Skocz do zawartości
Anomandarist

Potrzebuje Kupic Cały Zestaw Do 8,5tysiaca Zlotych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczy. W piatek przylatuje do Polski i chce kupic sobie pożądny komputer:) odłożyłem sobie pare euro i przyszła pora je wydać:) dlatego potrzebuje waszej rady, co kupic. CHciałbym by był to już cały zestaw, wraz z monitorem i głośnikami, myszke mam juz w domu mx1000 i mi w zupełności wystarczy. Czekam na rady i dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na twoim miejscu kupiłbym komputerek za ok. 2 800 zł (to i tak bedzie rakieta). Monitor za około 1 200 zł. Głośniki za 150 zł i komputer będziesz miał na najbliższe 2-3 lata. Po tym okresie ulepszysz sobie go na taki sprzęt jaki tylko będziesz chciał (wyjdą nowe procki, karty graficzne itp. A resztę kaski wydałbym na coś innego.

Oczywiście polecałbym procka Conroe E6300. Nie chciałbym ustalać konfiguracji, bo i tak pewnie popełnię jakiś błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie. mozna zlozyc cos na conroe do 3 tys. a potem jak wyjda kart na directX10 to sobie takowa kupisz i bedziesz mogl potem dolozyc ram jak uznasz ze ci malo :)

poza tym nie oplaca sie kupowac takich drogich komputerow (8 tys) poniewaz za pol roku taki bedzie kosztowal 4 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem 8.5k zł to troche za duzo ;) lepiej kupic cos tanszego a reszte wpłacic na konto i np po roku cos wymienic :lol:

Ja mysle że na monitorek LCD 19" tak do 1500zł. Głośniki za 300-350zł.

A na całego kompa tak do 5000zł.

A komputerek np taki:

1. procesor Core 2 Duo E6300 ~ 800zł

2. pł głowna Asus P5W DH Deluxe (Intel 975X) ~ 880zł lub Asus P5B Deluxe/WiFi-AP (Intel P965) ~ 820zł

3. DDR2 2x1024MB PC-800 Goodram Pro ~850zł

4. Grafa GeForce 7900GT Gigabyte GV-NX79T256DP-RH z Zalmanem ~ 1200zł, albo przeczekać na Galaxy 7600GS Zalaman E. i kupić pózniej cos na DX10

5. Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 ~ 400zł

6. DVD Benq lub NEC za ~ 170zł

7. Zasilacz Seasonic S12-430 ~ 320zł

8. Obudowa Antec SLK3000B ~ 230zł lub Chiftec Big Tower

Razem 4.800zł

Jadnak radziłbym troche poczekać aż pojawią sie tańsze plyty główne pod C2D bo jak narazie to dobre mobo jest tak drogie jak sam procesor :lol2:

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brał bym ten zestaw co polecił torque8, sam bardzo podobnego poskładałem koledze(który tez właśnie przyjechał z niemczech z kilkoma tys euro w kieszeni) z monitorem wyszedł ok 5,5tys zł.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem 8.5k zł to troche za duzo ;)

Na kompa nie da sie wydac ZA DUZO ;]

A zestaw niczego sobie, zawsze jednak mozna kupic cos lepszego...

Ja np. odkrywam uroki pracy na 2xLCD (co prawda drugi monit jest tylko na testy...), wiec zawsze mozna cos dokupic.

Jak ma tyle kasy, to niech dokupi do kompa jakis wypasne chlodzenie WC, drugi dysk, grafe w SLI...

Mozna dobrze wydac te 8k ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Ja bym tego procka nie brał. Jak już ma się teraz kase to E6600/E6700, wydajność masz na procku na hoho, potem możesz tylko kupić gpu pod nowy DirectX i dołozyć ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za rady, co do zmiany części za rok to nie widze powodu by nie kupic poprostu nowego kompa, a tego poprostu dać np dziewczynie:) kwestia ma się tak, że 3 miesiące temu dostałem nową pracę, miesiąc temu awansowali mnie na asystenta managera i zaczeły się dość duże pieniądze:) więc te 8,5k zl to jest to co chce poprostu wydać na kompa, na inne rzeczy mam inne fundusze. Czekam na jakieś inne propozycje i dziękuje za dotychczasowe posty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za rady, co do zmiany części za rok to nie widze powodu by nie kupic poprostu nowego kompa, a tego poprostu dać np dziewczynie:) kwestia ma się tak, że 3 miesiące temu dostałem nową pracę, miesiąc temu awansowali mnie na asystenta managera i zaczeły się dość duże pieniądze:) więc te 8,5k zl to jest to co chce poprostu wydać na kompa, na inne rzeczy mam inne fundusze. Czekam na jakieś inne propozycje i dziękuje za dotychczasowe posty.

Bierz to, co zaproponowal torque8, tyle, ze wymien procesor na E6600 (lepszy, szybszy, wiekszy cache, ogolniw wypas) i wez 2 dyski po 250MB do Raid 0 (albo 1). Za reszte kup duze i dobre LCD. Takie np. 22'' bardzo poprawia wyglad biurka, a przy okazji dobrze sie przy nim pracuje;)

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...

Intel Core 2 Duo E6600 ~1500zł

Asus P5W DH Deluxe Intel 975X ~850zł

GoodRam DDR2 2 x 1GB 667MHz ~650zł

GeForce 7900 GT Asus TOP 256MB ~1300zł

Samsung SpinPoint T133 300 GB ~400zł

Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Music ~350zł

Nagrywarka DVD ~150zł

Antec Sonata II ~300zł

Seasonic S12-500 ~450zł

Logitech Cordless Desktop MX 3000 Laser ~350zł

Głośniki ~500-1000zł

Samsung 215TW ~2400zł

Fujitsu Siemens P19-2 ~1600zł

8400 do 9700

W zależności od głośników. Chyba że chcesz np. 24 cale panorame LCD Della to wtedy trzeba będzie trochę sprzęt zmienić ;) Głośniki - dobre 2.1 za 500 zł albo dobre 5.1 za 1000zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiac o Goodramach Pro miałem na mysli OC, a jesli chodzi o duala to po co go marnowac jak mozna zawsze zyskac choc kilka % :lol:

A czy on gdzieś tutaj napisał o OC? Poza tym skoro różnica między DDR2 400 a DDR2 800 wynosi całe 4%, to zastanów się czy warto zapłacić 200 zł za 1-2%.

Poza tym sprecyzuj do czego będziesz używał komputera, czy jest sens pakować karte graficzną za ponad 1000zł. Czy wykorzystasz procesor, bo X2 można kupić duuuużo taniej, podobnie jak płyty główne pod niego. Pozostaje kwestia monitora, z tym że 24 cale są za drogie moim zdaniem... Chyba że jest znowu jakaś promocja Della 24 za 800 euro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można spokojnie zejść z procesora i płyty do E6300, nawet do Athlona X2 bo wątpię żebyś zauważył różnicę. Natomiast zaoszczędzone pieniądze można włożyć w... karte graficzną? Możesz sobie SLI/Crossfire wziąć... Bo 24 cale LCD jest zdziebko za drogie, ewentualnie do filmów/grania możesz kupić telewizor LCD 32" ~3500zł lub 26" ~2600".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noooo Faktyyycznie, wydajmy 1500 zł na procesor do grania, będziemy mieli 170 zamiast 150 klatek, to się nazywa rozsądne lokowanie pieniędzy. Po raz 2-gi pytam się gdzie on pisał o OC bo ciągle o tym piszecie....

Nie koniecznie 1500 zł. Cena e6600 wynosi ok. 1300 zł, a e6400 ok. 950 zł. Ja gadałem z nim na PM i chyba wspominał mi o oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak ma być jakies OC to pasuje wziąc lepsze Ramy no i zastanowic sie nad jakims lepszym chodzeniem dla procka. Moze jakies WC??

No i można zmainić grafe na X1900XT + Accelero ;)

A procek to e6400, ma wyzszy mnożnik i nie jest wiele droższy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

E6600, nie warto dać ~350zł wiecej i mieć lepszy proc? Wiecej kaszy,mnożnik wyższy, taktowanie? Ram chyba jest spox tyle, że bierz 667Mhz bo 800Mhz jak było napisane ma 4% więcej wydajności <haha> ;) WC nie wiem ile kosztuje, ale conroe się nie grzeje z tego co wiem, więc chyba AC dobre wystarczy. Chyba, że hardcore oc :P A po co wkładać w X1900XT ? Na 7900GT zagrasz w kaaażdą gre na max detla mi się wydaje. A jak chce za rok zmieniać pc to ten dla dziewczyny spokojnie staaaarczy, simsy te sprawy :P :P <żart> Mógłbyś kupić może 2*2GB tego goodramu w sumie :] dysku nie bierz w Raid, czytałem troche i ludzie nawet różnicy nie odczuwają. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich, jestem juz w kraju:) udalem sie do swojego lokalnego dostawcy komputerowego i..................nie ma polowy rzeczy na stanie wiec jak byscie mogli mi dac jakis adress gdzie moge to wszystko kupic od reki z odbiorem osobistym:) moja sytuacja tez sie troszke zmienila bo po buzliwej przeprawie ze swoja druga polowica udalo mi sie ja namowic na wziecie telewizora lcd na raty:) wiec ona kupi jakis 32cale lcd, a ja cala kaske moge zainwestowac w bude:) i tak sie powinna cieszyc bo to ona odziedziczy tego kompa:) pozdrawiam all i dzieki za pomoc

ps zadne privy do mnie nie dochodza, tzn nie wyswietla mi zadnych:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi