góry. Wszystko co jest nielegalne jest dochodowe. Piracto jest pozytywnym zjawiskiem. To moje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewy Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Piractwo jest pozytywnym zajwiskiem Piractwo jest kradzieżą , która skolei jest łamaniem prawa. Łamanie prawa niejest pozytywne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Cholera, źle się na tym bożym świecie dzieje ;-( BTW Lewy ty chyba naprawdę jesteś lewy :? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Ta za divixa koles mejla dostal. U mnie juz powinna stac pod domen gwardia narodowa. :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Ta za divixa koles mejla dostal. U mnie juz powinna stac pod domen gwardia narodowa. :lol: :lol: :lol: :lol: Napisz wiecej szczegolow, zeby Oni wiedzieli konkretnie, gdzie i po co wjechac :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 i bedzie im sie chcialo fatygowac zeby zlapac jednego szarego usera na DC i to w nasyzm kraju ;) KOSZTY TAKIEJ ZABAWY SA ZA WYSOKIE i napewno nic nie zrobia a poza tym nie rozumiem na jakiej podstawie stwierdzaja ze masz nielegalne filmy ;) Moge sobie nagrac swoje urodziny kamerka video i skompresowac do DIvX albo XviD - nazwac LOTR - Return Of The King i co moze mam juz nielegalna wersje Powrotu Krola he???? :PPPPPPPPPPP taka firma SOny produkuje MP3 playery i jednoczesnie sciga ich posiadaczy - nonsens :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Dla mnie cała ta ochrona praw autorskich jest bzdurą wymyśloną po to aby gwiazdy muzyki , filmu i ich manager-owie mogli budować wille w Portugali na klifie. Przykład: 1)Kowalski ma samochód. Ja mu go kradnę. Kowalski jest poszkodowany bo nie ma samochodu. Ja idę siedzieć jak mnie złapią. OK 2)Ktoś napisał piosenkę. Ja ją sobie nagrałem i słucham. Ten kto napisał nie jest poszkodowany bo nadal może ją wykorzystywać (słuchać , przerabiać , kompresować itp). Nikt nie karze mu tego robić. Jeśli nie chce pisać nie musi. Znajdzie się ktoś inny kto zrobi to za darmo 3)Jest program komputerowy. Ja go ściągam i instaluje. Czy ten kto go napisał jest pokrzywdzony? Nie , bo on dalej może go używać , rozbudowywać itp. Może to trochę zbyt proste rozumowanie ale ja widzę wyraźną różnicę jeżeli chodzi o punkt 1 i przykładowo 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruido Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2003 Dla mnie cała ta ochrona praw autorskich jest bzdurą wymyśloną po to aby gwiazdy muzyki , filmu i ich manager-owie mogli budować wille w Portugali na klifie. Przykład: 1)Kowalski ma samochód. Ja mu go kradnę. Kowalski jest poszkodowany bo nie ma samochodu. Ja idę siedzieć jak mnie złapią. OK 2)Ktoś napisał piosenkę. Ja ją sobie nagrałem i słucham. Ten kto napisał nie jest poszkodowany bo nadal może ją wykorzystywać (słuchać , przerabiać , kompresować itp). Nikt nie karze mu tego robić. Jeśli nie chce pisać nie musi. Znajdzie się ktoś inny kto zrobi to za darmo 3)Jest program komputerowy. Ja go ściągam i instaluje. Czy ten kto go napisał jest pokrzywdzony? Nie , bo on dalej może go używać , rozbudowywać itp. Może to trochę zbyt proste rozumowanie ale ja widzę wyraźną różnicę jeżeli chodzi o punkt 1 i przykładowo 2. ale fakt faktem, ze jak ktos chce stworzyc fajna gierke/program to potrzebuje na to sporo czasu, a w tym czasie musi zyc. Nie twierdze ze ceny plyt i gier sa ok, bo nie sa powinny byc nizsze, w koncu ktos kto tworzy muzyke wystarczy ze bedzie zyl na poziomie, a nie ze bedzie mial 4 chaty, 10 samochodow i na koncie jeszcze dodatkowo kilka set milionów dolarów na "czarna godzine" :wink: :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...