RedNacz Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Tak sobie siedzę i myślę. Jakby tu ułatwić sobie życie. W ostatnim czasie bardzo wiele się nauczyłem. Mam już prawie cały komputer. Płyta - jest. Obudowa i zasilacz - jest. Procek - jest. Pamięć - jest. Dysk twardy - jest. Nagrywarka - jest. Karta muzyki - jest. chłodziarko wiertarka - jest. 8) Karta grafiki - brak.... hmm... co....wróć....REW.....Karta grafiki - brak.... No i tu leżą pixele pogrzebane. Właściwie to wiem, że nie wolno zadawać na forum głupich pytań (bo moderator ściga za to z kosą) ale zapytam inaczej. Wśród wielu kart graficznych na rynku w cenie (powiedzmy) do 350 zł, można właściwie nieźle się nawybierać. Ja ograniczyłem się do dwu modeli. 1. ATI 9000 64MB DDR TV-out DUAL 2. GeForce4 MX440 64MB DDR TV-out,DVI,AGPx8 Właściwie wiem co zaraz każdy powie. "A po ch... ci AGPx8 przeca to i tak nic nie daje". Spoko to tylko taki przykład. Chciałem pokazać, że mój wybór będzie oscylował w przedziale właśnie tych dwu kart. Być może wyżej.(no ale to już siła wyższa) :wink: I teraz tak sobie myślę, ze fajnie będzie was jeszcze raz pomęczyć. Chodzi o to, że: ja nie bardzo wiem dlaczego te same karty graficzne u różnych producentów osiągają różne ceny (czasami drastycznie różne). Nie wiem czym właściwie się w tym momencie (prócz nazwy) różnią. Czy rzeczywiście opłaci mi się kupić GeForca 4 Mx-440 od firmy: "PALIT" za 350 zeta. Czy też może bardziej opłacalny będzie dokładnie ten sam GeForce tylko, że już od bardziej znanego producenta jakim jest MicroStar u którego ta kart kosztuje 365 zeta. Warto jest zapłacić te 15 zeta za markę? Każdy wie oczywiście, że MicroStar jest firmą słynniejszą, ale czy na serio wiele to da? W testach kart jakie do tej pory obejrzałem ( a było ich sporo ) autorzy nie zwracają raczej uwagi na producenta. Jak na to poradzić? A może wy uważacie, że dokonałem złego wyboru? Która z tych kart będzie bardziej podatna na podkręcanie i lepiej będzie mi służyć? :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Po pierwsze przy mx440 uwazaj na wersje "SE" oraz podejrzanie tanie tajwany bo sie plataja tu i owdzie wersje z 64bit memorkami :evil: .Po drugie bierz radeona 9000 :-).Ze wzgledu na bardziej zaawansowana technologie (a ze warto zauwazysz jak zobaczysz wode w morrowindzie ;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Po pierwsze to, że jak pisałem o tych wszystkich testach nie maiło być z mojej strony jakimś popisem tylko odcięciem się właśnie od takich odpowiedzi. Doskonale zdaje sobie sprawę z tego co to jest SE i wiem dlaczego mam tego nie kupować. co do tego możesz być spokojny. Zauważ, ze podałem na górze tylko dwa modele, a GF nie ma dopisku SE. Po drugie. THX. Widziałem na Benchmarku.pl test Morowinda i wiem, że GF tego nie zrobi z wodą co może zrobić z nią Radeon, :? ale wiem też jakie zalety ma GF których nie ma Radeon (niewiele ale ma). Co do wyboru, będe kierował się głównie możliwością przekręcenia jej na wyższe częstotliwości. :twisted: HAHAHAaaaaa..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Sam ma GeForca, ale w tym momencie poleciłbym Ci Radka! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompej Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Sam ma GeForca, ale w tym momencie poleciłbym Ci Radka! i ja się do tego przychylam, bierz radeona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Wiecie, że nawet Radeon 9700 Pro jest lepszy od GF FX 5800? Ale pewnie już czytaliście test na HardOcp i wiecie. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 z GForców 4 to tylko wersja Ti a w twoim przypadku bez wahania brałbym RADEONA 9000 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Wiesz tak dużo o kartach, a zadajesz takie podstawowe pytania, jak różnica między markami? No więc pozwól, że Cię oświecę synu mój (żart, żart oczywista!) ;) Różnice są niewielkie, ale są przynajmniej trzy warte wspomnienia: 1. Głównie płacisz za markę i prestiż firmy, oraz rzekomą "jakość wykonania". Im dana firma popularniejsza tym bardziej może sobie pozwolić na dyktowanie cen. Dlaczego zapytasz, przecież wszystkie na tym samym chipie i konstrukcji. Zgoda, ale sęk w tym, że jak masz 10 zadowolonych użytkowników kart MSI, i ani jednego użytkownika kart Palit'a, który mógłby poświadczyć za tę kartę, to czy nie wolisz dopłacić 15zł i mieć święty spokój, niż martwić się, czy dobrze wybrałeś? Każdy producent ma swoją cenę i swoją sławe. Karty Asusa dajmy na to kojarzą się wszystkim z najwyższą jakością wykonania. W czym te karty są lepsze od kart Prolinka? W niczym absolutnie, ale Asus ma rzeszę zwolenników, poprzez dziesiątki swoich produktów, a Prolink robi tylko tanie karty graficzne. Kto ma większy prestiż, dyktuje ceny. Kolejną różnicą, są indywidualne różnice wśród kart, jednam ma wyjście TVO, druga nie. Jedna używa chip'ów TV Philipsa a inna Conexant'a. Jedna ma pamięci Samsunga, a inna Hynixa, a jeszcze inna EtronTech'a. O ile defaultowo karty się niczym nie różnią to poszczególne komponenty sprawują się lepiej lub gorzej, i tak pamięci EtronTecha kręcą się słabiutko (Gainward i jego porażka) a chip Philipsa TV jest gorszy od Coexanta, a po trzecie chłodzenie na tej karcie czy innej jest cichsze czy bardziej wydajne. Po trzecie, płacisz nie tylko za samą kartę, ale również, za tzw. "zawartość BOX'a" czyli, wszystko co grzechocze w pudełku (zakładając, że nie przyniósł Ci jej listonosz i to nie są częśći pourywane w trakcie przesyłki). Każdy z producentów dodaje co innego do swoich kart, i tak np: MSI dodaje więcej płytek, Abit więcej kabli, a jeszcze inna firma nie daje nic, tylko jakiś dodatkowy program monitorujący własnej produkcji. Dodatkowo płacisz również za pudełko, czyli to co stoi na półce (MSI ma bardzo duże i ładne pudełka, choć nie tak sztywne jak Prolink, Gainward'owe karty mają malutkie pudełeczka i żal serce ściska, kiedy widzimy je obok siebie na półce w sklepie). Mniej więcej tak przedstawiają się różnice między danymi markami. Mam nadzieję, że o to Ci chodziło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Mniej więcej tak przedstawiają się różnice między danymi markami. Mam nadzieję, że o to Ci chodziło. Hehe... :D Jak zwykle kolega Makonar odpowiedział na moje wszystkie pytania. chylę czoło. :wink: Ale.. skoro już mogę to zapytam teraz wprost. Od którego producenta Radek 9000 będzie najlepszy? Wybrać Asusa bo dostane wszystkie kable? A może MSI bo dzięki temu lepszy dostęp do bajerów typu strowniki? (chociaż stery to se zawsze ściągne, a kabli już nie bardzo :lol: ) THX jeszcze raz stary. Ratujesz mi życie (po raz kolejny) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 ASUS i MSI nie produkują kart na chipach ATI, ja polecam z R9000 saphhire'a i gigabyte'a. A sterowniki - z dostępem do nich nie ma zadnego problemu, od czego jest strona www.ati.com?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Wiecie, że nawet Radeon 9700 Pro jest lepszy od GF FX 5800? Ale pewnie już czytaliście test na HardOcp i wiecie. :wink: Gdyby nie Ja to bys nie przeczytal. :twisted: Ale coz z tych co podales to tylko Radek 9000, po piw=erwsze nowa technologia, po drugie wyzsze osiagi, po trzecie sama przyjemnosc z takiej karty jesli cie na wiecej nie stac. Tak wiec Radek 9000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 ... ja polecam z R9000 saphhire'a... Kolega ma na myśli tą: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4755 Oczywiście nie kupię jej w Komputroniku. Przecież jest w innych sklepach taniej. O BDW może wiecie gdzie kupiować najlepiej w sieci (tak off topic) bo ja myślałem o "skle.Gral.pl"? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Sam ma GeForca, ale w tym momencie poleciłbym Ci Radka! i ja się do tego przychylam, bierz radeona Zrobilbys duzy blad biorac GF5MX440, wez sobieRadeona 9000 od GIGABYTA, satysfakcja gwarantowana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Wiecie, że nawet Radeon 9700 Pro jest lepszy od GF FX 5800? Ale pewnie już czytaliście test na HardOcp i wiecie. :wink: Gdyby nie Ja to bys nie przeczytal. :twisted: HA i nawet HAHA :lol: Jak już musisz wiedzieć to znalazłem o tym info na: http://www.dzikie.net/ czyli dzikim podkręcaniu. 8) :arrow: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 po prostu karty bardziej znanych i cenionych producentów jak LeadTecha lub MicroStara są trochę stabilniejsze, wydajniejsze i zazwyczaj lepiej się krecą... dlatego polecam markowe firmy... według mnie warto dopłacić te kilkadziesiąt zeta... co firma to firma... na niektórych po prostu można polegać... jeśli chodzi o pytanko czy Radka czy Gf... to odpowiedź zalezy od tego na czym ci bardziej zależy... jak na jakości obrazu to ATI... a jak na szybkości to GF... oto moje skromne zdanie na ten temat.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 ... ja polecam z R9000 saphhire'a... Kolega ma na myśli tą: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4755 Zrozumiałem to jako pytanie więc odpowiadam :D : Tak tą, a jeśli nie to gigabyte, nic innego!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zrobilbys duzy blad biorac GF5MX440 Hahahehe :lol: Bajer GF5 HAHA :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 ... ja polecam z R9000 saphhire'a... Kolega ma na myśli tą: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4755 Zrozumiałem to jako pytanie więc odpowiadam :D : Tak tą, a jeśli nie to gigabyte, nic innego!! No dobra. Wszystko fajnie, ale jeszcze pozostaje qwestia Gdzie? Gdzie najtaniej, gdzie najlepiej, gdzie najśmieszniej. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 =... jeśli chodzi o pytanko czy Radka czy Gf... to odpowiedź zalezy od tego na czym ci bardziej zależy... jak na jakości obrazu to ATI... a jak na szybkości to GF... oto moje skromne zdanie na ten temat....8O 8O 8O :lol: :lol: :lol: powiedz na jakiej podstawie tak sądzisz?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Wiecie, że nawet Radeon 9700 Pro jest lepszy od GF FX 5800? Ale pewnie już czytaliście test na HardOcp i wiecie. :wink: Gdyby nie Ja to bys nie przeczytal. :twisted: HA i nawet HAHA :lol: Jak już musisz wiedzieć to znalazłem o tym info na: http://www.dzikie.net/ czyli dzikim podkręcaniu. 8) :arrow: Wiesz tam tez moznabylo,a le mi chodzilo o tego lina co zapodalem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Najtaniej - używaną/ nową z Allegro. Najlepiej - w sklepie pod domem, żeby daleko nie jeździć i w razie problemów nie ganiać po mieście. Najśmieszniej - ... u dentysty? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 =... jeśli chodzi o pytanko czy Radka czy Gf... to odpowiedź zalezy od tego na czym ci bardziej zależy... jak na jakości obrazu to ATI... a jak na szybkości to GF... oto moje skromne zdanie na ten temat....8O 8O 8O :lol: :lol: :lol: powiedz na jakiej podstawie tak sądzisz?? Jeżeli chodzi o to co napisał kolega Kazz, to muszę się zgodzić. 8) To wiadomy fakt (nawet dla mnie), że Nvidia stawia bardziej na szybkość niż na jakość. W jakości zdecydowanie przoduje Radek. Serio. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Wiesz tam tez moznabylo,a le mi chodzilo o tego lina co zapodalem Wiem, że coś takiego zapodałeś, ale ja znalazłem to właśnie tam. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgadza się, jednak nie ulega wątpliwości, że GF4MX440 to klasa niżej niż Radeon 9000. Po prostu GF4MX440 to jedynie lekko odświeżona architektura GF2Ti, a Radeon 9000 to nowa i dopracowana karta, w dodatku wydajnościowo plasująca się wyżej niż nawet GF4MX460 ! Owszem, nVidia stawia na szybkość, ale nie znaczy to, że można porównywać dwie różnie kategorie kart, tylko dlatego, że cenowo plasują się na w tej samej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Najtaniej - używaną/ nową z Allegro. Najlepiej - w sklepie pod domem, żeby daleko nie jeździć i w razie problemów nie ganiać po mieście. Najśmieszniej - ... u dentysty? :lol: No dobra cwaniaku. :) A gdzie wszystko na raz? Tzn. NajtaniejNajlepiejNajśmieszniej Tylko mi nie pisać. W domu, na Allegro od jakiegoś dentysty. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Wiesz tam tez moznabylo,a le mi chodzilo o tego lina co zapodalem Wiem, że coś takiego zapodałeś, ale ja znalazłem to właśnie tam. 8) Tp po co o dzikie.net wspominales??? skoro z hardkopm skorzstales??? tak w ogóle to FX do niczego jest, jak na razie, myslale=m ze spokojnie 20000 bedzie mnial w 3dmarku 2001se Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 zaglądnij na www.polbras.com - może ceny nie są rewelacyjne ale pewniejsze to niż zakup na allegro. Choć gigabyte jest w b. dobrej cenie. Nie no nie mówcie mi że MX440 jest pod jakimkolwiek względem lepszy od R9000 ( w tym w wydajności ) - jakaś paranoja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Po pierwsze to, że jak pisałem o tych wszystkich testach nie maiło być z mojej strony jakimś popisem tylko odcięciem się właśnie od takich odpowiedzi. Doskonale zdaje sobie sprawę z tego co to jest SE i wiem dlaczego mam tego nie kupować. co do tego możesz być spokojny. Zauważ, ze podałem na górze tylko dwa modele, a GF nie ma dopisku SE. Po drugie. THX. Widziałem na Benchmarku.pl test Morowinda i wiem, że GF tego nie zrobi z wodą co może zrobić z nią Radeon, :? ale wiem też jakie zalety ma GF których nie ma Radeon (niewiele ale ma). Co do wyboru, będe kierował się głównie możliwością przekręcenia jej na wyższe częstotliwości. :twisted: HAHAHAaaaaa..... powturze niektorych przedmowcow ale to co ... po pierwsze bierze tylko i wyłacznie z tych 2 kart radka 9000 po drugie bierz firme sapphire 330 zł o ile sie nie myle po trzecie radka 9000 da sie podkrecic i toi całkiem niezle ja jestem na to dowodem podkreciłem z 250/200 -rdzen /pamieci na 299/240 czyli prawie wersja pro hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Wiesz tam tez moznabylo,a le mi chodzilo o tego lina co zapodalem Wiem, że coś takiego zapodałeś, ale ja znalazłem to właśnie tam. 8) Tp po co o dzikie.net wspominales??? skoro z hardkopm skorzstales??? tak w ogóle to FX do niczego jest, jak na razie, myslale=m ze spokojnie 20000 bedzie mnial w 3dmarku 2001se ehhh.... pozwól, że wyjaśnie jeszcze raz. Ja do dziś nie wiedziałęm o tym, że takie coś jak HardOCP w ogóle istnieje. A o jego isnieniu dowiedziałem się dopiero po wejściu na dzikie. net. I wszystko jasne. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Nie no nie mówcie mi że MX440 jest pod jakimkolwiek względem lepszy od MX440 ( w tym w wydajności ) - jakaś paranoja. :lol: :lol: :lol: Bajer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...