j@kubof Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Czy router zmienia IP na stałe (bo takie ma neostrada)? Bo w sklepie z monitoringiem powiedzieli mi, żeby kupić router bo do stawiania serwera (chodzi o rejestrator) potrzeba stalłego IP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Neostrada ma zmienne IP i żaden sprzęt tego nie zmieni, jesli potrzebujesz stałego IP zainteresuj się np. tepsańskim dsl'em. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Czy router zmienia IP na stałe (bo takie ma neostrada)? Bo w sklepie z monitoringiem powiedzieli mi, żeby kupić router bo do stawiania serwera (chodzi o rejestrator) potrzeba stalłego IP ROuter z wbudowanym modemem będzie miał takie ip jakie wpiszesz względnie takie jakie zostanie mu przydzielone przez ISP. W neostradzie jest zmienne więc bedzie się zmieniać. Do rejestratora potrzeba stałego IP, a raczej potrzeba za każdym razem aby się z tym DVRem połączyć znać adres routera i port na jakim masz przekierowany DVR. Jeżeli to znasz to się połączysz. Jak to ominąć. Wewnątrz sieci musiałby chodzić jeden komputer z programem NO-IP.com (czy jakoś tak) który uaktualniał bym IP sieci na serwerze dns NO-IP. Ty przed każdym połączeniem z DVRem musiałbyś zerknąć jaki jest bieżący ip i za każdym razem go wpisać wraz z portem. Osobiście polecam DSL to takiego celu. Jak na firmę to i tak lepiej mieć stałe IP (w DSL jest). Zawsze może się przydać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 a ja polecam d-link dsl-g604t z fw 2.01 i: - zakladamy konto na no-ip.com i wprowadzamy ustawienia do routera - tworzymy strefe dmz na rejestrator video po takiej czynnosci wpisujac w przegladarce adres domeny np. mojwlasnymonitoring.no-ip.com bedziemy mieli przekierowanie na rejestrator (dostep po zalogowaniu sie na rejestrator) sprawdzone i dziala bardzo dobrze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 - tworzymy strefe dmz na rejestrator videoO widzisz. Nawet jeszcze prościej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Ja w tym temacie jestem kompletnie zielony możecie dokładniej opisać o co chodzi, jaki sprzęt i jakie oprogramowanie? Co to jest strefa dmz i czy jest potrzebny ten modem jaki napisałeś lukas-comp? Za pomoc, z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Ja w tym temacie jestem kompletnie zielony możecie dokładniej opisać o co chodzi, jaki sprzęt i jakie oprogramowanie? Co to jest strefa dmz i czy jest potrzebny ten modem jaki napisałeś lukas-comp? Za pomoc, z góry dzięki DMZ- Strefa zdemilitaryzowana- zakres IP lub pojedyńcze IP, które są otwarte na świat i nie są w żaden sposób ukryte/chronione przez router. Tak najkrócej. Jeżeli chodzi o sprzęt to każdy, który ma opcję DMZ (pisze w specyfikacji). Oczywiście kwestia jeszcze marki. Przewodowe routery DLinka oblecą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 To znaczy, że taki modem wystarczy do bezawarynej pracy: ROUTER D-LINK DSL-524T Dodatkowe funkcje • 4-portowy Switch • firewall SPI (Stateful Packet Inspection) • funkcja DMZ • port forwarding (Virtual Server) - przekierowanie usług TCP/IP komputery w sieci • filtrowanie IP ------------- Mam jeszcze pytanie w związku z No-IP. Czy dla firm trzeba coś płacić? ------------ Acha, i czy to wszytko (router i te No-IP) można skonfigurować np. na swoim komputerze, a skofigurowany zanieść tam, gdzie ma funkcjonować? ------------ Za pomoc z góry dzięki bo jestem zielony w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 To znaczy, że taki modem wystarczy do bezawarynej pracy: ROUTER D-LINK DSL-524T ------------- Mam jeszcze pytanie w związku z No-IP. Czy dla firm trzeba coś płacić? ------------ Acha, i czy to wszytko (router i te No-IP) można skonfigurować np. na swoim komputerze, a skofigurowany zanieść tam, gdzie ma funkcjonować? ------------ Za pomoc z góry dzięki bo jestem zielony w tym temacie. Do bezawaryjnej to jest CISCO, a ten wystarczy do normalnej pracy. -------- NO-IP jest generalnie darmowe. Do Twojego zastosowania to na prawdę bym się tą kwestią nie przejmował. -------- Można, a nawet trzeba, chyba że chcesz się na miejscu pocić:) Ja wolę komfortowo w domu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 osobiscie polecam troszeczke starsze modele D-Linka przewodowy: DSL-504T bezprzewodowy: DSL-G604T po wgraniu firmware 2.01 sprzet chodzi bardzo stabilnie! (u mnie bez restartu, nonstop 24h/7) ;) konfiguracja jest banalna, a w razie czegos zawsze mozesz napisac na pw lub gg ;) jesli chodzi o DMZ to jest to strefa, ktora powoduje "przekierowanie wszystkich portow" na wybrany komputer w sieci LAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxxxio Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Mam DSL-G604T na fw 2.0 i potwierdzam slowa poprzednika ze jest stabilny i jestem z niego zadowolony(3kompy na wifi i czasem jeszcze palm). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Kupuje tenrouter zaczynam montować monitoring. Miał ktoś stycznośc z tym sprzętem? I znowu zadaje pytanie - Jaką prędkość neostrady potrzeba aby obraz z serwera był w plynny. Łącze będzie dzielone na jeden komputer i serwer (rejestrator). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) ile kamerek i jaki obraz (rozdzielka, kolor/mono czy bedzie dzwiek) ? P.S. W tej samej cenie moge zalatwic ci model z WiFi (jest mozliwosc jego wylaczenia) ;) Edytowane 29 Lipca 2006 przez lukas-comp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Będzie 9 kamer, 5 czrnobiałych i 4 kolorowe, bez dźwięku. Rejestrtor ma 200kl/s i to sie chyba dzieli przez liczbe kamer nie? Rozdzielczości to jeszcze nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Na 512 chodzi i więcej kamer więc wystarczy. Oczywiście im szybsza tym lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 To fajnie. No to teraz pozostaje nic innego jak kupić router. Który jest lespzy, ten nowszy http://www.allegro.pl/search.php?string=DS...=&price_to= czy ten bardziej zabytkowy http://www.allegro.pl/item116186179_router...neostrady_.html ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 srki, ale 512 neo to zdecydowanie za male lacze jak na 9 kamer w tym 4 kolorowe! up na neo to tylko ~160kbps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 srki, ale 512 neo to zdecydowanie za male lacze jak na 9 kamer w tym 4 kolorowe! up na neo to tylko ~160kbpsPrzecież nie oglądasz na raz wszystkich kamer. Na raz patrzysz na jedną, dwie, może trzy. A poza tym rejestracja odbywa się na dvr a net masz tylko po to żeby sobie rzucić okiem. Mozna też regulować jakość i wtedy przepchasz więcej kamer tym samym kablem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 zalezy od rozwiazania.... mozna zrobic monitoring, ze masz dostep naraz do wszystkich kamer i tak sie robi zazwyczaj.... oki masz dostep zdalny do multipleksera po to zeby sie na niego tylko logowac czy moze sprawdzac obraz ? dodatkowo na neo nalezy patrzyc na UP bo to obraz bedzie wysylany na swiat! czyli nie na download (512Kbps), a na UP (128-160Kbps) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 zalezy od rozwiazania.... mozna zrobic monitoring, ze masz dostep naraz do wszystkich kamer i tak sie robi zazwyczaj.... oki masz dostep zdalny do multipleksera po to zeby sie na niego tylko logowac czy moze sprawdzac obraz ? dodatkowo na neo nalezy patrzyc na UP bo to obraz bedzie wysylany na swiat! czyli nie na download (512Kbps), a na UP (128-160Kbps) Przykładowe rozwiazanie wdrożone na neo 512. DVR i 16 kamer (b/w bez dźwięku). Udostępnione. Na kompie odpalam WWS i ogladam albo kratownice 16 kamer albo 9, albo 13 z jedna dużą w środku itd. Wiadomo o co chodzi (program udostępnia możliwości klawiatury DVRa). Nie ma problemu z jakością. To oczywiste, że chodzi o up. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmak Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Znacznie bardziej wydany bylby w/g mnie DSL 2048 z dokupionym uploadem. Miałbyś łącze 2048/512 co pozwoliloby w miare spokojnie tym zarządzać. Jeśli miałaby to być neo to kup router z obsluga dyndns. (np D-link 614+) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Znacznie bardziej wydany bylby w/g mnie DSL 2048 z dokupionym uploadem. Miałbyś łącze 2048/512 co pozwoliloby w miare spokojnie tym zarządzać. Ano naturalnie. Zapomniałeś podać drobnego szczegółu. Jaka jest cena za neo/msc i za twoją propozycję/msc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmak Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Cena prosze: http://internetdsl.pl/pages/materialy.php Tyle jeśli chodzi o dsl. Neostradę traktuję jako dostę do internetu "chałupniczy" raczej nie nadający się do sensownych zastosowań. Zresztą neo jest kierowana do użyszkodników indywidualnych. Jeśli ten monitoring ma być w miarę przyzwoity to lepiej zrobić to co najmniej na iDSL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Wiesz to było coś w rodzaju pytania retorycznego. Znam ceny i dlatego to napisałem. Po prostu autor topicu chce to zrobić w miarę niedrogo (takie odnoszę wrażenie skoro bierze się za neo). Dlatego od razu zaznaczyłem, że DSL lepszy (ja tak to robię- głównie na DSL), ale droższy. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) i to jest polska, kazdy chce d*** utrzec szklem..... jak slysze, ze w firmie 100osobowej strategiczny router to jest sprzet soho za 200zl to sie noz w kieszeni otwiera! pozniej przetargi wygrywa jakas gowniana firma, cos wykonuje, nie ma to rak i nog... wydzwania niezadowolony klient do innych firm i placi podwojnie...... jesli monitoring ma miec rece i nogi to Neo stanowczo odpada: 1. Posiada limity 2. Bardzo slaby UP 3. Jest to usluga dla domowych odbiorcow ->wieksza awaryjnosc niz iDSL! 4. Jak sie cos zepsuje na Neo to TPSie mozesz naskakac (niestety taka jest prawda), a na iDSL dbaja o klienta. W ciagu 5lat uzytkownia iDSL mialem jedna 15minutowa awarie! Na Neo takie cos zdarza sie duzo czesciej... 5. Komfort pracy na Neo 512, a DSL 512 widac ;) Edytowane 29 Lipca 2006 przez lukas-comp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Tak. Niestety to prawda :sad: :sad: Byle taniej, byle nie za dużo, a może jeszcze rabacik. Ehh. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 No ale teoretycznie neo 1024 starczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 zamiast brac neo 1024 z takim samym upem lepiej kupic w tej cenie iDSL ze stalym IP i obsluga dla firm, a nie zwyklych szarakow czyt. Kowalskiego! ;) dodatkowo jest teraz promocja, wiec mozna wyrwac ciekawe opcje za niewielka kase! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j@kubof Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Jest podpisana umowa z tp na neostrade, dlatego mogę ją tylko powiększyć. Co to jest iDSL czy ma tą usługę TP? Czytałem na stronie TP, że jest DSL, tylko nie mogłem sie połapać ile kosztuje tam abonament, jeśli 1000coś złotych to nie ma szans. PS Lukas-Comp - daj nr gg na priva Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 jesli podpisales umowe na neo przed 1 stycznia to mozesz przejsc na internetDSL: 11. 64.20.1 neostrada tp 6144 DSL 8000 169 37,18 206,18 299 65,78 364,78 czyli 8Mbps down 800Kbps UP ewentualnie jeszcze jest opcja 2Mbps i dokupienie 512Kbps upu ;) gg leci na pw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...