Skocz do zawartości
ZEUS

Sposób na tani mod :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Jestem nowym użytkownikiem więc proszę darowac wypowiedzi typu to było lub szukaj a znajdziesz itp.

po prosztu chciałbym przedstawic sposób na tani mod taki jak ja zrobiłem

bo nie wszyscy mają kupe forsy !

Nr 1 OBUDOWA

MIDI ATX taka z pionowym zasilaczem :-( (nie stac mnie na nową)

zrobiłem dziury na górnej pokrywie i na bocznej (lepsza wentylacja) sposobem na chama czyli najpierw robimy koło pisakiem i potem dziurkujemy wiertarką po tym kole! na koncu zrobimy cztery dzirki aby przykręcic wentyla i kratkę pomalowałem wszystko na czarno farbą w spreju ACRYL LACK co daje taka głęboka czerń i błyszczy jak nowa obudowa :-)

Nr 2 ŚWIATŁA

porządny mod nie moze byc bez światła ale tez jest to uzyteczne bo mozna zobaczyc kazdy zakamarek w środku

zaróweczki kupiłem takie 12v 4W które oświetlaja tarczę rozdzielczą w samochodach odcień niebieski (raczej biały wychodzi ale cóz było napisane ze niebieski to wziołem)

Nr 3 WIATRACZKI

wiatraczek to chyba moja innowacja! wszyscy pytają jak zrobic wiatrak aby świecił otóz kupiłem tasmę samoprzylepną z aluminium i przyklejłem na łopatki witracka tak ze wyglądają jakby były lustrzane (mniej więczej) otrzywiście tylko na boczny wiatrak bo tylny nie wydze senszu rozebrac

ogólnie w obudowie mam juz 4 wiatracki 1 na PSU 1 Boczny 1 na procku i 1 na grafie

Nr 4 RHEO BUS (lub jakos tak)

na małej zaślepce od floppa zrobiłem otwór i dałem tam dwustopniowy włącznik na chama przepiełem wszystko no i mogę ustawic albo low (5v) gdzie wszystko (obrócz wiatrak z CPU) jest prawię niesłyszalne lub Turbo (12V) dla lepszej wentylacji (Low = 46~50C) (Turbo = 42~45C) wprzysłości tam będzie tez wyłącznik na światła)

Koszty

Farba = 13zł

Grill do wiatraczków = za darmo z serwisu

włącznik = 2 zł

okablowanie = za darmo z starego kompa

swiatełka = 14 zł

witraczek boczny =za darmo ze starego kompa (PSU)

tasma aluminiowa = 6zł

SUMA = 35 zł :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

oczywiście jeszcze nie skączone bo mam zamiar zrobic jeszcze grafitti ale farbki do tego i penzel nie powinno kosztowac więcej niz 15 zł więc 50 zł kosztował mój mod ( to chyba rekord nie) :twisted:

Fotki będą w krótsze (jak tylko pozycze od kumpla cyfraka)

pozdrawiam i jednocześnie przebraszam ze byki ortograficzne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To według ciebie jak kupie powiedzmy spray i reszte mam w piwnicy w klamotaach to będzie tani mod?

Napewno dla ciebie ale nie dla tego który nie ma nic do wykorzystania.

Do swoich 35 dodaj 2 grile po 5zł =10zł

wentylator 15zł - niekażdy ma dostęp do tanszych

okablowanie pomine bo to sągroszowe sprawy.

To masz 50 do tego jak pisesz farbki i pędzielki i masz 65-70zł

A co do farby to jedna puszka z pewnością nie starczy potrzeba nałożyć przynajmniej 2 warstwy+grunt to masz 30.

Lada dzień dam zdjęcia swojeogo moda koszt jego nie przekroczy 50zł ale efekt będzie super.

Tylko sie skończą te kolosy i pierwsze Egzamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak tanio ale pomysl chwilę idz do serwisu byle jakiego i tam maja spalone PSU lub po proszyu nie działające no i od razu masz i wentyla i okablowanie a jesli chodzi o grille to dostałem w serwisie za darmo po porsztu idziesz i pytasz chyba ze będzies miteraz liczył za bilety no to juz inna historia :-) Jesli chodzi o grunt itp wystarczy ze dobrze umijesz obudowe i zeslifujesz ewentualnie ja dałem bez gruntu i poszło jak najlepiej. Ja mam troch ciap (plamy) ale to z innego powodu bo najpierw namalowałem czyms innym (dostałem taką farbę od kolegi) który potem musiałem zedrzeć a nie czałkiem my posło :-( a w zupełności wystarcy farba (jeszcze ci zostanie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nr 1 OBUDOWA 

MIDI ATX taka z pionowym zasilaczem :-( (nie stac mnie na nową)

zrobiłem dziury na górnej pokrywie i na bocznej (lepsza wentylacja) sposobem na chama czyli najpierw robimy koło pisakiem i potem dziurkujemy wiertarką po tym kole! na koncu zrobimy cztery dzirki aby przykręcic wentyla i kratkę  pomalowałem wszystko na czarno farbą w spreju ACRYL LACK co daje taka głęboka czerń i błyszczy jak nowa obudowa :-)

Pomysł ok IMHO czarny trumienny do małej obudowy to tak sobie paasuje

ale i tak lepiej niż różowy :lol:

Nr 2 ŚWIATŁA

porządny mod nie moze byc bez światła ale tez jest to uzyteczne bo mozna zobaczyc kazdy zakamarek w środku

zaróweczki kupiłem takie 12v 4W które oświetlaja tarczę rozdzielczą w samochodach odcień niebieski (raczej biały wychodzi ale cóz było napisane ze niebieski to wziołem) 

Żarówy samochodowe dają za dużo ciepła zły pomysł.

lepiej kup śwetlówkę (żarówkę energooszczędną)na 220 i pomaluj farbą transparętną do szkła

żarówka kosztuje normalnie ok 30 zł w promocji kupisz za 8-10 zł

daje naprawdę mało ciepła

Nr 3 WIATRACZKI

wiatraczek to chyba moja innowacja! wszyscy pytają jak zrobic wiatrak aby świecił otóz kupiłem tasmę samoprzylepną z aluminium i przyklejłem na łopatki witracka tak ze wyglądają jakby były lustrzane (mniej więczej) otrzywiście tylko na boczny wiatrak bo tylny nie wydze senszu rozebrac

ogólnie w obudowie mam juz 4 wiatracki 1 na PSU 1 Boczny 1 na procku i 1 na grafie

dobry pomysł :D

Nr 4 RHEO BUS (lub jakos tak)

na małej zaślepce od floppa zrobiłem otwór i dałem tam dwustopniowy włącznik na chama przepiełem wszystko no i mogę ustawic albo low (5v) gdzie wszystko (obrócz wiatrak z CPU) jest prawię niesłyszalne lub Turbo (12V) dla lepszej wentylacji (Low = 46~50C) (Turbo = 42~45C) wprzysłości tam będzie tez wyłącznik na światła)

Prosto i funkcjonalnie :D popieram

teraz zapodaj zdjęcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 2 pytania

1: co zrobiłeś z "ząbkami" ktore porobiły sie po zrobieniu otworow na wentylatory w scianach obudowy

2: czy wentylatory niechodza jakos dziwnie, glosniej niz normalnie z tą taśmą, chodzi mi oto ze łopatki powinny byc dobrze wywazone, zeby wibracje niepowstawały

CHetnie bym zobaczył fotki, i gratuluje pomysłowosci godnej McGeivera 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wogole bo aluminium jest lekkie no i nie słyszze róznice ząbki w otworach hmmm to jest niespodzanka bo mod polega tez na pozostawieniu ząbków ale to juz w fotkach fotki będą raczej koło piatku Hehe mam nadzieje ze napiecie rośnie :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wogole bo aluminium jest lekkie no i nie słyszze róznice ząbki w otworach hmmm to jest niespodzanka bo mod polega tez na pozostawieniu ząbków ale to juz w fotkach fotki będą raczej koło piatku Hehe mam nadzieje ze napiecie rośnie :twisted:

Napiecie napieciem ( co ty wiesz o wysokich napieciach ? :lol: ) (joke)

Ale IMHO "mod" z pozostawieniem zabkow , to mi sie kojarzy z innym okresleniem.

Ale ....................... nie krytykuje przed lookniecirem na fotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi