MAGIC Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Mam zdjęcie w odcieniach szarości które było przerobione z kolorowego niestety kolorowy orginał się gdzieś wcioł :( a potrzebne mi jest to kolorowe zdjęcie CZY JEST JAKIŚ PROGRAM KTÓRY PRZEROBI TO NA KOLOR ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 oszalałeś? :) człowiek miałby problem żeby dobrać kolory spowrotem a komputer ma to zrobić? :D Jedyna możliwość jaka pozostaje to ręczna edycja i retusz zdjęcia.. ale skoro zadajesz takei pytanie to na pewno nie podołasz temu zadaniu, bo tu trzeba być przynajmniej średnio obeznanym grafikiem komputerowym. Inna możliwość, prosta.. to zastosować mapę gradientową... wtedy odcienie szarości mapowane są na kolory w zależności od ustawień, ale na pewnoe nie przywróci to rzeczywistego koloru (bo niebieski i czerwoy zamieniony na BW daje taki samo odcień) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAGIC Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 ok ale przecież jeżeli zdjęcie jest przerobione w odcienie szarości to każdy odcień ma swój odpowiednik w kolorach może nie idealnie takich jak mają być ale podobnych to pomyślałem że da się coś takiego zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 (edytowane) :blink: Nida gips :P To nie bedzie juz to, tylko reczna robota, automatu jeszcze nie spotkalem. To jakby ksiazke 500 stron strescic do 15 a potem kazac komus kto nie czytal oryginalu napisac z tego te 500 stron ;] Edytowane 23 Lipca 2006 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Może ja napiszę jaśniej... Standard RGB - Red Green Blue (Czerwony Zielony Niebieski). Na dowolny kolor w RGB przypada 255 x 255 x 255 możliwości, czyli całkiem dużo. Czarny to 0 0 0, biały to 255 255 255. W odcieniach szarości jest natomiast jeden parametr zamiast 3, gdyż w "grayscale" R=G=B. Wystarczy wziąć tester kolorów (pipeta) i przelecieć nim po avatarze PelzaK'a. 0 to czarny, 255 to biały (dla wszystkich 3 składowych). Teoretycznie więc R = 255, G =255 jak i B = 255 powinno po konwersji na odcienie szarości dawać ten sam, szary kolor. Tak jednak nie jest. Dają one 28, 75, 150. Kwestia więc teraz sprowadza się do ustalenia, jak dokonuje się konwersja koloru na odcień szarości. Stosunek jest 3:1 i mamy 2 możliwości: 1. Kombinacje mieszane - w tym wypadku 3 bardzo różne kolory dają ten sam wynik. 2. Kombinacje sąsiadujące - każde trzy sąsiadujące ze sobą odcienie jakiegoś koloru, dają dokładnie ten sam odcień szarości. Zatem (teoretycznie): W przypadku pierwszego sposobu, konwersja w drugą stronę daje ogromną ilość kombinacji i przywrócenie oryginalnych kolorów jest jak gra w lotto. W przypadku drugiego sposobu, odpowiednio napisany program mógłby przywrócić kolory. Tylko przy bardzo kolorowym i szczegółowym obrazku można by wychwycić różnicę między oryginałem a "naprawioną" kopią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Ten program nie zrobi tego za ciebie, ale ułatwi ci robotę http://www.black-and-white-to-color.com/mainsite/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAGIC Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 (edytowane) dzięki TomekB właśnie czegoś takiego szukałem TomekB odbierz PW Edytowane 24 Lipca 2006 przez MAGIC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 ok ale przecież jeżeli zdjęcie jest przerobione w odcienie szarości to każdy odcień ma swój odpowiednik w kolorach może nie idealnie takich jak mają być ale podobnych to pomyślałem że da się coś takiego zrobić Niestety błędne założenia. Odcień nie może mieć odpowiednika w kolorach, gdyż odcień i kolor to dwie różne rzeczy :). Tutaj nie kolor przekłada się na odcień szarości, tylko luminacja - jasność danego koloru. Poza tym konwersja do odcieni szarości jest konwersją stratną 3x (zgodnie z tym co pisał ULLISSES ). Podobnie jak z mp3 nie odzyskasz oryginalnego wava tak z czarnobiałego zdjęcia nie odzyskasz informacji o kolorze. Gdyby to było możliwe to w telewizji nie poszerzano by pasma dla kanału kiedy wprowadzono odbiorniki kolorowe. Być może nie miałeś przyjemności oglądać TV czarnobiałego, ale jak się przyjrzysz na BW i kolor TV to się okaże że kolor niebieski i czerwony wyglądają dokładnie tak samo, gdyż mają podobną luminację (jasność). PS.. dlaczego w nocy nie widać kolorów? Dlatego iż czopki odbierające kolor przestają działać w mroku a działają jedynie pręciki, które wykrywają natężenie światła (~luminację) więc obraz widać w odcieniach szarości. Bo nie mów mi że poznasz w nocy czy skarpetki są czerwone czy niebieskie :) A ten programik jakiś niespecjalny.. każdy średni fotoszop też to zrobi i przynajmniej interfejs ma jakiś ludzki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...