mastertab Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 (edytowane) Tak jak w temacie mam nadzieje że trafiłem do odpowiedniego działu. LINK z informacją INFO od ATI Edytowane 24 Lipca 2006 przez mastertab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Ciekawe co na Intel i nVIDIA, w końcu AMD-ATi będzie robiło chipsety pod Intela :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasajas Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Ja jestem ciekaw po jakim czasie odczujemy skutki tego polaczenia. Ale to w sumie zle ze bedzie mniejsza konkurencja na rynku ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 (edytowane) Mam cichą nadzieje, że chipsety ATi pod AMD będą lepsze i tańsze. Z drugiej strony AMD zarobi sobie na chipsetach dla Intela. Na prockach trochę stracą ze względu na Conroe, ale pewnie zniwelują sobie różnicę sprzedając chipsety pod Conroe. Edytowane 24 Lipca 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Według mnie to dobrze. Może dzięki ATI AMD coś ciekawego pokaże na rynku :) czas pokaże. Na razie jestem zdziwiony że ATI nie chce wspierać DX 10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki1989 Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Według mnie to dobrze. Może dzięki ATI AMD coś ciekawego pokaże na rynku :) czas pokaże. Na razie jestem zdziwiony że ATI nie chce wspierać DX 10 jak nie chce wspierac?? a R600 to co?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 jeszcze moze AMD wypusci cos, zeby wydajnosc dobra byla tylko z ATi i wtedy bedzie zarabiac jeszcze wiecej ;) ale takie cos to by bylo przegiecie :? i ciekawe czy karty radeon stanieja czy podrozeja po takim czyms :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Nie będzie wspierać DX 10 nastawiają się dalej na DX 9.0c gdzieś to czytałem :) znajdę link to zarzucę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 moim zdaniem nic dobrego z tego nie wyniknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki1989 Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Nie będzie wspierać DX 10 nastawiają się dalej na DX 9.0c gdzieś to czytałem :) znajdę link to zarzucę. cos mi sie wierzyc nie chce :blink: czekam na tego linka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 O nie do końca nie obsługuje DX 10 się pomyliłem ale nie obsługuje go całego http://www.frazpc.pl/news/17050-ATI_R600_n...szy_w_DirectX_9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Być moze i to obu gigantom na zdrowie wyjdzie, ale mi jako pozeraczowi ich chleba mniej sie to podoba. Dziwnie to moze wygladac, kupujac karte ATI moze sie zdazyc, ze bedzie miała w nazwie AMD Radeon XXXX, podobnie z procesorami, lub tez moze sie okazac ze nie odczujemy roznicy po nowym zakupie AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Eee pewnie sie nic nie zmieni :) Tylko połączenie AMD + ATI będzie wydajniesze i możliwe że tańsze (chodzi o sprzęt :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 (edytowane) hmmmm ... sprawa jak dla mnie śmierdzi po tym jak Forbes podał newsa .. a ja go tutaj przerzucałem zresztą. W sumie spierać się będzie można po rozważeniu "za" i "przeciw" bo jakby inaczej. Na połączeniu zyskują i AMD i ATI bo w teorii mogą doprowadzić pewne projekty czy inne nowe rozwiązania do optymalizacji pod AMD czyli, że super-du.per-radek nowej mega generacji nie będzie współpracował z Intelem tak dobrze jak z AMD, kolejnym krokiem może być nakładanie swoich cen na chipsety dla Intela i w ten sposób "gno.jenie" konkurencji bo: płyta była za droga lub zupa była za słona. Kolejnym punktem może być to, że rynek giercowny to jedna z najbardziej dochodowych gałązek, na której siedzą obydwaj producenci i może włąsnie na to bardziej postawią. W drugą stronę patrząc : Intel robi chipsety dla siebie, dla intela robią je również SiS, ViA, ULi i NVidia ... to może wpłynąć na ciekawą walkę o posiadaczy Intela ... kto zaoferuje najlepsze OC vs cena chipseta ten zdobędzie kontrakt na desktopy i tzw. eternal glory. Z kolei kto skombinuje najwydajniejsze i najmniej awaryjne rozwiązanie (stabilność ponad wszystko) dla zastosowań wielordzeniowców serwerowych : patrz wyżej.. eternal glory. Pytanie tylko czy faktycznie to połączenie będzie takie wspaniałe i czy AMD+ATi nie prześpią swojego momentu lub nie spoczną na laurach jak to Intel miewał w swoim czasie. Intel się dużo nauczył od wtopy z NetBurstem (patrz: c2d) a NVidia po swoim wystąpieniu na scenie kart graficznych w charakterze mega wydajnościowej wtopy też zabrała się do pracy więc wniosek prosty: wyjść powinno nam, konsumentom na dobre .... byle nie wyszło bokiem wraz z cenami z kosmosu. Ja sam jakiś sceptyczny jestem i osobiście nie chciałbym połączenia Intela z NVidią jak na razie. Poczekamy zobaczymy co z tej hybrydy wyjdzie. A nóż widelec jest to opcja na kolejne lata zmagań branży IT? Pozdrawiam EDIT: "mały archeolog" : http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=202879 btw.: zastanawiającym jest fakt, że gdy podałem za źródłem (forbes) nieco jednak bardziej miarodajnym i bardziej wiarygodnym, niż theiquirer to nie było odzewu ze strony redaktorów (nikt nie raczył wtedy przyczesać o tym doniesieniu po sieci)... a jak się rzeczony inquirer zapętlił w sławetne RHT czy zaliczył inną wpadkę to psy na nim wszyscy wieszali i niemal każdy jeździł jak po łysej kobyle. Fajnie że ktokolwiek z prowadzących przegląda częściej forum i dział "Newz". :D no ale gadające psy rox .. takie elo i pro w wykonaniu hop koli :P Pozdr. Edytowane 24 Lipca 2006 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mociak Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Wydaje mi się że połączenie wyjdzie na dobre dla wszystkich, oczywiście poza konkurencją łączących :D Dobrze wiedzą, co robią, ratują się bo zaczynają tracić rynek. A w połączenie Intel - nVidia szczerze wątpię, skąd ten pomysł w ogóle? :P A czy karty będą się nazywały AMD Radeon...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grandzu Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Z tymi chipsetami to już wiadomo, że intel nie przedłuży licencji i nie będzie chipsetów AMD/ATI dla Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-talib- Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 (edytowane) Już wiadomo ,że AMD zapłci za ATI bagatela 5.4 miliarda $ 4.2 miliarda w gotówce a reszte drobnych odda własnymi akcjami. Jestem ciekaw ile waży Wołk Elektroniks... Edytowane 26 Lipca 2006 przez talib666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Z tymi chipsetami to już wiadomo, że intel nie przedłuży licencji i nie będzie chipsetów AMD/ATI dla Intela. Jakies zrodlo potwierdzajace Twoja wypowiedz moglbys podac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grandzu Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 (edytowane) Jakies zrodlo potwierdzajace Twoja wypowiedz moglbys podac ? http://iik.onet.pl/1360746,1,2876,newsy.html ostatni akapit Edytowane 26 Lipca 2006 przez grandzu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajrus-World Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 AMD kupiło ATI żeby mieć kase z kart graficznych i nie upaść, bo dobrze zdaje sobie sprawe że jak narazie nie masz szans z Intelem i wygląda na to że nie ma żadnego asa w rękawie, więc kupiło ATI dla zabezpieczenia się przed bankructwem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 AMD kupiło ATI żeby mieć kase z kart graficznych i nie upaść, bo dobrze zdaje sobie sprawe że jak narazie nie masz szans z Intelem i wygląda na to że nie ma żadnego asa w rękawie, więc kupiło ATI dla zabezpieczenia się przed bankructwem :D IO rambusa, Sram, K8L, 4x4, 65nm i pare innych - rzeczywiscie nic :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 dodatkowo wydajnie 5 mld magsów to faktycznie srategia firmy bojącej sie bankructwa :lol: oj co ja zrobiłem biorąc celine-przeze mnie amd ma kłopoty :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajrus-World Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 (edytowane) IO rambusa, Sram, K8L, 4x4, 65nm i pare innych - rzeczywiscie nic :lol: No pewnie że to nic AMD bankrut joke :) Musiałem sobie troche pofizofować :-P 99tomcat no zgrzeszyłeś kupując intela<kupiłbyś amd to teraz amd stało by na nogach a tak to upada :( :lol: Edytowane 26 Lipca 2006 przez Sajrus-World Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeWho Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 http://iik.onet.pl/1360746,1,2876,newsy.html ostatni akapit Cytat z Phila Eislera, Wiceprezesa i Dyrektora naczelnego ATI Technologies Inc.: "Nie jest prawdą jakoby Intel miał wycofać licencję na produkcję chipsetów dla ATI. W ramach licencji, nadal będziemy produkować chipsety dla procesorów Intela." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajrus-World Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Cytat z Phila Eislera, Wiceprezesa i Dyrektora naczelnego ATI Technologies Inc.: "Nie jest prawdą jakoby Intel miał wycofać licencję na produkcję chipsetów dla ATI. W ramach licencji, nadal będziemy produkować chipsety dla procesorów Intela." Intel twierdzi inaczej i ATI również a jaka prawda z tego wyniknie to zobaczymy wkrótce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Tu jest wszystko ładnie opisane ;) Intel nie zostawia ATI http://itbiznes.pl/art21221.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 (edytowane) No to nieźle się zapowiada. Imo Amd się wzmacnia :D Ciekawe czy ceny kart ATI i NVIDIA wzrosną, czy też spadną. Edytowane 26 Lipca 2006 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 mi się nie podoba że jedna firma ma zamiar produkować naraz pół kompa....chipsety , płyty główne , grafiki , procki , a i ramki ati widziałem to mi czymś śmierdzi , a co jak dojdzie do połączenia intela i nividy ?? będzie konkurencja na rynku bardzo mała ceny które i tak już są za wysokie będą zabójcze normalnie , dla Anglika na granicy dla polskiego kowalskiego nieosiągalne na 100% !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Przeczytalem ten art: http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=33223 Wynikaja z niego 2 rzeczy: Intel nie polaczy sie z NV bo zamierza wrocic na rynek gaming GPU... I nastepuje teraz tred, czy tez dzialanie do polaczenia GPU z CPU, gdzies wyczytalem, moze i tam ze cos kolo 2008 r. Poprostu jesli bardziej wyspecjalizowac jednostki to taki CPU moze zjesc GPU na sniadanie, (bylo cos, ze by mu dorownac potrzebuje 25% wydajnosci) Sa jeszcze inne korzysci jak wspolna pamiec podreczna :) Ogolnie jestem optymista. Pozwoli to na znaczne oszczednosci, wymiane patentow i wypracowanych rozwiazan. Do tego na pewno lepsza optymalizacja. I na pewno nie kosztem Intela. Nie przecze ze bedzie wydajniesze z AMD, ale nie moga sobie pozwolic by zmusic klienta do takiego wyboru (jak ATI to AMD). Moznaby, gdyby ktores z nich mialo pozycje dominujaca, ale nie maja i nie sa w stanie zmusic klienta, a nie oleja takiej czesci rynku. Zatem nic sie nie zmieni - Radeony musza byc wydajniejsze od NV na kazdym procku, a ze beda wydajniejsze na AMD tym lepiej dla AMD ;) Do tego watpie by marka ATI znikla. Marketing - wszyscy rozpoznaja ja jako producenta grafiki, AMD nie koniecznie. Nie bedzie trzeba wypracowywac marki. Co wiecej wpadka jednej z marek nie ma bezposredniego wplywu na druga (moga zepsuc serie prockow ktore pala plyty, ale grafy beda im wychodzic. Cos jak Asrock i ASUS :) ) I nikt tu nie bedzie wychodzil z danego segmentu jesli nie bedzie musial - akcjonariusze kieruja sie zyskiem, a nie jakimis ideologiczne przeslanki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 (edytowane) 99tomcat no zgrzeszyłeś kupując intela<kupiłbyś amd to teraz amd stało by na nogach a tak to upada :( :lol: Tomcat był wierny AMD wczesniej a i tak nic nowego konkurencyjnego dla intela w tej chwili nie maja :lol: Pozatym ja to wogole mysle ze to biedne AMD to szykuje się do wykupienia intela... :lol: (ostatnio wiele rzeczy kupują więc kto wie!) :lol: Edytowane 26 Lipca 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...