Skocz do zawartości
Daamain

Dziwnie Niestabilny Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Konfig:

Athlon 2500+ (barton)

Gigabyte GA 7VAXP-A Ultra

Gigabyte GF 6600 GT (500/1000@550/1100)

PDP Patriot 2x512 DDR 400 CL 2.0

Kilka dni temu probowalem podkręcić procka, temperatura utrzymywała się poniżej 50 C, na krótko była ponad 50 C a przez kilkadziesiąt sekund tez 61 C. Te wyzsze tylko po zwiększeniu napięcia, ale szybko powróciłem do standardowego.

W tej chwili jest na standardowych ustawieniach, ale procek jest niestabilny

Nie jest podkręcony, a mimo to winda czasem potrafi się wykrzaczyc a Oblivion sypie się nagminnie. Jesli chodzi o Obka może to byc tez spowodowane podkręconą grafą, ale już w windzie to musi byc wina procka. Grafa tez stasznie podkręcona nie jest, max to sześćdziesiąt kilka stopni.

Sprawdzałem procka Prime 95 przez 1.5h i nie bylo żadnych błedów, na podkręconym pojawiały się errory.

Na nowego procka kasy nie mam, o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzialam na swiezutkim systemie, pare dni temu kupilem nowy dysk, rejestr jeszcze sie nie zdazyl skopac, antywirus niczego nie wykryl a pamięci podobnie jak dysk mają pare dni ledwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to zaczelo sie robic na nowym dysku po podkreceniu ? Moze dales za duze FSB co za tym idzie PCI i cos z dyskiem ? w jakim momencie pod winda masz blue screen ?

W tym momencie co bym zrobil to zdjal radiator, wyczyscil ze starej pasty procka i radiator i posmarował nową, zwykłą białą pastą typu H

Zjedz z ustawieniami pamieci na nieco gorsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na nowym dysku po podkręceniu, ale juz po powrocie na normalne ustawienia. To wszystko dzieje się na fabrycznych ustawieniach. Pamięć tez ma CL 2.0 fabrycznie. To nie temperatura, proc i chipset ponizej 50, grafa 60.

FSB dalem zaledwie 184, na wiecej nie pozwalalo wlasnie PCI/AGP bo na mojej mobo są od siebie zalezne. Na wyzszych czestotliwosciach komp sie nawet nie bootowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daamain napisał(a):

Na nowym dysku po podkręceniu, ale juz po powrocie na normalne ustawienia. To wszystko dzieje się na fabrycznych ustawieniach. Pamięć tez ma CL 2.0 fabrycznie. To nie temperatura, proc i chipset ponizej 50, grafa 60.

FSB dalem zaledwie 184, na wiecej nie pozwalalo wlasnie PCI/AGP bo na mojej mobo są od siebie zalezne. Na wyzszych czestotliwosciach komp sie nawet nie bootowal.

184MHz ? :| To przeciez PCI bylo ze 45MHz ? zabojstwo dla dysku jesli takie bylo....

Znam ta plyta bo mialem bardzo poodbna wersje tylko nie ultra.

Daj CL 2.5 dobrze radze ;) posiedz tak na windzie i sprawdz, jak dalej bedzie zle to pomyslimy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukasrz napisał(a):

184MHz ? :| To przeciez PCI bylo ze 45MHz ? zabojstwo dla dysku jesli takie bylo....

Znam ta plyta bo mialem bardzo poodbna wersje tylko nie ultra.

Daj CL 2.5 dobrze radze ;) posiedz tak na windzie i sprawdz, jak dalej bedzie zle to pomyslimy.

YYyyy facet Ty czasem nie przesadzasz?? Tak się średnio orientuje w tych procach, ale wydawało mi się że FSB to one mają w standardzie 166Mhz (czyli dzielnik 5:1 jak z tego wnioskuje), to przy 184Mhz PCI powinno mieć 36Mhz. Jak się myle to niech mnie ktoś poprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Inside Qroń napisał(a):

YYyyy facet Ty czasem nie przesadzasz?? Tak się średnio orientuje w tych procach, ale wydawało mi się że FSB to one mają w standardzie 166Mhz (czyli dzielnik 5:1 jak z tego wnioskuje), to przy 184Mhz PCI powinno mieć 36Mhz. Jak się myle to niech mnie ktoś poprawi.

Z Twoich wyliczen wynika ze raczej 37MHz =] Na moj gust z tego co pamietam moja mobo przy FSB ~ 180-190 ustawiala PCI ponad 40MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukasrz napisał(a):

Z Twoich wyliczen wynika ze raczej 37MHz =] Na moj gust z tego co pamietam moja mobo przy FSB ~ 180-190 ustawiala PCI ponad 40MHz

Ale to może FSB było inne i dzielnik mniejszy. No bo jeśli Ci chodzi o 133Mhz i FSB:PCI = 4:1 to owszem, 184Mhz byłyby zabójcze. Ale myśle że w przypadku tego Bartona to takiego stresu nie ma.

A tak żeby się odgryźć to 184/4=46 a nie 45 =)

Edytowane przez Intel Inside Qroń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

wez pusc na normalnych ustawieniach grafe.

Piszesz ze krzaczy ci w windzie. Tzn przeklamania obrazu?

wez pusc na normalnych ustawieniach grafe.

Piszesz ze krzaczy ci w windzie. Tzn przeklamania obrazu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PCI bylo tylko 36 :P Bez obaw :) Przeklamania obrazu mialem tylko jeden raz w Oblivionie na podkręconej grafie. Nieco zmniejszylem taktowanie. Krzaczy się znaczy wiesza się lub sam resetuje. Mialem kiedys taki problem na poprzednim Chieftecu, komp sam się resetowal. Styki na wtyczce byly wtedy zaczernione, teraz są czysciutkie. Dzisiaj dwa razy mi się zresetowal, po odlaczeniu jednego dysku i nagrywarki poki co dziala stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daamain napisał(a):

PCI bylo tylko 36 :P Bez obaw :) Przeklamania obrazu mialem tylko jeden raz w Oblivionie na podkręconej grafie. Nieco zmniejszylem taktowanie. Krzaczy się znaczy wiesza się lub sam resetuje. Mialem kiedys taki problem na poprzednim Chieftecu, komp sam się resetowal. Styki na wtyczce byly wtedy zaczernione, teraz są czysciutkie. Dzisiaj dwa razy mi się zresetowal, po odlaczeniu jednego dysku i nagrywarki poki co dziala stabilnie.

ehh paląca sie wtyczka na tej mobo skad ja to znam.... cale gniazdo musialem przerabiac.... bo sie paliła itp, u Ciebie moze byc tosamo...

Gniazdo na mobo przed przeobka... wtyczka chiefa byla czarna i spalona ;]

Dołączona grafika

i po ;]

Dołączona grafika

Podaj napiecia jakie speedfan pokazuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orgiusz napisał(a):

[ot]

:blurp: Zakrztusilem sie salatka

[/ot]

niestety ta plyta tak miala :) jak miales pradozernego kompa, procka ,grafe i do tego krecone to tak sie potrafilo dziac, wydymilo mi gniazdo na mobo i wtyczke ATX, jedyna szansa zeby mobo uratowac to trzeba bylo cos takiego zrobic : )

Dołączona grafika

i wtyczka w szefie byla do wymiany.... kupilem przejsciowke 20 --> 24 pin i z niej zrobilem gniazdo dla mobo i sobie wtyczke 24 pin ;)

Dołączona grafika

ahh ta kochana GA-7VAX :D kochalem ją ;)

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mobo mam tylko 3 lekko zaczernione styki, nie jest chyba zle...

Speedfan pisze cos takiego:

Vcore1: 1,73

Vcore2: 1,33

+3.3V: 3.31V

+5V: 4.87V

+12V: 12,42

-12V: wacha się, -7.26V, -7.01V, -6.60V

-5V: wacha się, -5.46V, -2.34V

+5V: 5.03V

Vbat: 0.00V

W tle dziala memtest i poki co nie ma bledow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daamain napisał(a):

Na mobo mam tylko 3 lekko zaczernione styki, nie jest chyba zle...

Speedfan pisze cos takiego:

Vcore1: 1,73

Vcore2: 1,33

+3.3V: 3.31V

+5V: 4.87V

+12V: 12,42

-12V: wacha się, -7.26V, -7.01V, -6.60V

-5V: wacha się, -5.46V, -2.34V

+5V: 5.03V

Vbat: 0.00V

W tle dziala memtest i poki co nie ma bledow.

napiecia niby ok... pokatuj memtestem tak do 300%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orgiusz napisał(a):

Mnie chodzilo o zabawe speedfanem zamiast miernikiem :twisted:

Tez mialem mobo GB ktora upalil megabajt. Wszystkie linie +12V zintegrowaly wtyczke z wejsciem :lol:

a co smiesznego jest w speedfanie ? :) wiadomo ze miernik lepszy ale jak speedfan pokaze 4.95V to miernik nie pokaze 4.5V ;) gdyby speedfan pokazal 4.6V - 4.7V to wtedy tylko mienrik w lape ;)

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalączylem Memtest, po jakims czasie system sie zawiesil (zamarzl) Wlaczylem go znowu, ponad 400% bez bledów. Zaraz po restarcie system znow zamarzl :/ Przynajmniej wiadomo ze to nie pamiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daamain napisał(a):

Zalączylem Memtest, po jakims czasie system sie zawiesil (zamarzl) Wlaczylem go znowu, ponad 400% bez bledów. Zaraz po restarcie system znow zamarzl :/ Przynajmniej wiadomo ze to nie pamiec.

caly czas komp chodzi na default ? jakie masz fsb i mnoznik ?

dziwne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11x166, standardowe ustawienia. Nawet wrzucilem od nowa bios i wlaczylem "load optimized defaults"

Wyłączyłem tylko RAID, zintegrowany dzwiek i przełączyłem pare pierdół i tyle. Karta graficzna jest nieco podkręcona, ale co ona ma do Windowsa? System zamarzl przy wylączonym monitorze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daamain napisał(a):

11x166, standardowe ustawienia. Nawet wrzucilem od nowa bios i wlaczylem "load optimized defaults"

Wyłączyłem tylko RAID, zintegrowany dzwiek i przełączyłem pare pierdół i tyle. Karta graficzna jest nieco podkręcona, ale co ona ma do Windowsa? System zamarzl przy wylączonym monitorze!

Ma duzo... odkrec karte, jak powiesilo rdzen GPU karty to zamarzł obraz - tj windows.

Kartę masz dobrej firmy tylko nie wiem czy on na ma na sobie wentylator jakis ? jaka to wersja ?

Mi kiedys podobnie zwisał system gdy praktycznie wogole radiator nie dotykal rdzenia grafy(R 9550), zdjalem go, wyczyscilem ze starej pasty, dalem nowa, lepiej docisnolem i chodzila, mozesz najpierw ja odkrecic ewentualnie pozniej zdjac i poprawic chlodzenie, wszystko trzeba sprawdzic skoro najbardziej prawdopodobne nie sprawdza sie.

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem 6600 GT ze 128 MB są dwie wersje, z samym radiatorem i z wiatrakiem, ja mam z wiatrakiem. Sprawdzalem temperature RivaTunerem i jest caly czas okolo 60 C.

Jak rozkrece grafe to strace gware :P Tak czy owak przegrzewac sie raczej nie przegrzewa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daamain napisał(a):

Z tego co wiem 6600 GT ze 128 MB są dwie wersje, z samym radiatorem i z wiatrakiem, ja mam z wiatrakiem. Sprawdzalem temperature RivaTunerem i jest caly czas okolo 60 C.

Jak rozkrece grafe to strace gware :P Tak czy owak przegrzewac sie raczej nie przegrzewa.

calkowicei ja odkrec i sprawdzaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...