Skocz do zawartości
demek

Ddr2 - Wszystko O Kosciach Micron D9

Rekomendowane odpowiedzi

Slaby wynik, nic nazdwyczajnego. Mialem cruciale 1066 ktore przy 2v robily 1200MHz

no to gratki!

jak byly na GKX to zapodaj screena z ustawieniami timingow :rolleyes: (jednak z 1066 na 1200 jest mniej niz z 800 na 1000 ;D

Edytowane przez dr@bollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem na czym byly, radiatorow nie zdejmowalem, poza tym na kostkach i tak napisane nie jest ;) Co do ustawien timingow to nic specjalnego 5-5-5-5. Nie znam sie na intelu wiec tylko tak ustawilem.

Btw 1150 4-4-4-4 przy 2.3V robily, 32M

Edytowane przez AtriX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niby niestabilnie ale zarówno 3d marki, gry jak i konwersja filmu fullHD bez problemu.

a co do spi to wystarczy, że mam emule i mediacenter TV w tle i już się krzaczy przy dowolnej prędkości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche odgrzeje kotleta, ale myśle że warto...

Jako że nadal sporo ludzi poszukuje kości na D9 - ostrzegam!

http://allegro.pl/item439962984_super_tale...gc4_micron.html

Kości sprzedawane na tej aukcji to nie D9GKX tylko bardziew na Qimondzie. Właśnie ściągłęm radiator z jednej z kości i wątpliwości nie mam:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Osoby które już kupiły na tej aukcji i również zostały oszukane prosze o kontakt na PW oraz wysłanie maila do sprzedawcy. W kupie siła ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche odgrzeje kotleta, ale myśle że warto...

Jako że nadal sporo ludzi poszukuje kości na D9 - ostrzegam!

http://allegro.pl/item439962984_super_tale...gc4_micron.html

Kości sprzedawane na tej aukcji to nie D9GKX tylko bardziew na Qimondzie. Właśnie ściągłęm radiator z jednej z kości i wątpliwości nie mam:

Osoby które już kupiły na tej aukcji i również zostały oszukane prosze o kontakt na PW oraz wysłanie maila do sprzedawcy. W kupie siła ;)

ja mam te kostki i faktycznie sa na Qimondzie! ostatnio wlasnie sciagalem radiator zeby zobaczyc i niestety jeden chip zostal na tej tasmie :mur: no ale zakleilem spowrotem tak zeby nie bylo widac i wysylam na gwarancje :lol2:

a te kostki nie sa az tak straszne!moze szalu nie ma ale robia 920Mhz na 4-4-4-10 2.0v i 1030 5-5-5-15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przy 4x1GB nie bardzo chcą fikać na 2,3V i 525@5-5-5-15. CL4 coś ok 900, CL3 w ogóle nie sprawdzałem.

Osoby które nabyły te pamięci niech powiadomią o wszystkim sprzedawce (który jakby nie patrzeć jest dystrybutorem ST w Polsce). Myśle że okażą się uczciwi i nie będzie problemów ze zwrotem towaru i pieniędzy. A jak będą problemy to trzeba będzie pisać bezpośrednio do ST.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha

ludzie nie wiem w jakich czasach żyjecie...

a) nie ma dystrybutora SuperTalentu w PL

a to że jakaś firma to ściąga z USA bez vatu na lewo to inna sprawa :) a ST ma to w [gluteus maximus], robią defaulta - jest ok.

b) a skąd wiecie, że nie są na micronach? ściągnęliście radiatory? brak gwarancji :lol:

sprawa przegrana nawet z pomocą allegro, poza tym wiele stron itp... podaje, że to są GKX (fakt, były , w 2006 roku)

c) trzeba być wyjątkowo naiwnym i niemyślącym by zakupić te ramy w tej cenie myśląc, że to GKX :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha

ludzie nie wiem w jakich czasach żyjecie...

a) nie ma dystrybutora SuperTalentu w PL

a to że jakaś firma to ściąga z USA bez vatu na lewo to inna sprawa :) a ST ma to w [gluteus maximus], robią defaulta - jest ok.

b) a skąd wiecie, że nie są na micronach? ściągnęliście radiatory? brak gwarancji :lol:

sprawa przegrana nawet z pomocą allegro, poza tym wiele stron itp... podaje, że to są GKX (fakt, były , w 2006 roku)

c) trzeba być wyjątkowo naiwnym i niemyślącym by zakupić te ramy w tej cenie myśląc, że to GKX :)

d) nie każdy jest taki pr0 i fajny jak Ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto co otrzymałem w odpowiedzi na mojego maila:

Witam,

Na wstępie chciałbym Pana bardzo przeprosić, za zaistniałą sytuację.

Sprawa, trafiła do producenta, który jest odpowiedzialny za błąd jaki

powstał i jednocześnie za straty, jakie Pan w związku z nim poniósł .

Czekamy na oficjalne stanowisko strony amerykańskiej, która zapewniała

nas, że kości T800UX2GC4 zbudowane są na chipsecie firmy Micron.

Działając w dobrej wierze oraz bazując na specyfikacji i zapewnieniach

producenta sprzedawaliśmy te pamięci jako zbudowane na chipach Micron.

Jak pokazał Pański przykład niestety tak nie jest... Firma Cenmag Ltd.

Sp. z o.o., jest wyłącznym importerem produktów Super Talent na rynku

polskim. W myśl polskiego prawa jest również ich gwarantem. Dołożymy

wszelkich starań, aby problem został rozwiązany z korzyścią dla Pana.

Proszę o cierpliwość, ponieważ ze względu na różnicę czasu, odpowiedź

uzyskamy dzisiaj w godzinach wieczornych. Obiecuję, że otrzyma Pan

wiążącą odpowiedź w dniu jutrzejszym.

z poważaniem

Michał Garbaczuk

Myśle więc, że sprawa, prędzej czy później, zostanie zakończona pomyślnie.

@XA

A co do tych pamięci - nie sprawdzałem czy sprzedawca jest faktycznie dystrybutorem ST czy nie. Jeśli są firmą i w aukcji i w mailach zapewniają mnie że to są GKX'y to nie sprawdzałem tego na forach/necie. Towar jaki dostałem nie zgadza się z opisem aukcji, więc jest to po prostu oszustwo.

Miło że dobrze orientujesz się w temacie, ale nie musisz najeżdzać przez to na innych, którzy nie siedzą w temacie tak dobrze ja Ty i nie wiedzą "wszystkiego" ;) A co do cen, to wyobraź sobie, że już duużo razy udało mi się kupić w niskich cenach pamięci na D9 (także GKX), więc cena nie wydała mi się dziwna.

Tyle ode mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto co otrzymałem w odpowiedzi na mojego maila:

Myśle więc, że sprawa, prędzej czy później, zostanie zakończona pomyślnie.

@XA

A co do tych pamięci - nie sprawdzałem czy sprzedawca jest faktycznie dystrybutorem ST czy nie. Jeśli są firmą i w aukcji i w mailach zapewniają mnie że to są GKX'y to nie sprawdzałem tego na forach/necie. Towar jaki dostałem nie zgadza się z opisem aukcji, więc jest to po prostu oszustwo.

Miło że dobrze orientujesz się w temacie, ale nie musisz najeżdzać przez to na innych, którzy nie siedzą w temacie tak dobrze ja Ty i nie wiedzą "wszystkiego" ;) A co do cen, to wyobraź sobie, że już duużo razy udało mi się kupić w niskich cenach pamięci na D9 (także GKX), więc cena nie wydała mi się dziwna.

Tyle ode mnie.

Niskie ceny to albo na allegro w licytacji albo w usa... ewentualnie trafiłeś na value na GKX. W dobrej cenie nowych pamięci na D9 GKX (gwarantowanych przez producenta) nie ma... i tak prawda, a w ogóle o D9 teraz trudno...

A co do tych SuperTalentów - fakt, zgadzam się, że to nieuczciwe było, ale co zrobić. Życie. Jak sprzedawca na allegro będzie pisał na aukcji, że samochód fruwa to też to weźmiesz licząc, że tak będzie naprawdę? Czasami warto poczytać, pomyśleć itp... przed zakupem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z informacji które miałem jeszcze w czerwcu na koniec października przewidziany jest koniec produkcji Micronów D9 "B6" znanym nam głównie jako GCT, GMH i GKX...

Oficjalne info na stronie Microna "End of life pending"... łezka się w oku kraje możnaby rzec... ALE

Jak się okazuje Micron zostawia jeden (a jakby inaczej) najdroższy rodzaj - GKX. Czyli D9 "B6" będą jeszcze żyły :) Niestety info mało pocieszające bo GKX są drogie, ale też spadnie jakość, bo wszystkie niżej binowane (GCT, GMH itp.) będą oznaczane jako GKX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z informacji które miałem jeszcze w czerwcu na koniec października przewidziany jest koniec produkcji Micronów D9 "B6" znanym nam głównie jako GCT, GMH i GKX...

Oficjalne info na stronie Microna "End of life pending"... łezka się w oku kraje możnaby rzec... ALE

Jak się okazuje Micron zostawia jeden (a jakby inaczej) najdroższy rodzaj - GKX. Czyli D9 "B6" będą jeszcze żyły :) Niestety info mało pocieszające bo GKX są drogie, ale też spadnie jakość, bo wszystkie niżej binowane (GCT, GMH itp.) będą oznaczane jako GKX.

a gdzie można sie zaopatrzyć w gkxy, te lepsze ofc ?

Edytowane przez FatAlbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm

W praktyce ciężko, obecne nowe D9 to nie są tak dobre jak te kiedyś, ale też można trafić na całkiem dobre sztuki

Goodram PRO 8500 2x1 GB są na GKX, jedne pofruną na 1350 4-4-4-8 spi1m a inne beda mialy trudnosci z 1200 4-4-4-8 (przy odpowiednich v niestety). Ogólnie pamięci na D9 GKX jest mało. Właśnie te Goodramy, Cellshocki, Teamy są na GMH i na GKX itp...

ale dobre selekty GMH są lepsze od GKX :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm

W praktyce ciężko, obecne nowe D9 to nie są tak dobre jak te kiedyś, ale też można trafić na całkiem dobre sztuki

Goodram PRO 8500 2x1 GB są na GKX, jedne pofruną na 1350 4-4-4-8 spi1m a inne beda mialy trudnosci z 1200 4-4-4-8 (przy odpowiednich v niestety). Ogólnie pamięci na D9 GKX jest mało. Właśnie te Goodramy, Cellshocki, Teamy są na GMH i na GKX itp...

ale dobre selekty GMH są lepsze od GKX :D

A czy Transcend Axeram 2x1gb są na D9 GMH bądż GKX

Takie jak jak tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie jak jak tutaj.

CELLSHOCK jasno stawia sprawę i w specyfikacji podaje na jakich kościach są pamięci. Wiesz co kupujesz.

To mi się podoba.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CELLSHOCK jasno stawia sprawę i w specyfikacji podaje na jakich kościach są pamięci. Wiesz co kupujesz.

To mi się podoba.

szkoda, ze ludzie krzyczą za cellshocki jak za złoto, 400 za 2x1 gb :lol:

nic nie mówie bo troszke taniej i coś fajnego też zakupiłem ;)

jacusiu a pokaż jakieś cl3, prosze :*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie moze tu znajde odpowiedz mianowicie mam problem z ustawieniem pamieci corsair dominator 800 cl3 niby na d9

jak ustawie im 534mhz cl5 na dzielniku 5:6 strap 333 i proca 9x445 to ortchos sie sypie nawet jak ustawie im byle jakie V

pomocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie jak jak tutaj.

Ogólnie te pamięci były produkowane praktycznie na wszystkim.

Gdzieś widziałem poradnik jak rozpracować kod kreskowy na nich.

Można wtedy odczytać jakie memki tam siedzą.

Ja miałem kilka kompletów i były na D9, ale to było kawał czasu temu.

Ostatecznie zostawiłem sobie

4x1GB@1100 5-5-5-15 2.2v @ 1200 5-5-5-15 2.45v

bez rewelacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi