Barti14 Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 Witam, Jak wyłączyć chkdsk który uruchamia się po każdym twardym reseceie systemu? A może go zostawić? Po ostatnich problemach z zasilaczem ostatnio często muszę resetować komputer i mam dość tego niebieskiego ekranu. ;) Czasam znajduje mi jakieś errory w rundll32 i może jak wyłączę chkdsk'a to system kiedyś może nie wstać? :/ BTW. Sorki jeśli już było ale obecnie nie mam za bardzo czasu szukać podobnego tematu w gąszczu tematów na forum. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 (edytowane) jeżeli system plików to FAT to bezwzględnie trzeba wykonać skan, jeżeli NTFS tez ale ewentualne skutki nie wykonania są mniej uciążliwe i bardzo łatwe do naprawienia (na ogół) jak wyłączyć ? wcisnąć guzkiczek podczas odliczania Edytowane 24 Lipca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 System został prawidłowo zamknięty a checkdisk się uruchamia: Należy przeglądnąć rejestr czy aby nie ma wpisów odpowiedzialnych za startowanie checkdiska: Start >>> Run (Uruchom) >>> regedit HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\WinlogonSFCScan - Ta wartość powinna być ustawiona na zero. Jeśli jest tam 1 to skan będzie się pojawiał za każdym startem sysa.HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session ManagerBootExecute - Jest to wartość REG_MULTI_SZ zawierająca spis komend egzekwowanych w trakcie bootowania systemu. Domyślnie jest tam: autocheck autochk *Jeśli są zaplanowane checkdiski to ta wartość zawiera dużo wejść do wielu komend. Kliknij więc na BootExecute prawym i wybierz Modify. Wykasuj z okienka wszystkie inne linie (o ile będą) prócz autocheck autochk *. Jeśli nie chcesz mieć żadnych skanów to skasuj wszystkie wejścia autocheck.Sprawdź czy aby przypadkiem nie ma tam czegoś takiego: autocheck autochk /f *, bo to powoduje że skan zawsze będzie się dokonywał wraz ze startem systemu.Tę sytuację korygują to 2 specjalne pliki modyfikujące rejestr. checkdiskdisable.reg - wyłącza checkdiska całkowicie ze startu sysacheckdiskenable.reg - odwraca wprowadzone zmiany przez pierwszy.Do zastosowania tylko i wyłącznie w szczególnym przypadku kiedy to checkdisk uruchamia się w kółko po normalnym zamknięciu systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barti14 Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 toman: proponuję czytać ze zrozumieniem... ;) Zawadaki: rozumiem, dzięki za info, ale chodziło mi o stałe wyłączenie, tak żeby wogóle się nie pojawiało... ;) Ale skoro może to wywołać duże szkody to nawet nie próbuję. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 ...ale chodziło mi o stałe wyłączenie, tak żeby wogóle się nie pojawiało... ;)...jest coś takiego: TU ewentualnie TU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2006 A ja proponuję raczej ustalić przyczyny zawieszania się kompa, abyś nie musiał go resetować... http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=100972 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...