Viperus Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 (edytowane) Witam Planuję zrobić sic na wiosce, moja siec jak narazie posiaa ruter linkssa, dwie karty planeta + dwie anteny panelowe 17 dbi max. Karty te posiadają Ci co chcą się podłączyc a ja mam ruter i żadnej anteny jaką antenkę najlepiej do tego wybrac , mieszkamy w odległościach ~ 200-300m są pod kątem 120 st, różnica wysokości waha się w granicach ~5m. Czy opłaca się do panela 17dbi podłanczać kabel 30m ? Dzieki za odpowiedz, pozdro4all Edytowane 21 Lipca 2006 przez Miper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 (edytowane) Kabel 30 m odpada za duże straty. Max to 15 metrów. Mniej kabla to lepiej. Czy mam rozumieć że kąt miedzy dwoma klijentami do ktorych ma być net to 120 stopni ? Hmm może jakaś dookólna ? np to - > dookólna antena Polecam allego tam też jest mase anten. Edytowane 5 Sierpnia 2006 przez Shiz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Mam taką antenę panelową 180st w pionie i 15st w poziomie ale nie łapie sygnaglu tzn. na odległosci 150m nic nie łapie a na 2m jest słaby sygnał antena ma 19dbi, na małej 12dbi antence sygnal na 2m jest lepszy od tej dużej, czy ta antena jest zrąbana czy one tak mają ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 (edytowane) No jezeli do tej anteny doczepiles kilometr kabla to nic dziwnego :P nie sztuka antene wyrzucic na dach i do tego 30m kabla dolozyc. Wmiare mozliwosci staramy sie dawac kabel jak najkrotszy apek/mikrotik leci w puszke, a puszka na stale do masztu i kabla wtedy jest kilkanascie cm a prad po ethernecie. Na slabym kablu masz nawet pol dbi na metr straty. Oczywiscie mozliwe jest uszkodzenie anteny, wewnetrznie to sa dziwne konstrukcje (jak dla mnie :P), porozmawiaj ze sprzedawca.. zaproponuj moze jakis test w jego obecnosci zeby nie bylo niedomowien i ewentualnie reklamuj, wymien na nowa. Chociaz napisales ze masz 2 panele, trzeba miec wyjatkowego pecha zeby obydwa dostac uszkodzone :) Hmm teraz cos mnie tknelo :P gdzie ty znalazles panele co maja 180 stopni w pionie ?!?! Rozumiem sektor.. ale one wtedy maja w poziomie i nie 180 a czesciej cos ok 120-130 :P No chyba ze ja w poprzek zamontowales. Btw. zapomnij o sygnale przez jakiekolwiek drzewa.. zwlaszcza iglaki. IMO u ciebie na dach ladny sektorek 120-130 stopni, w puszke dobrego apeka na jak najkrotszym kablu i wtedy od kumpli 150m na panelach bez problemu bedziesz mial na czystym terenie. Od biedy bedzie musialo byc wszystko pewnie na kablu H155 ale to sa niewielkie odleglosci. Edytowane 27 Lipca 2006 przez sajmon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) Antena tak samo działa i na 5m kablu h155 i na 15m h155, a te panele działają jak trzeba, nawet sygnał łapią od jednego i drugiego typa tylko że mają małe kąty i albo jestem połączony z jednym albo z drugim, potrzebuje więc anteny z dużymi kątami ale jak kupiłem tego panela na 15m kabla to niestety coś niełapie antena ma powiedzmy 18dbi - 7.5dbi (na kablu) to razem jest mniej więcej 12dbi a na takiej antenie sygnał łapie lepiej, napisze do gościa że antena nie działa jak powinna i niech ją odmieni. PS. niewykluczone że coś pomieszałem z tym pionem/poziomem ;) Antenę kupiłem tutaj: http://www.allegro.pl/item101564932_101564932.html Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez Miper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...