tomcyk Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zaczne od konfiga: Celeron 700mhz(nie oc) 128sdram mobo - jakies na VIA hdd - cos (udma4) grafika geforce2 mx400 (inn3d 64ddr) Os - WinXP pro_PL Sparawa wyglada tak ze jest kapa!!!!!!Wydajność jest makbrycznie niska tzn: - filmy nie chodza plynnie-dosc ladnie ale nie ma plynnosci (a na moim 500mhz chodzily plynnie)!!!!!!!!!!!!!!!! ( na divx502 i innych nowych kodekach) - operation flashpoint i crazy taxi to jeden wielki slide show!!!!!!!!!!!!! - max payne -chodzi ale tez nie za dobrze!! - system otwiera sie przyzwoicie ale po otwarciu dysk mieli jak powalony! Nawet w oknach Dodam że zainstalowałem detonatory 30_82 i VIA sevice pack 4_43 i nic sie nie zmieniło.W ustawieniach gry ustawiam na HW T&L i takie tam....A po zmniejszeniu rodzielczości w grach nie widać różnicy!!!!!!!!!!!!!!!!W windowsie i biosie ustawiłem wszystko optymalnie wiec tam jest ok... Moje wrazenia to to że jest mało ramu jak na XP i może troszki wolny procek....a nie wiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ale żeby aż tak słabo to chodziło????? BŁAGAM POMÓŻCIE bo może o czymś zapomniałem......... DZieki za przeczytanie do tego momentu i jednej linijki niżej SZacuneczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Taki sprzęt nie nadaje się do xpeka, zainstaluj winme, ewentualnie win2k, i zmień detki na jakieś 2x.xx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Nom wiec do Xp Pro to min 256 ram i to DDR ze by plynnie chodzilo, nawet na 256 sie czsem przycina. zainstaluja naj nowsze detonatory 41.90 i via 4in1 4.45 plynnosc filmow prawdopodobnie jest spowodowana zbyt slaba karta graficzna, lub w programach masz przestawiony taki suaczek odpowiedzialny za szybkosc prztwarzania. Powinien byc istawiony na 1, jesli jesyt ponizej lub powuzej i to sporo bo nawet (+/-)0,1 moze spowodowac powazne puznienie w przetwarzaniu grafy w filmach. Max Payne to ma wygorowane wymagania wiec GFa moze mie domagac w grze nawet na MIN ustawieniach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Czemu radzisz aby zainstalował najnowsze detonatory, przecież one są optymalizowane pod najnowsze karty (gf4) ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jey45 Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 sam mam XP na 256mbDDR i moge śmiało powiedziec ze sa przypadki ze sie muli komp i moglbymstwirdzic ze i 256 jest za malo jak na XP prof .. to jest naprawde dobry pasozyt ten XP .. wiec śmignij sobie 98second edition i luzik bedziesz mial a co do karty graf to pamietaj ze mx nie sa jakies rewelka... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 27 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2003 Z tym ramem i win98se dokladnie tak samo uwazam...... Ale nie narzekajcie panowie na gf2mx :) bo ja na niej wymiatałem i filmy luzacko na 500mhz(cel) oglądałem i nic sie nie działo:) A co myślicie o wydajności w grach?????Czy może ona być spowodowana małą ilością ramu???? Piszcie Panowie ..bo nie wierze ze nikt nie wie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Wydajność w grach raczej spowodowana jest GF2MX400 :) Oprócz tego, że masz mało ramu, to system może po prostu jest ostro zaśmiecony, i dlatego tam mizernie chodzi? Może od paru miesięcy masz trojana i o tym nie wiesz? Kiedyś miałem, podczas odpalania kompa, odpalało się ponad 60 aplikacji, wszystkie z trojanami, komp chodził potwornie wolno, a wydajność spadła i w windowsie i w grach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szulik Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 To prawda, że ramu masz mało, ale pracowałem na niejednym komputerze z podobnymi parametrami i zainstalowanym XP. Dużo zależy od odpowiedniego ustawienia Windowsa. Jak posprzątasz w usługach i autostarcie to ilość używanego ramu spadnie nawet do 70MB!!! Uważam, że przyczyną twoich problemów nie jest sprzęt, a jego odpowiednie skonfigurowanie. A jeśli masz zamiar coś dokupować to na pierwszym miejscu stawiam RAM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Taki sprzęt nie nadaje się do xpeka ..... jasne, genialna myśl, ja miałem celka 700 i 256 mega sdr i działało pięknie, żaden film mi nie ciął i ogólnie system działał szybko moim zdaniem wina tkwi w systemie, spróbuj go zainstalować od nowa, jeśli to nie pomoże to wtedy pomyślimy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Nom wiec do Xp Pro to min 256 ram i to DDR ze by plynnie chodzilo, nawet na 256 sie czsem przycina. zainstaluja naj nowsze detonatory 41.90 i via 4in1 4.45 plynnosc filmow prawdopodobnie jest spowodowana zbyt slaba karta graficzna, lub w programach masz przestawiony taki suaczek odpowiedzialny za szybkosc prztwarzania. Powinien byc istawiony na 1, jesli jesyt ponizej lub powuzej i to sporo bo nawet (+/-)0,1 moze spowodowac powazne puznienie w przetwarzaniu grafy w filmach. Max Payne to ma wygorowane wymagania wiec GFa moze mie domagac w grze nawet na MIN ustawieniach. a świstak siedzi i........ ROTFL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 a ja kupiłem do firmy 6 sztuk : -Duron 900 -128SDRAM -Chaintech 7AIVL (VGA+SOUND) -WinXP Home jakoś nie zauważyłem , żeby się filmy przycinały , coprawda ostre 3D nie ma miejsca , najwyżej jakieś Lemmingi , ale to co chodzi , chodzi bez zaciachów... stawiam w tym momencie na zasyfiony system , a nie na to , że komp za słaby . Instalowałem XP na AMD K6 400MHz+ 128SDRAM i filmy chodziły miodzio... pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crevw Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Taki sprzęt nie nadaje się do xpeka ..... heh, znawcy.... stoi celek 433 nie podkręcany, s3 virge 4MB 196ramu i to wszystko ciagnie winxp, i bardzo dobrze sobie radzi.... nie ma mowy zeby jakis film nie poszedł.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jey45 Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 E napisz kolego jaki ma rozmiar folder windows u ciebie bo Xp gdy jest zanidbywany i nieumiejętnie uzywany to straszny pasorzyt i rozrasta sie strasznie a kopm sie muli i muli i milu ... wiec zadbaj o to programikami itp itd... <napisz rozmiar folderu windows...> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Foler Windows ma ok 1Gb i nie może być zasyfiony bo ma ok 3tygodnie ...a komp nie jest podpiety do sieci i sa tam 3 gry kilka mp3 i nic programy uzytkowe!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 Ja miałem płyte na Via Apollo PRO 133 + C500 + 128MB + GF2MX no i też nic nie chciało chodzić MAX Pain w Low Detal a filmy to tylko niekture się dało oglądać okazało się że wydajność ramu sięgała 80MBS i to był problem a nie procek, grafika ilość ramu itd. MOBO było produkcji HIS totalny syf na kółkach. A swoją drogą to i tak uważam że 98SE chodzil by o niebo lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 Taki sprzęt nie nadaje się do xpeka ..... jasne, genialna myśl, ja miałem celka 700 i 256 mega sdr i działało pięknie, żaden film mi nie ciął i ogólnie system działał szybko moim zdaniem wina tkwi w systemie, spróbuj go zainstalować od nowa, jeśli to nie pomoże to wtedy pomyślimy a jeśli nie system , to bios - ustawieniami np pamięci możesz obciąć ze 25% wydajności kompa . Przede wszystkim opanuj jakie to mobo , stery do chipsetu + sprawdzenie ustawień bios-u. Jak z tego nic nie wyjdzie , to jest jeszcze ewentualność że mobo jest z tych "najlepszych" pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 albo i bios Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 ee tam pieprzenie ja wlasnei siedze na celku 850 i 128mb sdr i komp chodzi zrabiscie i nie mowcie ze mi sie wydaje bo nei siedzialem na szybszym -w domu mam win98 i to c w konfie i sam system chodzi podobnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 XP bedzie chodzic buza pilawa na 128 po dopowiedniej adaptacji :P acz gry niebałdzo :? z filmami powinienes miez zero problemow !! nawet przy zlych ustawieniech biosu !! cos nie halo pewno ten hdd ze tak trzaska mocno moze ma jekies problemy, podczas filmow dioda caly czas sie swieci ?? muli czy "klatkuje" je znaczy sie filmy ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grucela Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 Taki sprzęt nie nadaje się do xpeka, zainstaluj winme, ewentualnie win2k, i zmień detki na jakieś 2x.xxtaaaa.... a ja wlasnie siedze na ym co w podpisie i Win XP mam od jakiegos czasu i nie narzekam... wiem ze jak sie go zasmieci to bedzie wolno chodzil... a teraz odnosnie tematu: wydaje mi sie ze stery 30.82 sa ok ja na nich pracuje i jestem zadowolony z wydajnosci... mysle ze po przeinstalowaniu systemu moze byc lepiej... BTW: a jak sie ma wynik w 3dMarku ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_jaro_ Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 Nom wiec do Xp Pro to min 256 ram i to DDR ze by plynnie chodzilo, nawet na 256 sie czsem przycina. zainstaluja naj nowsze detonatory 41.90 i via 4in1 4.45 plynnosc filmow prawdopodobnie jest spowodowana zbyt slaba karta graficzna, lub w programach masz przestawiony taki suaczek odpowiedzialny za szybkosc prztwarzania. Powinien byc istawiony na 1, jesli jesyt ponizej lub powuzej i to sporo bo nawet (+/-)0,1 moze spowodowac powazne puznienie w przetwarzaniu grafy w filmach. Max Payne to ma wygorowane wymagania wiec GFa moze mie domagac w grze nawet na MIN ustawieniach. ROTFL max payne ma wygórowane wymagania?? no ostro masz :lol: moze i ma nie za niskie ale u mnie na starym kompie chodzil na 1024x768 detale na maxa a sprzecik to : Duron 600 Grafika Inno 3d Geforce 2 MX 32 Mb 128 ramu mobo MSI Kt 133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 no coz jak na terazniejsze kompy to nie ale zobasz ze max payne byz zapowaidany wiele lat i dlatego wygórowane wymagania LOL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 30 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2003 Napisz jaką masz przepustowość na Ramie i co to za płyta bo domyślam się ża na Via Apollo Pro 133 ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 30 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2003 A co Via Apollo 133 to syf jakis jest??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 31 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2003 Według mnie tak najgorszy układ VIA nie tylko dla Inteli ale wogóle. A najgorsze jest to że pomoże tu tylko wymiana MOBO :( Najlepiej i najtaniej będzie wymiana na jakiegoś urzywanego BX to był najlepszy chipset dla tych procków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naquim Opublikowano 31 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2003 U mnie też spoko chodzi XP i filmy na nim a suer kompa to ja nie mam. Celeron 333A @ 416MHZ , 256MB RAM, G-force 2MX. Wszystko zależy od versji dekodera jaki stosujesz do oglądania filmu. Zapewnw masz sporo progsów w tle uruchomionych, jakiś syfów reklamowych czy czegoś takiego. Może przydałaby się reinstalka windowsa. U mojego brat było podobny problem ale za to natury technicznej. Mianowicie był u niego jakiśtam konflikt wersji. Miał PIII 550 Rive TNT M64 32MB, cieło u niego bardziej niż u mnie na starym kompie (Celeron 333A, 64MB RAM i karta graficzna Intel 740 8MB). Wiem że wyciągną modem z kompa, pozmieniał taśmy do dysków i karty w złączach PCI i pomogło i nadal mu dobrze działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...