Skocz do zawartości
yuri

Modernizacja Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zmienić komputer a właściwie kilka części, juz prawie zamowiona 1 opcja ale jeszcze mam szanse cos zmienic, oto mój konfig:

XFX GeForce 7900GTX 512MB DDR3 Extreme Edition (675/1700MHz)

DDR2 2x512MB PC-800 Dual PDP Patriot Extreme Performance LLK CL 4

Asus P5W DH Deluxe (Intel 975X)

Intel Core2 Duo E6400 2.13 GHz BOX (LGA775, 64bit)

Yesico SC560-AS12CF (560W), aktywne PFC (1x120mm)

trochę nad tym siedziałem i długo się zastanawiałem czy nie brać X1900XT(w końcu płyta pod crosfire) ale zaryzykuje, mam nadzieje że pojawi sie opcja odpalenia na tym SLI(karty juz niebardzo chyba moge zmienic ale jakby sie okazało ze myslicie ze bedzie lepsza(w sensie ze płyta crosfire) to powalcze)

jeszcze teraz jak patrze że AMD zapodało niższe ceny to jeszcze wpadła mi do głowy taka opcja:

DDR2 2x512MB PC-800 Dual PDP Patriot Extreme Performance LLK CL 4

Asus ROG Crosshair nForce 590 SLI lub Asus M2N32 WS PRO nForce 590 SLI

AMD Athlon 64 X2 4600+ BOX (Socket AM2)

teraz pytanie, w tym przypadku ktora płyta a generalnie ktora konfiguracja bo juz sam niewiem

z góry dziękuje za propozycje

Edytowane przez yuri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie z kartą sie wahałem, tyle ze niewiem czy nie skompletowali mi juz i nie bedę musiał zostac z GTX-em, do 1 konfiga oczekuje na płyte i procek bo niema jeszcze w polsce, co do ramu to narazie musze 1GB a później dołoze bo jakbym dowalił teraz 2GB co chciałem zrobić to kobieta mnie zabije :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście opcja 1 z tym że ja bym zrobił to tak, zamiast tego 7900GTX który kosztuje z 2k, kupił bym słabszą karte np 7600GS od Galaxy i wykręcił ją , zostąło by ci z 1500zł zaoszczędzonej kasy na karcie, kupiuł bym 2Gb ramu, zostąło by ci jakieś 1100-1200zł i wtedy zbieraj na karte z DX10, oczywiście to jest tylko moje zdanie jak bym tak zrobił ;], no ale jeżeli taka opcja nie gra roli to zestaw 1 ale obowiązkowo 2GB ramu bo 1GB to przy tej karcie troche mało.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, tak więc ostatecznie zamówiłem:

(nie GT bo ten ma więcej pamięci i wydajniejsze oraz cichsze chłodzenie)

DDR2 2x1GB PC-800 Dual PDP Patriot Extreme Performance LLK CL 4

(po waszych radach trudno było inaczej ;) )

Asus P5W DH Deluxe (Intel 975X)

(nie specjalnie jest wybór a ta płyta po prostu jest dobra)

Intel Core2 Duo E6400 2.13 GHz BOX (LGA775, 64bit)

(chyba najlepsza opcja w tej chwili, nie E6300 bo tem ma mnożnik 8 a kręcenie tylko poprzez FSB)

(dobry, cena w miarę i użyteczna opcja w postaci wyświetlacza obciążenia, mam nadzieje że wskazania są w miarę i to nie tylko bajer)

niewiem kiedy będę to miał bo w polsce nie mają jeszcze ani procka ani płyty, pozostaje czekać ;)

Wszystkim dziękuje za pomoc, pewnie podniosę temat jak się pojawią problemy z nowym sprzętem, oby nie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi