Skocz do zawartości
demek

Ddr2 - Wszystko O Kosciach Micron D9

Rekomendowane odpowiedzi

Tanio kupione pamięci serwerowe, ale powinny pójść "ciut" powyżej fabrycznych 200/400MHz.

No właśnie, z tym szczegółem, że... nie idą wcale. Testowane na róznych ustawieniach, pełne auto, jak i na sztywno z bardzo luźnymi timingami i dużym zapasem napięcia; ECC oczywiście włączone (=Auto), ale próbowałem też na Disabled. Single i Dual, w róznych slotach i nic, sprzęt w ogóle nie postuje.

Jakieś pomysły zanim zacznę szukać innej płyty do sprawdzenia...?

One sa Registered, nie pojda raczej z ta plyta na 100%. Do niej moga byc "gole" ECC - unbuffered/non-registered.

ps. Za duzo o ten prostokatny ukladzk na srodku ;)

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, aż mnie zamurowało, jak zobaczyłem Twojego posta :blink:

Niestety, to było zbyt piękne (i łatwe), by było prawdziwe - 533MHz 5-5-5-15 i bardzo luźne pozostałe timingi @ 2,1v i ciągle nic. A przy tych ustaweniach już zdecydowanie powinny wstać dosłownie każde pamięci :angry:

Ja Ciebie rozumiem ;) ze 533 i cl5 ale tu chodzi o SPD ,wiekszosc plyt potrzebuje po prostu miec w spd chociaz 533 zeby dopuscic memki do bootowania.I zwiekszanie napiecia ani luzowanie timingow tu nic nie da,musisz wyedytowac SPD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item143911613_pqi_ddr2_5...a_gw_f_vat.html

A cóż to za pamieci? opłaca się?

Mam 2 komplety 2x512 PQI Turbo 677 4-4-4-12 (czarne radiatory ze "strzałami") i bardzo chętnie bym dał znać, co one potrafią, z tym drobnym szczegółem, że... P5W64 z nimi nie wstaje. Tzn. wstaje, ale dochodzi "aż" do momentu ładowania pulpitu - potem czarny ekran. Na obu kompletach dokładnie tak samo, przy 4x512 też...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2 komplety 2x512 PQI Turbo 677 4-4-4-12 (czarne radiatory ze "strzałami") i bardzo chętnie bym dał znać, co one potrafią, z tym drobnym szczegółem, że... P5W64 z nimi nie wstaje. Tzn. wstaje, ale dochodzi "aż" do momentu ładowania pulpitu - potem czarny ekran. Na obu kompletach dokładnie tak samo, przy 4x512 też...

Mozesz jeden przyslac :D Ja zobacze i dam znac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak myślicie te będą dobre?

Na jakich kostkach mogą być?

G.E.I.L. DIMM 2 GB DDR2-800 ULTRA CL 4-4-4-12

a do czego mają być dobre ?

prawdopodobnie Elpidy....

Soker - co do tanich fajnych to polecam Crucial Ballistix w każdej postaci- zza wielkiej wody nawet tanio wychodzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Zaczerpniete z jednego z rankingow na XS

"GX22GB6400PDC | DDR2-800, 3-3-3-8, 2.4v | Micron D9GMH"

Zaczerpniete z zasobów własnych - tylko 950 na czwórkach i 1120Mhz na piątkach + słaba skalowalność z napięciem = nie D9

Dołączona grafika

wyjątek potwierdza regułę

a co powiecie o GMH które nie robią nawet 300 MHz 4-4-4-12 :D

apropo moich GoodRAMów 667 co nie robiły 300MHz niezależnie od napiecia, timingów, platformy itp - poszły na RMA i właśnie wróciły - szkoda tylko że to już nie będą d9 :mur:

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczerpniete z zasobów własnych - tylko 950 na czwórkach i 1120Mhz na piątkach + słaba skalowalność z napięciem = nie D9

Masz 512 megowe kosci, a jest mowa o 1gigowych i pdc a nie udc.

No chyba ze te wszytkie listy o kant du*&

Lista 1

Lista 2

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w ogóle w tej chwili jakie są najlepiej kręcące się memy dostępne w Polsce 2x512MB??

Nie mówię tutaj o crucialach na allegro, bo tam z gwarą trudno, drogo itp.

Co jest najlepszego na naszym rynu?/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w ogóle w tej chwili jakie są najlepiej kręcące się memy dostępne w Polsce 2x512MB??

Nie mówię tutaj o crucialach na allegro, bo tam z gwarą trudno, drogo itp.

Co jest najlepszego na naszym rynu?/

goodram pro 2x512mb, cena srednia, gwaramcja dozywotnia i naprawde dobra (korzystalem ;)) oc juz na wysokim poziomie bo moje 1.1k 4.4.4.4 robia stabilne bez szczegolnego nawiewu na 2.35v

w patriotach tez jest co brac....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 512 megowe kosci, a jest mowa o 1gigowych i pdc a nie udc.

No chyba ze te wszytkie listy o kant du*&

Lista 1

Lista 2

PDC to i owszem są na d9, ale nie wszystkie pomarańczowe, tak jak napisałeś

również polecam GoodRAM pro albo inne goodramy (swego czasu były nawet w zwykłych 667)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozgladam sie za memkami 2x512...

Warto wg. Was szukac czegos na D9GMH (cruciale jakies z allegro za ok 670zl) czy np cos slabszego typu Geile 800 CL4 ultra lub Patrioty LLK

Na czym teraz sa te patrioty? bo tak jak obserwuje to calkiem niezle lataja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi