Skocz do zawartości
mastertab

Amd Kupiło Ati

Rekomendowane odpowiedzi

Mam cichą nadzieje, że chipsety ATi pod AMD będą lepsze i tańsze. Z drugiej strony AMD zarobi sobie na chipsetach dla Intela. Na prockach trochę stracą ze względu na Conroe, ale pewnie zniwelują sobie różnicę sprzedając chipsety pod Conroe.

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze moze AMD wypusci cos, zeby wydajnosc dobra byla tylko z ATi i wtedy bedzie zarabiac jeszcze wiecej ;) ale takie cos to by bylo przegiecie :?

i ciekawe czy karty radeon stanieja czy podrozeja po takim czyms :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być moze i to obu gigantom na zdrowie wyjdzie, ale mi jako pozeraczowi ich chleba mniej sie to podoba. Dziwnie to moze wygladac, kupujac karte ATI moze sie zdazyc, ze bedzie miała w nazwie AMD Radeon XXXX, podobnie z procesorami, lub tez moze sie okazac ze nie odczujemy roznicy po nowym zakupie AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm ... sprawa jak dla mnie śmierdzi po tym jak Forbes podał newsa .. a ja go tutaj przerzucałem zresztą. W sumie spierać się będzie można po rozważeniu "za" i "przeciw" bo jakby inaczej.

Na połączeniu zyskują i AMD i ATI bo w teorii mogą doprowadzić pewne projekty czy inne nowe rozwiązania do optymalizacji pod AMD czyli, że super-du.per-radek nowej mega generacji nie będzie współpracował z Intelem tak dobrze jak z AMD, kolejnym krokiem może być nakładanie swoich cen na chipsety dla Intela i w ten sposób "gno.jenie" konkurencji bo: płyta była za droga lub zupa była za słona. Kolejnym punktem może być to, że rynek giercowny to jedna z najbardziej dochodowych gałązek, na której siedzą obydwaj producenci i może włąsnie na to bardziej postawią. W drugą stronę patrząc : Intel robi chipsety dla siebie, dla intela robią je również SiS, ViA, ULi i NVidia ... to może wpłynąć na ciekawą walkę o posiadaczy Intela ... kto zaoferuje najlepsze OC vs cena chipseta ten zdobędzie kontrakt na desktopy i tzw. eternal glory. Z kolei kto skombinuje najwydajniejsze i najmniej awaryjne rozwiązanie (stabilność ponad wszystko) dla zastosowań wielordzeniowców serwerowych : patrz wyżej.. eternal glory. Pytanie tylko czy faktycznie to połączenie będzie takie wspaniałe i czy AMD+ATi nie prześpią swojego momentu lub nie spoczną na laurach jak to Intel miewał w swoim czasie. Intel się dużo nauczył od wtopy z NetBurstem (patrz: c2d) a NVidia po swoim wystąpieniu na scenie kart graficznych w charakterze mega wydajnościowej wtopy też zabrała się do pracy więc wniosek prosty: wyjść powinno nam, konsumentom na dobre .... byle nie wyszło bokiem wraz z cenami z kosmosu. Ja sam jakiś sceptyczny jestem i osobiście nie chciałbym połączenia Intela z NVidią jak na razie. Poczekamy zobaczymy co z tej hybrydy wyjdzie. A nóż widelec jest to opcja na kolejne lata zmagań branży IT?

Pozdrawiam

EDIT: "mały archeolog" : http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=202879

btw.: zastanawiającym jest fakt, że gdy podałem za źródłem (forbes) nieco jednak bardziej miarodajnym i bardziej wiarygodnym, niż theiquirer to nie było odzewu ze strony redaktorów (nikt nie raczył wtedy przyczesać o tym doniesieniu po sieci)... a jak się rzeczony inquirer zapętlił w sławetne RHT czy zaliczył inną wpadkę to psy na nim wszyscy wieszali i niemal każdy jeździł jak po łysej kobyle. Fajnie że ktokolwiek z prowadzących przegląda częściej forum i dział "Newz". :D no ale gadające psy rox .. takie elo i pro w wykonaniu hop koli :P

Pozdr.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że połączenie wyjdzie na dobre dla wszystkich, oczywiście poza konkurencją łączących :D Dobrze wiedzą, co robią, ratują się bo zaczynają tracić rynek. A w połączenie Intel - nVidia szczerze wątpię, skąd ten pomysł w ogóle? :P A czy karty będą się nazywały AMD Radeon...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiadomo ,że AMD zapłci za ATI bagatela 5.4 miliarda $

4.2 miliarda w gotówce a reszte drobnych odda własnymi akcjami.

Jestem ciekaw ile waży Wołk Elektroniks...

Edytowane przez talib666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD kupiło ATI żeby mieć kase z kart graficznych i nie upaść, bo dobrze zdaje sobie sprawe że jak narazie nie masz szans z Intelem i wygląda na to że nie ma żadnego asa w rękawie, więc kupiło ATI dla zabezpieczenia się przed bankructwem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD kupiło ATI żeby mieć kase z kart graficznych i nie upaść, bo dobrze zdaje sobie sprawe że jak narazie nie masz szans z Intelem i wygląda na to że nie ma żadnego asa w rękawie, więc kupiło ATI dla zabezpieczenia się przed bankructwem :D

IO rambusa, Sram, K8L, 4x4, 65nm i pare innych - rzeczywiscie nic :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IO rambusa, Sram, K8L, 4x4, 65nm i pare innych - rzeczywiscie nic :lol:

No pewnie że to nic AMD bankrut joke :)

Musiałem sobie troche pofizofować :-P

99tomcat no zgrzeszyłeś kupując intela<kupiłbyś amd to teraz amd stało by na nogach a tak to upada :( :lol:

Edytowane przez Sajrus-World

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat z Phila Eislera, Wiceprezesa i Dyrektora naczelnego ATI Technologies Inc.:

"Nie jest prawdą jakoby Intel miał wycofać licencję na produkcję chipsetów dla ATI. W ramach licencji, nadal będziemy produkować chipsety dla procesorów Intela."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat z Phila Eislera, Wiceprezesa i Dyrektora naczelnego ATI Technologies Inc.:

"Nie jest prawdą jakoby Intel miał wycofać licencję na produkcję chipsetów dla ATI. W ramach licencji, nadal będziemy produkować chipsety dla procesorów Intela."

Intel twierdzi inaczej i ATI również a jaka prawda z tego wyniknie to zobaczymy wkrótce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się nie podoba że jedna firma ma zamiar produkować naraz pół kompa....chipsety , płyty główne , grafiki , procki , a i ramki ati widziałem to mi czymś śmierdzi , a co jak dojdzie do połączenia intela i nividy ?? będzie konkurencja na rynku bardzo mała ceny które i tak już są za wysokie będą zabójcze normalnie , dla Anglika na granicy dla polskiego kowalskiego nieosiągalne na 100% !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem ten art: http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=33223

Wynikaja z niego 2 rzeczy:

Intel nie polaczy sie z NV bo zamierza wrocic na rynek gaming GPU...

I nastepuje teraz tred, czy tez dzialanie do polaczenia GPU z CPU, gdzies wyczytalem, moze i tam ze cos kolo 2008 r. Poprostu jesli bardziej wyspecjalizowac jednostki to taki CPU moze zjesc GPU na sniadanie, (bylo cos, ze by mu dorownac potrzebuje 25% wydajnosci)

Sa jeszcze inne korzysci jak wspolna pamiec podreczna :)

Ogolnie jestem optymista. Pozwoli to na znaczne oszczednosci, wymiane patentow i wypracowanych rozwiazan. Do tego na pewno lepsza optymalizacja. I na pewno nie kosztem Intela. Nie przecze ze bedzie wydajniesze z AMD, ale nie moga sobie pozwolic by zmusic klienta do takiego wyboru (jak ATI to AMD). Moznaby, gdyby ktores z nich mialo pozycje dominujaca, ale nie maja i nie sa w stanie zmusic klienta, a nie oleja takiej czesci rynku. Zatem nic sie nie zmieni - Radeony musza byc wydajniejsze od NV na kazdym procku, a ze beda wydajniejsze na AMD tym lepiej dla AMD ;)

Do tego watpie by marka ATI znikla. Marketing - wszyscy rozpoznaja ja jako producenta grafiki, AMD nie koniecznie. Nie bedzie trzeba wypracowywac marki. Co wiecej wpadka jednej z marek nie ma bezposredniego wplywu na druga (moga zepsuc serie prockow ktore pala plyty, ale grafy beda im wychodzic. Cos jak Asrock i ASUS :) )

I nikt tu nie bedzie wychodzil z danego segmentu jesli nie bedzie musial - akcjonariusze kieruja sie zyskiem, a nie jakimis ideologiczne przeslanki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

99tomcat no zgrzeszyłeś kupując intela<kupiłbyś amd to teraz amd stało by na nogach a tak to upada :( :lol:

Tomcat był wierny AMD wczesniej a i tak nic nowego konkurencyjnego dla intela w tej chwili nie maja :lol:

Pozatym ja to wogole mysle ze to biedne AMD to szykuje się do wykupienia intela... :lol: (ostatnio wiele rzeczy kupują więc kto wie!) :lol:

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi