Skocz do zawartości
nerv

Nie Działa Ide2 Nie Wiem Co Sie Stało!

Rekomendowane odpowiedzi

Wiram bardzo potrzebuje pomocy zaczne od tego że tasmy sa dobre.

Problem polega na tym ze jak podlacze coś na taśmie która bedzie podpieta do IDE1 to to co podlacze na tośmie podpietej na IDE2 nie bedzie wykrywało! w ogóle nie wiem co mam zrobić zworkami zaglowalem juz taka samy sytuacja dzieje ze w inna strone jak podlacze pod IDE2 to na IDE1 nic nie wykryje!

Pomyślałem ze moze cos w biosie po przestawialem. Zrobilem resik i dalej to samo ustawialem tak samo jak wczesniej kiedys zanim jeszcze przestało chodzić i nic to nie daje

dodam ze taśmy sprawne są! na 100%! więc to nie ich wina.

Mecze się z tymi taśmami od prawie samego rana a juz o dyskach nie wspomne ale to inna histroria z która sobie zapewne poradze. Tylko zeby mi to wykrywalo.

Dodam ze jak robie konfiguracje taką:

pod IDE1 daje dysk i cd-rom

pod IDE2 daje drugi dysk i jego juz nie wykrywa

tak samo na jedenej moge dac dwa dyski wykryje ładnie OK wszystko cacy ale juz jak chce podpiac cd-rom to kupa nie idzie bo go nie wykrywa za nic w świecie.

Proszę o szybką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Integrated Peripherals --> tam musi być opcja włączenia obu kontrolerów IDE, a jaką masz płytę główną ? i jak masz dokładnie te opcje ustawione w biosie ?

spróbuj tak

HDD 1 na IDE 1 --> zworka primary master

HDD 2 na IDE 1 --> zworka primary slave

CD na IDE 2 --> zworka na CS

opcje BIOS :

Integrated Peripherals --> onchip primary/first ide - enabled, onchip secondary/second ide - enabled (w niektórych mobo onboard ide - both)

mogłem sie pomylić w nazwach bo nie chce mi sie do biosu przeskakiwać :P ale poszukaj tam takie cos

a w standard cmos features wszystko daj na AUTO

Edytowane przez truman20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi