Gość Bio Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 Chodzi mi o programy, które czyszczą np.: ram ze śmieci albo coś takiego. Przydaje sie to? Znacie jakieś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 ja nie widzę sensu używania tego... Ram się sam czyści jeśli jest potrzebny. Poza tym, wyczyścisz ram ze śmieci a za chwilę będziesz chciał użyć czegoś co zostało właśnie z ramu wywalone wiec efekt odwrotny do zamierzonego... Włączenie jakiegoś pamięciożernego programu a następnie jego wyłączenie zwalnia dużo ramu... wiem bo mam wskaźnik cały czas pod ręką i widze jak sie zachowuje ram i swap podczas włączania i wyłączania aplikacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 (edytowane) kiedys bylem zwolennikiem takich optymizacji, ale mowie ci, ze to jest tylko tymczasowe rozwiazanie. Istnieje duzo aplikacji defragmentujacych, czyszczacych ram, ale to tez nie odbywa sie beztrosko. Kiedy ustawisz sobie poziom przy jakim masz miec oczyszczany ram, to wtedy przy kazdym uruchomieniu takiego programu procek jest odpowiedzialny za to czyszczenie, w efekcie koncowym kupa i tak; bo wszystko zwalnia. Radzilbym Ci lepiej poczytac o uslugach systemowych i powylaczac te zbedne, oczyscic autostart (Startup Control Manager), zastosowac tweak o ktorym wspomnial sideband: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2194690 zwiekszyc plik stronnicowania, umiescic go na osobnej partycji, najlepiej w FAT. A dopiero pozniej zastanawiac sie nad uwalnianiem ramu. Z tego co widze masz 512, przy odpowiedniej optymalizacji powinno ci starczyc do komfortowej pracy. A sam program do uwalniania ramu tez musi pracowac w Tray'u i zabierac Ram. Wiec nie polecam. Edytowane 27 Lipca 2006 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 ok zrobiłem to co napisał sideband, pobawiłem się Startup Control Managerem i teraz zobaczę jak będzie działać :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 czyli po najmniejszej linii oporu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 heh a jak ;p obecnie mam mały deficyt czasowy, węc muszę sobie jakoś radzić :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wodnikpl Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Fresh RAM, Rapid MeM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...