SzperSon Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Cześć, Pewnie takich tematów było już z 1000, ale czasem trzeba powkurzać ludziów :wink: Chodzi o to, że chciałbym pobawić się w mocniejsze OC mojego procka. Mam całkiem niezły egzemplarz Wenecjusza tzn. na moim AC puszczałem go na 2976 MHz przy 1,55V, był prime stable, ale tylko przy otwartej budzie i gdy na Fryzjerka 64 Pro dmuchała "ultracicha" Delta@12V, inaczej tempy było w okolicach 56-58 st. i zwis. Stąd pomysł, żeby zapodać WC. I teraz zastanawiam się czy ma to sens? Jak sądzicie czy 3 GHz na codzień byłoby możliwe? Podejrzewam, że 1,6V by prockowi do tego wystarczyło. Druga sprawa. Koszty. Nie chciałbym wydawać na kibelek więcej niż 250 zł (mowa tylko o chłodzeniu CPU). Czy bardziej opłaca się brać jakiś homemade zestaw czy może np. Aquagate'a 120? Nie mam żadnego doświadczenia w montowaniu WC :sad: Poza tym jak wygląda statystyka wypadków z przeciekami i generalnie bezpieczeństwa WC? Będę wdzięczny za wszelką pomoc noobowi w branży kiblarskiej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Cześć, Pewnie takich tematów było już z 1000, ale czasem trzeba powkurzać ludziów :wink: Chodzi o to, że chciałbym pobawić się w mocniejsze OC mojego procka. Mam całkiem niezły egzemplarz Wenecjusza tzn. na moim AC puszczałem go na 2976 MHz przy 1,55V, był prime stable, ale tylko przy otwartej budzie i gdy na Fryzjerka 64 Pro dmuchała "ultracicha" Delta@12V, inaczej tempy było w okolicach 56-58 st. i zwis. Stąd pomysł, żeby zapodać WC. I teraz zastanawiam się czy ma to sens? Jak sądzicie czy 3 GHz na codzień byłoby możliwe? Podejrzewam, że 1,6V by prockowi do tego wystarczyło. Druga sprawa. Koszty. Nie chciałbym wydawać na kibelek więcej niż 250 zł (mowa tylko o chłodzeniu CPU). Czy bardziej opłaca się brać jakiś homemade zestaw czy może np. Aquagate'a 120? Nie mam żadnego doświadczenia w montowaniu WC :sad: Poza tym jak wygląda statystyka wypadków z przeciekami i generalnie bezpieczeństwa WC? Będę wdzięczny za wszelką pomoc noobowi w branży kiblarskiej :) bierz homemade, ale dozbieraj troche kasy. bedzie duzo lepsze od gotowcow. 3ghz na codzien przy 1,55 mysle ze sa spokojnie do osiagniecia, skoro przy takich temp robi 2976. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 oczywiscie 3ghz na codzien jest mozliwe, ale napewno to skruci zywotnosc twojego procka. Wdg mnie procesor na codziec powinno sie uzywac na napieciu nie wiekszym niz 1.55 do 1.57V. Oczywiscie jest sens skladania wc, jesli nie chcesz dmuchac na proc ultra cicha delta @12V. Za 250zl: Blok od Kynka 75zl prison. nagrzewnica (w tym wypatku raczej nicc dedykowanego) ktos sprzedaje fajnie obpicowanego kadeta w dziale "sprzedam za" 75zl Do tego pompka. hmm moze atman 305@inline, wyjdzie ci okolo 60zl razem z kosztami przerubki, chyba ze chcesz uwyac w rezie. Zostaje jeszcze na jakies pierdulki typu cooler na chlodnice, weze, borygo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 (edytowane) Człowieku, mi tam nic się nie dzieje z kompem za założyłem kibel na morgana 1300mhz ;) nie wiem czemu poprostu jest. Więc w twoim przypadku jak najbardziej się sprawdzi. Cooler na chłodnice to wcale nie pierdułka w moim przypadku był to najdroższy element układu. ;) ;) Edytowane 23 Lipca 2006 przez Black_war Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 oczywiscie 3ghz na codzien jest mozliwe, ale napewno to skruci zywotnosc twojego procka. Wdg mnie procesor na codziec powinno sie uzywac na napieciu nie wiekszym niz 1.55 do 1.57V. co? ja bym sie odwazyle stwierdzic ze proc moze zrobic 3ghz na codzien przy 1,53 :P no ale nigdy nic nie wiadomo, zreszta skrocenie zywotnosci: padnie nie za 10 lat tylko za 5 - super ;] za 3 lata to bedzie złom. co do zestawu to jak najbardziej ok prison+kadett+atman+fander=75+50+40+40=215 do tego 2m cellfasta i trojnik jakies 10 zł, dwa krocce do atmana 10 zł i jest, jakos mi sie wczesniej pomyslalo ze malo kasy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Pytałem jeszcze o bezpieczeństwo takiego zestawu... Zastanawiam się też jaka jest różnica w st. C pomiędzy takim tanim zestawikiem a np. Scythe Ninja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Pytałem jeszcze o bezpieczeństwo takiego zestawu... Zastanawiam się też jaka jest różnica w st. C pomiędzy takim tanim zestawikiem a np. Scythe Ninja. Poczytaj tematy userów to sie dowiesz - niestety wrozyc nie umiemy.. Ale strzelajac - bedzie to z jakies 10-20C Bezpieczenstwo - zalezy od Twojego złozenia - jezeli bedziesz robił wszysto staranie i dokładnie, WC nie bedzie stwarzało zadnych problemów w przyszłosci.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 U mnie temperatura spadla o 10 stopni w porownaniu do Ninji. Poczytaj wnioski w pierwszym poscie topicu o moim WC. WC na samego procka zlozysz. Blok od Misia (molecam bo sam mam :) ) czy innego rzemieslnika. Reszta z allegro i juz. Pozdrawiam PS. Zabawa w WC wciaga... :) Na jednym bloku moze sie nie skonczyc... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 U mnie temperatura spadla o 10 stopni w porownaniu do Ninji. Poczytaj wnioski w pierwszym poscie topicu o moim WC. WC na samego procka zlozysz. Blok od Misia (molecam bo sam mam :) ) czy innego rzemieslnika. Reszta z allegro i juz. Pozdrawiam PS. Zabawa w WC wciaga... :) Na jednym bloku moze sie nie skonczyc... ;) W Twoim poście mowa o tempach w idle. A jak w stresie, bo to mnie bardziej ciekawi? Masz Opka 2,9 ja miałbym Venice 3,0 więc dość podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 jak bierzesz zlaczki skrecane to nic nie bedzie cieknac jak dobrze przykrecisz. Jedynie bedziesz musial poswiecic wiecej uwagi przy wklejaniu kroccow w atmana i uszczelnianiu pokrywy wirnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Pytałem jeszcze o bezpieczeństwo takiego zestawu... Jeżeli najpierw wszystko spawdzisz, dobrze uszczelnisz, bedziesz staranny i dokladny to bedzie luz. Odpal kibelek na biurku na poczatek na pare dni i jezeli bedzie sucho, to raczej nie masz sie czego bac. A nawet jak Ci zaleje to nie wszystko stracone - ja trzy dni temu mialem wyciek, sporo pocieklo, ale wszystko zyje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 tez miewale wycieki. Nie wolno odpalac zamoczonego sprzetu, trzeba rozlozyc i suszyc. Najgorsze do suszenia jest borygo, samo za nic nie odparuje, trzeba wziac spiryt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 W Twoim poście mowa o tempach w idle. A jak w stresie, bo to mnie bardziej ciekawi? Masz Opka 2,9 ja miałbym Venice 3,0 więc dość podobnie. W stresie różnica będzie jeszcze bardziej widoczna.( dobrze mówie wyjadacze? ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 W stresie miałem ok 58 stopni a teraz mam 42 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 tez miewale wycieki. Nie wolno odpalac zamoczonego sprzetu, trzeba rozlozyc i suszyc. Najgorsze do suszenia jest borygo, samo za nic nie odparuje, trzeba wziac spiryt. jaki tam spiryt :D ja wsadzilem abita nf7 calego od borygo pod prysznic, troche sie popluskal i chodzil po osuszeniu ;] co do bezpieczenstwa: ja tam mam zalozone cristallo na choinki nk12 w bloku, te weze sa z jakies kijowej parti i kiepsko sie z nimi pracuje ;] ale bez cybantow nie ciekna, alebardzo latwo je obkrecac - ciekawe nie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 jaki tam spiryt :D ja wsadzilem abita nf7 calego od borygo pod prysznic, troche sie popluskal i chodzil po osuszeniu ;] co do bezpieczenstwa: ja tam mam zalozone cristallo na choinki nk12 w bloku, te weze sa z jakies kijowej parti i kiepsko sie z nimi pracuje ;] ale bez cybantow nie ciekna, alebardzo latwo je obkrecac - ciekawe nie ;] Tez mam w domu zx meter cristallo. Nawet ladnie sie dogina, jest sztywny, ale twardy i na kolanko 12mm koniecznie trzeba zakladac cybant, bo po paru minutach poprostu spadnie. Cellfast ladnie sie kurczyl po naciagnieciu i trzymal sie solidnie. Cristallo strasznie szybko sie odksztalca, z choinki tez zchodzi bez problemu. Drozszy od cellfasta o połowe a szajs. Tylko gdzie teraz kupic cellfast, w obi sa tylko Variolux. ktore w dotyku sa jak cristallo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Trochę OT się zrobił...Szczerze mówiąc trochę się przeraziłem czytając te posty skoro co drugi posiadacz kibelka miał wycieki :unsure: Jakoś nie uśmiecha mi się aż tak ryzykować sprzętem. A nie wiecie jak gotowe zestawy? Bezpieczniejsze są. Bo ja w WC totalny noob jestem i pewnie jakbym złożył zestawik samodzielnie to z kompa by zostala kupka zlomu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Nie przesadzaj. Każdy keidyś zaczynał i był tzw. noobem. A gotowe zestawy dają ci taką samą pewność jak i składaki. Tylko że gotowce zazwyczaj nie są tak wydajne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Szczerze Ci powiem trzeba coś zrobić żeby mieć wyciek :) Składając zestaw rozsądnie, sumiennie i bez pośpiechu nic nie powinno się stać. Przypadki, że puścił lut czy coś w tym stylu są niemal nie spotykane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 (edytowane) Ja złożyłęm , i nawet nie testowałem na ręczniku papierowym , tylko odrazu do budy . Nawet napełniałem już zamontowany zestaw na procu . Firmówki , są tak samo bezpieczne, a nawet mniej ... Czytałęm pewną recke , gdzie zestaw termaltego wzięto pod ogien i ... po trzech dniach puścił lut i zalało płyte główą , więc zestawy składane są bezpieczniejsze , ponieważ , taki producent jak sam , misio ,termit ,mat, kyniek ( ;D) robią bloki z wielką dokładnością, jeżeli mają zamówienie na 30 bloków , to w karzdy wkładają serce , a takie bloki innovateka gdzie lecą serie w fabryce po 1000-2000 sztuk ... to wiesz robotnik robi na odwal , a jak robi maszyna , to zdarzają sie błędy .... Pozatym i tak zestaw gotowy musisz dopasować do długości węży .... Wydajnoscią , też nie swieci ... a cena odstrasza ... Edytowane 24 Lipca 2006 przez lukas_gab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 A kiszonek to od kiedy bloki robi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Ja złożyłęm , i nawet nie testowałem na ręczniku papierowym , tylko odrazu do budy . Nawet napełniałem już zamontowany zestaw na procu . Firmówki , są tak samo bezpieczne, a nawet mniej ... Czytałęm pewną recke , gdzie zestaw termaltego wzięto pod ogien i ... po trzech dniach puścił lut i zalało płyte główą , więc zestawy składane są bezpieczniejsze , ponieważ , taki producent jak sam , misio ,termit ,mat, kyniek ( ;D) robią bloki z wielką dokładnością, jeżeli mają zamówienie na 30 bloków , to w karzdy wkładają serce , a takie bloki innovateka gdzie lecą serie w fabryce po 1000-2000 sztuk ... to wiesz robotnik robi na odwal , a jak robi maszyna , to zdarzają sie błędy .... Pozatym i tak zestaw gotowy musisz dopasować do długości węży .... Wydajnoscią , też nie swieci ... a cena odstrasza ... użyj raz na jakis czas słownika :zonk: A kiszonek to od kiedy bloki robi?od dawna, ale dla siebie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...