Skocz do zawartości
derwu

do usunięcia

Rekomendowane odpowiedzi

23C na AC i tym procku jest nie możliwa on jest na rdzeniu prescott

Ta jeszcze w tym miesiacu, no chyba ze kolega ma klime w domu.

Ale u mnie otoczenie nawet w nocy nie spada ponizej tej temp.

:-)

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie będę oryginalny ale, uzyskanie temperatury <= otoczenia pod obciążeniem jest fizycznie nie możliwe (przy normalnym taktowaniu, chłodzeniu konwencjonalnym, itd...)

Dochodzi to tego fakt, iz temperatura w obudowie zawsze bedzie wieksza anizeli w pokoju, w ktorym jest komputer.

U mnie obecna temperatura w pokoju to 31C, wieczorkiem kolo 34C. Moj biedny procesor A64@2,4GHz ma wedlug everesta od 46-50C w idle do ~ 60-62C pod obciazeniem, dysk 48-52C, gpu 62-74C - mysle, ze te wskazania sa zgodne ze stanem faktycznym.

Gdy temperatura w pokoju spadnie do 28C, temperatury procesora i innych podzespolow spadaja o 10C. Przynormalnej temperaturze otoczenia ~20-22C procesor ma ~33-40C, dysk 36-39C, grafika jeszcze nie miala okazji pracowac w temperaturze otoczenia nizszej niz 28C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dochodzi to tego fakt, iz temperatura w obudowie zawsze bedzie wieksza anizeli w pokoju, w ktorym jest komputer.

U mnie obecna temperatura w pokoju to 31C, wieczorkiem kolo 34C. Moj biedny procesor A64@2,4GHz ma wedlug everesta od 46-50C w idle do ~ 60-62C pod obciazeniem, dysk 48-52C, gpu 62-74C - mysle, ze te wskazania sa zgodne ze stanem faktycznym.

Gdy temperatura w pokoju spadnie do 28C, temperatury procesora i innych podzespolow spadaja o 10C. Przynormalnej temperaturze otoczenia ~20-22C procesor ma ~33-40C, dysk 36-39C, grafika jeszcze nie miala okazji pracowac w temperaturze otoczenia nizszej niz 28C.

jednak ac to straszne jest :D ja mam przy oc na 2800 @1,72v w stressie 38 stopni przy otoczeniu chlodnicy 26 stopni ;] stress to liczone seti od 4 godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pytania to tan proc ma na bank wiecej, nie da się na nim uzyskać 23*C w tak upalny dzień na AC :? , mi pokazuje że mam 36*C no ale na asusach trzeba dodać te 10*C wiec nie wychodzi za chłodno i to w idle....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzyskana przeze mnie temperatura tegoż procesora wynosiła 23 C (procek nie OC).

to tylko kolejny przyklad ze monitoring na gigabyte to szajs jakich mało, u mnie(sig) na obecnej płycie monitoring wskazuje 27C w idle co jest kompletną bzdurą bo ten sam procek z całym moim konfigiem ale na płycie abita wskazywał 42C w idle.

odkad mam gigabyte to do wskazan dodaje srednio 15C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj freduś.... nie wiesz że są takie ?? ot mały przykład : http://sklepwgk.pl/prod.php?id=GA-8N-SLI-Pro

Pozdrawiam

:blink: heh nie wiedziałem :lol2:

to tylko kolejny przyklad ze monitoring na gigabyte to szajs jakich mało, u mnie(sig) na obecnej płycie monitoring wskazuje 27C w idle co jest kompletną bzdurą bo ten sam procek z całym moim konfigiem ale na płycie abita wskazywał 42C w idle.

odkad mam gigabyte to do wskazan dodaje srednio 15C

A to dziwne bo mam tą samą płyte i w idle pokazuje mi 39*C-42*C i jest to chyba prawidłowe wskazanie, jaką masz rewizje płyty?? ja mam 4.0 i byc może naprawiono tą ,,wade,, B-)

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak ac to straszne jest :D ja mam przy oc na 2800 @1,72v w stressie 38 stopni przy otoczeniu chlodnicy 26 stopni ;] stress to liczone seti od 4 godzin.

Patrzac na twoje WC 'SummerNight" nie dziwie sie widzac tak niska temperature. Skrec wiatraki do ~600rpm, wrzuc wszystko do budy, zamknij ja i zrob tescik w temperaturze otoczenia 34C :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzac na twoje WC 'SummerNight" nie dziwie sie widzac tak niska temperature. Skrec wiatraki do ~600rpm, wrzuc wszystko do budy, zamknij ja i zrob tescik w temperaturze otoczenia 34C :D

summernight bylo tylko na wczorajsza noc ;) bo mialem troche pracy i wpadlem na ten pomysl ;] a tak btw: co to buda? czy to takie cos z blachy? aaaaa - moj komp nie widzial tego hohohohohohoho ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie verest pokazuje normalnie a easy tune przekłamuje np według everesta mam 40*C na procku a według easy tune mam 18* :lol2:

p.s zainstaluj everesta

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Everest mi pokazuje takm samo jak Aida a Easy Tune tak jak BIOS. Myśle, że Easy Tune u mnie nie kłamie, bo nie wierze, że mam tylko 40* na procku (ten z sygnaturki)

Jak widac różnie to bywa bo u mnie chyba raczej easy tune przekłamuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi