neomagnet Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 (edytowane) Witam, postanowiłem wyczyscic kompa z kurzu bo sie troche tego nazbierało. Powyciagłem wszystkie czesci (prócz proca z socketu) i wyczysciłem. Montuje, komputer odpala sie na kilka sekund i zamiera. Kombinowałem z bateryjką i clear cmoc ale to nic nie dawało. Pomyslałem ze to moze ram (dual 2x256 twinmos 400). wkłada łem je osobno i razem, ale to tez nic nie dawało. Nastepna mysl to zasiłka (mercury 400wat), Która zawsze chodziła super stabilnie. Włozyłem no-name 350 i dalej nic. Potem juz tylko desperackie proby szukania uszkodzen na mobo i zmiana fsb zworką z 166/200 na 100/133 i ..... udało sie. komp odpala, pokazuje sie post i pisze "cmos checksum error - defaults cos tam. robie clear cmos i dalej to samo. Dałem sobie spokój i juz szykowałem kompa do serwisu. Ostatnia proba, zworka spowrotem na 166/200 i kompa sie odpala normalnie. teraz własnie z niego pisze, ale mam nadal jeden problem. Napiecie na ram w biosie pokazaju 2,8V, a z tego co wiem powinno byc 2,6 (na zasiłce 400 tak było). Konfig to: Epox 8rda+pro (najprawdopodobniej winowajca) 2600+ barton ramy 2x256 twinmosy (boje sie o nie) grafa radek 9600vivo Co mogło spowodowac taki problem?? Męczyłem sie z tym 2 dni i choc kompiter juz chodzi to nadal nie wiem co sie stało. Czy powinienem i tak dac kompa do serwisu?? Wszystko jest jeszcze na gwarancji. boje sie ze taki problem moze sie znowu powtórzyc. edit://Dobra, problem rozwiązany na dobre. Komp i tak bedzie zmieniony, a ten co mam bedzie dla brata, wiec płyta poszła do serwisu. Ale nadal mnie ciekawi co było przyczyną problemu. Edytowane 27 Lipca 2006 przez NeoMagNeT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 (edytowane) Może gdzieś się robi zwarcie. Ja bym rozłożył to wszystko jeszcze raz i złożył na nowo może pomóc a nie zaszkodzi. Edit: napisałem za późno :angry: Edytowane 27 Lipca 2006 przez misiek175 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 misiek175 nie napisałes za pozno. Pisząc ze płyta poszła do serwisu troche zle sie wyraziłem. Płyta pojdzie jutro do serwisu, sry za pomyłke. A co do twojej rady to szukałem po płycie czy czegos nie urwałem podczas czyszczenia, ale nic nie znalazłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsgs2 Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 a sproboj wymienic baterie bios? i moze wymontuj jeszcze raz wszystko i sproboj odpalic poza obudowa? moze w obudowie cos powoduje zwarcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 obawiam sie ze nie mam innej baterii a obudowa zwarcia raczej nie powoduje, ale sprubowac moge, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...