Skocz do zawartości
demek

Ddr2 - Wszystko O Kosciach Micron D9

Rekomendowane odpowiedzi

Kształt kostek - jak fat body.. Micron czasami wkłądda lepsze kosztki do pamieci nisko oznaczonych.. pozatym to sa pamieci ecc czyli dobre kostki na modułach 533 w celu wyeliminowania mozliwosci złego działania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wisnia666 napisał(a):

Kształt kostek - jak fat body.. Micron czasami wkłądda lepsze kosztki do pamieci nisko oznaczonych.. pozatym to sa pamieci ecc czyli dobre kostki na modułach 533 w celu wyeliminowania mozliwosci złego działania.

wiem, ale moze to sa jakies "inne" d9, bo jeden znajomy je mial to przy 2.3v szly max 370 4-4-4 sp1m, wiec "troche" malo jak na fb

edit

:P

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wisnia666 napisał(a):

zobacz na XS jak fatbody wygląda. To nie są fatbody. To zwykłe D9, kórych możliwości OC z pewnością nie będą imponujące. D9 to cała rodzina pamieci. Wśród nich są modele o słabszym potencjale OC jak i te lepsze D9GXX, które w większosci przypadków robia powyżej DDR1000. Fatbody jest już od dawien dawna nieprodukowane.

Hanu napisał(a):

To nie są nawet D9... Przypatrzcie się kościom w drugim linki w powiększeniu.

To są D9 - w obu przypadkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, a więc ja mam nadzieje że te 512 to D9 Fat Body... bo to właśnie ja kupiłem wszystkie 3 kostki :D

Jutro, lub pojutrze przeleje kase, także na przyszły wydzień już powinny być u mnie. Jeśli będą jakieś padaki to odeśle, w końcu mam cały miesiąc gwarancji... B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lizardus napisał(a):

to na Corsair TWIN2X2048-6400 2GB Kit DDR2-800 XMS2-6400 Xtreme Performance Memory sa fat boy'e bo na jednych listach podaja ze tak a na drugich ze nie.....?

fatbody były na różnych modułach. Teraz już fatbody nie uświadczysz - po prostu od dawna nie są produkowane.Teraz na tych corsairach CL4 i CL3 masz microny D9GXX, a na wersji CL5 zapewne elpidy.

I nie fat boye, tylko fatbody!!!

Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotarly do mnie Microny pc2 na kostkach D9DQW, jak tylko skompletuje zestaw podziele sie wrazeniami.

Dla poszukujacych Fat Body - sa to moduly Getawaya o oznaczeniach MT16HTF12864AY, Getaway BP111YN, rok produkcji 200505 - ze stickera. wyszperane na ebayu.

Ponownie za xs, jesli przy 2.4v na D9DQW dla kilkudziesieciu sztuk przy 2.4V koles wyciagal odpowiednio:

920Mhz - 4-3-2-4

950Mhz - 4-4-4-4

1000Mhz- 5-5-5-5

to takie poszukiwania moga wg mnie miec sens. Tylko te ostatnie timingi do mnie nie przemawiaja za bardzo, ale przy cenie ~520zl za 2gb to nadal jest to sensowne rozwiazanie raczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie, zapodam foty po weeakendzie to sami osadzicie.Z testami musze niestety zaczekac na plyte, proca & cala reszte.

Jesli wygladaja dokladnie jak 2256679[/snapback]

z tego wnioskuje, ze uwazasz, ze Twoje moduły to faty? :D
Edytowane przez malleus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie otrzymałem moje kostki i Fat Body to to nie są :) Ale wszystkie 3 kości to D9DPQ. 2 kostki są z komputerów HP i posiadają ECC, natomias 1 jest z kompa MAXDATA i nie posiada ECC. Zobaczymy jak się będą spisywać w OC, ale wyniki zapodam raczej dopiero w poniedziałek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cichy_killer napisał(a):

Właśnie otrzymałem moje kostki i Fat Body to to nie są :) Ale wszystkie 3 kości to D9DPQ. 2 kostki są z komputerów HP i posiadają ECC, natomias 1 jest z kompa MAXDATA i nie posiada ECC. Zobaczymy jak się będą spisywać w OC, ale wyniki zapodam raczej dopiero w poniedziałek :D

a liczyles ze to moga byc fatbody czy poprostu napisales to dla zartu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem kostki i musze powiedzieć, że padaki niestety :sad:

Powyżej 720MHz i CL4 nie idą, także w poniedziałek odsyłam.

A jak z tymi Twisterami? Są na D9 czy nie?

edit: mam oczywiście na myśli moje D9DPQ :wink:

Edytowane przez Cichy_killer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cichy_killer napisał(a):

A jak z tymi Twisterami? Są na D9 czy nie?

Trudno powiedzieć - mają nadruki twinmosa, więc sprawdzić je można tylko po wynikach. Mam je, ale nawet nie mam ochoty na jakiekolwiek z nimi zabawy - ustawiłem od razu 4-4-4-12 na standardowym napieciu 1.8V i tak sobie chodzą. Chwilkę się pobawiłem clockgenem i DDR860 przeliczyły SPI32. DDR880 i reset był. Napięcie auto (1.8V?). Pozostałymi timingami sie nie bawiłem , bo XBX975 ma ubogi bios. Czekam na Gigabyte DQ6 i wtedy przeprowadzę jakieś porządne testy i pobawię sie wyzszymi napieciami. Z pierwszych wyników widać, że to mogą być D9. Na razie mam pełno roboty z testowaniem conroe, więc twistery muszą poczekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam pytanko odnośnie kostek d9 a konkretnie to czy te micronki siedzą w:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30744

Bo o ile wyczytałem to micronki d9 sa w goodram'ach pro ale ta wersja pro ma niebieskie radiatory i czasy domyślne 5-12-5-5 a te memki z komputronika mają 4-12-4-4 ?? Tak więc czy to te same memki ? tylko wersja bez radiatorków ?. A kolejne memki które mnie interesują to:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21601 i czy one sa na d9 czy na czymś innym ?

Składam za 2tyg kompa na antku x2 (m2) i szukam jakiś fajnych pamieci do tego zestawu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIRU$ napisał(a):

Witam.

Mam pytanko odnośnie kostek d9 a konkretnie to czy te micronki siedzą w:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30744

Bo o ile wyczytałem to micronki d9 sa w goodram'ach pro ale ta wersja pro ma niebieskie radiatory i czasy domyślne 5-12-5-5 a te memki z komputronika mają 4-12-4-4 ?? Tak więc czy to te same memki ? tylko wersja bez radiatorków ?. A kolejne memki które mnie interesują to:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21601 i czy one sa na d9 czy na czymś innym ?

Składam za 2tyg kompa na antku x2 (m2) i szukam jakiś fajnych pamieci do tego zestawu ;-)

Co do tych goodramów - błąd w opisie. Powinno być 5-5-5-15 i inne zdjecie - właśnie w niebieskich radiatorach. Co do corsairów CL5 - nie są na D9. Z tego co pamietam, to są to elpidy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mach82

Tnx za info, coś mi z tymi goodram'ami nie pasowało ! Czyli coś na stonie komputronika podali nie tak ;(. A co do corsrów to kiszka liczyłem że są na micronie a tu nie ;( szkoda. Jestem teraz w kropce co za memki kupić :( aby na bank na d9 były ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi