Skocz do zawartości
casiopea

Hdd

Rekomendowane odpowiedzi

Obydwa dyski sa SATA. Drugi dysk to SAMSUNG 80GB. Praktycznie te same co moj Sygate tylko nie psoiada NCQ.

System butuje sie z Sygate. Na Samsungu ktorego chcialbym sie pozbyc byl zainstalowany Vista ale sformatowalem ten dysk.

Edytowane przez casiopea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to spróbuj te sposoby :

1 wyjmij tego Samsunga i sp¶óbuj wyłączyć drugi kontroler SATA bo xp'ek go wcześniej wykrył a a teraz się może rzucać że nie ma na nim dysku

2 spróbuj FIXBOOT i FIXMBR na Seagacie

swoją droga Vista ma takie odchyły że zahacza o inne dyski podczas instalacji, też miałem problem z usunięciem Visty, u mnie pomógł drugi sposób ;)

Edytowane przez truman20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh racja =]

No mniestety Bios nie pomogl =/

Co do FIXBOOT i FIXMBR jak to sie je? Bo domyslam sie ze odpala sie to z wiersza polecenia... trylko ze komp mi nie startuje z wierszem polecenia =/

Edytowane przez casiopea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ściślej mówiąc boot'ujesz płytę xp i czytasz dokładnie co się dzieje, w pewnym momencie będzie konsola odzyskiwania systemu wciskając R, wejdziesz co wiersza polecenia potem FIXBOOT i FIXMBR na wszystko przytakujesz ;)

Edytowane przez truman20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzeiki ale dalem sobie rade =] z tym ze system nadal nie startuje z odlaczonym Samsonem =/ FIXBOOT jedynie usunol mi mozliwosc wybrania Visty jako startu (ktorej juz na dysku nie ma) =/ Macie jeszcze jakies inne pomysly? Chcialbym uniknac Formatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuje uzyc Bezpiecznego usuwania sprzetu z Xpka. Dysk jest na jej liscie wiec moze to cos pomoze.

Tez lipa. Chyba wezme sie za format im wczesniej zaczne wczesniej skoncze =] Jest mozliwosc podania instalatorowi sterownikow SATA z innego nosnika niz Flopek? np zeby wziol z CD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi