Skocz do zawartości
Malik

Innovatek G-flow

Rekomendowane odpowiedzi

Nie sądzę, żeby to przebiło czołówkę polskich bloczków.

Wiedzę widać masz równie imponującą, jak sygnaturę :-| :lol2:

Blok jak widać jest najprawdopodobniej b. wydajny (choć storm'a imho nie przebije), z całą pewnością jest piękny i świetnie wykonany. Komentarze odnośnie ceny są nie na miejscu- dla kogoś vga za 1k to szczyt marzeń, dla innej osoby to mid-end. Podobnie z ceną bloczku- dla kogoś 450PLN to kwota na miesięczne utrzymanie, inny wybaluje za tyle w ciągu jednej nocy... weźcie na wstrzymanie, nudne się robią te uwagi (to już 2gi temat o g-flow i piszecie wciąż o kasie. Może czas zacząć ją zarabiać, a nie o niej pisać... wtedy nie będzie ona problemem?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam z góry jeśli kogoś uraziłęm, choć... chyba nawt nie muszę.

Naprawdę wam sięten blok podoba? czego nie mają inne co ma ten? Napis Innovatek?

Wybaczcie - może się nie znam, nigdy WC nie budowałem i wogóle, ale co w nim takiego wyczepistego? Wyjaśni mi kto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam z góry jeśli kogoś uraziłęm, choć... chyba nawt nie muszę.

Naprawdę wam sięten blok podoba? czego nie mają inne co ma ten? Napis Innovatek?

Wybaczcie - może się nie znam, nigdy WC nie budowałem i wogóle, ale co w nim takiego wyczepistego? Wyjaśni mi kto?

to ze mozesz miec drozszy blok od innych ............... NC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedzę widać masz równie imponującą, jak sygnaturę :-| :lol2:

Blok jak widać jest najprawdopodobniej b. wydajny (choć storm'a imho nie przebije)...

Jeśli masz coś do mnie zapraszam na pw. Na razie przetestowałem prawdopodobnie więcej bloków niż ty miałeś w rękach.

A na "jak widać" to jeszcze nie mierzymy wydajności. Jeden pomiar nie jest obiektywny, lolku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz coś do mnie zapraszam na pw. Na razie przetestowałem prawdopodobnie więcej bloków niż ty miałeś w rękach.

A na "jak widać" to jeszcze nie mierzymy wydajności. Jeden pomiar nie jest obiektywny, lolku.

Daruj sobie takie wypady slowne . Jak zaczyna brakowac Ci argumentow to po prostu zamilcz a nie obrazaj innych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1 Who gives a shit? Że banałem pociągnę- liczy się jakość, nie ilość.

ad.2 Malik porównuje na bieżąco i ma świetny pkt odniesienia. Wybacz, ale twoje komentarze (bazujące na fotkach) to tylko śpiew zawistnego ptaka.

PS. Kto powiedział, że był jeden pomiar? Malik testował już na dwóch cpu, szeregu różnych taktowań/ v-core i z pewnością podzieli się w tym temacie swoimi uwagami odnośnie wydajności tego bloku na tle rozwiązań konkurencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z obietnica umieszczam wyniki z testow ktore przeprowadzilem.

Na poczatek powiem jak testowalem.

- Komputer przy kazdym pomiarze pracowal w idle ( tylko system ) przez 1h aby woda sie nagrzala.

- Test SP2004 trwal dla kazdego pomiaru 1h

- Test 3dmark05 trwal po 5 cykli rowniez dla kazdego pomiaru

- Kazdy z procesorow byl podkrecany do wartosci 2.5Ghz

- Kazdy procesor byl przesmarowany pasta Arctic Silver 5

Temperatura jaka panowala w pokoju 22-23 stopnie ( pokoj klimatyzowany, wiec stad stala temperatura ).

W biosie jak i w programie speedfan ver. 4.28 - offset temp. ustawiony na 0

Temperatury ktore sa na wykresach:

- idle, wartosc ktora byla utrzymywana najdluzej - bez wiekszych wahan

- stress, najwyzsza wartosc odnotowana

I tak sie prezentuja wyniki:

Na poczatek na procesorze A64 Venice 3200

1. Taktowanie nominalne

http://img206.imageshack.us/img206/286/nominalneze1.jpg

2. Taktowanie 2.5Ghz

http://img206.imageshack.us/img206/9906/ocvenicequ7.jpg

Teraz procesor A64 San Diego 3700

1. Podobnie jak poprzednik - stockowe taktowania

http://img92.imageshack.us/img92/9394/sand...minalnietr1.jpg

2. i po oc

http://img85.imageshack.us/img85/7932/sandiegoocmw4.jpg

3. Tutaj A64 podkrecony maksymalnie

http://img206.imageshack.us/img206/491/sandiego3ghzgd8.jpg

Jak widac ku zaskoczeniu wiekszosci osob wypowiadajacych sie w tym temacie - G-Flow wygral z X3N. Czyli konstrukcja jest wydajniejsza. Mozna powiedziec, ze w tym wypadku wyglad idzie w parze z wydajnoscia. I jest na bardzo dobrym poziomie.

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

k... świetnie teraz ppc miniaturki wyświetla. wrzuć same linki z imageshacka najlepiej

sam blok całkiem nieźle ok. 2*c lepiej niż x3n, ale czy to jest warte 350zł? :) wiem, że ciągle gadamy o kasie ale takie realia...

Edytowane przez Black_war

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ciekawe te wyniki. 2C różnicy w WC to juz spora różnica. Dla niektórych warta wydatku tych dodatkowych 200zł w porównaniu z X3Nem.

Jedna rzecz mnie tylko zadziwiła to:

procesor A64 San Diego 3700 - po oc:

Dołączona grafika

W stresie obydwa bloki uzyskały taką samą temperaturę :o

Ktoś mi to wytłumaczy?

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam się nad tym zastanawiam... a teraz to co powiem może się wydać głupie ale:)

x3n jest konstrukcją przeznaczoną raczej pod odkryte jajka bo jak wiemy ma wyfrezowane piny w jednym miejscu nad samym jajkiem, a taki g-flow jest konstrukcją, który odbiera ciepło całą powierzchnią spodu, czyli można powiedzieć lepiej schłodzi procesory użyte w teście (tj. z ihs'ami). Malik jeżeli tylko masz możliwość pożycz od kogoś jakikolwiek blok z czołówki odbierający ciepło z całego ihs'a (jeżeli masz możliwość to najlepiej flowpina albo cube2pro) i powtórzył testy. No chyba, że o czymś nie wiem i masz zdjęte ihs'y z procków.

edit

sorry, że tak niezrozumiale pisze ;) troche niemrawo się czuje

edit2

w sumie z różnicy pomiędzy blokami (np. pomiędzy cube2pro a tym o to g-flow'em) można by wyskrobać układ na peltierze;) różnica w temp. byłaby większa niż 2*c ;)

Edytowane przez Black_war

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktos mi uzyczy takich blokow o ktorych wspomniales to nie ma problemu :)

Co do moich procesorow - kazdy mial ihs.

Natomiast co do temperatury o ktorej wspomnial Miazga - rowniez mnie zaskoczyla. Ale tak pokazal program - wiec umiescilem go. Mozliwe ze bylo jakies przeklamanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktos mi uzyczy takich blokow o ktorych wspomniales to nie ma problemu :)

Co do moich procesorow - kazdy mial ihs.

Natomiast co do temperatury o ktorej wspomnial Miazga - rowniez mnie zaskoczyla. Ale tak pokazal program - wiec umiescilem go. Mozliwe ze bylo jakies przeklamanie.

jak mozesz to zdejmij z ktoregos ihsa i sprawdz jak wtedy bedzie.

Wyniki ciekawe, zaskakujece i dziwne, tylko czekac na test na jet-pc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pomysl!

Zrobimy testy na moim Bartku :D

IHS'a toto nie ma wiec bedzie coscie chcieli i sie dopiero okaze czy bloczek jest naprawde wydajniejszy ;]

Co wy na to? Jest sens? Jak tak to prosze o poparcie petycji do MaLiK'a o uzyczenie bloku B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pomysl!

Zrobimy testy na moim Bartku :D

IHS'a toto nie ma wiec bedzie coscie chcieli i sie dopiero okaze czy bloczek jest naprawde wydajniejszy ;]

Co wy na to? Jest sens? Jak tak to prosze o poparcie petycji do MaLiK'a o uzyczenie bloku B-)

IMO bez sensu ponieważ jeśli masz Bartka najprawdopodobniej masz również Abita NF7 którego odczyty nie były dokładne. Pewnie wyszedł by wynik o conajmniej 5 st C wyższy niż na tym 3700+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO bez sensu ponieważ jeśli masz Bartka najprawdopodobniej masz również Abita NF7 którego odczyty nie były dokładne. Pewnie wyszedł by wynik o conajmniej 5 st C wyższy niż na tym 3700+.

chodzi akurat o to eby przetestowac x3n i gflow na golym jakjku bez ihsa, ale wiadomo to berz sensu, bo nikt nie da swoich czy pozyczoinych blokow jakiemus krzyczacemu poczatkujacemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi akurat o to eby przetestowac x3n i gflow na golym jakjku bez ihsa, ale wiadomo to berz sensu, bo nikt nie da swoich czy pozyczoinych blokow jakiemus krzyczacemu poczatkujacemu.

<_<

Kszonek Twoje uwagi jedynie smiesza. Czy umiesz jedynie to czy cos jeszcze ? "Krzyczacy poczatkujacy". Juz nie mam checi kontrowania Twoich wypowiedzi. Jak cos chcesz mi powiedziec -zapraszam na PW.

W tym momencie moge jedynie powiedziec ze do tej sytuacji pasuje cytat z sig'a AndyN :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<_<

Kszonek Twoje uwagi jedynie smiesza. Czy umiesz jedynie to czy cos jeszcze ? "Krzyczacy poczatkujacy". Juz nie mam checi kontrowania Twoich wypowiedzi. Jak cos chcesz mi powiedziec -zapraszam na PW.

W tym momencie moge jedynie powiedziec ze do tej sytuacji pasuje cytat z sig'a AndyN :-|

chodzilo mi o to, ze na Twoim miejscu nie dałbym krzyczacemu poczatkujacemu bloku od tak sobie ;)

//

w celu uscislenia, napisalem, ze nikt (czyli w tym wypadku Ty) nie wyslal by imo swojego (lub otrzymanego na testy) bloku jakiemuś nikomu nie znanemu poczatkujacemu uzytkownikowi (WiCiO_MeDi), ktory przyszedl i zaczłą krzyczec ze chce blok.

Nie widze osobiscie sensu - czytaj uwazanie :P Nie potrzebuje tego, na codzien wystarcza mi to co mam.

to moze jeszcze na to odpowiem: chodzilo mi o to ebys zdjął ihsa na test, a nie na codzien do pracy

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok w porzadku. Zle zrozumialem Twoja wypowiedz w takim razie.

Co do IHS'a. Wiem ze testy bylby bardziej wiarygodne. Ale ile osob na forum ma zdjetego IHS'a. Znikoma ilosc. Sadze, ze wiekszosc ma go i chciala wiedziec jaka jest wydajnosc z nim. Nie ukrywam, ze naleze do tej wlasnie grupy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi