malkovich Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Witam W związku z drastycznym spadkiem cen procesorów AMD X2 zamierzam nabyć nowy zestaw na który będą się skłądać następujące części: AMD X2 3800+ AM2 (2000GHz bez podkręcania) 2x1GB DDR2 667MHz CL5 ASUS M2N-E NF570Ultra (tylko niech sie pozbędzie wad wieku dziewiczego) GF 7600GS GALAXY Zalman Edition 1,2ns 2x80GB HDD DVD-+RW Cena do 200PLN (+- hmmm 30PLN) szukam do tego zestawu zasilacza: - cichego, - o dużym współczynniku efektywności, - o stabinych napięciach co byście polecili? ANTEC SMARTPOWER 2.0 OEM TAGAN 380 U01 rev4 Zasilacz Topower 400 P5 U12 OEM czy może coś innego? zależy mi bardzo, żeby to był cichy sprzęt, bo obecnie mam FEEL'a 300W w którym wymieniłem cooler na AC FAN PRO podłaczyłem go pod 7V (albo 5 nie pamiętam) i dodałem drugi cooler na 5V (został mi z celerona) z tyłu zasilacza (teraz mam feela z wiatrakami push-pull) no i co? I nie słychać diabła i nie przegrzewa się. wyliczyłem na jakimś kalkulatorze że potrzeba mi 336W w zasilaczu a że nie zamierzam podkręcać ani mieć SLI/C-FIRE to chyba mi nie trzeba 450W.... jak cos to poprawcie. czekam na Wasze propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Ja mysle ze najlepszy bedzie ten topower p5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 To źle myślisz. P5 jest niedostosowany do tego konfiga. Antec z tych 3. Ewentualnie to: http://zenfist.pl/pID/228.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 (edytowane) A co z nim jest nie tak?? Ma mocna linie 12V (do 300W) tak wiec bez problemu powinien ten sprzet pociagnac. Na pewno ma mniejsza sprawnosc od Seasonica i jest od niego głosniejszy, ale od tego anteca jest chyba lepszy?? Edytowane 25 Lipca 2006 przez torque8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 I znowu źle myślisz, bo nie znasz jego budowy. Seria P5 nie nadaje się do konfigów zasilanych praktycznie w 90% z +12v, ponieważ +5v pójdzie bardzo wysoko w gorę. Kolega musiałby czymś dociążyć +5v żeby zasilacz pracował prawidłowo. Z resztą niesymetryczne obciążenie jest niezdrowe również dla samego zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 (edytowane) BENITO a czy 330W (link do takiego Seasonica podałeś) to nie za mało? Obliczyłem kalulatorem jakieś 335W ale zapas chyba nie zaszkodzi. Powtórzę tylko jeszcze, że nie będę podkręcał sprzętu - ale na wszelki wypadek. 350W to już więcej od ANTEC'a (dyskusyjna kwestia wentylatorów PUSH-PULL - jak dla mnie bezdyskusyjna, w pozytywnym znaczeniu) ale niektórzy kupują do jednojajowych ATHLONÓW 480W TAGANY. Dzięki za sugestie. Komentarz klienta Zenfist.pl: Wady: - brak złącza PCI-e - łożysko wentylatora (kulkowe) nieco "tyka" - mniejsze radiatory niż w modelu 430W - brak odpinanych kabli Jako, że 7600GS nie jest dodatkowo zasilany złączem PCI-Ex oraz brak odpinanych kabli jestem w stanie przeboleć to martwi mnie to "tykanie". Mam nadzieję, że to kwestia egzemplarza (jeśli nie to pomoże zmiana wentylatora - jeśli nie spowoduje to utracenia gwarancji). Choć w opisie SSonica 380W nie ma już w komentarzach mowy o tykaniu. Edytowane 26 Lipca 2006 przez malkovich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Tu nie chodzi o to ile zasilacz może dać mocy całkowicie, tylko ile może dać na linię +12v. A kalkulatory mocy można sobie wsadzić między bajki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Fajny jest ten ANTEC ale czytam jego test na SPCR i jest anegdotka że do ~35'C i ~150W obciążenia działa tylku wentylator PUSH znajdujący się wewnątrz obudowy (w zasilaczu oczywiście). No i: "The exhaust fan has a noticeable effect on the noise." "Once the exhaust fan turns on, the noise signature rapidly deteriorates. The intake fan also increases in speed with temperature, and by the time the intake temperature has climbed above 34~35°C, it is no longer acceptable for use in a quiet system." Wszakże głupio by było gdyby zmodowany przez mnie FEEL sprawował się ciszej niż ten ANTEC. A czy TAGAN 380W U01 to dobry wybór? Zenfist pisze, że obecna czwarta rewizja jest najcichsza. Niektórzy mówią, że podnosi on temperaturę w obudowie, ale zakładam założenie 120mm wyciągacza z tyłu obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Widzisz Benito, Topower nie próżnuje i obecnie wersja P5 U12 spokojnie radzi sobie z taką konfiguracją jak w podpisie. TOP-400P5 U12 OEM to obecnie najlepiej sprzedający się model tego producenta i dobrze radzi sobie z każdym konfigiem (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku). Główną zaletą P5 jest jej uniwersalność, nie ma z nimi takich problemów jak z Seasoniciem, który na jednej płycie działa doskonale a na drugiej ni cholery nie chce się uruchamiać :mur: Jest do główna przyczyna dla, której Tagan wciąż reanimuje P5 w swoich nowych zasilaczach (niebawem pojawi się seria P5+) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Jeśli +5v sięnie podnosi, to owszem. Ale czyżby w tym Oemie to opanowali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 (edytowane) Zenfist a czy u Ciebie można kupić najnowszą wersję Seasonica? (tzn rewizję) bo na SPCR podali, że: "# The IDE to 5 volt / 12 volt fan-header adapter is no longer included # A new IDE to 2 x Floppy adapter is included, as there is no longer any floppy connectors on the base cables" co to w ogóle za bajery? a tu inne zmiany: * 6 HDD connectors (previously 5) - 330 & 380W models * 6 HDD connectors (no change) - 430W model * 9 HDD connectors (previously 6) - 500 & 600W models * 4 SATA connectors (previously 2) - 330, 380 & 430W models * 6 SATA connectors (previously 2 or 3 depending on US version or not) - 500W model * 6 SATA connectors (previously 4) - 600W model * 1 PCIe power connector (previously 0) - 330, 380 & 430W models * Longer (black) sleeved cables - All * RoHS compliant - All czy masz najnowszą rewizję? No i w końcu jaki model ty mi polecisz do w/w sprzętu (bez OC). Aha - i najnowsza rewizja nie ma kabelka do monitorowania obrotów wiatraka w zasilaczu podłączanego do płyty głównej. Najprawdopodobniej usunięto go z tego powodu, że wiele płyt miał problem z odczytem tak niskich obrotów. Edytowane 26 Lipca 2006 przez malkovich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 (edytowane) Zgadza się. Zawsze cichość zasilacza powodowana jest niskimi obrotami wentylatora. Z tego wynika nieco słabsza wentylacja obudowy. jeden wentylator 120mm na 5V załatwia sprawe. Jak chcesz razem z zasialczem możemy zrobić Ci jakieś promo na fanderka. Co do nowej rewizji Seasonica to maja sie pojawić w ciągu kilkunastu dni. Edytowane 26 Lipca 2006 przez Zenfist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 (edytowane) Czytam test tej nowej rewizji SeaSonica 330W i jest całkiem cichy jednak przy przekroczeniu ~150W (rozumiem, że to moc pobierana sprzęt) wentylator wchodzi na wyższe obroty. W wypadku SeaSonica 430W (za drogi) wchodzenie na wyższe obroty dzieje się później (większe radiatory). Zastanawiam się ile mocy może pobierać w/w sprzęt w czasie "normalnej pracy" (net, word, winamp tzn foobar, photoshop itd) nie wiem do czego go przyrównać, do którego wzorca z SPCR http://www.silentpcreview.com/article28-page4.html by go przyrównać. No i jak ma się do tego wersja 380W (czy ma większe radiatory niż 330W). Edytowane 26 Lipca 2006 przez malkovich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 I znowu źle myślisz, bo nie znasz jego budowy. Seria P5 nie nadaje się do konfigów zasilanych praktycznie w 90% z +12v, ponieważ +5v pójdzie bardzo wysoko w gorę. Kolega musiałby czymś dociążyć +5v żeby zasilacz pracował prawidłowo. Z resztą niesymetryczne obciążenie jest niezdrowe również dla samego zasilacza. Czyli chyba jednak miałem racje :) że P5 sobie poradzi z tym konfigiem??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Benito i Zenfist czy jako ludzie obeznani w temacie mozecie uscilic czy Topower P5 da rade do nowoczesniejszych konfigow czy nie ? Bo mam dokladnie ten sam dylemat albo Topower albo Seasonic :) A Topower wydaje sie duuuzo mocniejszy przez te 300W na 12v ale wlasnie jak to jest z 5v ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Benito i Zenfist czy jako ludzie obeznani w temacie mozecie uscilic czy Topower P5 da rade do nowoczesniejszych konfigow czy nie ? Bo mam dokladnie ten sam dylemat albo Topower albo Seasonic :) A Topower wydaje sie duuuzo mocniejszy przez te 300W na 12v ale wlasnie jak to jest z 5v ? Daje rade. A jak chcesz coś lepszego jest jeszcze TOP-420P7 U12 http://zenfist.pl/pID/268.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Jeśli opanowali podnoszenie się piątki w niesymetrycznie zasilanych kompach to da radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...