Skocz do zawartości
Dowhook

Komputer Się Wyłącza

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem dzisiaj procesor oraz wentylator w komputerze. Po włączeniu odczekuje jakieś 8 sekund i komputer sam się wyłącza. Z procesorem chyba nie ma problemu, poniważ na ekranie pojawiła się informacja, że widzi procesor. Wyjmowałem baterie na płycie głównej, ale i to nie pomogło. Sprzęt mam podany w sygnaturce. Zmieniłem procesor na Pentium 4 3.4/500/800 oraz wentylator PENTAGRAM FREEZONE NXC-100 AlCu. Posiadam zasilacz Codegen 300W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze mu zalozyles to chlodzenie? moze pasty nie dales i po tych 8 sek mu za cieplo po prostu (chociaz watpie, ale moze.

Dobrze założyłem. Czy istnieje możliwość, że jakoś uszkodziłem płytę główną? Czy piszczała by przy rozruchu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy istnieje możliwość, że jakoś uszkodziłem płytę główną? Czy piszczała by przy rozruchu?

sprawna płyta główna ze sprawnymi podzespołami nie może piszczeć przy rozruchu chyba że Asus znowu jakies cudo wymyslił :blink: włącz post reporter w Biosie i sprawdz czy wszystko w porzadku na płycie Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawna płyta główna ze sprawnymi podzespołami nie może piszczeć przy rozruchu chyba że Asus znowu jakies cudo wymyslił :blink: włącz post reporter w Biosie i sprawdz czy wszystko w porzadku na płycie

Nie da rady. Po kilku sekundach się wyłącza, nie mogę wejść do Biosu.

BTW. Jeżeli w Asusie Post reporter to ten zgłaszający problemy programik podczas rozruchu, to nic nie mówi.

Edytowane przez Dowhook

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da rady. Po kilku sekundach się wyłącza, nie mogę wejść do Biosu.

no to ustaw bios na default Clear Cmos (przestaw zworke) post reporter jest na defaulcie właczony

edit: tak własnie to ten programik

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ustaw bios na default Clear Cmos (przestaw zworke) post reporter jest na defaulcie właczony

edit: tak własnie to ten programik

Na pewno jest włączony, ale nic nie mówi przy starcie.

EDIT: Wyjąłem RAM i odpaliłem komputer. Płyta zaczęła piszczeć i się wyłączył komputer. Potem zrobiłem to samo z kartą graficzną, ale nic nie piszczało.

Edytowane przez Dowhook

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wyczysciles CMOS wkoncu ? A jak ci ktos wyjmie watrobe czy nerke to wstaniesz ? :-P Byly przypadki ,ze zasilacz o duzej sprawnosci nie chcial dzialac ze "starszym" sprzetem ale to byly Seasoniki . Podlacz jeszcze stare chlodzenie (sam wentyl) moze zeczywiscie zmyslne asusowskie zabezpieczenia go blokuja .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wyczysciles CMOS wkoncu ? A jak ci ktos wyjmie watrobe czy nerke to wstaniesz ? :-P Byly przypadki ,ze zasilacz o duzej sprawnosci nie chcial dzialac ze "starszym" sprzetem ale to byly Seasoniki . Podlacz jeszcze stare chlodzenie (sam wentyl) moze zeczywiscie zmyslne asusowskie zabezpieczenia go blokuja .

Tak, wyjąłem baterie na 5 minut. Jeszcze sprawdze stare chłodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uaktualniałes bios? Moze to jest przyczyną bo p4c800 wychodziła przed prescottami.... chciaz jak by był bios zły to by wogóle nie odpalało <_< aaa i czyść bios zworą na płycie a nie baterią, najdroższy model asusa na 478 więc biosy nowe są... a i OC wy****ne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli komp bootuje ch0oć przez chwilke a potem wyłancza tzn. ze na 70%żle posmarowaleś procka - zdejmi i jeszcze raz połoz paste termo.

- Jakby potrzebował CC to w ogóle by nie wstawał

Edytowane przez gutman1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi