Skocz do zawartości
Arreat

S939- Jak Najtaniej

Rekomendowane odpowiedzi

A no chciałbym przycisnąć rodziców i kupić wreszcie nowego PC, cena jest jak najbardziej ważna, każda złotówka się przyda- bogaty nie jestem, nie wspominając że ostatnio nas okradli :(

A64 3200+

AC Freezer 64 PRO

2x1GB Goodram

I teraz rozterka:

ASrock DualSATA-939@modded BIOS czy używany DFI Lan Party NF4Ultra-D(moge kupić z prockiem 3200+ za 700zł obydwa) ?

Samsung SP2504c- po prostu- MUSI być- chyba że alternatywa będzie

Galaxy 7600GS 256MB 2.0ns chłodzenie miedziane, albo 1,2ns z zalmanem

Obudowa:

ALbo Thermaltake Soprano, albo jakiś tani(JAKI? :D) którą jakoś obciąże

Zasilacz: tutaj totalnie nie wiem, chyba wezme CHIP'a z testami i 420W Chieftec pojdzie- doradzcie jaki zasilacz kupic

Klawka: Logitech, przewodowa za bodajze 95zł

Myszka: mam

Monitor- sprawa o ktorej nie moge zapomniec, nie wiem czy kupie, moze pozniej dokupie, ale:

mam jakis noname,(1024x768) shaiski rzecz mówiąc i ja sie zastanawiam nad:

AG Neovo F-417/419

I głośniki/słuchawki- mam jakieś noname głośniki, dodupne wręcz(przepraszam za przklenstwo:) ) Słuchawki chciałym 5.1 albo głośniki 2.1

Karta muzyczna: Xi-fi Extreme czy inna?Jaka?

Napędy mam, na razie nie zależy mi na wyglądzie- zależy mi na PC!

Możemy ewentualnie zrezygnować z karty muzycznej,monitora, głośników/słuchawek.A i mam białe napędy.

Edytowane przez Arreat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka jak lecieć po kosztach to taniej będzie 3000+, do tego dysk zamiast tego samsunga lepiej Barracudę 7200.10 320 GB Sata2.

Nie wiem czy uda Ci się wyhaczyć tą DFI, ale nowy Asrock dual Sata2 jak najbardziej będzie dobry, poza tym od biosu bodaj 1,7 nie ma blokady HTT powyżej 274, więc nie potrzeba jakiegoś zmodowanego.

A Chipem to bez obrazy, ale można sobie doopę wytrzeć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie o gazecie pewnie. ;) Zasilacza nie potrzebujesz jakiegoś "super wypaśnego". Taki sprzęt nie ciągnie niewyobrażalnych ilości W. Do grafiki nie trzeba nawet dodatkowego zasilania podpinać. Fortron 400w jak najbardziej starczy. Jakby nie patrzyć to DFI ultra-d to highend na s939 więc jak masz możliwość (i pieniążki) to raczej warto w niego zainwestować i np. a64 3000+ zamiast. 3200+, bo przy tej płycie prędzej procek wymięknie niż htt nie starczy. ;) Dlatego wysoki mnożnik raczej nie potrzebny. No chyba, że 3200+ to wymus sprzedawcy czy coś. Miej na uwadze, że za taki zestaw na asrocku zaoszczędzisz ok. 150zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka jak lecieć po kosztach to taniej będzie 3000+, do tego dysk zamiast tego samsunga lepiej Barracudę 7200.10 320 GB Sata2.

Nie wiem czy uda Ci się wyhaczyć tą DFI, ale nowy Asrock dual Sata2 jak najbardziej będzie dobry, poza tym od biosu bodaj 1,7 nie ma blokady HTT powyżej 274, więc nie potrzeba jakiegoś zmodowanego.

A Chipem to bez obrazy, ale można sobie doopę wytrzeć...

nawet do tego sie nie nadaje bo jest za drogi :E wole normalny sraj papier :lol: Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 21 11 1991

zasilacz: kup sobie fortona 400w jak juz ktos tutaj wczesniej wspomniał.

obudowa: jakieos big towera :D osobiscie bym nie kupywał :D

glosniki: takie fajne logitech'y widzialem w apollo bodajrze te

słuchawki: nie znam sie

karte muzyczna: hmmm chyba dfi jest ladny dzwiek

monitor: ja bym kupil jakiegos samsunga

to tyle odemnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę jak najmniej. Bez monitora to będzie ok 2500-3500zł z zaznaczeniem że każa złotówka się liczy.

A może kupić asrocka i do tego Audigy 4 SE? Co wy na to?

EDIT: Ale dawajcie konkretne modele a nie "Fortron 400W" nie jestem wszystkowiedzącym i chce się oprzeć na wiedzy- miałeś/czytałeś Fortrona 400W to powiedz model, bo ja moge nie wiedziec....

Edytowane przez Arreat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko daję coś FORTRON FSP 400 PFN60

Głosniki Głośniki 2.1 Logitech X-210 970191-0914 są dobre które ktoś przedstawiał.

Słuchawki to Tracera CD-760MV mi długo służą i są poprostu dobre i niezbyt drogie a jak coś droższego lub innego to na Allegro i se wybierz coś.

Na kartach muzycznych się nieznam bo nigdy ich niekupywałem

Monitor z LCD Nec są świetne i niepowiedziałeś ilu Calowy ma być.

Edytowane przez Herszt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głosniki kupię chyba X-230

Ale wybór jest- albo wypasione słuchawki albo głośniki- więc czekam na kogoś z słuchawkami do wyboru.

Monitor to opcja jak rodzice się zgodzą i jedyne wymagania to:

1280x1024, dobre parametry i dobry współczynnik jakość/cena!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym mówił o ULi to w pewnym sensie byłbym masochistą, gdyż sam taki wynalazek posiadam

Ufff.... już myślałem..... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety chcę płytke o wydajności minimum NF4Ultra :) Chyba że ktoś wskaże artykuł (prawdziwy :P ) że różnica między nimi jest niewielka(nf4 w infinity a nf4ultra) :) Ale moje wymagania sprowadzają się do tego aby wymagające gry w 1024x768 uruchamiały się i to wraz z AA, FSAA itp. :) Jeśli ktoś WIE że nf4 starczy to biorę infinity.

Czekam na obudowę, słuchawki i propozycja na monitor.Niedługo stanieją i wtedy jeszcze bardziej pogadamy :)

EDIT: Czy audio na ASRocku 939 Dual-Sata2 obciąża procek?

Edytowane przez Arreat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm z tego co mi wiadomo to chipset nie ma AŻ tak wiele do tego, żeby ci gry chodziły z AA czy bez... (btw aa i fsaa to to samo... pewnie ci chodziło o af - anizotropic filtering :P) Dźwiękówka w takim stopiniu obciąża procka, że tego na 100% nie odczujesz i fps w grach ci się nie zmniejszy... btw nie czaje 1 rzeczy... Piszesz

cena jest jak najbardziej ważna, każda złotówka się przyda- bogaty nie jestem, nie wspominając że ostatnio nas okradli

A chcesz mieć karte muzyczną za ponad 300 zł :mur: Ja już bym te 300 zeta wolał w lepszą grafike zainwestować. Lepsza grafa ci da więcej niż x-fi extreme...

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety chcę płytke o wydajności minimum NF4Ultra :) Chyba że ktoś wskaże artykuł (prawdziwy :P ) że różnica między nimi jest niewielka(nf4 w infinity a nf4ultra) :) Ale moje wymagania sprowadzają się do tego aby wymagające gry w 1024x768 uruchamiały się i to wraz z AA, FSAA itp. :) Jeśli ktoś WIE że nf4 starczy to biorę infinity.

Czekam na obudowę, słuchawki i propozycja na monitor.Niedługo stanieją i wtedy jeszcze bardziej pogadamy :)

EDIT: Czy audio na ASRocku 939 Dual-Sata2 obciąża procek?

Roznica miedzy NF4 a NF4 ultra jest mala. Ultra ma obsluge SATA2 i pare [ciach!]l w postaci portow.

Na DFI infinity mozna zrobic mod na SATA2. Jest to super plytka i ma ladne OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gooofno prawda z tym fortronem 400, lepszy bedzie 350, chociazby ten: http://allegro.pl/item117183414_profesjona...sata_pci_6.html bo ma wzmocniona linie 12V a z niej ciagnie procek, wiec zastanowcie sie co piszecie. 400 jest do rozwiazan bez wtyczki P4, ktore ciagna zaislanie do proca z linii 5V. BTW, strasznie potanialy te fortronki :rolleyes:

Edytowane przez toman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dostępny zestaw:

-MSI Neo4-F - nForce4 bez SLi

-MSI 7900GT@ 560/934 albo z modem na 1.5V 690/934(non box)

-Crative SB Audigy- pełna ver. z FireWire

-flop

-Noiseblocker X-Swing

-obudowa Antec PureView II+maty

-zasialcz Tagan U15 530W

-panel Akasa AK-FC-03

za 2200zł :) Więc do tego dokupuje, opteron 144 selekt 660zł 3.0ghz@1.55v Samsunga SP2504C+2x1GB Goodramu albo G.Skilli i będzię śmigać :]

Edytowane przez Arreat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dostępny zestaw:

-A64 Venice 2,7Ghz@ 1.57v więc spoko

-MSI Neo4-F - nForce4 bez SLi

-MSI 7900GT@ 560/934 albo z modem na 1.5V 690/934(non box)

-Crative SB Audigy- pełna ver. z FireWire

-flop

-Noiseblocker X-Swing

-obudowa Antec PureView II+maty

-zasialcz Tagan U15 530W

-panel Akasa AK-FC-03

za 2300zł Więc do tego dokupuje, opteron 144 selekt 660zł 3.0ghz@1.55v Samsunga SP2504C+2x1GB Goodramu albo G.Skilli i będzię śmigać :] A Venice'a sprzedam :)

EDIT: No tak:

Bez 7900GT używane jest 5 mies, a 7900GT 3 mies :) I wysyła gwary :)

I do tego 2 wiatraczki, jeden 120mm akasa, drugi bodajze airguard 80mm :D

Edytowane przez Arreat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar sprzedać wentylatory, płytę główną i procek w tym zestawie,

procek za 350zł dla kolegi, płyta główna zobaczy się, wentylatory też tanio, i mam zamiar kupić:

ASRock Dual-Sata 939

Arctic Coolingi(najnowsze)-czyli FAN8,9,12

I następuje pytanie- czy ASRock pociągnie Opterona 144 który na 3.0Ghz chodzi na 1.55v? przy zasiłce TaganU15 530W?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar sprzedać wentylatory, płytę główną i procek w tym zestawie,

procek za 350zł dla kolegi, płyta główna zobaczy się, wentylatory też tanio, i mam zamiar kupić:

ASRock Dual-Sata 939

Arctic Coolingi(najnowsze)-czyli FAN8,9,12

I następuje pytanie- czy ASRock pociągnie Opterona 144 który na 3.0Ghz chodzi na 1.55v? przy zasiłce TaganU15 530W?

Ten Asroczek ma regulacje napięcia do 1,45V, do 1,55V potrzeba V moda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ ta MSI ciągnie Venice na 2,6Ghz i to na 1.57v, a co dopiero Będzie z Opteronem 1.55v, po prostu się jej boje, i na dodatek nie wiem czy Samsung podziała z nf4, a tak to zmodduje infinity z sata2 i bedzie luxx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi