Skocz do zawartości
Grzechu

Grzechu Znów Szaleje Czyli Obudowa Z Plexy

Rekomendowane odpowiedzi

W przygotowaniu jest tył (pisałem o tym) więc tam gdzie są dziurki jest przód.

Wewnątrz będzie tylko HDD, nagrywarka dvd będzie na zewnątrz (pod USB) i sam napęd też będzie mieć ladna plexianą obudowę.

Wnętrze będzie można wyciągnąć tyłem obudowy - nie będzie żadnych szyn.

PS mam nadzieje, że dzisiaj zaprezentuje tył obudowy. Wczoraj 6 godzin szlifowałem więc mam troche dość plexy, ale jak trzeba to trzeba.

UPDATE

Tył:

przed

Dołączona grafika

po

Dołączona grafika

Jutro przymiarki do montażu całości :wink:

Edytowane przez Grzechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzechu moim zdaniem "wbijasz sobie gwozdz do trumny" (do moderacji- to nie jest zadna grozba :)). Napisales ze do nagrywary bedzie obudowa z pleksy, jesli zamienisz metalowa skrzynke na plekse, to ..... Sorry ale to bedzie ladnie wygladalo przez pierwsze kilka dni, pozniej bedzie widac tylko cale poklady kurzu itd, chyba nie bedziesz rozkrecal nagrywary co pare dni w celu usuniecia kurzu. Wiem jaka frajde daje zabawa z pleksa bo sam to lubie, ale obudowa i pleksa to troche gryzace sie rozwiazanie :) Poza tym zycze milego majsterkowania przy pleksie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mod jak to u Grzecha, zna już moją opinie z poprzedniego tematu ;) Pięknie zrobiona, ( napewno będzie ) wykonanie perfekcyjne. Ale obudów z plexi jest już tyle że, wybacz Grzechu ale nie zrobi na mnie żadnego wrażenia i myślę że dużo osób się ze mną zgodzi.

CO wcale nie znaczy że nie trzymam za projekt kciuków i nie czekam na koniec !! Bo muszę przyznać że perfekcja twojego wykonania mnie poprostu wgniata!

Edytowane przez alberto56

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda - jest to sprawa drugorzędna. Są płyny antystaczyczne, specjalne sciereczki itd - będzie dobrze - zaufajcie mi.

Jeśli chodzi o rysy to znam firmowe obudowy które rysują się od przejechania miękką szmatką - nie podam nazwy, ale firma baardzo znana.

Jeśli natomiast chodzi o obudowe do DVD - to nie zamierzam rezygnować z metalowej obudowy (oryginalnej) plexa będzie na tym wszystkim i problemów z kurzem itp nie bedzie wewnątrz.

Zaufajcie mi bo wiem co robie i wszystko jest przemyślane :wink:

Jeśli chodzi o procent ukończenia obudowy to szczerze powiem, że ciężko jest mi to stwierdzić gdyz pozostała cała masa elementów drobnych i kilka większych - ale myśle że w granicach 70% roboty mam za sobą.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko, że na kolejne 20% mam tydzien (tyle, żeby buda stała i sie jakos prezentowała) a następne 10% to zmiany kosmetyczne już po zjeździe i podczas zakładania wc itp.

Dodam jeszcze, że zdjęcia nie pokazuja tego jak krawędzie błyszczą - a szkoda :wink:

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj skończyłem jeden z boków do obudowy:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jeszcze dzisiaj skończe robić elementy do mocowania tylnej części obudowy - cholernie dużo z tym roboty.

Pozdr.

Edytowane przez Grzechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zgadza się :] urodziłem się za 5 dwunasta w nocy i niektóre rzeczy też mniej więcej tak robie :]

Udało mi sie jeszcze zmodyfikować troche sam szielet:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

jutro klejenie : :? ale jak trza to trza :wink:

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto jak kto, ale Grzechu wie jak się robi mody, nie jak większość "moderów" na forum, którzy robią wszystko na od....l :I

pełen profesjonalizm, widać, że w prace wkładasz dużo starań i serca :)

czekam na kolejne newsy i mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko w dalszej części projektu

pierwszy :]

no grzechu :] jak dla mnie mistrzostwo w obróbce plexi

je...e dziecko neostrady :evil: i co dumny jesteś z tego, że jesteś pierwszy

za takie teksty dawał bym z miejsca urlop, odłuczyli by się pisania pierdół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie patrze obserwuje... I co chwile podnoszę szczękę z podłogi...

Grzechu porazasz cierpliwością dokładnością i precyzją...

Gratuluje i choć niewiele można się domyśleć ostatecznego wyglądu obudowy, to to co widać po prostu zmiata!!

Powodzenia i nie musze Ci życzyć cierpliwości i zapału bo patrząc na to co robisz od razu sie widzi, że wiesz co robisz i na pewno to skończysz!!

Dosyć cukru ide po szczękę ;)

edit:

Jedyne czego możecie mi życzyć to 72 godzinnej doby

Dzięki za słowa uznania

Mi też by sie taka doba przydała...

A za słowa uznania nie ma co dziękować :) w pełni zasłużone są i tyle :)

Edytowane przez brunneriusgreyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no Grzechu, choć nie wypowiadam się na tym podforum to muszę powiedzieć, że piękna robota z tą Plexi!

Chyba nie ma dla Ciebie rzeczy niemożliwych w tym temacie, no i do tego ta dokładność na każdym kroku,

jakbym miał jakąś robotę z Plexi do zrobienia to z pewnością nie bał bym się ją zlecić Tobie B)

trzymam kciuki za to, aby projekt dotrwał do końca i nie przejmuj się pajacami którzy pojawiają się w tym temacie, pamiętaj, że na neostradę teraz stać każdego :D

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

je...e dziecko neostrady :evil: i co dumny jesteś z tego, że jesteś pierwszy

za takie teksty dawał bym z miejsca urlop, odłuczyli by się pisania pierdół

no cóż skoro nie umiesz zrozumieć paru rzeczy i aluzji to nie moja sprawa... co do urlopu:

Na łamach forum kategorycznie zabrania się:

1. Umieszczania treści obraźliwych lub oszczerczych względem KOGOKOLWIEK. Dotyczy to w szczególności:

1. wypowiedzi skierowanych do innych użytkowników forum

I jeśli nie umiesz pisać bez bluzgów to może pora zmienić forum?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widze narazie ze ladnie ida Ci prace, co bardzo podziwiam, wszyscy czekaja na efekt koncowy.

Sam kiedys myslalem zeby zrobic obudowe z plexy, ale nie mam $$$ zeby zainwestowac w plexe.

Co chcialem sie zapytac to jak tak ladnie wyginasz ta plexe? Mozesz mi opisac swoja metode? :lol2:

Pozdrawiam i czekam na dalsze prace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem własnie w połowie nieszczęsnego klejenia (nie znosze kleić plexy - bo nigdy nie wychodzi idelanie) - ten mój cholerny idealizm :? :lol:

Elementy gotowe do klejenia:

Dołączona grafika

A tak wygląda to po klejeniu:

Dołączona grafika

Gdybym miał inny klej to bym sie nie stresował, ale ten "chwyta" w ciągu sekundy i nie ma nawet chwili na korekte.

No ale innego nie dostałem a mój acryfix jest już przeterminowany :lol:

Wieczorem dam kilka innych fotek bo jak dobrze pojdzie to buda już dzisiaj będzie stac

PS co do wyginania to: mam forme, ogrzewam opalarką i wyginam - trzeba popróbować samemu

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ogarniam jeszcze całości ale wiem że będzie błyskotkowo :)

mógłbyś powiedzieć coś więcej o kolorystyce i o ogólnej koncepcji? bo jak na razie nie umiem sklecić tych wszystkich kawałków pleksy do kupy :]

Jak się da to jeszcze dzisiaj wieczorem lub jutro buda będzie w kupie.

Co do kolorystyki - narazie kolorystyki brak, ale zamierzam co nieco ubarwić samego moda.

Jak widać po chłodnicach będzie to raczej ciepłe ubarwienie (np. pomarańcz)

Załuje tylko, że nie zdąże wsadzić kompa do tej obudowy - poprostu się nie wyrobie no i nie mam kilku potrzebnych rzeczy.

Nadal zastanawiam się nad nazwą dla tej obudowy :]

UPDATE:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

No teraz środkowa część obudowy jest stabilna i spokojnie będzie można montowac mobo itd.

UPDATE 2:

Tył zamocowany

Dołączona grafika

UPDATE 3: - a co tam :lol2:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tak wygląda z chłodnicą.

Dobra ide robic dalej.

Pozdr.

Edytowane przez Grzechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to ładnie , ale ta chłodnica , chyba zbyt na styk z krawędziami , ja bym ją wsadził ze 2 centymetry z obu stron do środka ... Ale napewno będzie efekt ... plexa + te kolorki ... gołojeb ... i to lubie , byleby sie świeciło ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...