LukeXE Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 (edytowane) Witam Worklogi z jej budowy i działania (jako takiego) od dawna są na zagranicznych forach, gdyż obiecałem sobie, że gdy zacznie to ustrojstwo działać jak powinno, wtedy dam fotki na PurePC...i mogę z czystym sumieniem to zrobić. Autokaskada powstaje w związku z konkursem, który jest na forum XtremeSystems. Są 3 grupy, jedna która używa CO2 (dwutlenku węgla), druga w której gaz jest dowolny, a trzecia to grupa "SuperPRO" w ktorej mozna nawet 3 konne kompresory uzywac i co tylko sie chce :) Oczywiście, żadnych komercyjnych częsci, tylko wszystko homemade (wymienniki, separatory gazów itp) Ja w związku z brakiem dostepu do innego gazu niż co2 przyłączyłem sie do grupy nr 1. Autokaskada nie działała nigdy jak powinna, miałem problemy, musiałem zmienić cały parownik, potem pododawać wymienniki ciepła przed separatorem gazów, gdyż miałem problemy z separacją itp..ale udało się. Dziś skróciłem kapilarę, zaizolowałem wszystko co sie da...i jest super :rolleyes: Specyfikacja: Kompresor -- rotacyjny 1HP Skraplacz -- stalowy około 2kW (?) Wymiennik ciepła -- mój projekt, spisuje się bardzo dobrze, tutaj link do fotek : http://gorajec.net/lukexe/autocascade/hx/ Parownik -- a'la chilly1 Kapilary -- 2,3metra na 1 stopien, 270cm na drugi stopien (0,8mm). Presostat Danfossa na wysokie ciśnienie (na niskie również). Separator gazów -- homemade z pustej butli po gazie MAPP, tutaj link do fotek : http://gorajec.net/lukexe/autocascade/phase_sep/ No to chyba tyle, lecimy dalej. Parę zdjątek, jak to wygląda (brzydko) A tutaj po kolei temperatury chronologicznie Za dużo...dodajemy co2... Już lepiej...ale cały czas to nie to... Zdecydownie lepiej ! :) Było -94,6*C, ale baterie w moim aparacie powiedziały "nie" Jeśli się nie mylę, jest to najniższa temperatura uzyskana na CO2 w autokaskadzie, ale tego do końca nie jestem pewien. Berkut rok temu w pierwszej edycji tego konkursu uzyskał -67*C. Jutro dalsza zabawa, może i do -100*C uda się dobić :) W ciagu nastepnyc paru dni na parownik zakładam 150W grzałkę i trzeba będzie wykalibrować na jak najniższą temp, liczę na -70*C pod obciażeniem. Pozdrawiam Edytowane 26 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 No i ładnie ;] Tak trzymaj dalej :) Może nie jestem zaawansowany jeśli chodzi o kaskady itd ale jak piszesz, że jest to najniższa temp uzyskana na CO2 to gratki ;] No i jak to mówią "Polak potrafi". Pokaż ludzią z XS, że w u nas ludzie też potrafią zrobić dobre chłodzenie :] Pozdro i życzę zrobić te -100* :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Brzydkie i nie kompaktowe strasznie. Tempki niezle, ale jestem ciekaw jak pod obciazeniem bedzie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 21 11 1991 Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Fajny bajer :D a jak chłodzi:) zapodaj jakies testy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiczis Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Z tego co wiem udalo sie na tym juz osiagnac ponizej -100 stopni. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 to gratki i czekamy na fotki z -100 na liczniku :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 (edytowane) Brzydkie i nie kompaktowe strasznie. Tempki niezle, ale jestem ciekaw jak pod obciazeniem bedzie :D -40 @ 200w :D Z tego co wiem udalo sie na tym juz osiagnac ponizej -100 stopni. pozdro to zle wiesz, to jest auto-k a nie kaskada. @luke: na freoniaczu Ci fotki nie diałaja :( tylko mini są. A -100 będzie to tylko kwestia czasu ;) // i zaizoluj ten filtr ;) dałes tyle pianki wyzej, a on biedaczek sie poci ;] Edytowane 27 Lipca 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 (edytowane) Z tego co wiem udalo sie na tym juz osiagnac ponizej -100 stopni. pozdro Tak jak Kszonek powiedział, to jest autokaskada...jeden kompresor, dwa gazy w układzie, które w pewnym momencie są "rozdzielane" i leca swoją drogą. Kaskada natomiast to dwa kompresory, dwa calkowicie oddzielne kompresory, a całość połączona jest międzystopniowym wymienikiem ciepła. Auto-k są to najtrudniejsze agregaty do zbudowania, szczególnie z CO2 z racji problemów z tworzeniem sie suchego lodu Dzieki wszystkim za miłe słowa, Kszonek, -40*C przy 200W...liczę na dużo mniej, dzisiaj sie okaze :) BTW, poprawiłem fotki na freoniaczu. Edytowane 27 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Kszonek, -40*C przy 200W...liczę na dużo mniej, dzisiaj sie okaze :) no to -40 to tak na wyrost ;) no ale autok raczej nie przepada za obciążeniami, na jakies słabe gpu to to sie moze nadaje ;] a na mocna grzalke mocny single lepszy imo. No ale jak bedzie -60 @ 150w to bardzo ładnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 MOglbys wyjasniczasade dzialania hx, bo ogladalem te fotki, ale nic sensownego nie wywnioskowalem. Jakis schemacik, czy cos ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 MOglbys wyjasniczasade dzialania hx, bo ogladalem te fotki, ale nic sensownego nie wywnioskowalem. Jakis schemacik, czy cos ;) nie bój sie nikt tego nie rozumie :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Prosze, w razie niejasności pisać, to wyjaśnię :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Prosze, w razie niejasności pisać, to wyjaśnię :) 3 wymienniki :D na zdjeciach tego tak nie widac... jakie miales temp wymiennika gdy miales te -9x ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Szczerze :D? Genialne :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 3 wymienniki :D na zdjeciach tego tak nie widac... jakie miales temp wymiennika gdy miales te -9x ? -33*C Szczerze :D? Genialne :D Dziękuje :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 [im g]http://forum.purepc.pl/miniaturki/f77e966f22a861b6b313c75a8642c1b363524miniatura.jpg[/img] Prosze, w razie niejasności pisać, to wyjaśnię :) ufff, jak sie na to spojrzy to normalnie az oczy bola, ale w zasadzie to jest proste ;] tylko nie czeje po co trzy wymienniki, przeciez ten dolny i gorny to tak jakby to samo? czy jest jakis sens w tym ze jest rozdzielony na dwa, albo cos przeoczylem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Dziękuje :unsure:Bardzo prosta budowa, zajmuje mało miejsca, działa jak "trza", 3in1.... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Wszystko opiera się na jak największej powierzchni wymiany ciepła, mogłem zrobić jedną komorę, ale musiałaby miec ze 2metry długości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Wszystko opiera się na jak największej powierzchni wymiany ciepła, mogłem zrobić jedną komorę, ale musiałaby miec ze 2metry długości.No i miałbyć jak berkut taką armate :P Genialne :] I jak dla mnie banalne i kompaktowe teraz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 WOW super 0.o ile kasy jest coś takiego warte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Wszystko opiera się na jak największej powierzchni wymiany ciepła, mogłem zrobić jedną komorę, ale musiałaby miec ze 2metry długości. no tak, w takim razie rozumiem ;] tylko czy nie lepiej spisywałby sie wymiennik "standardowy"? w spirali jest wieksza powierzchnia niz tutaj, no ale zajmuje wiecej miejsca niestety. WOW super 0.o ile kasy jest coś takiego warte? duzo :D nie stac Cie :D ( ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 WOW super 0.o ile kasy jest coś takiego warte?Ile jest warte? Bezcenne! Ile kosztowało, strzelam ze ponad tysiaka, zależnie od części :P Ciekawe czy najtańszy wymiennik płytowy (i tak strasznie drogi) byłby o wiele lepszy? Czy te ceny wymienników z allegro są normalne? Luke, załatałeś nieszczelność? :P :P :P :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 A można wiedzieć jak głośna jest taka kaskada jak działa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Ciekawe czy najtańszy wymiennik płytowy (i tak strasznie drogi) byłby o wiele lepszy? Czy te ceny wymienników z allegro są normalne? ale płytowy by sie tak nie prezentował B) A można wiedzieć jak głośna jest taka kaskada jak działa? masz wyzej jak dziala i masz tez ze to nie jest kaskada ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 To właśnie ten człowiek buduje mi WFC. Juz za kilka dni w Siedlcach skończą się upały jak odpale maszyne made in Luke ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Tak czytam jeszcze raz, i widze ze z płytowego nici bo nie podejdzie pod konkurs :P @ misiek175 Jak widać ona ma rotacyjny kompres, a więc jest naprawde głośna jeżeli zachowuje sie jak rasowa rotarka ; ]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 (edytowane) Rotara głośna, za ciche to nie jest. To nie miało być kompatkowe, to nie miało być ładne, to nie miało być ciche i nie miało świecić...to miało DZIAŁAĆ ! :D hińcó, podpiekłem palnikiem i nie musialem uzywac leaklocka ;) BTW, Jodlasty, chiller gotowy, dziwnie wygląda, bo skraplacz na skos jest :P za 30 min pierwsze odpalenie. Edytowane 27 Lipca 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiczis Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Sory za moj blad. Z rozmowy wywnioskowalem cos innego :) btw. i tak wygladem miazdrzy stawke. :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Dzisiejsze testy pod obciążeniem (155W grzałka): Temperaturka skacze od -61*C do -62*C, testowałem to przez godzinę, troszkę więcej zajeło mi znalezienie odpowiednich proporcji propan-co2 Oszroniona grzałka w czasie działania :rolleyes: Troszkę wody na separatorze gazów. Cały agregacik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 :ploom: nie no pieknie -60@150w - cudo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...